Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pentti H

Medlem
 • Antal inlägg

  3 122
 • Gick med

 • Senaste besök

Om Pentti H

 • Medlemstitel
  Veteran

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  SÖDERTÄLJE

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Pentti H

  Skärm blir svart i några sekunder

  Hej . Ja, råkade se att jag hade det här kontot kvar i min lösenordshanterare så jag tittade in och tänkte börja vara lite aktiv så här efter 9 år igen Har inte tänkt på det, tack för tipsen. Kollade nu och det finns inget som man kan styra strömläget med i skärmens inställningar. Jag har tidigare provat och ändra displayportens inställningar där man kan välja DP 1,1 eller DP 1,2 vad det nu betyder, men ingen skillnad. Har bara en lysdiod som ändrar färg från blått till orange om den går i viloläge (via datorns inställningar) och den brukar inte ändra färg när det svartnar. Men, efter att jag skrev detta så har jag bytt till Linux Mint 19 från Kubuntu (som jag inte förstod eller var onödigt svår med vissa saker) och jag har inte haft några blackouter än av nån anledning (eller så är jag så van att jag inte tänker på det längre ). Kanske det håller sig.
 2. För drygt ett år sen köpte jag mig en 43 tums skärm. Acer ET430K. Jag har en Geforce GTX 1070 grafikkort. Använder Displayport-kabel, men samma problem sker med HDMI om jag kör med den. Direkt från början märkte jag att skärmen blev svart minst en gång per session efter att jag startat upp skärmen (oavsett om det var en kallstart eller om datorn väcks från viloläget) den den blir svart i ca 2-3 sekunder efter nånstans mellan 10-45 minuter efter uppstart, och sen fungerar det som det ska och återkommer inte så länge datorn är igång. Detta oavsett om jag kört windows 10 eller Linux Mint, KDE neon, ubuntu, Kubuntu. - Dock upplever jag att problemet kommer mer sällan i Linux (vilket är bra förvisso då jag använder bara linux nuförtiden). Jag hade tidigare en 27 tums monitor med många hundra hertz för att kunna köra 3D på spel och hade aldrig problemet med den. Eftersom det skedde så sällan beslöt jag mig för att inte släpa tillbaka åbäket till Postnord för att skicka tillbaka den utan chansade på att det inte skulle bli värre, vilket det inte blivit. Men jag är lite nyfiken om någon har någon idé om vad det kan bero på? Kan det ha med nätaggregatet i datorn att göra? Jag leker med tanken att den kanske måste ställa om sig på nåt sätt.
 3. Pentti H

  Inloggning

  Hej Det är jag som är den "knäppa brorsan" som stångar mitt huvud blodigt i mina försök att få honom och annat löst folk att använda sig av begränsade konton i Windows. Inte bara när man lånar ut datorn... Men eftersom jag börjar få blodbrist nu så har jag tipsat honom om gratisvarianten av Returnil som låser C-disken så att alla förändringar försvinner vid omstart. MS har ju annars Steadystate också, men den är lite bökigare att hålla på med (vad jag minns) http://www.returnilvirtualsystem.com/rvspersonal.htm [inlägget ändrat 2009-02-22 10:59:05 av Pentti H]
 4. Windows defender är ett slags antivirusprogram och den får kanske nya definitioner varje dag. Du kan stänga av den i säkerhetscentret. Personligen använder jag inte windows defender då jag litar på mitt antivirus och brandvägg och det faktum att jag kör som begränsad användare. Generellt sett så tycker jag att den som inte är insatt i hur windows fungerar bör ta ner alla säkerhetsuppdateringar som Microsoft erbjuder. Sen erbjuder de även drivrutinsuppdateringar och fixar för olika program, dessa är inte nödvändiga att ta ner om man inte upplever problem. Windows är ett stort program med mycket kod och de som letar efter hål hittar det oftast och de hål som microsoft känner till täpper de igen med uppdateringarna. För att surfa säkert så anser jag att det bästa är att köra Firefox med ett plugin som heter "no script" den blockar effektivt scripten som laddar ner virus och trojaner från vissa drabbade hemsidor automatiskt när du öppnar en sån sida. Du kan välja vilka sidor som du vill ska få köra script, t.ex. din bank och andra säkra websidor. [log]Kör du Vista så är man ganska säker i och med att man kör som begränsad användare från start. Äntligen har Microsoft anammat linuxtänket om att inte lita på att alla användare är experter, och därför ger alla program fullständiga rättigheter att göra vad de vill med din dator. Du får ju en fråga de gånger något program vill göra någonting som kan skada windows. De enda gånger man egentligen behöver tillåta den är när man installerar program, eller startar vissa avancerade diagnostikprogram som kräver tillgång till de känsliga delarna av windows för att kunna fungera. Ännu är inte alla program programmerade med Vista i åtanke utan de förutsätter att du kör som administratör, därför kan man få en popup även när man startar ett sånt program. Men sakta men säkert börjar programmakarna fatta galoppen med begränsad användare.[/log] Ett annat alternativ är att köra Linux (som Ubuntu t.ex.) den börjar bli användarvänlig nu, även om man som van windowsanvändare får anstränga sig lite för att lära sig ett nytt tankesätt. Men den är säkrare på så vis att det finns inte så många virus skrivna till Linux och den fungerar annorlunda i grunden (t.ex. att man per automatik är begränsad användare från början och i och med detta så blir inte skadorna så stora om man ändå lyckas får ett virus)
 5. Personligen ser jag inte detta som nån stor nyhet, det var väl ganska känt att detta är FRA´s huvudsakliga uppgift. Jag tror heller inte att det är en nyhet för ryssarna, de har nog vetat sen kalla kriget vilken sida sverige står på.
 6. Pentti H

  Nytt MSN virus?

  Jag misstänker att du kör som administratör. Det självklara tipset är att ändra ditt konto till ett begränsat konto. Om detta virus nu kom från MSN så hade inte denna fil kunnat hamna i system32 mappen eftersom viktiga delar av windows är stängt för begränsade konton, man måste knappa in lösenord till adminkontot innan någonting får skrivas där. De enda gånger man som vanlig användare vill ha någonting i windowsmappen och dess undermappar är när man själv installerar ett program som man vill ha. I princip alla virus, spyware och trojaner förutsätter att användaren kör med adminkonto. Stänger man denna vidöppna port till datorn så slipper man anutomatiskt de flesta fulprogram som försöker installera sig bakvägen (som det uppenbarligen var i ditt fall) dvs att fulprogrammet utnyttjar det faktum att du kör som administratör och använder sig av inbyggda osäkerheter i själva operativsystemet för att ta sig in i din dator genom att bara köra ett simpelt skript. Är fulprogrammet inbyggt i ett vanligt program (vilket inte är så vanligt) som du vill installera så måste du ju oftast installera det med adminrättigheter och då blir det lite värre, men det är därför man använder antivirus.
 7. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Berätta för mig hur detta förslag ska hindra terrorister som vill smälla bomber i sverige? Om du inte vet det så fråga din pappa och återkom. [
 8. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Det är just detta som är pudelns kärna! Man fångar inga terrorister med detta. Det förstår alla som har det minsta hum om hur datorkommunikation går till. De muslimska terroristerna använder sällan internet för att planera sina dåd hursomhelst. Och i den mån de gör det så är de ju inte lika intelligensbefriade som "de som inte har någonting att dölja" De som vill genomföra den statliga övervakningen av befolkningen använder terrorister som argument för att de vet att stora delar av befolkningen tappar omdömet helt när terrorister nämns (pedofiler är ett annat buzzword) personligen så drar jag öronen till mig direkt när någon nämner terrorister eller pedofiler i samband med inskränkningar i personers frihet. för då vet man att syftet är inte det som sägs.
 9. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  De röstade inte emot att regeringen ska få spionera på sin befolkning. De röstade emot teknikaliteter i förslaget. Det var ju Bodström och lene Björklund som initierade hela lagen om regeringens övervakning av sin egen befolkning. Detta är inget borgeligt påhitt, borgarna genomför det förslag som de grät krokodiltårar över när Bodström startade sin marsch mot sitt övervakningssamhälle. Politikerna är över partigränserna rörande överens om att det behövs övervakning av alla svenskar (och ryssar). Nu är jag inte så insatt i hur partierna på vänstern ser på saken, men jag förutsätter att de inte ens diskuterar saken utan säger blankt nej till själva principen som förutsätter att alla är terrorister i vardande. [inlägget ändrat 2008-06-20 10:04:21 av Pentti H] Lite citat från storebror.se http://www.stoppa-storebror.se/citat.htm [inlägget ändrat 2008-06-20 10:27:46 av Pentti H]
 10. hejåhå, ett sent svar men jag kan nämna att Prevcsi är endast en scanner. Så den skannar ock åtgärdar bara det den hittar, den har ingen realtidsskanner installerad i minnet. Jag har betatestat Prevx2 och jag var nöjd med den. Den gjorde inte mycket väsen av sig om den inte hittade något misstänkt. Ett annat bra liknande program (som finns i gratisversion) är Threatfire och den får också bra betyg. Båda programmen arbetar så som så att de kollar mot en databas på nätet om ett beteende eller program raporterats som skadligt av andra användare och baserar sin bedömning av ett hot på detta. Båda är att rekommendera för vanliga användare, som kör som administratörer i windows även om de fungerar i begränsat läge också.
 11. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Kan du säga på vilket sätt "terrorister och annat löst folk" drabbas av övervakningslagen? Terrorister, i den mån de nu öht använder elektronisk kommunikation för att planera sina brott, vet precis som den normalbegåvade datoranvändaren att det är hur enkelt som helst att dölja onda avsikter för den som vill det. De enda som drabbas är "de som inte har någonting att dölja" fast de bryr ju sig inte just för att deras liv ligger som en öppen bok för alla.... Personligen är jag inte orolig, om jag vill dölja något så gör jag det. Det som är skrämmande med denna lag är att den inte garanterar att den inte kommer att missbrukas. Förr eller senare kommer det krav på att tillåta mer och mer för att få fast pedofiler (eller vilka man nu vill använda som syndabockar för att rättfärdiga nedmontering av den personliga integriteten) "och annat löst folk" men då är det för sent att komma och gnälla. Se bara vad som skett med fildelning efter enträgen lobbying från skiv o filmindustrin och lite hjälp från amerikanska staten.
 12. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Då gick den igenom. Personval i sverige är bara kosmetika för att ge intrycket av att folk får vad de röstar för, att den man röstar på skulle ha någon slags integritet och kämpa för det han tror på. Till syvende och sist är politiker karriärister. Säger partiet att så här ska ni rösta så gör de så, oavsett vad de röstar på. Där finns ingen skillnad mella kommunister och moderater. Om folkpartiet efter detta fortsätter kalla sig liberaler så är det en lika stor skymf som när Robert Mugabe diskuterar mänskliga rättigheter på internationella möten. Sen kan vi ju inför framtiden komma ihåg att t.ex. socialdemokraterna i princip inte har någonting mot avlyssning av befolkningen, de ville bara ha lite kosmetika i förslaget så att det på pappret ser bra ut. Om några veckor har alla glömt och undrar vad bråket handlade om, det har ju inte fängslats några oliktänkare.... Men vi har ju inget att dölja så framtiden är ljus. [inlägget ändrat 2008-06-18 22:56:07 av Pentti H]
 13. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Ja, någonting konstigt måste det vara eftersom de så ihärdigt vill införa det trots att varje tänkande varelse förstår att den inte skyddar mot terrorism (som förespråkarna påstår) Man kan på sin höjd få fast några småglin som vill skryta inför varandra att de tilverkat en socker och salpeterbomb. Det enda förslaget gör är att ge makten möjlighet att granska "den som inte har någonting att dölja" de som har någonting att dölja gör det väldigt enkelt. Tack Anjuna. Ja, det var några år sen. Jag har hängt på utrikiska forum för att göda mitt beroende av olika säkerhetsprogram. Jag är också förvånad över att det inte har debatterats mer om grundlagen. Jag kan inte den tillräckligt, men kanske är det så att grundlagen egentligen inte har något integritetsskydd....jag har bara förutsatt det eftersom vi hittills levt i demokrati. Eller så är det som med religion; var och en är fri att tolka den som man vill... för den som är intresserad (inte känner till Oscar Swartz) så har Oscar länge bloggat som ett djur om denna sjuka lag. http://swartz.typepad.com/texplorer/ [inlägget ändrat 2008-06-18 18:47:13 av Pentti H]
 14. Pentti H

  Avlyssningsförslaget

  Nu är det inte många timmar kvar innan vi vet ifall Erich Honeckers, Stalins och Hitlers våta drömmar om övervakning av sina medborgare går igenom i sverige. Jag har följt debatten och är allvarligt skrämd. Förvisso vet jag hur människor i grupp fungerar, det visste ovanstående herrar också. De visste att majoriteten av befolkningen litar på att makten vill deras bästa för all framtid och att det aldrig någonsin kan komma regeringar som kommer att utnyttja detta formidabla vapen mot befolkningen som man nu är på väg att införa. De som opponerar sig är statsfiender i diktaturer och konspirationsteoretiker i demokratier. Båda epiteten faller massan för varje gång eftersom det är enklare att lyssna på pappa än att tänka själv. Denna lag är likställt med att ge ett barn vapen och säga till honom att "du får inte trycka på avtryckaren" och sätta ett annat barn att vakta den första. man tycks inte förstå vilka möjligheter framtidens regeringar får nu när man öppnar pandoras box. Men svensson kanske är så klok och framåtseende att han vet att i sverige finns det inga, och kommer aldrig att finnas, onda människor som vill ha makt. Denna grop som de historieokunniga likgiltiga gräver åt sitt huvud att stoppa i har alltid varit stötdämpare åt diktaturer och odemokratiska styrelseskicks på deras väg mot makten. Svenskarna är så totalt inbäddade i bomull att de inte längre har förmåga att se längre än till sin egen tillvaro "öööh...jag har ingenting att dölja öööhh.." Tragiskt. Men, det är sant som det sägs; en befolkning har och får den regering den förtjänar. [inlägget ändrat 2008-06-18 17:25:48 av Pentti H] [inlägget ändrat 2008-06-18 17:27:02 av Pentti H]
 15. Pentti H

  Nu ska Eforum bli bättre!

  Tackar för välkomnandet!
×