Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

WindowsPro

Medlem
 • Antal inlägg

  14
 • Gick med

 • Senaste besök

Om WindowsPro

 • Medlemstitel
  Användare

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Den sk. datainsamling du kallar för spioneri är enkel att hantera via Windows inbyggda sekretessinställningar.. Det är en sekretess-inställning för systemet och sedan en per användare.. Den behövs inga superduper-programvaror etc.. Man studerar bara vad resp. inställning gör och väljer därifrån.. Eller tar hjälp av någon som faktiskt HAR GRANSKAT dessa.. Skall du t.ex. deltaga i insider programmet så MÅSTE du aktivera en del insamling.. men det gör du medvetet då du valt att deltaga i ett program där Microsoft MÅSTE samla in data för att studera hur resp. nyhet fungerar och om den används.. och isåfall om den används på tänkt sätt eller inte.. Men även i det fallet så har du bjudit på att datat skall insamlas... Så det är mer en liknelse med att vaktmästaren i ett hyreshus har en huvudnyckel som passar till alla lägenheter.. Bara för att hen har denna nyckel innebär det inte att de per automatik alltid smyger sig in hos hyresgästerna för att snoka...
 2. Men… Vi har själva en surplattedator med Windows 10 och 32Gb inbyggd disk och den har ett par 10tals gig lediga-- utan att göra annat än att köra diskrensning... (Visst har den en ett extra lagringskort i sig men endast för dokument osv. som går att ändra i lagring...) Så NÄ! Jag ser inte att Windows tar upp alla 32GB alls..
 3. Det är inte så att du behöver utöka växlingsfilen? I så fall gör du så här: Öppna System genom att gå in i kontroll panelen, Välj: system. Klicka på Avancerade systeminställningar i den vänstra rutan. Om du uppmanas ange ett administratörslösenord eller bekräfta gör du det. Klicka på Inställningar under Prestanda på fliken Avancerat. Klicka på fliken Avancerat och sedan på Ändra under Virtuellt minne. Avmarkera kryssrutan Hantera automatiskt växlingsfilens storlek på varje enhet. Klicka på den enhet som innehåller växlingsfilen som du vill ändra under Enhet [volymetikett]. Klicka på Anpassad storlek, ange en ny storlek i megabyte i rutan Ursprunglig storlek (MB) eller Maximal storlek (MB), klicka på Ange och klicka sedan på OK. Och min rekommendation är att du skriver in 5120 (MB) i BÅDE initial och maximal storlek.. När du klickat OK, så föreslår jag att du 1: Loggar ut (högerklicka på startmenyn, välj: stäng av eller logga ut följt av logga ut! 2: Klicka på låsskärmen (så du ser ikonen för avstängning nere till höger), HÅLL NED SHIFT-tangenten medan du klickar på Stäng av.. Vänta tills skärm är svart och datorn är helt tyst.. Sedan startar du upp datorn igen.. Sedan tror jag att problemen är lösta..
 4. Ja Då hänger jag med.... Men under installationen kommer du till en punkt där du kan välja AVANCERAT, och väljer du den så kan du själv ange hur du vill partitionera hårddisken.. Gör man rätt där så slipper man denna Z: partition...
 5. Kollar bara.. Har du verkligen Windows 10 version 1909?? Kolla i "om din dator"
 6. Du skriver: "efter installation med esp" Fråga? Vad menar du med det?? När du installerar Windows manuellt så kan du själv styra skapandet av partitioner, så det är inte alls något som Windows behöver göra åt dig.. Därför frågar jag vad du menar med Installation med "ESP"??
 7. Vad jag inte förstår är att ingen har informerat dig om att köra: DISKRENSNING (som du hittar via sökfältet nere vid startmeny-knappen) Däri kan du välja: RENSA SYSTEMFILER där du kan välja att ta bort: WINDOWS UPDATE RENSNING dvs. ta bort ÄDRE versioner av uppdateringar, som ofta tar upp flera GIG av hårddisken…. Att diskrensning även tar bort andra onödiga filer är endast ett extra plus! Prova gärna detta INNAN du avyttrar datorn..
 8. Jag måste tyvärr komma med en avvikande åsikt! Defender har ofta visat sig undermålig. Bl.a. har den visat sig hitta smittor alldeles för sent.. så när defender väl larmar så är du redan smittad och smittan har utfört sitt "jobb". Mycket tack vare att Defender verkar baseras på flera år gammal teknik. Defender är inte ett fulltaligt skydd, det förlitar sig t.ex. mycket på Windows-funktioner som redan finns där, oavsett vilket skydd du än har installerat.. T.ex. blockerar den inte åtkomsten till skadliga webbplatser då den endast använder SmartScreen, som är erkänt usel.. Detta leder till att du ofta kan besöka smittade webbplatser och den smitta som finns där kan attackera din dator.. (sedan tar det ofta flera dygn innan defender upptäcker att du smittats och larmar..) Den kan inte hantera exploits (det farligaste din dator kan råka ut för) ens med "exploit guard" aktiverad. I en test klarade bara defender av 16 av 35 exploits, resten smittade datorn.. Med exploit guard hanterades endast 23 av 35 exploits.. Att jämföra med t.ex. Sophos som hanterade 34 av 35 exploits UTAN exploit guard aktiverad!!! Så NEJ! Defender är endast en paniklösning som finns där MELLAN det att du avinstallerat ditt riktiga virusskydd och tills dess att ditt nya riktiga virusskydd är installerat... Mitt råd är att prova en mycket bättre (och lika gratis) virusskydd som fått otal priser och utmärkelser för sin moderna teknologi, nämligen: https://home.sophos.com Där du registrerar dig och får ett av de bästa virusskydden till 3 datorer (pcs eller macs) GRATIS.. Du hanterar dessa datorers skydd var de än är i världen genom att logga in på https://home.sophos.com.. Betalar du €40 till €50 per år så får du PREMIUM-funktionerna och ger dig skydd för upp till 10 st. PCs eller Macs.. Perfekt för en familj etc.. Defender är alldeles för uselt för att användas annat än mellan 2 riktiga skydd..
 9. Prova annars att installera INTELS egen autouppdaterare av just INTEL-drivrutiner som du hittar på: https://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html Den kan hjälpa..
 10. Det är inte så att ni använder ONEDRIVE (eller liknande)??? Och att ni raderat mapparna på er hårddisk, men att de av någon anledning inte raderats på OneDrive (som då synkar tillbaka dom, om och om igen) Det är bara en tanke.. men låter troligt då mapparna återuppstår...
 11. OJ! en äldre tråd! Men för att svara på frågan: "Kan privilegie eskalation ske på ett begränsat användarkonto utan att man som användare någonstans behöver ange administratörslösenordet?" Svar: i vissa väldigt intrikata fall! Det beror på OM det finns en allvarlig sårbarhet som medger just privilegie höjning från ett standardkonto.. Men undersökningar sedan början/mitten av 2000-talet påvisar att dessa är ytterst få! Ser du på t.ex. https://portal.msrc.microsoft.com/en-us/security-guidance och de sårbarheter som beskrivs där, så i de allra flesta fall kan sårbarheter endast utföra *vaddetnuär* in the security context of the current user" Dvs. en angripare kan utnyttja inloggad användares behörigheter och rättigheter.. (Är du inloggad som Admin är du rökt, är du inloggad som standard användare är du betydligt säkrare, speciellt i kombination med ett bra KLIENT-skydd) Undersökningarna har ända sedan de inleddes visat att du i snitt blockerar utnyttjandet av KRITISKA sårbarheter med drygt 94 till 95% (en siffra som stått sig genom åren),, Så JA En icke admin-inloggning skyddar dig mot de värsta skadligheterna på internet osv. BÄTTRE än allehanda sk. Antivirus kan. Och på frågan: Måste inte lösenord för en adminrättighet alltid anges i ett begränsat konto? Svar NEJ! tyvärr inte.. i en standardinstallerad Windows 10 (det som på utländska kallas: out of the box-installation) så krävs inget adminlösen för UAC-prompten.. Ens om du är standardanvändare.. (Helt sjukt men sant!) Det är en inställning som du själv måste ändra.. Och de flesta hem-datorer har tyvärr inget dedikerat adminkonto då de flesta anger sitt namn i slutet av installationen och får därmed adminbehörighet "på köpet" Detta har väldigt ofta ställt till det för dom som glömt sitt lösenord efter t.ex. lång semester, eller där sk. hackare har bytt deras lösenord.. (vilket egentligen brukar ske för att tidigare vänner etc. känt till lösenordet.. eller att folk använt ett för enkelt lösenord, kombinerat med att använda samma, enkla, lösenord till flera onlinetjänster...) När deras inloggning försvinner och de inte har ett separat dedikerat adminkonto, då sitter de med skägget i brevlådan... Har de dessutom krypterat sin hårddisk är allt data, som inte är säkerhetskopierat, borta för alltid... Därför skall man, som Pentti H, alltid separera Administratörskontot från sitt egna standardkonto. Inte nog med att detta skyddar datorn bättre än ett antivirus kan om man alltid loggar in som admin, man får även en chans att hämta sitt data från gamla konton som blivit oåtkomliga av *vaddetnuärföranledning*.
 12. Jag har själv märkt att dessa "Cmd-popuper" endast visar sig när man loggar in med ett Administratör-konto.. När jag loggar in som vanlig användare dyker inte dessa upp... Stämmer det att ni som har detta problem loggar in som Administratör?
 13. Min erfarenhet är att det ALDRIG skall finnas exe-filer i System 32/drivers... Så risken är stor att filen inte är en legitim fil... Mitt råd är att du, inloggad med adminkontot, högerklickar på filen i utforskaren och väljer: Skicka till samt: komprimerad mapp.. så du har kvar originalet.. När zipfilen väl är skapad så hade jag högerklickat på exe-filen, och valt att byta namn... (lägg t.ex. till dagens datum efter .EXE typ: XXXXX.exe_2019-10-10) Starta sedan om datorn.. (felmeddelande om att filen inte hittas kan visas, ignorera den och använd datorn som vanligt...) Kontrollera om Blåtand fortfarande fungerar osv.
 14. Hej! I dag är Windows certifierade program så skapta att de alltid skall gå att använda (köra som du skriver) under ett standardkonto (dvs. EJ är Admin).. Min gissning är att det kan röra sig om program som installerats till andra mappar än Program files-mapparna! Eller att det rör sig om äldre, ej Windows 10 certifierade program.. och att dessa då kräver skrivrätt till t.ex. config-filer etc. Så mitt råd är att undersöka de krånglande programvarorna och OM de inte installerats till C:\Program files, så bör du undersöka möjligheten att avinstallera dessa program och installera dessa på nytt, men med valet att SJÄLV välja vilken mapp programvarorna skall installeras till.. och då välja C:\Program (eller om de är 32 bitars program installera dessa till C:\Program (x86).. (OBS! INGA program skall någonsin installeras direkt till c:\ Eller till C:\Windows etc..)
×
×
 • Skapa nytt...