Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hans Wahl

Medlem
 • Antal inlägg

  506
 • Gick med

 • Senaste besök

Om Hans Wahl

 • Medlemstitel
  Flitig

Profil

 • Ort
  Umeå
 1. Har sett många abc123 och 123abc, men även ord som "dödsknark" har förekommit i plural(!) Detta i en miljö med ett antal tusen användarkonton i nätverket.
 2. Hmm.. Portar spelar ingen roll i detta sammanhang, för du skapar ju själv porten i Windows "lägg till skrivare"-interface. Porten måste dock veta vilket ip den ska mappa mot. Du skriver att datorerna är sammankopplade via ethernet och en switch. Vilka ipnr gäller på det nätet? Har ni satt statiska interna ip? Används dynamisk tilldelning via en dator eller annan utrustning? Om inte, så kommer det inte att gå att accessa skrivaren, för det existerar helt enkelt inget nätverk - den fysiska kopplingen till trots. Testa med att ge datorernas nätverkskort (som är anslutet till ethernet) ip-nummer i serien 192.168.0.x, där x kan vara 10 för dator 1, 20 för dator 2 etc. Förmodligen har skrivaren ett ip i den serien, alternativt i serien 192.168.1.x. Ja, förresten, vilket ip har skrivaren enligt manualen? Enklare att börja i den änden
 3. Om era datorer använder sig av 3G-uppkoppling, så kan de (självfallet) inte pinga en enhet som inte finns på samma nätverk - skrivaren har väl inget sådant kort och finns således inte på ert nät (trots den rent fysiska kopplingen).
 4. Självfallet måste du göra precis likadant med denna skrivare, dvs ange ip-nummer till den port du skapar - annars är det ju som att försöka ringa någonstans utan att veta telefonnumret..! En del skrivare kan skriva ut systemstatus genom att man t.ex. håller ned någon knapp i 5 eller 10 sekunder, eller liknande. En manual eller installationsbeskrivning lär du nog behöva. Till just den skrivaren så behöver du antagligen också nåt program typ Aficio Manager, som jag tror söker reda på skrivaren över nätverket så du kan konfigurera den. Sen har vi det här med nätverksbiten. Använder du ett "riktigt" ip-nummer till din dator? En router är något som du annars bör ha, faktiskt, för annars måste du ha ett publikt ip-nummer till skrivaren också. En bra router bör förenkla, inte försvåra detta, jag rekommenderar t.ex. Netgears enkla routrar.
 5. Nod32 och Kaspersky är de klart bästa jag har använt. Fundera ett tag över det du skrev, att du tyckte att Norton fungerade "utmärkt". På vilket sätt fungerade det utmärkt? Stabilt? Enkelt att använda? Bra skydd mot virus? Jag har nämligen märkt att väldigt få faktiskt har bra argument när de säger att ett antivirusprogram fungerar bra. Funktionen bör ju bedömas utifrån förmågan att skydda datorn från angrepp, resten är ju underordnat. Då jag i arbetet under flera år har haft möjlighet att testa ett stort antal programvaror i miljöer med 500 datorer eller fler, så kan jag bara konstatera att Nod32 och Kaspersky har varit bättre eller överlägsna alternativ som Norton, vars nivå av skydd tyvärr fluktuerar. Dessutom så funkar ju Nod32 på äldre datorer - Norton dräper ju en äldre dator genom sin minneshunger AVG Free Edition är faktiskt det hittills sämsta programmet jag har testat, där datorerna efter uppgradering till Nod32 visade sig vara rejält smittade utan att AVG hade reagerat. F-Secure gillar jag också, även om jag tycker att det är segare än Nod32, men det skyddar mycket bra. En annan sak att tänka på, är att detta hela tiden förändras. Idag är Nod32 suveränt, men om ett halvår så kanske det är medelmåttigt - det gäller att hela tiden bevaka detta med säkerhet och inte tro att man kan köpa sig fri från problem för evig tid
 6. Mycket har rört tillbehör som t.ex. videokort (ex Aurora Fuse m.fl), problem med ljud, synkproblem vid videocapturing. Sen universiella saker som "vart i h-vete är dokumentet?!"
 7. Tja... Att göra dessa få inställningar efter en installation, tycker jag är ett rimligt och litet pris man får betala för att köra världens flexiblaste operativssystem. Visst, jag håller med om att det finns saker som irriterar, samt att säkerheten ännu inte är på topp - men det har blivit bättre. Mycket handlar ju om att en Mac aldrig utsätts för samma terror som en pc. En hem-pc terroriseras av instant messengers, massor av spel, codecs, antispyware i flera omgånger etc, det blir fort rörigare om man inte systematiskt städar. Däremot så har jag nog supportat bekanta Mac-användare lika mycket som Windowsanvändare, om inte mer, då Macanvändare i regel är ännu mer teknikinkompetenta än pc-svensson
 8. Du är isåfall en kass Windowsanvändare.. För det första, programmakarna är usla på att fixa installationsprogram som bryr sig i flerprofilmiljö. För det andra, ställ in rättigheterna..! Använd grupp-policy, busenkelt. Där ställer du in precis vilka program en user får använda - totalt cirka 600 inställningar - räcker det? Okunskap föder missnöje..
 9. Gick det bra..? Du kör adprep.exe /domainpred eller /forestprep på 2000-maskinen innan switchen, och promotar 2003-burken till operations master i AD:t.
 10. Ditt kort är ju inte så hemskt gammalt, så 32GB låter rätt lite. Hade förstått om du bara hade fått ut 137GB som är en "modernare" gräns. Testa att uppgradera BIOS till moderkortet är mitt tips.
 11. Föreslår lättdrivna och utmärkta NOD32 istället för mindre lyckade Norton. Nod32 används av bl.a Microsoft, Dell, NASA, delar av Svenska Försvaret etc. Även Kaspersky är vida överlägset Norton. AVG är riktigt, riktigt uselt - så hellre Norton än AVG men ännu hellre ett riktigt antivirusprogram
 12. Som användare av olika typer av Unix sen 20 år, så bryr jag mig noll och intet om din kommentar. Kanske du är den som inte har en aning om nåt? En XP-burk är mycket säker, om den är rätt konfigurerad, och INGEN med vett i skallen påstår väl att Linux har mer program för "skrivbordet" än en Windowsmaskin?
 13. Mac har aldrig varit bättre på multitasking än Windows-pc. Classic OS till Mac var ju horribelt, med sin obefintliga minneshantering och total avsaknad av pre-emptive multitasking. Med OS X så är man på samma nivå som Windows, en del funktionalitet är bättre, annat är sämre. OS X är ett mycket kompetent operativ, om än enormt girigt på ram-minne
 14. Tja, som ägare av både Mac och PC sen 80-talet, så har väl mina rekommendationer svängt. Idag tycker jag att Apples bärbara inte är prisvärda, för några år sedan var de desto prisvärdare. Även en Powerbook är pinsamt långsam jämfört med en lika dyr Pentium-M, men det är ju inte alltid topp-prestanda som man eftersträvar. iBook tyckte jag var ett kap för några år sedan, idag vet jag att kvalitén är sisådär, och de är inte längre ett kap. Med detta sagt, så rekommenderar jag en pc-laptop, med Pentium-M - ingen P4:a, Athlon eller Celeron. Då får man både trevlig batteritid och suveräna prestanda. Väljer du en Mac, så välj en Powerbook. Kvalitén är helt överlägsen iBooken. Prestanda och programutbud (jag menar RIKTIGA program, inte *nix-kommandojunk för utvecklare och sysop är svagheten, men inte så att det är nåt större problem för genomsnittsanvändaren.
×
×
 • Skapa nytt...