Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pentti H

Medlem
 • Antal inlägg

  3 127
 • Gick med

 • Senaste besök

Om Pentti H

 • Medlemstitel
  Veteran

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  SÖDERTÄLJE

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Pentti H

  Linux och BankID?

  Jag kommer ihåg att jag var väldigt upprörd på BankID när de kom med nyheten, nästan lite kränkt linuxanvändare faktiskt Men jag använde inte den ens på Windows mer än ett litet tag, mest för att jag betatestade ganska mycket och gjorde många ominstallationer (innan jag fann det perfekta backupprogrammet som tog en exakt avbild av hårddisken och faktiskt höll vad det lovade=100% problemfria återställningar) sen kom ju mobilt bankid som var oändligt mycket smidigare.
 2. Pentti H

  Spela spel gjorda för Windows i Linux!

  Ja, den kan vara trög att få ner. Jag testade nu från deras hemsida, men jag får i alla fall runt 1Mbit/s på den. Jag körde den först i VmWare player och den fungerade bra i den, även med de grafiska effekterna påslagna. Har inte provat den i Virtualbox dock. Visst har man rätt i att jänkarna är inte så jättemycket bättre när det kommer till övervakning, men USA har inte lika stor kontroll över utvecklarna där (än i alla fall) och de är ju kända för att försöka komma runt sånt. (Jag pratar nu open source-världen) De råkar som inte ut för samma saker som i Kina om de inte gör som staten säger kan jag tänka mig. Ta killen som hade den anonyma mailservern som Snowden använde. Han vägrade gå med på statens krav och la ner när han inte längre kunde garantera anonymiteten, så lite hopp finns det där, det är svårare i Kina är jag övertygad om. Vi skulle inte ens ha fått reda på det om det hänt där. Och ja, det är ett problem att nästan all elektronik tillverkas i Kina, men den kontrolleras bättre kan jag tänka mig, då de som köper in elektroniken vet vad de håller på med (hoppas jag i alla fall). Jag kan tänka mig att de upptäcker ifall ett chip på ett moderkort ser malplacerat ut eller upptäcker konstigheter vid testningarna.
 3. Pentti H

  Skärm blir svart i några sekunder

  Liten uppdatering. Jag har kvar problemet även i Linux. Skärmen slocknar i några sekunder oavsett vilka program som är öppna. Vet inte om jag nu är så van, men jag vill påstå att den slocknar en gång per session bara, sen funkar det. Så det är nog ett måndagsexemplar jag köpte. Skärmen verkar ju hålla så det är inget stort problem, jag har som sagt vant mig. Kan även tillägga att större inte alltid är bättre har jag märkt. Säkert bra för den som t.ex. programmerar och har många fönster öppna, men för en vanlig dödlig lite för stor. Och ändå sitter jag en meter från skärmen. Jag tyckte det var en bra idé att köpa en så stor skärm som möjligt enligt devisen "störst är bäst", men har med tiden märkt att den är lite för stor. Man får som vrida på huvudet lite när man tittar uppåt.
 4. Pentti H

  Spela spel gjorda för Windows i Linux!

  Linux Mint är min grund och den som jag känner, så jag har svårt att släppa den. Jag kör Deepin för att den är annorlunda och snygg, förbannat snygg. Den snyggaste distron i mitt tycke. Sen ville jag prova den för att den är baserad på Debian, och ja, det kanske bidrar till att den är stabilare. Men jag har i övrigt inga problem med stabiliteten i ubuntubaserade Linux Mint annars. Det är ju trots allt en beta av Steam jag kör så det är nog ofrånkomligt att det är lite problem i olika konfigurationer. Jag har för övrigt inte haft några krascher i spelet i Linux Mint sen jag skrev inlägget. Kan ju bero på att Steam-betan uppdateras ständigt.. Deepin är stabil och snabb. Man arbetar lite annorlunda i den jämfört med vanliga distron. Utvecklarna har förenklat saker och ting och gjort egna lösningar. Fast för en annan som varit van med Linux Mint framförallt så var det en liten inlärningskurva att lära sig förenklingarna Deepins programvarubiblotek är intressant då de har en del program som jag inte sett i andra distron, som VMWare player och Popcorn(!) men det tar lång tid för dem att uppdatera programmen till de senaste versionerna. Men största anledningen till att jag kör den är rent estetiskt. Anledningen till att jag tvekar att gå över helt är lite paranoia som jag har svårt att släppa märker jag - Deepin är kinesiskt. Förvisso inte statligt utan ett företag som tillhandahåller den. Även om det är open source så känns det lite otryggt med tanke på vilken makt staten har över allt och alla där. Den är inte så känd så jag vet inte om de som kan det här med att kontrollera kod verkligen har gjort det på Deepin. Det finns ju inget som säger att bara för att något är open source så kontrolleras det automatiskt, särskilt inte små distron kan jag tänka mig. Vem vet vad som kommer med en uppdatering liksom... Största rädslan är att bli en bot i cyberattacker.. Det var nån youtubare som hittade nåt om att deras programvarubibliotek skickade uppgifter om skärmstorlek o.dyl. till kinesiska motsvarigheten till Google. Typ det alla websidor gör (programvarubiblioteket är i princip en websida) som det blev halabaloo om i början av året. Men det kändes ganska harmlöst ur min synvinkel. Deepin slutade dock med det efter kritiken bara för att lugna ner folk. Man kan smycka LM Mate med Deepin DE märkte jag och installerade paketen. Och en del av Deepins egna program finns i programkatalogen till Ubuntu och Mint. Men det är inte samma sak att byta utseende. Deepin har en speciell känsla tycker jag. Utvecklarna har tänkt på så många olika smådetaljer som jag finner tilltalande.
 5. Steam har som bekant släppt en beta av Steam för Linux så att man kan spela spel gjorda för windows i Linux. Kallas "proton". Man har ju kunnat spela många windowsspel i Linux via Wine och Playonlinux t.ex. länge, men när jag provat dem så har man oftast fått hålla på och mixtra för att få dem att fungera. Nu har jag provat spela Skyrim V och No man's sky på Linux via Steam betan efter att ha aktiverat en inställning så att det inte bara är de officiella spelen, som är testade och klara, blir installerabara dvs alla som man har i sin steamkatalog, och det är en ren dröm. Bara installera och spela! Inget mek för att få det att fungera. Och detta är bara en beta än så länge! Jag har två linuxinstallationer, Linux Mint 19 Mate och Deepin Linux. Har dock noterat att jag får enstaka slumpmässiga krascher i Linux mint, men än så länge, efter mer än 10 timmars spelande, inte fått några krascher i Deepin (som baseras på Debian, inte ubuntu). I länken nedan kan man se vilka windowsspel som är testade (inte bara de officiella utan även sånt som användare själva provat i sina linuxmaskiner) som fungerar. Jag skulle vilja påstå att detta är en revolution för spel på Linux! När den går skarpt går det säkert att även spela sprillans nya spel som är smittade med nåt antipiratjox (DRM) också Fungerar alltså bara för spel som är köpta via Steam (som ju inte behöver DRM-tramset) Tyvärr köpte jag Witcher III via Origin så jag kan inte prova den 😕 https://spcr.netlify.com
 6. Pentti H

  Skärm blir svart i några sekunder

  Hej . Ja, råkade se att jag hade det här kontot kvar i min lösenordshanterare så jag tittade in och tänkte börja vara lite aktiv så här efter 9 år igen Har inte tänkt på det, tack för tipsen. Kollade nu och det finns inget som man kan styra strömläget med i skärmens inställningar. Jag har tidigare provat och ändra displayportens inställningar där man kan välja DP 1,1 eller DP 1,2 vad det nu betyder, men ingen skillnad. Har bara en lysdiod som ändrar färg från blått till orange om den går i viloläge (via datorns inställningar) och den brukar inte ändra färg när det svartnar. Men, efter att jag skrev detta så har jag bytt till Linux Mint 19 från Kubuntu (som jag inte förstod eller var onödigt svår med vissa saker) och jag har inte haft några blackouter än av nån anledning (eller så är jag så van att jag inte tänker på det längre ). Kanske det håller sig.
 7. För drygt ett år sen köpte jag mig en 43 tums skärm. Acer ET430K. Jag har en Geforce GTX 1070 grafikkort. Använder Displayport-kabel, men samma problem sker med HDMI om jag kör med den. Direkt från början märkte jag att skärmen blev svart minst en gång per session efter att jag startat upp skärmen (oavsett om det var en kallstart eller om datorn väcks från viloläget) den den blir svart i ca 2-3 sekunder efter nånstans mellan 10-45 minuter efter uppstart, och sen fungerar det som det ska och återkommer inte så länge datorn är igång. Detta oavsett om jag kört windows 10 eller Linux Mint, KDE neon, ubuntu, Kubuntu. - Dock upplever jag att problemet kommer mer sällan i Linux (vilket är bra förvisso då jag använder bara linux nuförtiden). Jag hade tidigare en 27 tums monitor med många hundra hertz för att kunna köra 3D på spel och hade aldrig problemet med den. Eftersom det skedde så sällan beslöt jag mig för att inte släpa tillbaka åbäket till Postnord för att skicka tillbaka den utan chansade på att det inte skulle bli värre, vilket det inte blivit. Men jag är lite nyfiken om någon har någon idé om vad det kan bero på? Kan det ha med nätaggregatet i datorn att göra? Jag leker med tanken att den kanske måste ställa om sig på nåt sätt.
 8. Pentti H

  Inloggning

  Hej Det är jag som är den "knäppa brorsan" som stångar mitt huvud blodigt i mina försök att få honom och annat löst folk att använda sig av begränsade konton i Windows. Inte bara när man lånar ut datorn... Men eftersom jag börjar få blodbrist nu så har jag tipsat honom om gratisvarianten av Returnil som låser C-disken så att alla förändringar försvinner vid omstart. MS har ju annars Steadystate också, men den är lite bökigare att hålla på med (vad jag minns) http://www.returnilvirtualsystem.com/rvspersonal.htm [inlägget ändrat 2009-02-22 10:59:05 av Pentti H]
 9. Windows defender är ett slags antivirusprogram och den får kanske nya definitioner varje dag. Du kan stänga av den i säkerhetscentret. Personligen använder jag inte windows defender då jag litar på mitt antivirus och brandvägg och det faktum att jag kör som begränsad användare. Generellt sett så tycker jag att den som inte är insatt i hur windows fungerar bör ta ner alla säkerhetsuppdateringar som Microsoft erbjuder. Sen erbjuder de även drivrutinsuppdateringar och fixar för olika program, dessa är inte nödvändiga att ta ner om man inte upplever problem. Windows är ett stort program med mycket kod och de som letar efter hål hittar det oftast och de hål som microsoft känner till täpper de igen med uppdateringarna. För att surfa säkert så anser jag att det bästa är att köra Firefox med ett plugin som heter "no script" den blockar effektivt scripten som laddar ner virus och trojaner från vissa drabbade hemsidor automatiskt när du öppnar en sån sida. Du kan välja vilka sidor som du vill ska få köra script, t.ex. din bank och andra säkra websidor. [log]Kör du Vista så är man ganska säker i och med att man kör som begränsad användare från start. Äntligen har Microsoft anammat linuxtänket om att inte lita på att alla användare är experter, och därför ger alla program fullständiga rättigheter att göra vad de vill med din dator. Du får ju en fråga de gånger något program vill göra någonting som kan skada windows. De enda gånger man egentligen behöver tillåta den är när man installerar program, eller startar vissa avancerade diagnostikprogram som kräver tillgång till de känsliga delarna av windows för att kunna fungera. Ännu är inte alla program programmerade med Vista i åtanke utan de förutsätter att du kör som administratör, därför kan man få en popup även när man startar ett sånt program. Men sakta men säkert börjar programmakarna fatta galoppen med begränsad användare.[/log] Ett annat alternativ är att köra Linux (som Ubuntu t.ex.) den börjar bli användarvänlig nu, även om man som van windowsanvändare får anstränga sig lite för att lära sig ett nytt tankesätt. Men den är säkrare på så vis att det finns inte så många virus skrivna till Linux och den fungerar annorlunda i grunden (t.ex. att man per automatik är begränsad användare från början och i och med detta så blir inte skadorna så stora om man ändå lyckas får ett virus)
 10. Personligen ser jag inte detta som nån stor nyhet, det var väl ganska känt att detta är FRA´s huvudsakliga uppgift. Jag tror heller inte att det är en nyhet för ryssarna, de har nog vetat sen kalla kriget vilken sida sverige står på.
 11. Pentti H

  Nytt MSN virus?

  Jag misstänker att du kör som administratör. Det självklara tipset är att ändra ditt konto till ett begränsat konto. Om detta virus nu kom från MSN så hade inte denna fil kunnat hamna i system32 mappen eftersom viktiga delar av windows är stängt för begränsade konton, man måste knappa in lösenord till adminkontot innan någonting får skrivas där. De enda gånger man som vanlig användare vill ha någonting i windowsmappen och dess undermappar är när man själv installerar ett program som man vill ha. I princip alla virus, spyware och trojaner förutsätter att användaren kör med adminkonto. Stänger man denna vidöppna port till datorn så slipper man anutomatiskt de flesta fulprogram som försöker installera sig bakvägen (som det uppenbarligen var i ditt fall) dvs att fulprogrammet utnyttjar det faktum att du kör som administratör och använder sig av inbyggda osäkerheter i själva operativsystemet för att ta sig in i din dator genom att bara köra ett simpelt skript. Är fulprogrammet inbyggt i ett vanligt program (vilket inte är så vanligt) som du vill installera så måste du ju oftast installera det med adminrättigheter och då blir det lite värre, men det är därför man använder antivirus.
 12. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Berätta för mig hur detta förslag ska hindra terrorister som vill smälla bomber i sverige? Om du inte vet det så fråga din pappa och återkom. [
 13. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Det är just detta som är pudelns kärna! Man fångar inga terrorister med detta. Det förstår alla som har det minsta hum om hur datorkommunikation går till. De muslimska terroristerna använder sällan internet för att planera sina dåd hursomhelst. Och i den mån de gör det så är de ju inte lika intelligensbefriade som "de som inte har någonting att dölja" De som vill genomföra den statliga övervakningen av befolkningen använder terrorister som argument för att de vet att stora delar av befolkningen tappar omdömet helt när terrorister nämns (pedofiler är ett annat buzzword) personligen så drar jag öronen till mig direkt när någon nämner terrorister eller pedofiler i samband med inskränkningar i personers frihet. för då vet man att syftet är inte det som sägs.
 14. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  De röstade inte emot att regeringen ska få spionera på sin befolkning. De röstade emot teknikaliteter i förslaget. Det var ju Bodström och lene Björklund som initierade hela lagen om regeringens övervakning av sin egen befolkning. Detta är inget borgeligt påhitt, borgarna genomför det förslag som de grät krokodiltårar över när Bodström startade sin marsch mot sitt övervakningssamhälle. Politikerna är över partigränserna rörande överens om att det behövs övervakning av alla svenskar (och ryssar). Nu är jag inte så insatt i hur partierna på vänstern ser på saken, men jag förutsätter att de inte ens diskuterar saken utan säger blankt nej till själva principen som förutsätter att alla är terrorister i vardande. [inlägget ändrat 2008-06-20 10:04:21 av Pentti H] Lite citat från storebror.se http://www.stoppa-storebror.se/citat.htm [inlägget ändrat 2008-06-20 10:27:46 av Pentti H]
 15. hejåhå, ett sent svar men jag kan nämna att Prevcsi är endast en scanner. Så den skannar ock åtgärdar bara det den hittar, den har ingen realtidsskanner installerad i minnet. Jag har betatestat Prevx2 och jag var nöjd med den. Den gjorde inte mycket väsen av sig om den inte hittade något misstänkt. Ett annat bra liknande program (som finns i gratisversion) är Threatfire och den får också bra betyg. Båda programmen arbetar så som så att de kollar mot en databas på nätet om ett beteende eller program raporterats som skadligt av andra användare och baserar sin bedömning av ett hot på detta. Båda är att rekommendera för vanliga användare, som kör som administratörer i windows även om de fungerar i begränsat läge också.
×