Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pentti H

Medlem
 • Antal inlägg

  3 161
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  3

Pentti H vann dagen: 15 augusti

Pentti H hade det mest gillade innehållet!

Om Pentti H

 • Medlemstitel
  Veteran

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  SÖDERTÄLJE

Senaste profilbesöken

5 345 profilvisningar
 1. Intressant att det är så många mot Chrome OS med tanke på hur liten andel den har. Antar att Linux har så få annonsattacker att det inte ens är värt att nämna. Tur att man kör det då, även om man nu kör med annonsblockerare (uBlock)
 2. Linux är ju lite sedda över axeln bland VPN-leverantörer. Finns bara ett par som erbjuder ett GUI till linuxapparna, och då finns inte ens alla funktioner med som finns i Windowsapparna (som jag förstått det i alla fall, rätta mig om jag har fel).T.ex. "multihop" dvs möjligheten att surfa via två olika VPN servrar samtidigt. T.ex. om man skulle vilja surfa först via Finland varifrån sen trafiken går till en VPN server i Frankrike eller mellan vilka länder/städer som helst som erbjuds. eller annonsblockering (men sånt sköter man enklast med uBlock ändåså) Jag har både PrivateVPN och Surfshark-VPN (sistnämnda betalade jag 2 år för bara för att det var så billigt) Men jag har inte använt Surfshark i Linux så mycket för att den är bökigare att använda då man måste göra allting via terminalen, medans PrivateVPN är igång via Network-manager där man kan byta server mycket enklare och kan startas automatiskt med internetkopplingen (med Surfshark måste man alltid starta via terminalen manuellt) Hursomhelst upptäckte jag att Surfshark har ett webläsartillägg till Firefox och märkte att man kan få multihop om man har tillgång till två olika VPN-leverantörer. Först via PrivateVPN (där all trafik från datorn går via) och sen via webläsartillägget via Surfshark, men då blir det naturligtvis bara webläsartrafiken som går via den senare. Jag kollar mot ipleak.net för att se vilket IP-nummer som identifieras och ifall det finns några läckor i VPN-trafiken. Som sig bör ser jag att den upptäcker att jag kommer från Surfsharks server och inga DNS eller WebRTC-läckor. Surfar jag via svenska servrar på båda så märker jag ingen sänkning av hastigheten (sid- och nedladdningar) Men det blir förstås nån sekunds fördröjning om den ena, eller båda, är via en utländsk server. Det här är ju säkert inga nyheter för en del, men jag blev så uppspelt så jag tänkte jag tar och tipsar om det för dem som inte vet Det är ju inte många VPN-leverantörer som erbjuder multihop, så detta kan ju vara en idé om man är ute efter det, förvisso blir det ju lite dyrare, men ändå Men om man inte är lika tät som jag så kan man ju göra samma sak med bara Surfshark (eller med annan VPN som erbjuder webläsartillägg också) Men jag tänker mig att det blir ju bökigare att spåra med två olika VPN-leverantörer.
 3. "Man" behöver inte vara anonym om man inte har några problem med att kartläggas. Själv ser jag det som naturligt att vara anonym så mycket som det går. Även på nätet.
 4. Ja, det är Firefox i grunden. Jag har provat Tor ofta genom åren i alla nämnda OS. I början var det olidligt långsamt, men nuförtiden är det acceptabelt faktiskt. Dock inte så snabbt att jag skulle vilja använda den som standard då jag är van att Firefox original är så blixtsnabb på att ladda sidorna nuförtiden (efter att Quantum kom) Får lita på min VPN istället. Även om man med Tor slipper den lilla, men likväl risken man har att en VPN-leverantör kan, om de så väljer, se exakt var jag surfar. Vilket man slipper med Tor som jag har förstått det.
 5. Ja, det var de kärnor som finns i Uppdateringshanteraren som jag hade tänkt använda i så fall, närmare bestämt den senaste 5.xx. men om de egentligen inte ger några fördelar t.ex. säkerhetsuppdateringar så finns det ju ingen anledning att byta då allt fungerar som det ska. När jag kollar på "changelog" så verkar det ju vara typ små bugfixar på buggar jag inte har märkt av. Rätta mig om jag har fel: om det skulle upptäckas någon säkerhetsläcka på den officiella kärnan som Linux Mint installerar så patchas den i alla fall utan att man ska behöva ändra till den senaste kärnan antar jag?
 6. Tackar för svaren. De tog bort suget att byta kärnan bara för sakens skull
 7. Det kliar i fingrarna på mig att byta kärna (kernel) på Linux Mint då den är såpass gammal. Jag har LM 19.2. Egentligen ska man ju inte bråka med något som fungerar som det ska, men inbillar mig att det blir säkrare, kanske snabbare (och så gillar jag att testa saker ) Men har jag förstått det rätt att kärnan uppdateras hela tiden med alla säkerhetsuppdateringar som nyare versioner eventuellt löser utan att man behöver uppgradera kärnan? Finns det egentligen några som helst fördelar med att byta till en ny kärna på en installation som fungerar som den ska? Jag använder mig flitigt av backuplösningen Timeshift (som fungerar varje gång!) men om jag nu skulle testa ny kärna och ångrar mig, återställs även kärnan då?
 8. Säkerheten är bra. I alla fall har jag aldrig hört talas om att den krypterade filen som öppnas med ett masterlösenord har blivit knäckt av någon. Största risken är väl ifall masterlösenordet kommer på vift, men det löser man enkelt med 2FA (två faktorslösning) Vad gäller webplatser är ett tillägg till webläsaren den absolut smidigaste lösningen. Man bara klickar en gång så fylls allt i av sig självt.Jag har använt diverse lösenordshanterare i många år och kan därför ha olika omöjliga-att-komma-ihåg lösenord på hur många tecken som helst. Jag har dock ett relativt simpelt lätt-att-komma-ihåg lösenord på min mail (men med en 2FA-kodapp i mobilen) för att snabbt kunna logga in på en publik dator om jag skulle behöva. Detta för att slippa ta fram mobilappen och sen skriva in komplicerat lösenord manuellt. Sen att man kan spara kreditkort och adressuppgifter som fylls i lika enkelt är ju bra också. Då de flesta seriösa lösenordshanterare har appar för de flesta webläsare och enheter (och operativsystem) så behöver man aldrig komma ihåg annat än sitt masterlösenord, eller som i mobiler där man kan logga in med ansiktsigenkänning eller fingeravtryck istället för kod om man vill. Så jag kan inget annat än rekommendera en sån. Allting blir så mycket enklare och lösenord blir aldrig några problem. Har provat Lastpass, Enpass och de senaste två åren Bitwarden. Alla är enkla att komma igång med och fungerar lika bra och är säkra.
 9. Troligen inte. Jag har inte kunnat hålla mig. Jag hade planer på att köpa Sonys bästa on ear hörlurar med brusreducering, men plötsligt poppade Airpods Pro upp ur ingenstans och jag var tvungen att ha dem istället (jo, jag vet att det inte är samma sak som on ear, men ändå). Apple Watch var också en som jag hade tankar på att vänta med tills black friday i förhoppningen att de kanske skulle bli billigare, men så dök Apple Watch 5 upp också och den tror jag inte det blir så mycket rea på. Men kanske är det dags att uppgradera grafikkortet. Min är nog 3 år gammal vid det här laget. Jag får se vad som händer med Nvidias senaste då.
 10. Tack automan för svaret. Jag provade med att skapa ett adminkonto till och degraderade min dagliga till standardanvändare. Enda skillnaden jag upplevt hittills är att istället för att använda mitt vanliga lösenord använder jag admin-kontots vid uppdateringar, installationer osv. Men det funkade inte längre att köra det terminalbaserade VPN Surfshark som jag har installerat när jag var admin i mitt dagliga konto. Den kräver lösenordet för det inloggade kontot för att starta. Den säger som svar i terminalen att jag inte är med i sudoersgruppen (och att det kommer att rapporteras!... Till vem är oklart ) Antar att jag får installera om surfshark helt enkelt och ange admin-kontots lösenord vid installationen. Hursomhelst så kommer jag nog att köra som standardanvändare och ha ett adminkonto. Kanske är det lite overkill till liten nytta, men det är inte särskilt besvärligt eller skadligt, och jag får samma fluffiga känsla av lite mer säkerhet som när jag använder windows där jag alltid kört som standardanvändare. Men som Mikael63 påpekar så kanske det kan vara förvirrande för en absolut nybörjare som min polare som alltid kört med adminkontot i Windows.
 11. Jag har lyckats med att få en kompis att köra Linux. Men han ställde mig på pottan om detta med admin-konton. I windows kan man ju skapa ett adminkonto och i den sen ett vanligt standardkonto som man använder istället för adminkontot (när man vill känna sig extra säker). Dvs man måste knappa in adminkontots lösenord för att göra systemförändringar/installationer. I ubuntu skapas ju bara ett konto vid installationen. Den har adminrättigheter, men man måste knappa in kontots lösenord för systemförändringar eller när man använder sudo. Ett par frågor uppkom som jag trasslat in mig i då jag inte förstår riktigt: 1. Kontot som skapas i ubuntu vid installationen. Är det motsvarande adminkonto i Windows som skapas vid installationen? men med skillnaden att man måste ange lösenordet vid systemförändringar i ubuntu? 2. Finns det någon vits med att i ubuntu logga in på det kontot man skapat vid installationen och där skapa ett konto utan adminrättigheter och använda den som dagligt konto. dvs att när systemförändringar ska göras i standardkontot så använder man adminkontots lösenord (eftersom standardkontots lösenord inte fungerar för det)? Frågan uppstod när kompisen frågade mig hur man loggar in på ubuntu ifall det enda kontot man har från installationen skulle t.ex. bli skadad av nåt malware eller annan skada så att man inte kan logga in. Jag föreslog då windowsvarianten att efter installationen skapa ett standardkonto som man använder istället.
 12. Verkar som tidigare hyresgästen kopplat från en NAS eller server i garderoben till en förstärkare Vad är det för kontakt på högtalarna? Är det DIN--kontakter, eller typ såna man har till hörlurar, eller bara rena kopparsladar som är tänkta att skruvas fast i en förstärkare? Antar att de inte har någon egen strömförsörjning? Spontant tänker jag på att ha en förstärkare i köksskåpet och koppla in en Chromecast. Dyra Sonos Amp är nog inte att tänka på misstänker jag
 13. Kollade mer på detta och det är inte malware i så motto att den installeras utan samtycke utan kan följa med andra program och man måste "opt out" när man installerar det andra programmet. Men visst är det så att det är lite väl billigt att försöka skaffa användare via denna smygväg. Särskilt om man inte får en fråga om man vill använda den söktjänsten som standard i sista steget. " Where the Peekier.com browser hijacker comes from The Peekier.com hijacker usually come bundled with other free applications that you download off of the Web. Once started, it will infect your computer and change web browser’s settings such as home page, newtab page and search provider by default without your permission. To avoid infection, in the Setup wizard, you should be be proactive and carefully read the ‘Terms of use’, the ‘license agreement’ and other installation screens, as well as to always choose the ‘Manual’ or ‘Advanced’ installation mode, when installing anything downloaded from the World Wide Web."
 14. Oj, om det finns malware som skickar en till peekier.com så känns ju inte peekier särskilt seriös, om det nu är de som skapat den vs? Det gäller dock inte webläsartillägget för Firefox. Jag installerade webläsartillägget från Firefox tilläggskatalog och den är ju lätt att avinstallera. Jag testade och efter att jag avinstallerat/eller avaktiverat den så blir jag inte "kidnappad" utan den sökmotor som jag har förvald gäller hela tiden och min startsida är den jag valt från början.
×
×
 • Skapa nytt...