Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Pentti H

Medlem
 • Antal inlägg

  3 276
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  11

Pentti H vann dagen: 10 Maj

Pentti H hade det mest gillade innehållet!

Om Pentti H

 • Medlemstitel
  Veteran

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  SÖDERTÄLJE
 • Intressen
  Datorer, Operativsystem. Prylnörd. Resor. Vandring.
 • Min dator
  MX-Linux, UbuntuDDE, Windows 10 Home. Moderkort: Gigabyte Z390, Intel i7-9700. Grafikkort: Geforce GTX 1070
 • IT-kunskaper
  Linux-entusiast på hobbynivå. Använt Windows sen 1993 men har numera sakta vittrande Windowskunskap då jag mest använder Linux nuförtiden.

Senaste profilbesöken

6 901 profilvisningar
 1. Är Oled känsligare för inbränning än vad gamla hederliga plasma var? Undrar för jag har en plasma som jag köpte 2011 och det varnades om inbränning hela tiden. I min finns inte en tillstymmelse till inbränning trots att den ofta stått på samma kanal i många timmar från morgon till kväll (under OS t.ex.) enligt teorin skulle då kanalloggan "brännas in". Kanske finns det någon automatisk "rensning" som jag inte märker av?
 2. Som nämnts har Comhem TiVo, en mycket smidig sak. Jag hade comhem förr och saknar Tivon.. På den tiden jag använde den så klarade den av att hoppa över reklam ganska exakt, men jag tror att tv-bolagen sedan dess har klagat så jag är inte säker på att det fungerar längre så man får spola själv Men det finns flera olika mediespelare man kan använda. Jag själv har VU+ Duo 2 som man kan spela in med. Jag använder den främst för att kunna hoppa över reklamen i reklamkanalern (och meningslösa scener i filmer och serier ) Det fiffiga är att man kan programmera knapparna på fjärrkontrollen via mediaspelarens menyer att hoppa x-antal minuter i det inspelade materialet så man slipper spola. Ett reklamblock är ofta 7 minuter så det är en fröjd att bara behöva en knapptryckning. Men jag har några knappar där man bara hoppar olika antal sekunder i de fall reklamblocket är kortare eller längre och man hamnar fel. Tyvärr är den inte lika smart som Tivo som kunde hålla reda på när serier sändes och spela in dem även om de blev flyttade.
 3. Windows defender är ganska kompetent nuförtiden. Om du inte har ett riskbeteende, dvs laddar ner och installerar saker från skumma sidor eller torrents eller klickar på länkar i mail så är du ganska säker med den inbyggda. Särskilt om du har UAC aktiverad. Eller ännu hellre använder ett standardkonto istället för administrationskontot. Här kan du läsa lite om windows säkerhet. https://support.microsoft.com/sv-se/help/4013263/windows-10-stay-protected-with-windows-security
 4. Tack! Verkar som att om man bockar i inställningen "Block media elements larger than..." i Ublock fixar det!
 5. Jag har psykisk allergi mot allt som rör sig på websidor när jag inte önskar det. Jag förstår inte poängen med dem. Jag klickar på en video eller reklam (de gånger jag tillåter reklam) när jag vill se den, inte när andra vill. Idag stoppar jag alla autospelande videos på websidor med Firefox-tillägget "disable autoplay". Den är förvisso effektiv och stoppar allt så att man själv väljer om man vill se vidoen eller inte. Men den lämnar en röd ram över alla videor och denna ram är ibland för stor och täcker länkar som man behöver klicka på, så man måste starta videon för att komma åt dem. Det är nu inget livsviktigt, men lite irriterande. Finns det någåt annat tillägg eller knep för att "tysta" alla autospelande videos? Jag har tidigare provat några andra tillägg, men de har inte hållt vad de lovat.
 6. Lite lustig formulering i omdömet: Det är väl på "skrivbordet" man spelar i 4K om nånstans? Jag t.ex. spelar i 4K "på skrivbordet". Och då gör jag det med min gamla Geforce 1070. Om inte detta nyare kort klarar det så är det inte värt pengarna känns det som. Eller missförstår jag någonting?
 7. Säkert är det så, men är det något specifikt för Apple att ett USB-minne inte klarar av att tas ut innan man avmonterar den först? Det slog mig nämligen när jag läste ditt svar att det var många år sedan jag avmonterade USB-stickor i Linux och Windows och aldrig haft några problem.
 8. Tackar för tipsen. Routern har jag förstås bytt användarnamn och lösenord på och routern i sig har ett skydd inbyggt från fabrik så att säga (McAfee) Smarta saker som Philips Hue, Sonos, Google Home, Logitech Hub och Glue smarta lås har egna appar som man måste skapa konto på så jag antar att de är skyddade. Det där med nätnivå har jag inte tänkt på utan de har fått det interna IP de fått autmatiskt vid installationen. vet inte vad som styr vilka nummer de får. De har fått till synes slumpmässiga nummer inom spannet 192.168.1.14-167 Jag har ibland med tidigare routrar ändrat routerns automatiska IP-nummer som alltid varit 192.168.1.1 till t.ex. 192.168.25.32 och tänkt att det blivit säkrare på nåt sätt (utan att veta varför egentligen) Men med denna nya glömde jag bort det.
 9. Börjar nu få många smarta prylar hemma i nätverket så jag tänkte titta på det här med att ha dem i ett eget nätverk eftersom man läser att "sakernas internet" är bland det osäkraste som finns på hela internet (nåja, det är känslan man får iaf) och därför man bör ha dem i ett gästnätverk. Jag förstår nu inte exakt vad en hackad smart pryl kan göra via mitt nätverk, Kan de ta sig in i min dator? Kan de göra bottar av dem för att attackera samhällsviktiga instutioner? Men eftersom man läser att det är ett så "enormt" hot så måste man ju göra något antar jag. Då tänkte jag att jag gör så att varje pryl får ett eget gästnätverk helt enkelt, men tydligen kan jag bara ha 3 gästnätverk på min Asus Blue Cave router. Det hade iofs varit ganska jobbigt att konfigurera (för vissa av prylarna behöver prata med varandra) Men sen slog det mig, för att komma åt de smarta prylarna, är inte förutsättningen att först måste de väl knäcka routerns säkerhet först? Gör de det så är det ju inte bara smarta prylarna som är i fara tänker jag. Och då blir det väl smått meningslöst med gästnätverk? Jag är inte i den situationen att besökare behöver använda mitt nätverk så jag behöver inget gästnätverk för den sakens skull.
 10. Idag loggade jag in i Windows för att spela lite. Gick in på uppdateringar, såg att det fanns en knapp som sa att uppdateringar fanns tillgängliga och jag kunde ladda ner dem. Så jag gjorde det och vips, så blev det installerat helt plötsligt (efter fem månader) Tydligen måste man skriva inlägg på eforum så löser sig windowsproblem magiskt
 11. Jo, min 9: generation i7-9700K coffe lake finns med i listan tyvärr..
 12. Ja, jag har intel i7-9700. I januari när uppdateringen kom hade jag Intel i5. Just nu kommer jag inte ihåg längre vilken version det var tyvärr, men vill minnas att jag köpte den för en 3-4 år sen. Om det är viktigt kan jag nog ta reda på det då jag gav det gamla moderkortet med processorn till en vän.
 13. Nej, jag kör inte server. När denna uppdatering kom i Januari och misslyckades med installationen körde jag Home. Sen en vecka tillbaka kör jag PRO som jag uppgraderat till. men om den bara gäller server så blir ingen gladare än jag om jag kan ignorera problemet
 14. Nu slog det mig att man ska ju inte alltid använda logik i Windows, ibland får man tänka i magiska banor Jag kör engelska språket på windows och jag noterar att felmeddelandet är på svenska, kan det ha något med saken att göra?
 15. Jag har återigen fått en flashback till varför jag kör Linux istället för Windows till vardags Gjorde misstaget att titta till windows uppdateringarna och naturlgtvis har det dykt upp en sån där uppdatering igen (bara en..än så länge) som bara vägrar att installeras. Om jag förstår det rätt så har den inte lyckats installeras sen i Januari... När jag startar om den går den till 45% och sen kommer felmeddelandet nedan. Felkoden: 0x8e5e0408 handlar om nånting med Windows Store som jag har förstått det. Vad det nu har med saken att göra då uppdateringen handlar om processorer? Jag har aldrig ens använt Windows store... Har provat med tipset om att stoppa uppdateringsservice och radera mappen "SoftwareDistribution" men naturligtvis hjälper inte det för inget ska vara enkelt Vad finns det mer för Windowsmagi man kan tillämpa?
×
×
 • Skapa nytt...