Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

[SH]

Medlem
 • Antal inlägg

  4 895
 • Gick med

 • Senaste besök

Om [SH]

 • Medlemstitel
  Veteran
 • Födelsedag 1974-08-20

Kontaktinformation

 • Hemsida
  http://essha.blogg.se/

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  UPPSALA
 1. Ännu ett namn som bär med sig en doft av nostalgi...
 2. Har själv en EOS 60D som jag är otroligt nöjd med. Min fru, som inte alls är fotointresserad, är också nöjd. Tittade lite på Sony NEX-5 i samband med att jag köpte min Canon för knappt 1,5 år sedan. Sonyn ströks snabbt pga att det är så mycket pill i menyer för att göra inställningar som man ofta gör vid något mer avancerad fotografering. Några fler fördelar för traditionella systemkameror: * En kamera där man inte enkelt kan byta fokuspunkt medan man tittar i sökaren eller ändra iso-talet går helt bort, detta är oftast mer pilligt på kompaktvarianterna. * Optisk sökare - försök ta bra bilder på lekande barn en solig sommardag med bara en skärmsökare. Det går säkert men kul är det inte... * Storleken på systemkameran är inte bara en nackdel utan även en fördel - en lite större kamera är mycket lättare att hålla stabilt för att kunna ta bilder vid tuffa ljusförhållanden. * Ytterligare ett försprång för de stora etablerade systemkameratillverkarna kontra kompaktvarianterna är just systemet, det finns ett enormt utbud av optiker och begagnatmarknaden är gigantisk. Min fru hade troligen varit nöjd med en NEX-5. Jag hade inte varit det.
 3. Vilket är isåfall bästa gratisalternativet nu? Personligen föredrar jag Microsoft Security Essentials. Resurssnålt, uppdateras ofta och gör inget större väsen av sig.
 4. Nostalgi! Virtuosen, CJ Björkedahl (japp, de var samma person) och TicoRoman - namn som väcker minnen. Minns även Noicekiller, jobbigvolvo (var inte han kungen av Datorkrigs-avdelningen..?) och Whistler. Weyland, icke heller att förglömma Detta forum var otroligt kul (och tidsslukande) på den tiden. BTW, har varit medlem i drygt 12 år men väldigt inaktiv de senaste åren...
 5. Japp, här dök man upp plötsligt. Och lämnade nästan lika snabbt, hade tänkt följa denna tråd men fick inga bevakningsmail. Fick ett infall, tittade in igen och såg en massa svar... Ser heller inte åldersmärkningen som något absolut utan mer som ett riktmärke när det blir aktuellt för egen del med sådana diskussioner. Tänkte mest att det kunde vara en tankeställare för din sambo. Personligen tror jag att det tjat som uppstår om tidsregler införs är övergående förutsatt att det inte lönar sig. Men jag kan förstå att det vore enklare om det var egna barn. Kan tänka mig att det blir en knepig balansgång för hur "mycket" förälder man får vara. Ett stort lycka till!
 6. Nu var det länge sedan man var aktiv här och jag vet inte om tiden kommer räcka till för att följa upp debatten. Men vi gör ett försök... Anjuna Moon, har du diskuterat åldersmärkningen på spel med din sambo? Det är ju inte utan anledning som spelen har PEGI-märkningen. Har själv en kille på fyra år som tycker att detta med tv-spel är kul men i hans ålder är det väldigt små mängder som godkänns av mig och min fru, kanske någon timma i veckan totalt. Max. Men redan nu är jag och frun överens om att åldersmärkningen gäller när han blir äldre, jag har svårt att se det sunda i att 10-12-åringar spelar CoD, Battlefield, GTA och andra liknande spel med en åldersmärkning på 15 eller 18 år. Den dag han kommer hem och vill lira CoD för att alla hans 12-åriga kompisar gör det ringer jag hellre deras föräldrar och tar en diskussion än låter honom spela bara för att alla andra gör det... En annan sak, spelar din sambo? Om inte, försök få henne och testa singleplayer på något av de populära actionspel som grabben spelar. Kanske funderar hon då på om det verkligen är ett lämpligt tidsfördriv åt sonen? Lycka till!
 7. Gör ett återbesök i en gammal tråd, en tråd jag aldrig skrev i då det begav sig. Det var dock här som jag först läste om terrorattacken mot WTC. Tråden skapades åtta minuter efter att det andra planet körde in i det södra WTC-tornet. Jag fick syn på den några minuter senare. Ett sådant där ögonblick då man för alltid kommer att minnas vad man gjorde.
 8. Kan du ge mig en anledning till att välja ett Skylight-filter framför ett UV på en digital systemkamera? Jag känner iaf inte till någon...
 9. Till en digital systemkamera bör man välja det mer neutrala UV-filtret framför det svagt rosatonade Skylight-filtret när man söker ett filter för att skydda linsen. Titta ex. här: http://www.cyberphot...istan=&onshelf= OT: Lite irriterande att forumets texeditor inte fungerar i Opera 11.00...
 10. Beror ju på hur man resonerar, en bra router behöver ju inte bytas ut om du uppgraderar ditt bredband eller skaffar utrustning som stöder trädlösa n-standarden. Den router jag tipsade (D-Link DIR-655) som ligger på ca 1000 kr skulle jag absolut inte benämna som dyr med tanke på vad du får. BTW, vilken router är det du funderar på? Din länk ovan fungerade inte.
 11. En hel del frågor men du skriver inte vilken router du avser köpa...
 12. Har själv fiber 10/10 Mb från Telia och kör en D-Link DIR-655 sedan en dryg månad. Är mycket nöjd med prestandan och 999 kr på exempelvis Webhallen känns väldigt prisvärt. Routern har USB-port som ska kunna användas till en USB-disk eller för att dela på en skrivare. Om det gäller lagring så skulle jag slå ett slag för att skaffa en NAS och koppla till routern, dyrar men överlägsen prestanda och flexibilitet.
 13. Tack för den inledande hjälpen. Installerade GIMP men blev inte så mycket klokare, när jag öppnar en av bilderna och kollar på "Bildegenskaper" får jag fram följande: Bildpunktsdimensioner: 288 × 192 bildpunkter Utskriftsstorlek: 101,60 × 67,73 millimeter Upplösning: 72 x 72 punkter/tum Färgrymd: RGB-färg Filstorlek: 10,3 MB Filtyp: TIFF-bild Storlek i minne: 664,0 kB Antal bildpunkter: 55296 Antal lager: 2 Lager 1 är en svart fyrkant, stor som en tredjedel av bilden och det andra lagret (Bakgrund) innehåller själva bilden. Är det fel på filerna eller misstolkar jag informationen? Jag är verkligen novis på bildbehandling och vet inte riktigt var jag ska börja nysta. 72 dpi är, vad jag förstått, ingen konstig upplösning. När jag öppnar bilderna får jag dessa två varningar: "C:\Users\xxx\Desktop\4AFU2443.TIF: wrong data type 1 for "RichTIFFIPTC"; tag "ignored" "Varning: Bilden du läser in har 16 bitar per kanal. GIMP kan endast hantera 8 bitar så den blir konverterad åt dig. På grund av konverteringen kommer information att förloras" Det andra meddelandet verkar inte vara så mycket att bry sig om men det första är jag lite frågande inför. En annan sak, kan mina problem ha att göra med att bilderna troligen passerat den version av Photoshop för Mac som var aktuell för fem år sedan?
 14. Long time no see... Har ju inte varit här så mycket på ett tag nu (typ ett par år...), men nu tänkte jag testa ett gammalt favoritforum för att försöka lösa ett problem. Vi har fått köpa loss våra bröllopsbilder från studion som tog dem då fotografen och studions tidigare ägare dött. Vi fick bilderna på en DVD och de är i TIF-format och väger ca 10 MB styck. Problemet kommer när jag vill titta på dem, jag har prövat med ett par olika program (IrfanView, Windows egna program, PaintShop Pro + något till) men med samma resultat: Jag får upp bilder med en upplösning på ca 290*190 pixlar och 24-bitars färgdjup. Kan det verkligen stämma att så små bilder väger så mycket? Är det jag ser bara någon form av "preview-bild" och hur ser jag isf den högupplösta bilden? Enligt fotostudion ska bilderna vara högupplösta men jag har ännu inte kontaktat dem för mer hjälp. Någon som har ett bra tips? Jag suger på bildbehandling och jag har kört fast...
 15. En modern myt. Har en del branschkontakter och jag kan berätta att den överlägset vanligaste orsaken till att en tvättmaskin skrotas är att något mekaniskt slutat fungera, dvs sådant som inte direkt kan "programeras". Sedan det om "Designed lifetime" och där finns en poäng. Köp en tvättmaskin efter dina behov. Vissa tillverkare har olika produktlinjer för olika behov, exempelvis Bosch har maskiner av enklare kvalitet för exempelvis folk i en lägenhet som tvättar det mesta i tvättstugan och de har också högpresterande maskiner för folk i villa med mycket tvätt. Sedan har ju olika tillverkare olika förväntad livslängd på sina maskiner. [sH] - http://essha.blogg.se - blogg by me
×
×
 • Skapa nytt...