Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

.M

Medlem
 • Antal inlägg

  3 988
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  63

.M vann dagen: 25 mars

.M hade det mest gillade innehållet!

1 följare

Om .M

 • Medlemstitel
  Stormuffin

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  Stockholm

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. .M

  BYGGA PLATTFORM

  Jag har utvecklat olika webblösningar i 20 år, så jag ska komplettera lite med mina erfarenheter. Att använda ett CMS-verktyg som Wordpress är helt ok. Ingen utifrån kommer ha åsikter kring hur seriös du är om du väljer en sådan lösning. Wordpress, Drupal, Umbraco, Epi-server, spelar mindre roll. Dock måste du räkna med att det är mycket jobb att underhålla en sådan lösning. Det är inte bara att installera och utgå ifrån att det är klart och kommer fungera. Du måste utveckla dina mallar kanske skapa egna plugins osv, osv. Sen har vi ju detaljen att det händer inte allt för sällan att det kommer ut varningar att man måste uppdatera sitt CMS så någon funnit en allvarlig brist i det. När du uppdaterar ditt CMS så kan mallar och plugins etc sluta fungera pga ändrade api:er. Där jag jobbar så har vi två heltidsanställda och jag tror fem konsulter som alla jobbar med utveckling och förvaltning av enbart CMS. Att använda färdiga script som finns till exempel på CodeCanyon kan vara en lösning för att snabbt få något i sjön. Men kommer du få tillgång till uppdateringar? vilken typ av support får du? Vi hade en färdig tredjeparts lösning för att ladda upp CV till företaget. Sen när vi uppgraderade servrarna så slutade lösningen att fungera och företaget vi köpt det av en gång i tiden fanns inte kvar. Så det var bara att slänga och börja om på nytt. Att du vill få till något snabbt, enkelt och billigt är nästan helt omöjligt. Oftast kan du välja två av dem, men alla tre är antagligen bara en dröm. Att använda färdiga lösningar är helt ok, om du är beredd på att när något inträffar så är det kanske inte så enkelt längre. Jag tror det finns ett par trådar här på eforum om folk som kör sina hemsidor hos webbhotell, webhotellet uppgraderar sina servrar och hemsidor slutar fungera. Det säkraste sättet att få ditt projekt i hamn är att gå steg för steg. Börja med att sätta upp en hemsida, du kan använda Wordpress, du kan använda Wordpress hos något webhotell eller annan hosting-lösning. Läs på vart gränsen går för vad hostingens ansvar börjar och slutar. Lägg på hantering av användare, det enda du behöver göra är att se till att dom kan registrera sig och logga in. Det kanske finns färdiga plugins till Wordpress för det. När du har denna grund att stå på, lägg på CV-formuläret. Sen är du i hamn. Om du leja ut arbetet till någon, gör det i samma steg. Bryt ned projektet i små, små steg och se till att dom följer planen, då blir det enklare att följa upp att du får det du beställt.
 2. .M

  BYGGA PLATTFORM

  Att bygga något likt LinkedIn snabbt och enkelt och billigt tror jag inte går. Och ditt krav på att det ska vara "enklare" är rätt luddigt. Det viktigaste är att du kan beskriva vad du vill ha så dels du verkligen förstår själv vad du begär, men även om du tar in hjälp att du kan förklara vad du vill ha. Många förseningar inom olika projekt uppstår på grund av att man inte lyckats kommunicera kraven och önskemålen så man måste göra om saker och ting. Om vi ska gå in på mer tekniska detaljer så kommer du vilja börja med någon som är riktigt duktig på databaser. Om du vill köra på traditionell sql eller mer modern nosql spelar mindre roll, men du vill att din databas-person är väldigt duktig på att ta fram en robust modell och optimera framför allt läs-operationer. Linkedin, Facebook, twitter är alla sajter som laddas väldigt snabbt. Men dom har otroliga mängder data, så dom har lagt väldigt mycket tid och engagemang på sina databaser. Google tog ju fram en helt egen databas hanterare för att kunna få snabba operationer. Jag undrar om inte Facebook gjorde något liknande. Sen har vi säkerheten. Du vill se till att få in säkerhet rätt tidigt så ingen kan komma åt den data du lagrar, men även så att man inte kan ta sig in och lägga upp till exempel spam eller virus. Ta med säkerhet tidigt, det blir mycket huvudvärk om du tar in en säkerhetsreview i slutet av projektet och måste börja plåstra i efterhand. Sen kommer nog själva webbsidan, det är nog den enklare delen, relativt sätt, men du kommer nog få lägga mycket tid även här på att få till en robust lösning som fungerar på dator, surfplatta, telefon osv. Det finns massor med webbläsare, och om du riktar dig till företagsfolk så är IE fortfarande en stor spelare och då blir det extra krångligt med att få allt att fungera med den browsern också. Samt UX, se till att webbsidan är enkel att använda. Det tar tid och ta fram en bra användarupplevelse och det kommer bli mycket iterativt jobb genom att man tar fram prototyper, testar på användare, går tillbaka till ritbordet gör om, testar igen. Ska du ha appar till din lösning? Kommer dessa vara så kallade native-appar eller modernare PWA? Betal-lösningen är nog det enklaste att kontakta Klarna och be om hjälp där. Dom kommer ju vilja sälja in sin lösning till dig. Om du tänkte nå en internationell användarbas så vet jag inte om Klara ä tillgänglig i alla länder, men det får dom svara på. Sen när du fått allt i sjön så kommer förvaltning av siten du kommer få skala upp på flera servrar för ökad prestanda för att orka med prestanda för täcka upp för alla användare som kommer vilja använda din sajt. Och då märker man av att man missat vissa saker i databas eller i api- server-lagret och då blir det mycket jobb att korrigera. Men det kan vara ett kul projekt, lycka till.
 3. .M

  Filer

  Är det i ett e-brev du försöker bifoga filerna eller via ett webbformulär? Om det är via e-post, vilket e-postprogram använder du?
 4. .M

  Boende i Dublin?

  Med viss risk att kapa tråden då jag inte åkt till Dublin än, men det står på min lista över städer att besöka.. Wikitravel skriver Dom skriver också att det finns många busslinjer som går ut till förorterna men numreringen kan vara lite knepig att förstå. Spårvagn verkar finnas också.
 5. Nja, nästan… Dom har plinget som kommer före utropen på t-banevagnarna. Men inte på stationerna i pendeltåget. Och vad sjutton den där hampis har hittat på begriper jag inte. Verkar som att han har spelat in utropen själv där hemma då det är helt klart fel röst.
 6. När SL ger information på pendeltågsstationer så har dom någon signal, jag tror det är fyra toner efter varandra som plingar. Någon som råkar veta om man kan få fatt på den som mp3? Jag tror den skulle passa bra som sms-signal i luren.
 7. .M

  När man inte hänger med...

  Det finns ett par kurser på Coursera också. Denna gick jag igenom ML-delen av och lärde mig massor som går att applicera rätt bra på F# då båda språken är relaterade, men det tog jätte mycket av min tid. Jag tror inte jag skulle gjort det, jobbat heltid, pluggat både japanska och gitarr på en och samma gång. https://www.coursera.org/learn/programming-languages Denna har jag tänkt att göra vid tillfälle, men har inte blivit av. https://www.coursera.org/learn/progfun1
 8. .M

  Windows tidslinje?

  Installerade precis senaste uppdateringen till Windows. En ganska hajpad nyhet är Windows tidslinje som gör att man ska kunna återuppta det man pysslade med från tidigare under dagen eller till och med flera dagar sedan. Är det någon som känner att dom kommer använda funktionen något? Jag ställer mig skeptisk till att jag kommer använda den alls. Jag har oftast ett projekt uppe åt gången och det behöver jag inte någon extra funktion för att hålla reda på. Och i de fall jag behöver ha två eller flera projekt uppe samtidigt så har Windows en förträfflig funktion som gör att jag kan öppna flera fönster på samma gång. Jag blir gärna motbevisad, men jag har svårt att se att jag faktiskt kommer använda funktionen, det känns som det egentligen bara är ett extra ställe med genvägar att öppna vissa program/filer och som dessutom förutsätter att jag kommer ihåg vilken dag jag pysslade med just det projektet.
 9. Är inte helt hundra på att surface skall räknas som ett pekdon, utan snarare är pekskärm en metod och stylus en annan.
 10. .M

  Varför kallas det för catwalk?

  Katter gillar att knata på lite högre höjder, grenar i träd, uppe på staket, längs kanten på ett tak. Dom har också en ganska speciell gång stil där dom sätter en fot framför den andra. Om du tittar på en modell så går dom på lite liknande sätt. Så det är en möjlig förklaring till ordets ursprung.
 11. Jag använder en Surface 3 och då nästan uteslutande pekskärm + stylus. Men jag saknar de alternativen.
 12. Kan youtubes officiella app ladda ned videosar för att titta offline? Eller måste jag ladda ned någon suspekt tredjeparts app?
 13. .M

  Nyhetsgrupper

  Det verkar som att Thunderbird stödjer usenet. Är inte hundra på vart man hittar namn på usenet-servrar osv nu för tiden. Men det kommer kanske fler svar till din fråga. https://www.thunderbird.net/sv-SE/
 14. Nämen stop och belägg! Hur kan utnytjande av GPU vara beroende på av CPU, Skylake i det här fallet? Borde väl inte finnas några hinder där, om jag har en nvidia krets som trots allt klarar vissa generella beräkningar så borde den kunna utnyttjas oavsett CPU?
 15. .M

  LÖST Smart(?) Belysning..

  Är det inte meningen att du skall kunna ansluta flera lampor till en gateway och på så vis styra flera på samma gång? Själv har jag två trådfri som är anslutna till rörelsedetektorn. Dom tänds oberoende av varandra som jag vill, men planen är att i framtiden ansluta dem till en gateway så jag kan ändra färgtemperatur och ljusstyrka baserat på tid. Så sent på kvällen så blir det lite mörkare så man inte blir bländad om man behöver gå upp eller så.
×