Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Fredrik22

Medlem
 • Antal inlägg

  7
 • Gick med

 • Senaste besök

  Aldrig
 1. KTH-studenterna kanske inte lärde sig att föra protokoll i skolan - men de verkar vara bättre lämpade för det. En akademiker skulle troligtvis inte lyckas trycka in tre grammatiska/semantiska fel på fem rader: "genomföra mötesprotokoll", "skälva", "denna kunskapen". Man börjar bli trött på autodidakterna som föraktar högskolestudier och som tycker att de är smarta som tar en genväg till fina jobb. De tycker att det är dumt att vilja lära sig och att vilja ha en examen. Det har pågått så länge nu och i så stor omfattning att man börjar bli arg. När ska marknaden förstå att det tar lång tid att bli bildad? Och att det ger en kompetens som inte enbart hänför sig till en teknik förkortad med tre eller fyra bokstäver?
 2. C-märket är mycket riktigt en påminnelse. Alla som anser att de har upphovsrätt till något kan skriva ut tecknet, men det är inte bindande på något sätt - det fungerar bara som en varning. Länkning till MP3-sidor är ok. Fallet som är relevant kallas "BBS-målet". Se till bara så att ingen skyddad information befinner sig i din dators minne / hårddisk. Det som avgör vid länkning är om du som person utfört en aktiv handlning för att underlätta kopiering ("framställning av exemplar"). Det har du inte om du enbart sätter upp en dator via vilken kopiering kan ske. Passa dig för djuplänkning bara, om det kan uppfattas som att information du länkat till kommer från dig, och inte från upphovsmannen, kan du ha begått intrång. Jag tror att fallet som avgjorde detta heter "Sunday-Times"-fallet. Inte säker på det dock.
 3. Vem vill läsa på Universitet? Väldigt arrogant och nedlåtande inlägg. För att besvara med samma medel kan vi väl säga såhär: Universiteten har de bästa professorerna / lärarna. Detta oavsett vad privata utbildningsföretag säger. Det heter tekniker och inte teknist. Och - teknik och ekonomi i all ära - men om det är det enda som gäller, vem ska då bli läkare, lärare, jurist eller forskare? Och - vi tjänar alltså inga pengar och får inga jobb. Visst, självlärda eller certifierade IT-konsulter tjänar mer än mig i dagsläget. Jag är inte klar med mina studier, och när jag väl blir det kommer jag kanske tjäna 18 000 kr (ingångslön). De privatutbildade kanske tjänar 5 000 kr mer. Men - de måste anpassa sig resten av livet - en akademisk utbildning står pall för förändringar. Jag kan inte tänka mig att det finns något sådant som "webbdesigner" om 10 år - däremot kommer ingenjörer, ekonomer, jurister mm alltid finnas. Och - för att sätta punkt för den här löjliga debatten - En IT-konsults (som beskriven ovan) löneutveckling är inte mycket att hurra för. Vad kan det vara? 25 000 efter tio år? 27 000 efter 20 år? - kanske, om vi är optimistiska. Min lön kommer att vara 18 000 när jag börjar, och 50 000 efter 20 år. Delägarskap? Jadå. Detta enligt aktuella siffror. De avser jurister som jobbar i privat sektor. Om vi utgår från att jag gör det - och är kvar efter 20 år, och att IT-konsulten inte startar eget eller gör något annat som försvårar jämförelsen - inser man snabbt att det inte går att jämföra dessa två exempel. Det är inte så att man läser mycket och blir arbetslös - tvärtom, om man väljer rätt utbildning. Däremot kan väl ett och annat invändas mot autodidakterna i IT-branschen - jag skulle kalla det en genväg till snabba pengar, men utan garanti för framtiden.
 4. Patent lär du inte få om det rör sig om vanliga datorprogram. Däremot får du automatiskt upphovsrätt till verken, i samma stund som de skrivs. Du behöver inte ansöka om detta. Kraven är, mycket riktigt, att de ska uppnå verkshöjd, dvs det måste finnas någon form av originalitet. När detta väl är avklarat finns ett förstärkt skydd för just datorprogram. Om någon annan får tag i dem, får denne inte kopiera eller ändra i dem, mer än vad som är nödvändigt för hans privata användning. Ingen kopiering digitalt-digitalt sedan EU-direktivet om databaser. "Databaser" är lika med uppgifter som finns lagrade analogt eller digitalt. Förmodligen får ni katalogskydd 49§ URL, samt även skydd för "litterärt verk" (=datorprogram) enligt TF + URL. I princip ingenting att oroa sig för alltså, problemet brukar uppstå när ni sedan ska sälja licenser. Kolla noga med en jurist vad som gäller i ert enskilda fall för avtals- och tvångslicenser. Hur som helst - inget patent, det är upphovsrätt (ekonomisk och ideell) som gäller. Ev. mönsterskydd om programmen har grafiska inslag. Mvh Fredrik
 5. Fredrik22

  webdesign

  Ok det här är uttjatat, men är inte vissa uttryck (som kommit med IT-branschen) rent äckliga? "Webbdesign" - inte bara äckligt i sig, det är fel också. "Webb" finns förmodligen inte på något språk. "Webredaktör" - snygg svengelska. Varför inte nätredaktör som vissa verkar föredra? "Dotcomma" - näringslivets vanliga kreativitet när det gäller buzzwords. "Den nya ekonomin" Faller ju redan semantiskt - en ekonomi kan väl per definition inte vara "ny"? Kanske inte har med språk att göra - men det finns en skillnad på att beskriva ekonomin som olika grader av samma art: marknadsekonomi, planekonomi etc, men "ny" ekonomi? Så vitt jag vet gäller samma fundament i näringslivet (Köp billigt, sälj dyrt osv) som alltid? Sen finns det uttryck som kanske inte är fel, men som är direkt fula: snabel-a, bugg, e-butik... Tycker däremot om: el-post.
 6. Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av kurserna i IT-management vid DSV i Stockholm. De är utbyggbara tom magisternivå, och jag funderar på att lägga dem till min tidigare utbildning (juridik mm). Vore tacksam för tips och råd, utvärdering osv. Ligger de på en hög nivå? Skillnad gentemot de övriga kurserna/linjerna i Data/Systemvetenskap? Hur ser arbetsmarknaden ut, känner arbetsgivarna till kurserna? Om någon orkar får han/hon gärna skicka ett mail: fo@innocent.com. Mvh Fredrik
 7. De flesta verkar se högskoleutbildning som ett medel för att nå ett visst arbete, eller en viss lön. Det finns säkert andra sätt att nå detta, tex att lära sig programmera hemma. Men man får ju inte glömma att en examen ger även andra kvaliteter (förmåga att tänka kritiskt och analytiskt, allmänbildning etc). Dessutom ger det väl en viss garanti, om sådana finns. Oavsett hur branschen utvecklas tror jag inte att man har något att förlora på en examen. Det beror förstås helt på vilka ämnen man läser, men generellt tror jag det är svårt att avancera utan examen. Jag vet många som tjänar mer än mig för att de är självlärda inom t ex webdesign, men ingångslönen är nog inte det enda man bör titta på. Själv har jag än så länge inte läst någonting teknikrelaterat, men funderar på att göra det. Är det någon som har erfarenhet av eller synpunkter på MIT-kurserna vid DSV (IT-management)?
×
×
 • Skapa nytt...