Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Okalettos

Medlem
  • Antal inlägg

    217
  • Gick med

  • Senaste besök

Allt postat av Okalettos

  1. Angående att IBM hade lite problem med 34GXP (eller var det 75GXP?): Ska man köpa Seagate idag så bör man vara säker på att man inte vill använda sig av RAID, hos datorbutiken säger man följande: "5. OBS! Seagate's hårddiskar fungerar ej tillfredställande att köras i s.k RAID. Välj ett annat hårddisk-fabrikat om du tänker köra hårddiskarna i RAID". De uttalar sig generellt verkar det som, men ev kanske Baraccuda V går bra eller iaf bättre..(hmm?) Detta kan man ju ha i minnet inför ett val.. Mvh Gunnar.
  2. Hej, Apropå IBM-diskar så ska väl den nya serien 180GXP börja säljas i det närmaste, en del företag har den listad men ej ännu i lager vad jag sett. Det verkar vara efterföljaren till 120GXP, som ju inte är direkt dålig! Den nya diskserien har fått teknik från SCSI-området för att öka prestanda och har f ö 8MB cache, med mera. Ska bli intressant! Vore dock intressant med ett bra test mellan IBM och Seagates, båda är ju mycket väl omtalade. Ska själv nog slå till på en 180GXP 120GB för ~2000kr, ersättare till min 2 år gamla 34GXP på 20GB. Om jag inte läser något seriöst som avråder, eller om Seagte V får bättre omdömen. Mvh Gunnar.
  3. Hej, Det blev aggregatet från Zalman, ZM300A-APF ATX 300W, 825kr. I Toms tester låg Zalman lägre än Antec på ljudnivåerna och fick f ö bra testresultat på viktiga delar, tätt efter Antec hela tiden. Med tanke på att jag kör PIII800Mhz så blir det inte mycket chassivärme, högst 27C i chassit och ca 35C i CPU. Aggregatet hörs faktiskt inte alls (körde lite utan HD, CPU-fläkt mm), svagt vindbrus om man lägger örat intill, såklart. Nu är det IBM-disken (34GXP) som låter mest, blir snart en 180GXP Tack för svaren! Mvh.
  4. Hej, Du menar inte Maxtron, den finns med i testet på Tomshardware men brann upp?! Vad ger MPT-400P för ljudnivåer, vid låg last / max last? Mvh.
  5. Hej! Jag måste köpa nytt nätaggregat till mitt ATX-chassi. Jag är inne på Zalman eller Antec. Enligt test på http://www.tomshardware.com är Antec True330 (finns från 330W till över 400W) ett mycket bra val, och enligt testresultaten även Zalman ZM300A-APF (dock nämner de inte Zalman alls!?). De kostar ~lika mycket, ca 800-900sek, och verkar vara ~lika tysta (t o m verkar Zalman vara lite tystare faktiskt). Antec beskrivs som gedigen och välutrustad, http://www.antec-inc.com/p_true330.html Jag är ute efter ett "gediget väl avstämt aggregat" som framför allt är tyst (är redigt trött på allt surr!) med bra och stabila prestanda. Vilket av märkena är att föredra om man nu måste välja? Någon som har ett av dessa och är nöjd/ mindre nöjd eller kanske missnöjd? Och, vad är det för skillnad på Zalman ZM300A-APF och ST-300BLP, båda kostar lika mycket och jag kan inte hitta någon förklarande text på tillverkarens hemsida vilket som är "bäst" eller iaf vilken som är den senaste skapelsen, http://www.zalman.co.kr/english/product/product.htm Tack för info och erfarenheter, mvh Gunnar.
  6. Hej! Jag måste köpa nytt nätaggregat till mitt ATX-chassi. Jag är inne på Zalman eller Antec. Enligt test på http://www.tomshardware.com är Antec True330 (finns från 330W till över 400W) ett mycket bra val, och enligt testresultaten även Zalman ZM300A-APF (dock nämner de inte Zalman alls!?). De kostar ~lika mycket, ca 800-900sek, och verkar vara ~lika tysta (t o m verkar Zalman vara lite tystare faktiskt). Antec beskrivs som gedigen och välutrustad, http://www.antec-inc.com/p_true330.html Jag är ute efter ett "gediget väl avstämt aggregat" som framför allt är tyst (är redigt trött på allt surr!) med bra och stabila prestanda. Vilket av märkena är att föredra om man nu måste välja? Någon som har ett av dessa och är nöjd/ mindre nöjd eller kanske missnöjd? Och, vad är det för skillnad på Zalman ZM300A-APF och ST-300BLP, båda kostar lika mycket och jag kan inte hitta någon förklarande text på tillverkarens hemsida vilket som är "bäst" eller iaf vilken som är den senaste skapelsen, http://www.zalman.co.kr/english/product/product.htm Tack för info och erfarenheter, mvh Gunnar. [inlägget ändrat 2002-11-06 09:54:39 av *Johan24*]
  7. Tack för de snabba svaren, Att chassitemperaturen höjts tycker jag verkar rimligt, i viss mån, eftersom det bland annat är ny snabbare minnesbuss och ny snabbare kretsuppsättning. Så det känns ok. Jag glömde nämna att vi även skaffat en chassifläkt, 80mm lågvarvig och placerat den så att den blåser ut luft, den hade vi inte med det gamla kortet. F ö sitter det en sedvanlig fläkt ihop med nätdelen, som vi tror blåser ut ur datorn. Det nya paketet Fläns+fläkt till processorn är otroligt stort med en fläkt ca D=60mm och kraftig fläns. Vi använde kylpastan som följde med fläkten och applicerade den enligt konstens regler, vi var även noga med att få anliggningsytorna mellan cpu-fläns plana inbördes, för bästa kontakt. Allt känns med andra ord gediget. Det skulle ju kunna vara så att det tidigare kortet visat fel som ni säger, det skulle ju förklara en del. För om inte så är det ju något allvarligt fel, eftersom temperaturen nästan dubblerats. Jag ska försöka få tag på teknisk support och höra vilka temperaturer vi har att vänta oss, och sedan berätta vad vi får för temperaturer. Även om 60-65C går bra, så vill man ju hålla den nere för att öka livslängden och minska risken för framtida problem. Det lite konstiga är ju att processorns kylning ska klara ruskigt snabba processorer, 2700+, men de kanske utvecklar mindre värme relativt sett (tack vare krympt tillverkningsteknik t ex?)..hmm. Mvh Gunnar.
  8. Hej, Vi har en dator med en processor AMD-Thunderbird 1GHz, och ett nytt moderkort ASUS 7V8X KT-400 (tidigare ett Microstar KT-266A PRO). Samtidigt som vi köpte det nya kortet passade vi på att byta processorfläkt till en Artic Cooling Super Silent 2500 Pro, tidigare en Thermaltake Silver (med defekt lager, därav bytet). Förr var cpu-temp ca 35C, nu är den 60-65C, trots en ny fläkt som tar upp till XP2700+. Visserligen utvecklar det nya moderkortet mer värme totalt sett, (vilket också visat sig genom 5-10C varmare chassi-temp), men alltså en fördubbling av processorns temp..! Vi har kollat så att spänningar stämmer, dvs cpu-kärna=1.75V och cpu-anslutningar=3.3V. Två funderingar alltså: 1. Den höga cpu-tempen trots ny kraftig fläns+fläkt, rimligt? 2. Hurpass varmt är det egentligen, bör vi försöka förbättra värmetransporten från CPU, eller är 60-65C bra/ok, i längden? Mvh Gunnar.
  9. Någon med 7VAXP som vet något om chip-fläkten? Om den går sönder (fläktar kan ju göra det , får man någon indikation på det isf (förutom att det lär bli rejält varmt på stället), via BIOS eller via mjukvara installerad i Windows? Thermal ShutDown, gäller bara CPU? Mvh Gunnar.
  10. Faktum är att 7VAXP är ett par hundra billigare än 7VRXP, trots att alltså det förra kortet verkar ha mer kött på sig förutom KT-400. Det hade nästan kännts bättre (säkrare?) om det var tvärtom, men men.. Angående volten på grafikdelen så ska det inte vara några problem, dvs 1.5V ok om jag fattat det rätt. Är det någon som har erfarenhet av fläkt på "chipkretsarna"? Hade känts bättre med en klurigt uträknad kylfläns ala ASUS. Men det kanske inte är något problem med fläkt enligt mina funderingar ovan? (Driftsäkerhet + ev oväsen)..(?) Mvh Gunnar.
  11. Hej, ursäkta om jag dubbelpostar (dr.data), men det verkar inte gå att flytta topicen hit, där den egentligen hör hemma bäst(!?) Iaf, Vi behöver köpa ett nytt moderkort och vill nog helst ha ett Gigabyte 7VRXP (Testvinnare TomsHardware) eller 7VAXP (också testad av Tomshardware med fina betyg). Andra intressanta kort är Soltek SL-75DRV5, ngt nytt Abit-kort 333/400, eller MSI KT4 Ultra. Asus är säkert bra, men känns inte rätt på ngt sätt (gamla fördomar!). Vi har ett MSI-K7T-PRO nu, och det är defekt nu efter 2 år, så det hade varit kul med ett nytt märke.. Ett par funderingar kring dessa kort: 1. 7VAXP stödjer bara grafikkort med 1.5V står det, vilken spänning har vårt två år gamla MSI-kort Geforce2´MX400 32MB troligtvis? 2. 7VRXP har KT-333 med kylfläns utan fläkt, medan 7VAXP har KT-400 med fläkt, precis som väl också MSI och Abit har. Det är inte så noga med om det är 333 eller 400, men väljer man 400 så blir det väl ofta ett nyare kort med andra förbättringar. Kan det vara riskabelt med bara fläns, ifall man har "dålig" kylning i chassit tänker jag (eg vanligt standardschassi med 1st fläkt), eller ska det gå bra.. helst många år!(?) Å andra sidan, om det är fläkt och den går sönder, hur märker man det om den nu inte genererar så mycket ljud (det kanske de gör??), får man larm någonstans, eller kollapsar ngt? 3. Om bägge klarar vårt grafikkort, vilket av dessa kort bör man ta? Prestanda kommer helt klart i andra rummet (inga överklockningar eller dylikt är aktuellt), datorn ska fungera stabilt det är viktigast. Vissa kort har ju verkat minst sagt labila i tester som gjorts med KT-333/400, t ex tester gjorda av TomsHardware. Hur bör man resonera kring det? Är det isf saker som kommer att lösas med framtida uppdateringar av BIOS? Mvh Gunnar.
  12. Tack Maratonmannen, Ja, de har tydligen ändrat upplägg sedan jag sist laddade ner en drivrutin, till Windows98/ME, då fanns det en enskild rutin för varje modell. Synd bara att de idag skriver ut en modell överhuvudtaget, när de egentligen bör skriva ut vilken modell-TYP rutinen är gjord för, dvs flera modeller. De har väl bara missat att ta bort modellnamnet och istället nämna typ av tangentbord (som inkluderar fler modeller, bla då min). Jaja, nu fungerar det, dock inte med Winamp3.0 som släpptes för ett par dagar sedan, kanske en bugg.. Winamp 2.8x går finfint ihop med tangentbordskontrollerna, smidigt! Tack för hjälpen. Mvh Gunnar.
  13. Hej, Jag har Windows´XP och försöker hitta en drivrutin till mitt tangentbord, så att jag någon gång kan få utnyttja snabbknappar i form av volymreglage mm . Tangentbordet är ett högst vanligt Logitech Internet Keyboard, modell Y-SE8. Jag har sökt på tillverkarens hemsida och man kan t o m söka efter ett visst modellnummer för att pricka rätt, men mitt tangentbord hittas inte, varken på den svenska eller någon annan sida. Det är ju inte så gammalt, kanske 1år, så de måste väl ha iaf någon "gammal" drivrutin..för Windows2000 om inte annat, tycker man iaf. Men jag hittar ju inte någon alls, ens till 2000, ME, 98.. Någon som har en bra lösning? Mvh Gunnar.
  14. Läs mitt sista inlägg igen Refer, DU glömde visst läsa: "Försök gärna vara lite konstruktiv om du nödvändigtvis ska göra ett inlägg (DITT FÖRSTA VAR JU BRA!)" Det hade räckt med inlägget om clipbrd.. /Gunnar.
  15. Refer, hade du skrivit det sista du skrev med glimten i ögat så hade det varit ok, glömde du dig? Försök gärna vara lite konstruktiv om du nödvändigtvis ska göra ett inlägg (ditt första var ju bra!), du tillför ju knappast något enligt det sista.. såvida du inte är ute efter att provocera..? Mvh Gunnar.
  16. Ja det är riktigt, bara det senaste finns, tyvärr. Hade jag haft Word startat så hade det programmet snappat upp samtliga saxningar, oavsett om det skrivits utanför programmet självt. Den komponent som jag har installerad (enligt ovan), vad har jag för nytta av den, är det den som är clipbrd? Otroligt primitiv isf.. Vad enkelt det hade varit att skapa en funktion för multipla klipp, som i word t ex, det kanske kommer i Windows nästa hemversion á 2000kr Mvh Gunnar.
  17. Hej, Jag skrev precis ett långt (väl genomtänkt) meddelande i ett formulär på Internet, det tog ca 1 timme (ganska långt alltså). Under tiden jag skrev så kopierade flera jag texten flera ggr, ifall ngt skulle hända (som det gjort nu!) Och innan jag skickade meddelandet så gjorde jag en sista kopiering för att kunna använda texten igen. Efter det tänkte jag skicka samma meddelande per e-post till ett par personer, och var då inne och grejade med Outlook Express med e-postadresser. Jag kopierade då en e-adress, mm. När jag sedan skulle klistra in texten i mailet så dyker epost-adressen upp, pulsen stiger till ca 150!! Enligt kontrollpanelen så är urklippshanteraren installerad, precis det som man tycker skulle lösa problemet. Söker jag i hjälpen på urklipp får jag upp två poster, men ingen av dem berör ens ordet "urklipp" Kan jag på något sätt trolla fram texten? Tack för hjälp.. Jag kör Windows XP Pro. Mvh Gunnar.
  18. Det lutar väl åt att det kan vara nästan vad som helst då ja, dvs moderkort, processor eller strömförsörjningen. Är det någon som har en uppfattning om hur vanligt det är med defekt nätdel? Om det inte är så vanligt, vilket bör man gå på först, processor eller moderkort? Kan en defekt processor skada moderkortet (beror förstås på vilken sorts fel det är, vilket vi inte vet, men hur troligt är det, erfarenheter?) Ett defekt moderkort kan väl däremot skada en fungerande processor, isf borde man ju byta moderkortet först för att inte riskera att man kör sönder en cpu till. Eller vad talar för att byta cpu först? Eller ska man vara helt säker och byta bägge på samma gång (dyrt, men kanske förnuftigt?!) Vore som sagt intressant att få veta hur vanligt det är med defekt nätdel, och vilka följder det vanligtvis får.. Chassit köptes inkl nätdel och är på 300W och kostade 800kr, så det ska vara bra tycker man. Datorn har f ö alltså gått klockrent tills för några månader sedan då den ibland började "svartna" (dvs den är fortfarande på, men allt stannar upp och skärmen blir svart, enligt tidigare). Vi har inte mixtrat med processorn på ngt sätt och har kört Bios i princip orört. Det enda vi har gjort är att vi har tagit ut grafikkortet en gång för att testa på en annan dator som hade grafikproblem, kanske moderkortet fick sig en kyss då? Vi var väldigt försiktiga med statisk elektrisitet och behandlade allt med stor försiktighet enligt konstens alla regler. Tack för svaren hittills! Mvh Gunnar.
  19. Som det är nu så har vi kopplat ifrån enheter som DVD, brännare, Hårddisk och t o m diskettstation, enligt ovan. Vi kan sedan vara inne i Biosinställningarna (t ex) och rätt som det är så blir det bara "svart". Och när vi har diskettstationen inkopplad och försöker boota från den så kan det bli svart mitt under det att den laddar. Så jag vet inte, hårddisken känns inte vara det första att felsöka på i vårt fall..(?) När datorn bryter så bryter den verkligen, det är precis som om strömmen faller bort en kort kort stund, tillräckligt för att allt ska stanna upp och inte veta var de (enheter mm) befinner sig. Starta om får vi göra själva varje gång. Mvh Gunnar.
  20. Hej, Faktum är att om vi låter den stå på ett bra tag efter det att allt svartnat, och sedan startar om datorn, då kommer vi riktigt långt (relativt) och ibland ända in så att man ser Windows skrivbord t ex, sen är det bara en tidsfråga innan den ger upp. Håller vi på att starta om och starta om flera ggr efter varandra (efter att det hängt sig), då kommer man sannerligen inte långt, kanske bara förbi Biosen eller så. Det kan ju vara någon kondensator som som inverkar hur långt man kommer.. dock inte troligt att det är en sådan som är orsaken va? Björkdahl, vågar vi öka volttalet som du beskriver, förmodar att du menar processorns volttal? 0.05V låter inte mycket, så det borde kanske vara säkert att prova. På vilket sätt skulle det hjälpa tror du? Är det så att processorn blivit sliten på ngt sätt, så att lite extra spänning... hmm ja, är det så du tänker? Mvh Gunnar.
  21. Hej, Vi har ett akut dataproblem: Symptomen har funnits ett tag; att ibland avbryter den sin uppstart och skärmen blir svart och man får starta om själv. Ibland arbetar man i Windows och rätt som det är så är det som om datorn stängs ner, men fläktarna snurrar dock. Men nu kommer man knappt längre än windowsloggan, ibland så stannr det upp redan efter biosen, väldigt inkonsekvent med andra ord. Det verkar alltså som om det är något som blivit sämre och sämre.. och nu haltar riktigt ordentligt. Datorn är en f ö mycket stabil noname-dator på 1.5 år: Windows XP PRO MSI K7T Pro moderkort AMD Thunderbird 1Ghz 256MB orginal Samsung 40GB IBM 75GXP MSI Geforce2´MX Pioneer 106 DVD HP 9100i brännare Samsung 17" skärm 700NF(?) Vi har själva provat att: *Boota från startdiskett, men rätt som det är så blir allt svart, och om det sker så bryts läsning från diskett omedelbart, om det kan vara någon ledtråd(?) Kommer man fram till a:/ så svartnar det efter ett tag, för eller senare. *Ta loss alla elkablar och signalkablar till HD, DVD, Brännare, diskettstation och sedan starta flera ggr. *Satt tillbaka alla kablar och startat fler ggr, ifall det kunde vara glapp. *Vi har lossat minnesmodul och satt tillbaka, lossat moderkortets strömkabel från nätagg och satt tillbaka. *Provat ett PCI grafikkort (märkeskort) som vi vet fungerar i en annan äldre dator. *Nollställt CMOS på moderkortet, reset. Detta ska vi göra: Prata med försäljningsföretaget och se om de har några teorier om vad det kan vara och vad vi kan prova. Är det någon här på forumet som har någon aning om vad det kan vara? Det verkar i mina ögon som om det är strömförsörjningsproblem, men det är bara en okvalificerad känsla. Det kan ju i princip vara tre saker: nätaggregat med elkablar, moderkort eller processorn.. eller t o m internminnet? Det vore fint om någon vet vad det kan vara! Vad är lämpligt att först byta ut om man kommer så långt, moderkort/CPU/Chassi(nätagg)? Tack för svar! Hälsningar Gunnar. [inlägget ändrat 2002-07-16 23:38:54 av *Johan24*]
  22. Visst, jag förstår hur du menar. I mitt fall kan jag bara beskriva när problemet uppstod, ev i samband med vad, och vad jag provat för att komma till rätta med problemen. Det är ju info som den hjälpsamme gärna vill ha för att ens försöka sig på en kvalificerad(!) gissning. Sen får ju detta fallet räknas som ett stort undantag, för håll med om att det var ett sammanträffande, att jag ominstallerade datorn och att nedladdning med AudioGalaxy inte fungerade strax efter det, trots att alltså programmet verkade fungera helt felfritt när det var nyinstallerat osv. Zone Alarm har f ö begränsat min dator flera ggr och gett symptom av att t ex en sajt inte fungerat som den ska. Det hela beror mycket på vad man förväntar sig av programmet mot hur det egentligen fungerar. Tar man sig tid och sätter sig in i manualer od, så slipper man nog en del sådant. Men ofta har man tyvärr varken tid eller kraft att sätta sig in i minsta detalj, och ofta är det just den lilla detaljen som är käppen i hjulet och inget annat, men att hitta den.. Mvh Gunnar.
  23. Jasså xYzz, du hann ändra ditt inlägg medan jag skrev mitt svar på det.. Det blev ju lite bättre efter korrigeringen (eg inte lika "påhoppigt"). Mvh Gunnar.
  24. Tack för svaret xYzz (!?), Jag har aldrig påstått att det beror på det ena eller det andra, läs igen. Tydligen så verkar min ominstallation ha skett ungefär samtidigt som AudioGalaxy begränsats. F ö gav jag bakgrunden till det jag hitills provat, för att hjälpsamma människor på forumet ska slippa behöva fråga det i en rad inlägg, det blir mer effektivt så. Men tack för ditt svar ändå, du visste ju vad det berodde på. Mvh Gunnar.
  25. Hej, Jag har sedan en tid använt mig av Audio Galaxy, ett suveränt fildelningsprogram för MP3 baserat på IE. Men sedan jag var tvungen att ominstallera Windows XP och allt annat så fungerar det inte alls. Satelliten nere i "ikonhörnan" finns och klickar man på den så kommer transfer-fönstret upp som det ska, klickar man på GO så öppnas programmet på Internet i IE och det står att jag är inloggad och att jag kan börja söka efter musik, när jag gör det så får jag upp låtar precis som vanligt, men ingen går att ladda ner, tillgängligheten på samtliga låtar är lika med noll. Klickar man på ett sånt "kryss" (kryss= ej tillgänglig) så visas texten "SEARCH PROHIBITED You cannot request this song due to copyright restrictions. Please try a different search." Har alla låtar helt plötsligt blivit skyddade, vilket de förmodligen inte har(!?) Vad kan det annars vara för fel..? Jag har provat att avinstallera programmet, starta om, och installerat det på nytt, startat om, och sedan provat att köra det, men likadant. Har även provat olika versioner av programmet men med samma resultat. Har också avinstallerat allt vad brandvägg heter (ZoneAlarm Pro) och också lättat helt på säkerheten i IE ifall det varit för restriktivt inställt. Är det någon som har samma/liknande problem? Vad kan det vara, och vad mer kan man prova? Mvh Gunnar.
×
×
  • Skapa nytt...