Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

HannesHelander

Medlem
 • Antal inlägg

  71
 • Gick med

 • Senaste besök

Foruminlägg postade av HannesHelander


 1. Hej!

   

  Jag skall till släktingar i Frankrike nu till helgen och funderar på hur jag skall kunna använda min MacBook hos dem för att komma åt internet. Det kan kanske låta lätt men detta är förutsättningarna:

   

  De kommer åt internet via ett USB-ADSL-modem en liten sak utan extra utgångar så endast en dator kan vara inkopplad, vidare krävs speciell mjukvara och inloggningsuppgifter för att koppla upp sig via modemet.

   

  ADSL-modemet är abslutet till en WinXP PC (utan wifi) och jag undrar ifall man skulle kunna komma åt deras internetuppkoppling genom koppla min MacBook via ethernetkabel till Windowsdatorn.

   

  Ifall någon har en idé hur man skall sätta upp detta och vad som krävs i hårdvara (en vanlig ethernetkabel kanske? ...korskopplad..??) så vore jag mycket tacksam.

   

   

   

   


 2. Hej!

   

  Jag har en flashfilm som utnyttjar ett xml dokument för att ladda bilder i ett bildspel. Bilderna, xml-dokumentet och swf-filen ligger alla i samma mapp på webservern och under samma domän som själva sidan.

   

  När jag testar swf:en lokalt på min dator så fungerar det bra men jag ligga inte lägga till lämplig kod för att visa filen på sajten. Där bildepslet borde visas på sidan är det bara blankt, såväl i IE7 som FF (Win).

   

  jag känner på mig att det är något med säkerhet och rättigheter men är inte så driven på Flash och lyckas inte få till det.

   

  Titta gärna på sidan (som är under utveckling):

   

  http://www.tedtrio.se

   

  Ifall någon har möjlighet att hjälpa kan jag mejla FLA och XML filerna.

   

  Tack tack!

  Hannes

   


 3. Hej!

   

  Jag kollade runt lite vad folk fick ut för routrar och brandväggar som såldes via blocket etc - men det var inte så värst mycket i förhjållande till nypris (som jag tror ligger runt 4500) och dessutom har jag haft svårt att hitta någon annan router/brandvägg som har en WAN-LAN genomströmning på 100 mbps. Dessutom roar det nörden i mig att lära sig konfigurera en brandvägg!

   

  Jag förstår vad du menar med CPUn... Men men, jag tror helt enkelt jag testar och ser hur det fungerar. Som tur är är finns det ju ingen kritisk data lagrad i burken.

   

  Modellen heter Vigor2950 från Draytek och är helt ny. Det finns ingen info på Drayteks svenska hemsida men följande PDF finns länkad från en kinesisk sida:

   

  http://www.ublink.org/products/vigor/2950/2950_C.pdf

   

  //Hannes

   


 4. Hej!

   

  Jag vann en ny fin router/brandvägg på en mässa härförleden och jag skulle vilja använda den hemma eftersom den har tillräckligt bra WAN-LAN genomströmning för det nya bredbandet som håller på att installeras hemma (100/100).

   

  Det enda problemet är att routern, som är lite större än ett ADSL modem ungefär har en ilsken liten fläkt som väsnas något så kollosalt. Den går nästan inte att ha i vanliga möblerade rum så jag funderade på att helt sonika koppla ur den.

   

  Tror ni jag kommer paja routern? Jag skulle tro att det vore OK, den är byggd för 200 samtidiga VPN förbindelser med DES_MD5 och allt möjligt och har 5 portar för GB-Ethernet på insidan och stöd för 255 klienter. Det känns som om den aldrig kommer att gå för fullt hemma (max 4 datorer och inga VPN klienter från utsidan) och följaktligen inte bli så värst varm. Dessutom är det ju inga rörliga delar typ diskar och så och elektronik brukar ju fungera hyfsat bra även om den blir lite varm.

   

  Vad tror ni resonerar jag rätt eller fel.

   

  Tacksam för synpunkter

   

  //Hannes

   


 5. Hej!

   

  Jag försöker förgäves komma på hur jag skall lösa mitt problem. Syftet är att kombinera en bokstavskombination (ex: AA, BB, CC,...) och ett 6 siffrigt löpnummer (ex 00001) så att jag jag får ett alfa-numeriskt löpnummer (ex "AA000001") att använda exempelvis som fakturanummer eller dylikt. OBS att de inledande nollor måste bevaras.

   

  I första kolumnen på arbetsbladet har jag en drop-down lista med bokstavskombinationerna och i den andra kolumnen vill jag automatiskt få fram det alfanumeriska löpnumret som skall ökas med ett varje rad så fort någon väljer ett värde på första kolumnen i samma rad..

   

  Är det någon som har en smart lösning så vore jag tacksam.

   

  Mvh

  Hannes

  http://hannes.helander.net

   

  [inlägget ändrat 2006-08-11 14:57:18 av HannesHelander]


 6. Hej!

   

  Jag känner inte till så mycket men en del i alla fall.

   

  1) Billigast vet jag inte riktigt - det beror på vilken internetpåeratör du har, en del har egna erbjudanden du kan kolla på TELEPRISLISTAN (http://www.telepriskollen.se/FastTelefoni/Topplista.aspx). jag vet att TELE2 har bra erbjudanden oavsett vilken bredbandsleverantör du använder.

   

  2) Man kan för det mesta använda vanliga tonvalstelefoner

   

  3) En del ADSL modem har uttag för telefoner men inte alla. Kolla med din internetleverantör eftersom de måste aktivera tjänsten ifall de har någon.

   

  4) Man kan ringa direkt från datorn med SKYPE eller PARLINO om man bara har ett par hörlurar och en mikrofon. Men ringer gratis till andra som har samma programvara och kan mot extrakostnad ringa även vanliga nummer. Mot ytterligare extrakostnad kan du även få ett telefonnnummer så att andra kan ringa dig från sin vanliga telefon, utan sådant nummer kan man bara nå dig via annan dator.

   

  Hoppas det hjälpte något! Om man har bredband som inte går via telefonjacket så kan man säga upp sitt abbonnemang hos telia men ifall man har ADSL eller motsvarande så går detta för det mesta inte.

   

  Hoppas detta hjälpte något.

   

  /Hannes

  http://hannes.helander.net

   


 7. Hej!

   

  Jag missförstod dig nog lite. Ifall du har en virtuell maskin med WinXP så kan du givetvis installera vilka windowsprogram som helst på den.

  Jag tror dock inte att värd och gästOS kan dela filer och mappar med VMWare Server åtminstone har jag inte lyckats få till det. GästOS:et får en egen virtuell HD.

   

  Det ser däremot ut som om man kan dela filer och mappar om man använder WMWare Workstation, som dock kostar pengar.

   

  /Hannes

  http://hannes.helander.net

   


 8. Hej!

   

  Det finns två gratis WMWare program WMWare Player som bara kan köra färdiga virtuella maskiner och WMWare Server som kan skapa virtuella maskiner.

   

  Jag skrev faktiskt ett par rader om detta i min blogg häromdagen:

   

  http://hannes.helander.net/?p=116'>http://hannes.helander.net/?p=116

   

  Det fungerar bra att installera program i gästOSet. Den virtuella maskinen fungerar precis som en fristående separat dator, bortsett från att det inte finns någon hårdvara förstås..... eller hur man nu sall säga.

   

  Macromedia STUDIO 8 kan kanske vara lite klurigare.......

   

  /Hannes

  http://hannes.helander.net

   

  [inlägget ändrat 2006-08-10 09:52:25 av HannesHelander]


 9. Hej!

   

  När jag är hos svärföräldrarna i Frankrike och använder deras dator med franskt AZERTY tangentbord så brukar jag ändra inställningen till svenskt tangentbord. Kan man bara låta bli att titta på tangenterna så kan man då skriva precis som vanligt och alla tecken ligger där man är van. Problemet blir förstås då man tittar ned på tangentbordet eftersom de tecken man skriver inte stämmer överens med de som står skrivna på knapparna!

   

  /Hannes

  http://hannes.helander.net

   


 10. Hej!

   

  Är inte så jättehemma på detta men vill bara tipsa om att VMWare Server är gratis, jag vet inte riktigt vad som skiljer den från VMWare Workstation men den verkar fullfjädrad så att säga.

   

  Själv kör jag Ubuntu i VMWare server och har WinXP som värdOS det fungerar hur bra som helst. har testat SUSE också och det fungerade också bra. jag tror inte det är några problem att köra åt andra hållet dvs med Linux som värdOS

   

  Vad gäller att kopiera över en existerande "reell" OS installation till en virtuell maskin så tror jag inte det fungerar. VMWare servern sätter ju så att säga upp en virtuell hårdvaruuppsättning som säkert inte matchar mot den på din existerande maskin. Jag skulle kunna tro att det blir ganska mycket drivrutinproblem om det över huvudtaget är möjligt...

   

  Lycka till

   

  Hannes

  http://hannes.helander.net

   


 11. Hej!

   

  Jag vet inte hur datavan du är men jag skulle rekommendera Hamachi (http://www.hamachi.cc) det är en gratis programvara med vars hjälp det är lätt att sätta upp ett sorts VPN mellan olika datorer anslutna till internet. Är man inte så väldigt många som skall ansluta så är det ett bra alternativ tycker jag.

   

  Man kan också sätta upp en 2003 server i "VPN server role" men jag har inte testat det själv så vet inte hur det fungerar.

   

  Lycka till!

   

  Hannes

   

  http://hannes.helander.net

   


 12. Hej!

   

  Har en dual-boot installation av XP SP2 och Vista Beta2 som fungerar riktigt bra åtminstone stabilitetsmässigt. Vad jag däremot inte lyckas med är att få Vista att indexera mina gamla dokument som inte skapats i Vista. Jag har tre partitioner, en med XP en med Vista och en med dokument & filer. De flesta dokument har ju skapats under åren då jag bara körde XP hur får jag Vista att indexera dessa och göra dem full-text sökbara? Jag lyckas bara indexera dokument och filer på Vistas egen partition och mappar och filer som skapats av Vista på dokumentpartitionen, den struntar i alla gamla dokument.

   

  Tack för all hjälp!

  Hannes

  http://hannes.helander.net

   


 13. Hej!

   

  Det finns lite olika angreppssätt på detta:

   

  1) I en del program (ex MS Office programmen) kan man ändra var dokument skall sparas (Tools-> Optionsm -> File locations - tror jag det är åtminstone på engelska)

   

  2) Helt sonika ändra vilken mapp som "Mina Dokument" pekar mot. Högerklicka på mappen "Mina Dokument" och välj "Flytta". OBSERVERA dock att den utforskaren fortfarande kommer att heta "Mina Dokument" men att den egentliga mappen är den du väljer.

   

  Jag föredrar det andra alternativet och brular använda det eftersom det fungerar för alla program. Flera program söker efter "Mina Dokument" inte bara vid då man öppnar och stänger dokument utan ibland även vid installation.

   

  Lycka till

   

  /Hannes

   

  http://hannes.helander.net

   


 14. Hej!

   

  Shape services (http://www.shapeservices.com) har en som heter IM+ och verkar helt OK. Den klarar dessutom av Yahoo, AOL, ICQ, Jabber och Google Talk. Det finns en 5 dagars (snålt!) provversion med på minneskortet som föjer med när man köper en m600i. Däremot har jag inte lyckats hitta versionen for m600i på Shape Services hemsida. kanske kommer den dit snart.

   

  Lycka till!

   

  Mvh

  Hannes

   

  http://hannes.helander.net

   

   


 15. Hej!

   

  Jag hade det problemet tidigare. I slutändan gjorde jag ett tillägg till HOSTS filen (C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts) och la till serverns IP address och namn.

   

  Ex:

   

  192.168.1.100 exchangeserver.domain.org

   

  Hoppas det hjälper. Beroende på din VPN lösning kan du kanske skicka med en extra DNS till VPN klienterna också men det blir ju ganska mycket krångligare.

   

  /Hannes

   

×
×
 • Skapa nytt...