Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Automan

Medlem
 • Antal inlägg

  115
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  4

Allt postat av Automan

 1. Stämmer mycket bra det. Hade exakt samma problem i en stationär dator jhemma som också råkade vara en Dell, fast av annat märke. Bytte till nytt batteri och problemet med att datum och klockslag inte sparades försvann. Sådant kan inträffa om kylflänsarna på processorn är igensatta med damm. Processorn kan då bli för varm med följd att oväntade saker inträffar. Föreslår att du öppnar datorn och kollar om det sitter damm på processorns kylflänsar. Det kan ibland vara mycket väl inpackat med damm med följd att kylförmågan försämras avsevärt.
 2. Enda skillnaden mellan Linux Mint DE och "vanliga" Linux Mint är väl att DE bygger på Debian som grund, medan "vanliga" Mint bygger på Ubuntu. Sedan kanske det kan skilja i vilken version man får av de program som ingår. Jag ser dem inte som konkurrenter till varandra utan mer att de kompletterar varandra beroende på vad man vill ha som grund för den valda distributionen.
 3. Ja eller så öppnar man Terminalen och installerar deb filen. Är dock inte så användarvänligt för den som är van vid Windows och vad gäller Q4OS verkar det vara helt ok, dock inget som jag själv fastnad för.
 4. Automan

  Fotokopia

  Jag brukar installera en SSH Server på telefonen. Därefter installerar jag FileZilla på min dator. Fördelen med denna lösning är att den fungerar på datorer som kör Linux, Windows eller MacOS. Du behöver inga USB kablar utan allt körs på ditt lokala nätverk. Du loggar in på telefonen från FileZilla och kan enkelt överföra filer mellan telefonen och datorn. Kan vara lite att konfigurera upp avseende IP-nummer, Portadress och startkatalog, men sedan man gjort det är det mycket smidigt att använda.
 5. Kanske en Dymo maskin kan fungera beroende på hur liten texten går att få. Finns dock risk för att remsan fäster för hårt och lämnar kvar rester ifall man vill byta ut märkningen mot något annat.
 6. Nja, det som kallas Software Center har färre än 20 program, men förrådet borde innehålla allt som behövs, dock inte åtkomligt från Software Center utan man får köra via Terminalen eller Synaptic Nu var det ett tag sedan jag testade Q4OS, men visst finns Synaptic för den som vill installera paket via ett grafiskt gränssnitt? De program som finns i Software Center installeras på ett sätt som är väldigt likt Windows, med en installationsguide. Dock blir det inte lika enkelt om man vill installera ett program som inte finns med i Software Center. Provade Q4OS för kanske 2 år sedan. Det fungerade och gjorde sitt jobb, men var inget som jag kände passade mig. Det kändes mer som något som gjorde vad den skulle utan att utmärka sig som väldigt bra eller dålig, utan någonting i mitten. Är det fortfarande så att när man installerar via Terminalen behöver man inte ange något lösenord?
 7. Utifrån dina bilder har du en golvlist som gör att skåpet redan nu är en liten bit ut och lite till höger. Jag skulle börja med att kolla hur mycket mer skåpet skulle komma ut med taklisterna monterade på väggarna. Det borde räcka att hålla en del av taklisten på plats och se hur mycket det påverkar. Om det är ingen eller liten skillnad kanske det är lika bra att montera taklisten ändra fram till hörnet och låta den gå bakom skåpet. Det kommer också att fungera. Om du ska göra detta själv, se till att använda en geringssåg för att få exakt 90 grader, då du kapar listen. Tänk dock på att om du placerar taklisterna ändra fram till respektive sida av skåpet innebär det sannolikt att skåpet inte kommer att kunna flyttas annat än om du tar ned taklisterna innan. Det är inget fel i detta, men bra att göra ett medvetet val, så du inte får en otrevlig överraskning om du en dag kommer på att du vill flytta skåpet till annan plats.
 8. Hej! Provade att hämta hem Windows XP enligt den guide du hänvisar till och den biten fungerar även för mig. XP maskinen bootar upp från VirtualBox Tråkigt att höra. Kommer inte på just nu vad den kan vara som gör att detta inträffar. Jag har tänkt att prova motsvarande som du gjort och se hur långt jag kommer. Blir nog att börja med DSL just för att den är så pass liten i storlek, sedan får jag se hur långt jag kommer. Återkommer till denna tråd då jag hunnit med att testa detta själv, men osäkert när det kan bli, då fritid är en bristvara för mig 🙂
 9. Håller helt med dig om detta. Som jag förstått det innebär QR-koden att det ska inte gå att logga in från en dator om inte mobilen finns vid den aktuella datorn och kan scanna QR-koden. Dvs. en bedragare kommer inte kunna logga in även om denne knappat in offrets personnumret och väntar på att inloggningen ska bekräftas via mobilt BankID.
 10. Imponerande, då är du nästan i mål. Borde räcka med att boota från en live USB och med GParted kolla att bootflaggan är aktiverad. Är den inte det, aktivera den. Därefter installera Grub på den aktuella disken och därefter uppdatera Grub. Sedan en reboot och förhoppningsvis kommer datorn boota upp med det installerade OS:et
 11. Som Pelle Penna redan påpekat, stressa inte. Det är en del i bedrägeriet att stressa offret och få det att låta som att det är extremt bråttom att logga in för att inte bli av med ens tillgångar på kontot. Ingen bank ringer någonsin upp till sin kund och ber om att du ska logga in med mobilt BankID. Får du ett sådant samtal är det enklaste att bara lägga på. Lägg inte någon tid på att diskutera med dessa personer, för de är enbart ute efter att blåsa dig.
 12. Min erfarenhet är att bredbandsoperatören inte bryr sig om vilken router du har. Om du får problem med uppkopplingen kommer de be dig koppla datorn direkt till bredbandsuttaget för att eliminera alla ev. felkällor till att det inte fungerar. Hade jag varit i din situation och den befintliga routern fungerar utan problem hade jag behållit den.
 13. Jag skulle nog börja med att skapa en virtuell maskin i VirtualBox och därefter göra en minimal installation av t.ex. Xubuntu eller Lubuntu, med minimalt installerade program. En virtuell disk på 10 GB borde räcka för detta. Därefter skulle jag prova och se om det gick att få över den virtuella disken till en fysisk disk eller partition på en dator och se om jag fick den biten att fungera. Det borde vara mindre tidskrävande att hantera 10 GB virtuell disk mot en 130 GB virtuell disk. Visserligen avser det du vill göra Windows XP, men de olika stegen för att konvertera en virtuell maskin till en fysisk borde vara densamma. När och om man genom att testa och öva får det att fungera kan man därefter prova samma sak fast för den virtuella XP maskinen. Kommer nog själv först pröva att konvertera en virtuell Linuxmaskin till en fysisk innan jag ger mig på att göra detsamma med en XP maskin. Om jag sedan inte får det att fungera med en Linuxmaskin, då lär jag strunta i att försöka få till detsamma med en XP maskin.
 14. Intressant, inte för att jag tror jag kommer ha någon större nytta av det, utan mer för att det verkar vara ett rolig sak att testa. Får se om jag får tid över vid något tillfälle att testa detta och återkomma med hur det gick.
 15. Har inte provat det du föreslår, men i teorin borde det fungera. Är den version som MS tillhandahåller någon speciell som inte går att aktivera? Tänkte mest på att vad jag minns fanns det XP utgåvor av Home Edition samt Professional. Sedan fanns det även förinstallerade oem utgåvor, vilket gör att även om man har kvar klisterlappen med produktnyckeln för Windows XP på någon dator hemma är det inte alls säkert att den fungerar ihop med den version som MS tillhandahåller.
 16. Hej! Inte vad jag känner till, har dock inte jobbat speciellt mycket i Access. Själva datan i tabellerna borde gå att exportera till en filer för senare import till måldatabasen. Om du inte har en väldigt stor databas borde du kunna skriva en SQL som genererar INSERT satser för den valda tabellen. Sedan skapar du upp en motsvarande tabell i din SQL Databas i Linux och kör sedan dina INSERT satser för att få in datan. Ett annat alternativ om det nu fungerar från Access är att spara eller exportera den valda tabellen som csv fil. Därefer importera csv filen till exempelvis LO Calc om du kör Linux. I LO calc bygga upp INSERT satser för respektive rad som sedan kan köras i SQL Databasen. Kanske inte den snyggaste lösningen, men borde fungera om inte antalet rader i tabellerna är extremt många.
 17. Var tar det stopp någonstans? Du kan även använda kortkommadot CTRL + SHIFT + N (Du ska hålla ned dessa 3 tangengter samtidigt) för att öppna ett nytt fönster i Inkognitoläge
 18. Hej! Det är väldigt enkelt att återställa ett lösenord. Du behöver dock veta vad det är för användarnamn på den användare som du behöver resetta lösenordet för. Det behövs ingen ominstallation. Se följande guide: https://www.linuxuprising.com/2018/06/how-to-reset-lost-administrator.html
 19. Du öppnar ett nytt incognito fönster i webbläsaren genom att välja det alternativet i menyn. Därefter testar du att logga in som tidigare för att se om det gör någon skillnad.
 20. Roligt att höra, men vad är det för e-post program som det inte fungerar ifrån?
 21. Ok, så du kan logga in på ditt konto på tidningen om du använder din hustrus dator, men inte om du gör samma sak från din egen dator. För din hustru fungerar det på bägge datorerna utan problem Någonting är fel på din dator, men jag vet inte vad det skulle kunna vara. Utgår från att du har skrivit in rätt lösenord och att du inte har CapsLock aktiverat då du försöker logga in. Har du provat att logga in, då du har webbläsaren i incognito läget?
 22. Om det fungerar för din hustru att logga in från sin dator kan du prova följande: 1) Du provar logga in från hennes dator och se om det fungerar 2) Din hustru provar logga in från din dator och ser om det fungerar. Om det är något med just din dator som gör att det inte fungerar borde din hustru få samma fel som du då ni kör från din dator. Om du kan logga in från din hustrus dator och det fungerar, då är det något i din dator som orsakar problem. Inte säkert att det leder till någon lösning, men ett steg närmare en lösning kan det vara.
 23. Hittade en del tips i denna guide, där ett av råden är att ominstallera appen https://www.thewindowsclub.com/windows-10-mail-calendar-app-wont-print OBS! Sidan har en länk till ett verktyg för att hitta och fixa fel i Windows automatiskt. Strunta i den länken och kolla de tips som sidan har. Ytterligare en sak du kan prova är att skriva ut till en PDF skrivare. Har inte koll på om Windows 10 har inbyggt stöd för att skriva till en PDF, men har du möjlighet till detta skulle det kunna vara värt att testa. Om det inte fungerar vet du att felet är generellt för Outlook Appen och inte specifikt för just din skrivare.
 24. Händer det ingenting alls, då du klickar på länken? När jag pekar/klickar på en länk i ett SMS får jag upp en ruta med 3 val Öppna URL Kopiera till Urklipp Lägg till i Bokmärken Samt Avbryt längst ned i rutan
 25. Om jag förstått dig rätt får du inget felmeddelande och den sparar endast 3 rader. Hur ser det ut i den tabell som blir uppdaterad av ditt formulär, kan du se att det är de 3 raderna från formuläret som syns där?
×
×
 • Skapa nytt...