Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pentti H

Medlem
 • Antal inlägg

  3 152
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  3

Pentti H vann dagen: 15 augusti

Pentti H hade det mest gillade innehållet!

Om Pentti H

 • Medlemstitel
  Veteran

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  SÖDERTÄLJE

Senaste profilbesöken

5 083 profilvisningar
 1. Troligen inte. Jag har inte kunnat hålla mig. Jag hade planer på att köpa Sonys bästa on ear hörlurar med brusreducering, men plötsligt poppade Airpods Pro upp ur ingenstans och jag var tvungen att ha dem istället (jo, jag vet att det inte är samma sak som on ear, men ändå). Apple Watch var också en som jag hade tankar på att vänta med tills black friday i förhoppningen att de kanske skulle bli billigare, men så dök Apple Watch 5 upp också och den tror jag inte det blir så mycket rea på. Men kanske är det dags att uppgradera grafikkortet. Min är nog 3 år gammal vid det här laget. Jag får se vad som händer med Nvidias senaste då.
 2. Tack automan för svaret. Jag provade med att skapa ett adminkonto till och degraderade min dagliga till standardanvändare. Enda skillnaden jag upplevt hittills är att istället för att använda mitt vanliga lösenord använder jag admin-kontots vid uppdateringar, installationer osv. Men det funkade inte längre att köra det terminalbaserade VPN Surfshark som jag har installerat när jag var admin i mitt dagliga konto. Den kräver lösenordet för det inloggade kontot för att starta. Den säger som svar i terminalen att jag inte är med i sudoersgruppen (och att det kommer att rapporteras!... Till vem är oklart ) Antar att jag får installera om surfshark helt enkelt och ange admin-kontots lösenord vid installationen. Hursomhelst så kommer jag nog att köra som standardanvändare och ha ett adminkonto. Kanske är det lite overkill till liten nytta, men det är inte särskilt besvärligt eller skadligt, och jag får samma fluffiga känsla av lite mer säkerhet som när jag använder windows där jag alltid kört som standardanvändare. Men som Mikael63 påpekar så kanske det kan vara förvirrande för en absolut nybörjare som min polare som alltid kört med adminkontot i Windows.
 3. Jag har lyckats med att få en kompis att köra Linux. Men han ställde mig på pottan om detta med admin-konton. I windows kan man ju skapa ett adminkonto och i den sen ett vanligt standardkonto som man använder istället för adminkontot (när man vill känna sig extra säker). Dvs man måste knappa in adminkontots lösenord för att göra systemförändringar/installationer. I ubuntu skapas ju bara ett konto vid installationen. Den har adminrättigheter, men man måste knappa in kontots lösenord för systemförändringar eller när man använder sudo. Ett par frågor uppkom som jag trasslat in mig i då jag inte förstår riktigt: 1. Kontot som skapas i ubuntu vid installationen. Är det motsvarande adminkonto i Windows som skapas vid installationen? men med skillnaden att man måste ange lösenordet vid systemförändringar i ubuntu? 2. Finns det någon vits med att i ubuntu logga in på det kontot man skapat vid installationen och där skapa ett konto utan adminrättigheter och använda den som dagligt konto. dvs att när systemförändringar ska göras i standardkontot så använder man adminkontots lösenord (eftersom standardkontots lösenord inte fungerar för det)? Frågan uppstod när kompisen frågade mig hur man loggar in på ubuntu ifall det enda kontot man har från installationen skulle t.ex. bli skadad av nåt malware eller annan skada så att man inte kan logga in. Jag föreslog då windowsvarianten att efter installationen skapa ett standardkonto som man använder istället.
 4. Verkar som tidigare hyresgästen kopplat från en NAS eller server i garderoben till en förstärkare Vad är det för kontakt på högtalarna? Är det DIN--kontakter, eller typ såna man har till hörlurar, eller bara rena kopparsladar som är tänkta att skruvas fast i en förstärkare? Antar att de inte har någon egen strömförsörjning? Spontant tänker jag på att ha en förstärkare i köksskåpet och koppla in en Chromecast. Dyra Sonos Amp är nog inte att tänka på misstänker jag
 5. Kollade mer på detta och det är inte malware i så motto att den installeras utan samtycke utan kan följa med andra program och man måste "opt out" när man installerar det andra programmet. Men visst är det så att det är lite väl billigt att försöka skaffa användare via denna smygväg. Särskilt om man inte får en fråga om man vill använda den söktjänsten som standard i sista steget. " Where the Peekier.com browser hijacker comes from The Peekier.com hijacker usually come bundled with other free applications that you download off of the Web. Once started, it will infect your computer and change web browser’s settings such as home page, newtab page and search provider by default without your permission. To avoid infection, in the Setup wizard, you should be be proactive and carefully read the ‘Terms of use’, the ‘license agreement’ and other installation screens, as well as to always choose the ‘Manual’ or ‘Advanced’ installation mode, when installing anything downloaded from the World Wide Web."
 6. Oj, om det finns malware som skickar en till peekier.com så känns ju inte peekier särskilt seriös, om det nu är de som skapat den vs? Det gäller dock inte webläsartillägget för Firefox. Jag installerade webläsartillägget från Firefox tilläggskatalog och den är ju lätt att avinstallera. Jag testade och efter att jag avinstallerat/eller avaktiverat den så blir jag inte "kidnappad" utan den sökmotor som jag har förvald gäller hela tiden och min startsida är den jag valt från början.
 7. Märkligt meddelande. Jag har som sagt loggat in från två olika länder. Även när jag varit utomlands på riktigt så att säga och använt VPN. Men ändå inte fått såna meddelanden. Nu säger ju Google att man kan få detta meddelande, så jag får väl tro dig Lustigt är varför det då bara drabbar vissa? " The "web login required error" means that Gmail Does not recognize your password, or You are signing from a new location or device or You have enabled 2-Step Verification for your account. You need to generate an Application-specific password for MailtoX or use OAuth for login in instead. See Generating an application password when 2-Step verification is enabled in Gmail Google detects your login as suspicious. It could be because you are login in from a different country."
 8. Om man är en som jag som HAR "något att dölja" för multinationella företag och stater som inte har någonting att göra med vad jag vill dölja tänkte jag tipsa om en intressant sökmotor som inte spårar någonting och verkar ta användarens integritet på allvar. Man hamnar inte i en filterbubbla som man gör med Google som presenterar resultaten utefter den kartläggning google har gjort om en. Inte heller kan man köpa sig högre rankning i sökresultaten. Det finns nu många googlealternativ som respekterar integriteten och inte spårar; Duckduckgo, startpage, qwant, searx t.ex. men det intressanta med Peekier.com är att den renderar en bild på första sidan av sökresultaten utan att man behöver besöka sajten i sig. Vilket sparar tid för en annan så man slipper klicka sig dit för att se om det är relevant. Och den laddar snabbt för att vara en sån sida. Själv använder jag t.ex. inte startpage, som är en sedvanlig söksida då den laddas segare än andra för mig. Denna sida, trots att det måste vara mer information som behöver laddas, är snabbare för mig. Och hela sidan utnyttjas då de inte prackar på med reklam eller där det är tomt i andra sökmotorer. Kan först upplevas som lite överväldigande när man är van vid de halvtomma söksidorna. Och ja, den ger relevanta resultat också. De gör de flesta integritetsvänliga sökmotorer nuförtiden har jag märkt, det var lite si och så med det förr i tiden. (om man nu med "relevanta" inte menar den filterbubbla som google skapar) Peekier har dock inte så många inställningar, förmodligen eftersom den inte använder cookies som behöver sparas för att inställningarna man vill ha ska sparas. Men den har den konfiguration jag brukar välja ändå, dvs oändlig scroll och att länkarna öppnas i en ny flik ändåså. Enda jag saknar är egentligen möjlighet att söka tidsmässigt, dvs ibland vill jag se de senast publicerade sidorna först (senaste dagen, veckan eller månaden). Men då har jag tilldelat genvägen "d" till duckduckgo så att om jag vill söka på den för att få kunna styra tidsmässig publicering, skriver bara " d kubuntu news" så söker den på duckduckgo istället för den förvalda i webläsaren . Finns som tillägg till Firefox (och Chrome också misstänker jag) så att man kan ha den som förvald sökmotor. Länk till deras integritetspolicy: https://peekier.com/privacy
 9. Ja, förmodligen är det ett måndagsexemplar. Problemet försvann aldrig. Jag köpte en annan skärm för ett par månader sen (ville ha en stor böjd skärm för att se vad som var grejen med det ) Så den stora står nu och samlar damm tills jag kommer på vad jag ska använda den till
 10. Märkligt. Jag har i åratal använt VPN och har aldrig stött på det problemet. Har använt Thunderbird/gmail ofta. nu kör jag med Mailspring och testade att gå via VPN i London och Ryssland och det var inga problem med Gmail och epostprogrammet (både i Windows och Linux). Jag har aldrig stängt av några platstjänster (mig veterligen) Antar att du gjort som jag och låtit Thunderbird fixa alla inställningar till Gmail så att du bara behövt ange applösenordet och emailadressen? Eller har du själv skrivit in POP-servrarna osv? Vet inte om det har någon betydelse, men vilken VPN använder du? Jag kör med PrivateVPN just nu, men det har fungerat med Anonine, Surfshark och NordVPN också. Apropå din fråga om att använda olika VPN så går det, men jag har inte hittat nånstans där man anger att ett specifikt program ska använda en VPN och ett annat en annan VPN. När du väl kopplar upp dig mot en VPN så gör du det med alla program så att säga. Kolla alla inställningar i VPN-programmet (antar att du kör Windows) och se ifall något som kan relateras till detta kan vara i- eller avbockat. Och som Cecilia säger så har man inte mycket integritet om man använder Gmail öht. Själv håller jag på och sanera bort Gmail så jag har den mest som skräppostkonto. Har dock inte kommit på alla ställen där jag använt mailadressen till något viktigt, men vartefter jag får mail från sånt så byter jag till den betalvariant jag använder idag.
 11. Snubblade över en kul sida. Om man är nyfiken på Linux och man inte ens orkar ladda ner en ISO för att köra i en USB-sticka finns nu en tjänst där man kan prova på diverse distron direkt i webläsaren. Behövs alltså inte laddas ner nån ISO eller installera. Även bra för distrohoppare för att se hur olika distron ser ut Finns otroligt (alla?) många att välja på. Då sidan dels körs i ett webläsarfönster och drivs av entusiaster på egen bekostnad så går det naturligtvis inte så blixtsnabbt som det gör i ett normalt Linux-system, så lite tålamod när den laddas skadar inte. Eventuellt kan reklamblockerare och andra tillägg störa (jag körde i en ren Chromium-webläsare utan tillägg för säkerhets skull då min Firefox med diverse skydd för privatlivet var installerat) så man kan ju starta om webläsaren tillfälligt utan tilläggen om man har såna. https://distrotest.net/
 12. Jag har ända sen jag förstod det basala med begränsat användarkonto (efter att ha lärt mig lite om Linux) för nåt decennium sedan alltid använt standarkonto även i Windows olika versioner. Alltså "riktigt" standardkontodet, inte UAC. Dvs att så fort man ska göra något som gör förändringar i djupet av Windows måste man ange lösenordet för adminkontot. T.ex. vid programinstallationer och andra systemförändringar. Som jag förstått det så är man mycket säker och risken att drabbas av nåt malware utan min aktiva medverkan minskar fenomenalt. Nära på noll risk? Ständigt läser man om olika "exploits" och skadeprogram för Windows (och Linux ibland för den delen) Har försökt läsa på om sk "privilige escalation" dvs att en buse försöker eskalera rättigheterna hos en användare för att få kontroll över systemet genom att ge sitt fulprogram administratörsrättigheter. Förvånansvärt sällan talar de som sprider informationen om diverse skadliga program ifall det gäller om man kör administratörskonto och/eller begränsat användarkonto. När man själv gräver i det så handlar det till typ 99% (nåja, min procentupplevelse ) alltid om att det handlar om adminkonton (eller ifall buset fått tag på ens admin-lösenord) Av någon anledning tycks det för diverse media oviktigt att nämna detta viktiga faktum. Vilket jag tycker skrämmer upp folk i onödan (bra för antivirustillverkarna dock ) Min fråga är: Kan privilegie eskalation ske på ett begränsat användarkonto utan att man som användare någonstans behöver ange administratörslösenordet? Förutsatt att buset inte kommit över lösenordet för admin-kontot innan. Om det går, hur går det till i så fall ifall en bugg (exploit) i ett program finns? Måste inte lösenord för en adminrättighet alltid anges i ett begränsat konto?
 13. I princip allting som är gratis betalar man på något sätt, inte sällan integriteten. De jag skulle använda om jag inte hade betalat för en mailleverantör vore Tuanota och Proton mail som skapats med tanke på användarens integritet. De betalande kunderna bekostar gratisanvändarna. Nackdelen med dem är ifall man behöver ha mycket lagring. Proton Mail har 500MB och Tuanota 1GB. En fördel förutom att de tar användarens integritet och säkerhet på allvar är att du kan kryptera emailen relativt enkelt.
 14. Du behöver nog inte byta moderkort också. Om du ska köpa ny processor så se till att den har en processorsockel som kallas "1155" Det moderkortet du har finns på Dustin, men är förmodligen en senare revision än du har, men vad jag kan se är det normalstorlek på moderkortet så de med formfaktor "ATX" borde funka i ditt chassi. https://www.dustinhome.se/product/5010552345/p8p67?ssel=false Men prova gärna tipsen du fått först, det är nog inte processorn i sig om är problemet utan något program/drivrutin som tar all CPU-kraft. Och som nämnts så ser du vilket program i aktivitetshanteraren. Får vi reda på vilket program/process som tar dessa 100% så kanske vi kan säga något om vad det peror på.
 15. Ditt grafikkort är ganska av ganska gammal sort. Vad jag kan se så kom den modellen för 6 år sen, och grafikkorten har utvecklats nåt ruskigt sen dess. Jag skulle satsa på att byta ut den före processorn som inte är helt oäven. Eller hur yttrar sig problemen som gör att du tänker att det är processorn som är seg?
×
×
 • Skapa nytt...