Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pentti H

Medlem
 • Antal inlägg

  3 168
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  3

Pentti H vann dagen: 15 augusti 2019

Pentti H hade det mest gillade innehållet!

Om Pentti H

 • Medlemstitel
  Veteran

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  SÖDERTÄLJE

Senaste profilbesöken

5 810 profilvisningar
 1. Lite lustigt. När jag kollade på tyska amazon igår var priset 391 euro (4 300kr) idag när jag var nära att beställa den så hade priset ändrats till 456 euro + frakt. Som tur var så skrollade jag långt i sökningslistan på resultaten bland vilka som sålde cykelbatterier och stötte på XXL som sålde batteriet för 4 500kr. Men det var förvånansvärt svårt, med tanke på att jag trodde Shimano var ett välkänt märke, att hitta försäljare i Sverige som sålde Shimano Steps för rammontering. Mest har de en jäkla massa varianter av Bosch och en fler för mig okända märken (varav ingen hade samma fäste och därför inte gick att montera på min cykel) En annan lustig grej. Jag skrev till Shimano i Sverige och förklarade att deras batteri inte alls degraderades utan dör direkt efter garantitiden och om de ville undersöka den för fabrikationsfel, om de nu inte hade en killswitch i den (vilket han förnekade ). Han som svarade tyckte inte jag skulle skriva till dem utan ta det med återförsäljaren (som om de skulle/kunde hjälpa mer än Shimano efter att garantin gått ut) men berättade att batteriet kan gå sönder om man tappar det eller hanterar det på annat sätt ovarsamt. Trots att jag utförligt berättat hur jag hanterat det, dvs varsamt just för att jag vet hur känsliga de kan vara + att den bara hade laddats kring 40-50 laddcykler (jag använder bara elmotorn vid jobbigare backar så jag laddar den typ en gång i månaden, men den ska hålla för 500 laddcykler påstår Shimano), men ändå dog den. Får väl vara glad över att de bemödade sig att svara i alla fall
 2. Jag har handlat från tyska amazon tidigare och kan inte minnas att man lade på svenska pålagor. Jag gjorde nu en testbeställning av batteriet (men avslutade den inte ) och det verkar inte läggas på någon svenskt pålägg. Batteriet skulle med frakt kosta 391 euro inkl. frakt så det är ju lite mer rimligt. (jag var lite för optimisk i min kursväxling i första inlägget ) Förhoppningsvis är det så att handlare i Tyskland helt enkelt struntar i tramset att lägga på högre svensk skatt. All heder till dem i så fall
 3. Jag köpte en elcykel för 21K för 2,5 år sen. Batteriet (Shimano Steps) hade en garanti på två år. Har fungerat utan problem fram tills nyår då det dog utan förvarning. Bekvämt nog för Shimano strax efter garantitidens slut. 😡 Visar sig att batterier till cyklar är svindyra märker jag, här i Sverige i alla fall. En fjärdedel av cykelns pris. Billigaste jag hittar är 5 400kr. Samma batteri får man för 3 800 på tyska Amazon. Har Sverige straffskatt på batterier också?
 4. Tack för tipsen. Tyvärr gör inte de föreslagna alternativen på "alternativeto" det jag vill. Firejail-varianten och fräsch profil fungerar inte heller för mig då jag vill ha en massa webläsartillägg installerade och vissa utvalda cookies sparade mellan sessionerna. Måste säga att lite förvånad är jag att ett Sandboxiealternativ inte dykt upp hos Linux som annars har lösningar för det mesta. Kanske är det tekniskt sett svårare att göra ett sånt program i Linux? Eller kanske att det inte finns kundunderlag inom linux-sfären. Folk har inte det behovet kanske för att Linux i sig isolerar program hyfsat. Själv gillar jag konceptet som ger en varm löddrig känsla av trygghet att veta att när jag stänger ner webläsaren så försvinner allt som hänt (vet inte varför egentligen, men fick den känslan efter att jag upptäckte och köpte sandboxie för många år sen ) Ok, Jag har nog förstått det här med sandlådor fel, för jag trodde att det var just (totala) isolationen som var grejen med en sandlåda så man kunde testa saker utan att äventyra grundsystemet. Hursomhelst så testade jag Mikael63s förslag och det fungerar acceptabelt, installerade minimala Ubuntu i min Linux Mint. Bara lite bökigt att behöva starta ett helt operativsystem varje gång man startar webläsaren, men man tar vad man får Men det funkar som sagt, särskilt när man kan köra "sömlöst" så att program i den virtuella miljön körs i ett vanligt fönster i host-systemet som resten av programmen.
 5. I Windows finns ett helt fantastiskt program som heter "Sandboxie" (som numera är gratis till och med) Den isolerar ett program från systemet mer eller mindre helt (nåja, man kan instruera den att komma åt vissa saker i datorn om man vill), men den funktion som jag uppskattar, och saknar i Linux, mest är dess förmåga att radera allt som händer under en session. T.ex. när man använder en webläsare. Jag konfigurerar webläsaren med alla tillägg, inställningar, inloggningar som ska vara permanenta osv. utanför sandlådan. Sen när jag startar webläsaren så är den alltid som jag vill ha den. Den "fryses" till detta. När jag stänger den så tappar den minnet så att säga, den raderar allt helt och hållet, historik, cookies eller vad du vill, som hänt medan jag surfat. Om det t.ex. skulle varit något malware eller inställning som ändrats så försvinner det när webläsaren stängs. I Linux använder jag naturligtvis Firejail, men den kommer ju ihåg allt när man stänger ner webläsaren. Min fråga är: Finns det något sätt i Linux att på samma sätt mer eller mindre totalt isolera en webläsare?
 6. Pentti H

  Tricia

  Jag fick en kerneluppdatering idag (uppgraderade till Tricia igår) via uppdateringshanteraren så nu används 5.0.0.37 hos mig. Jag har alltså inte valt den manuellt om man säger så...
 7. Pentti H

  Tricia

  Enligt Omgubuntu så är slutversionen släppt. Omgubuntu verkar vara snabbare än Linux Mint själva att upplysa om den saken finns ingen info varken på deras hemsida, blog eller forum om detta, just nu i alla fall. https://www.omgubuntu.co.uk/2019/12/download-linux-mint-19-3
 8. Intressant att det är så många mot Chrome OS med tanke på hur liten andel den har. Antar att Linux har så få annonsattacker att det inte ens är värt att nämna. Tur att man kör det då, även om man nu kör med annonsblockerare (uBlock)
 9. Linux är ju lite sedda över axeln bland VPN-leverantörer. Finns bara ett par som erbjuder ett GUI till linuxapparna, och då finns inte ens alla funktioner med som finns i Windowsapparna (som jag förstått det i alla fall, rätta mig om jag har fel).T.ex. "multihop" dvs möjligheten att surfa via två olika VPN servrar samtidigt. T.ex. om man skulle vilja surfa först via Finland varifrån sen trafiken går till en VPN server i Frankrike eller mellan vilka länder/städer som helst som erbjuds. eller annonsblockering (men sånt sköter man enklast med uBlock ändåså) Jag har både PrivateVPN och Surfshark-VPN (sistnämnda betalade jag 2 år för bara för att det var så billigt) Men jag har inte använt Surfshark i Linux så mycket för att den är bökigare att använda då man måste göra allting via terminalen, medans PrivateVPN är igång via Network-manager där man kan byta server mycket enklare och kan startas automatiskt med internetkopplingen (med Surfshark måste man alltid starta via terminalen manuellt) Hursomhelst upptäckte jag att Surfshark har ett webläsartillägg till Firefox och märkte att man kan få multihop om man har tillgång till två olika VPN-leverantörer. Först via PrivateVPN (där all trafik från datorn går via) och sen via webläsartillägget via Surfshark, men då blir det naturligtvis bara webläsartrafiken som går via den senare. Jag kollar mot ipleak.net för att se vilket IP-nummer som identifieras och ifall det finns några läckor i VPN-trafiken. Som sig bör ser jag att den upptäcker att jag kommer från Surfsharks server och inga DNS eller WebRTC-läckor. Surfar jag via svenska servrar på båda så märker jag ingen sänkning av hastigheten (sid- och nedladdningar) Men det blir förstås nån sekunds fördröjning om den ena, eller båda, är via en utländsk server. Det här är ju säkert inga nyheter för en del, men jag blev så uppspelt så jag tänkte jag tar och tipsar om det för dem som inte vet Det är ju inte många VPN-leverantörer som erbjuder multihop, så detta kan ju vara en idé om man är ute efter det, förvisso blir det ju lite dyrare, men ändå Men om man inte är lika tät som jag så kan man ju göra samma sak med bara Surfshark (eller med annan VPN som erbjuder webläsartillägg också) Men jag tänker mig att det blir ju bökigare att spåra med två olika VPN-leverantörer.
 10. "Man" behöver inte vara anonym om man inte har några problem med att kartläggas. Själv ser jag det som naturligt att vara anonym så mycket som det går. Även på nätet.
 11. Ja, det är Firefox i grunden. Jag har provat Tor ofta genom åren i alla nämnda OS. I början var det olidligt långsamt, men nuförtiden är det acceptabelt faktiskt. Dock inte så snabbt att jag skulle vilja använda den som standard då jag är van att Firefox original är så blixtsnabb på att ladda sidorna nuförtiden (efter att Quantum kom) Får lita på min VPN istället. Även om man med Tor slipper den lilla, men likväl risken man har att en VPN-leverantör kan, om de så väljer, se exakt var jag surfar. Vilket man slipper med Tor som jag har förstått det.
 12. Ja, det var de kärnor som finns i Uppdateringshanteraren som jag hade tänkt använda i så fall, närmare bestämt den senaste 5.xx. men om de egentligen inte ger några fördelar t.ex. säkerhetsuppdateringar så finns det ju ingen anledning att byta då allt fungerar som det ska. När jag kollar på "changelog" så verkar det ju vara typ små bugfixar på buggar jag inte har märkt av. Rätta mig om jag har fel: om det skulle upptäckas någon säkerhetsläcka på den officiella kärnan som Linux Mint installerar så patchas den i alla fall utan att man ska behöva ändra till den senaste kärnan antar jag?
 13. Tackar för svaren. De tog bort suget att byta kärnan bara för sakens skull
 14. Det kliar i fingrarna på mig att byta kärna (kernel) på Linux Mint då den är såpass gammal. Jag har LM 19.2. Egentligen ska man ju inte bråka med något som fungerar som det ska, men inbillar mig att det blir säkrare, kanske snabbare (och så gillar jag att testa saker ) Men har jag förstått det rätt att kärnan uppdateras hela tiden med alla säkerhetsuppdateringar som nyare versioner eventuellt löser utan att man behöver uppgradera kärnan? Finns det egentligen några som helst fördelar med att byta till en ny kärna på en installation som fungerar som den ska? Jag använder mig flitigt av backuplösningen Timeshift (som fungerar varje gång!) men om jag nu skulle testa ny kärna och ångrar mig, återställs även kärnan då?
×
×
 • Skapa nytt...