Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

X-Men

Medlem
 • Antal inlägg

  160
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  6

Allt postat av X-Men

 1. Du har sannolikt lyckats ändra musfunktionen att går från dubbelklick till enkelklick i Mappalternativ. Med inställningen ”Enkelklick” räcker det att man markerar filen i fråga så startas den. Om man då inte känner till att man har aktiverat enkelklick och klickar på filen också kommer filen, i ditt fall .exe-filer, att startas två gånger. Ändrar du från enkelklick till dubbelklick återfår du funktionen att dubbelklicka för att starta .exe-filer.
 2. Jag använder A4-papper som jag klipper ut en liten remsa från. Där skriver jag vad som finns på minnet i stora drag. Därefter använder jag Scotch arkivbeständiga tejp och tejpar runt USB-minnet med remsan mellan tejp och minnet. Det sitter bra, även på gummibaserade höljen. Dessutom är det lätt att ta bort om innehållet ändras. Den arkivbeständiga tejpen lämnar inga klisterrester heller samt torkar inte ut som standardtejp gör efter ett par år. https://www.akademibokhandeln.se/vara/tejp-scotch-magic-33m-x-19mm-transparent/3134375002677/
 3. Svar på några av dina saker i ditt inlägg ovan. WhoCrashed är ett trevligt litet program som i många fall hjälper till att hitta fel. Att det nu påvisar att ljudkortsdrivrutinen orsakar krascher kan bero på ditt antivirusprogram som du hade. Som tidigare nämnt kan ett program som orsakar att operativsystemet kraschar också orsaka följdfel. När Windows kraschar till följd av ett inkompatibelt program kan de ge en dominoeffekt i systemet. Men visst kan ljudkortets drivrutin också ge problem. Eftersom Windows XP är ett gammalt system kan du också fått en nyare drivrutin till ljudkortet installerat som inte är kompatibel med Windows XP. Mjukvarorna överlåter jag till Linusexperterna att svara på. Definitionen ”nya processorer” är en tolkningsfråga. Räknar man in de två tre senaste årens versioner finns det faktiskt några processorer som inte når upp helt i Pentium 4-klass. Men skillnaderna är mycket små och egentligen bara mätbara. Grafikkortet Radeon X 800 SE var ett bra grafikkort när det begav sig. Tyvärr är det sämre än den grafikkrets som sitter integrerad i en Celeron N4000. Säkerhetspaket klarar inte av att skydda ett operativsystem med flertalet säkerhetshål. De som skapar programmen gör inte det som MS inte längre gör. Windows XP har inte uppdaterats på flera år. Det finns sannolikt flera säkerhetshål som inte säkerhetsprogrammen täcker upp. Det var Microsofts uppgift att täppa till när det begav sig. Du kan hämta drivrutin till din MP280 på Canons hemsida för Windows 10 här: https://www.canon.se/support/consumer_products/products/fax__multifunctionals/inkjet/pixma_mp_series/pixma_mp280.html?type=drivers&language=sv&os=windows 10 (64-bit) Notera att jag valt 64-bitarsversionen då jag inte tror att du får 32-bitarsversion av Windows 10 om/när du köper en ny dator. Du är välkommen med hjälpen.
 4. Din dator var säkert jättebra när du köpte den. Idag är den rätt medioker. En bärbar dator som den här (förmodar att du har en stationär dator) presterar långt mycket bättre processorkraft än din Pentium 4. https://www.elgiganten.se/product/outlet/datorer-tillbehor-fyndvaror/67275/lenovo-ideapad-320s-14-barbar-dator-gra Elgiganten har den som fyndvara men jag vill bara ta med den som ett exempel på vad en bärbar dator presterar jämfört din din dator, även om den är stationär. Redan en så enkel CPU som Intels Celeron N4000 presterar bättre än din Pentium 4. Grafikkortet vet jag inget om mer än att du anger att den har 128MB minne. I dagens läge är det inte mycket att komma med då de enklaste grafikkorten (undantaget de integrerade GPUerna i CPUerna) har minst 1GB eget minne. Hur länge Avast kommer att stödja sitt antivirusprogram för Windows XP, det får du fråga Avast om.
 5. Jag tror mycket på att det är Avira som ligger bakom dina blåskärmar. Windows är beroende av hur övriga program fungerar för att inte krascha. Har du program som inte är kompatibla med operativsystemet bäddar det för problem. Jag tycker fortfarande att du skall avinstallera Avira eftersom det ger Windows XP problem. Att Avira inte uppdaterats på 66 dagar tyder ännu mer på att Avira har problem i Windows XP. Avinstallera Avira och jag tror att dina systemrelaterade krascher därmed också är åtgärdade. Att vara utan antivirusprogram är inte nödvändigt. Avast har fortfarande en version, kostnadsfri, som är kompatibel med Windows XP. Den saknar flera funktioner som de program avsedda för Windows 10 har. Du kan hämta Avast här: https://www.avast.com/sv-se/windows-xp-antivirus Du bör också ha i minnet att Windows XP sedan många år tillbaka inte längre får säkerhetsuppdateringar. Det kan finnas många ”hål” som elaka program kan ta sig in genom till systemet. Inte ens ett bra säkerhetsprogram klarar att täcka alla dessa luckor trots att de gör ett bra jobb. Du kanske skall fundera på att ändå bekosta en ny dator med ett Windows 10 som, för närvarande, kommer med uppdateringar för framtiden. Datorn behöver inte kosta så väldigt mycket om du nöjer dig med motsvarande prestanda som din Windows XP-dator har.
 6. Jag får citera en kvinna i en reklamfilm nu: ”Ah! Fattar! ” 😉
 7. Originalskivan har jag och jag har min egna licens till den. Har du en licens kan du skicka PM till mig.
 8. Det kan mycket väl vara säkerhetsprogrammet som är grundorsaken till blåskärmen. Av egen erfarenhet känner jag till att moderna säkerhetsprogram inte fungerar särskilt bra i Windows XP. Vissa går inte ens att installera. Har en bekant med en gammal bärbar som kör XP. Den används sparsamt på internet och skulle den bli infekterad är användaren inte bekymrad över att jag installerar om den. Nyare Windowsversioner går inte att köra på den datorn. Om Who Crashed visar på att Avira är en av orsakerna kan Avira vara huvudsakliga orsaken. Ett program som orsakar krascher kan generera fler fel, som i ditt fall även att systemfiler i Windows (Kernel) orsakar blåskärm. Avinstallera alla säkerhetsprogram du har installerat, även tredjepartsbrandväggar och se om problemet försvinner.
 9. Har du en legal licens till Windows XP liggandes?
 10. Om datorn startar normalt när du startar om kan du hämta och installera ett program som heter Who Crashed. När installationen är klar kör du programmet. Who Crashed analyserar dumpfilen och ger dig besked, i de flesta fall, i klartext på vad som orsakat blåskärmen. Who Crashed är kostnadsfri och du hämtar det här: https://www.resplendence.com/whocrashed
 11. Jag tycker det är en trevlig grej du köpt! Att kräva att den skall vara kalibrerad, med allt vad det innebär, är en kraftig överdrift. Det framgår i tråden, med all tydlighet, att du avser att använda mätinstrumentet på hobbynivå. På hobbynivå finns det ingen anledning att ha spårbarhet och följa ISO 9000, lägga stora pengar varje år på kalibrering av ett billigt instrument och spara all dokumentation om det för framtida bruk. Krav på spårbarhet är något som finns inom flera branscher och en av dem är inom medicinsk teknik. Där ställs det högra krav på årlig kalibrering (om kraven inte är ännu högre) samt dokumentation om vilka verktyg av alla de slag som använts just för spårbarheten. Spårbarheten används i huvudsak vis en incident. Inte ens en så dyr multimeter som Fluke 87V Max, som hos Elfa kostar 5781 kronor plus moms (totalt 7726 kronor inkl. moms) klarar av mätning av ström under 0,2% tolerans! https://www.elfa.se/sv/fluke-87-max-trms-digital-multimeter-1kv-199-99khz-50mohm-fluke-fluke-87v-max/p/30165725?q=fluke+87&pos=3&origPos=3&origPageSize=10&track=true Fluke 87V Max är inte kalibrerat vid försäljningen, precis som det mätinstrument du nu köpt. Av det jag lärt mig om dig genom alla inlägg i trådarna på eForum har jag förstått att du är mycket kompetent inom el, elektronik och mätteknik. Således har jag utgått från att du är väl medveten om vad du köpt och vad du skall ha det till. Grattis till ett kul köp och en liten trevlig mätapparat!
 12. Jag föreslår att du hämtar Windows 10 och lägger det på ett USB-minne som görs startbart (bootbart). Med MediaCreation Tool från Microsoft är det en enkel procedur. Du hämtar ”verktyget” här: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10ISO Eftersom jag använder en Appleprodukt när jag skriver detta svar får jag inte upp MediaCreation tool. Du kan alltid klicka på länken ovan och se om den öppna funktionen. I annat fall söker du bara på namnet. Självklart behöver du använda en annan dator för att göra detta. När du skapat det startbara USB-minnet startar du datorn från minnet. Där väljer du att du vill reparera datorn. Det finns några funktioner som du kan använda för att se om det går att ”reparera” din installation. Skulle det inte gå finns det funktion att återställa datorn till en tidigare punkt där datorn fungerade. Se om du kan fixa USB-minnet först och sedan starta datorn från det. Återkom när du behöver mer hjälp och/eller när du löst problemet. Korrigerat felstavning.
 13. Eftersom flera av de jag hjälper är väldigt familjära med datorer men noviser när det kommer till problemlösning får jag ägna mycket tid åt vägledning i telefon när de inte förstår hur de skall göra i vissa moment. Istället för att ägna en massa tid i telefon går det betydligt snabbare om jag får ta över datorn och visa dem. Jag har varit med om att försöka vägleda i över en timme för att göra en enkel sak utan att den som lyssna lyckas. Det vanligaste skälet är att den jag hjälper gör andra moment än de jag ber den om "bara för att vara lite före" de steg jag ger. Det är som Mikael63 nämner, man är i "blindo" när man själv inte har kontrollen över datorn. Många gånger får jag höra att "Hur fasen kan du hitta allt så snabbt?". Bara en sådan sak som att ha Office-paketet installerat och sedan, "av misstag", installera över det med Office 365 med påföljande problem att bli ombedd att antingen ange licens eller köpa en blir oöverstigligt, trots "datorvana". Hur jag än försöker förklara att Office 365 skall avinstalleras och Office-paketet ominstalleras med tillhörande aktivering av den medföljande licensen är ett problem som inte går att lösa för "den datorvane". För mig är ovanstående exempel något som är busenkelt att göra. Jag har försökt att vägleda till hur den jag skall hjälpa skall öppna "Fjärrhjälp" i Windows genom att göra precis samma steg själv i min dator. Bara för att jag skall kunna berätta exakt hur den jag skall hjälpa skall göra. Trots detta misslyckas det ändå med att få igång "Fjärrhjälp". Det är mycket enklare för motparten att ha en ikon på Skrivbordet som det bara är att klicka på så är allt i princip klart för ett "övertagande".
 14. Jag kan inte se att Cloudberry finns som en portabel version.
 15. Hade det gått hade jag aldrig gjort resan.
 16. Det är betydligt enklare att få anslutning till en dator som används av en novis genom Teamviewer eller liknande program. Av egen erfarenhet vet jag att noviser har mycket svårt att hitta runt och få igång fjärrhjälp, även med benägen instruktion via telefon.
 17. Jag recenserade deras app för IOS och gav dem kritik för att jag betraktades som professionell. Det var så jag kom i kontakt med Teamviewer. Precis som du försökte jag nå dem via deras hemsidas kontaktinformation utan att lyckas. Genom att kritiserade dem via apprecension för att de spärrade mig kontaktade de mig istället. De vägrade att acceptera mig som privatanvändare och krävde att jag skulle betala licens för att få fortsätta använda Teamviewer. Jag skall testa ditt tips om AnyDesk och jämföra det med Cloudberry Remote som jag numera använder. Skall se om AnyDesk fungerar smidigare än Cloudberry.
 18. Visst kan du installera Cloudberry via Tea,viewer! Jag fick åka hem till min bekant bara för att Teamviewer låste mig ute. Ja, du kör Linux! Cloudberry kanske inte finns för Linux.
 19. Varför inte installera Cloudberry som en ” backup”? Blir du avstängd av Teamviewer kan du alltid koppla upp dig med Cloudberry. Kan bli problem för ”svärsgubben” att förstå hur programmet skall installeras. Åkte på just det problemet med en bekant som inte är haj på datorer. Fick åka hela vägen hem till honom och först hjälpa honom för att därefter installera Cloudberry.
 20. Jag är stoppad av Teamviewerföretaget från användning av Teamviewer. Även jag har varit i kontakt med support och försökt få dem att förstå att jag är en privatanvändare, utan att lyckas. Sålunda använder jag inte längre Teamviewer då programmet inte går att använda. Istället för Teamviewer använder jag Cloudberry Remote, som fungerar nästan lika bra som Teamviewer. https://www.msp360.com/remote-assistant/windows.aspx
 21. Inga problem! Satsade lite pengar på Börsen för tre veckor sedan. Det här blir en betydligt mindre förlust! 😊
 22. Jag föreslog den här åt dig i ett tidigare inlägg av skälet att det är ett känt fabrikat: https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/natverk/DAP1620/d-link-dap-1620-wifi-forstarkare Den kostar 50 kronor mer än den du länkat till. Fördelen med mitt förslag är att det är ett känt fabrikat, välrenommerat, lätt att få tag i firmwareuppdateringar om sådana släpps, stöd för AC-nätverk samt LAN-port som stöder 1000Mb/sek. Den du länkat till är en "no name", mycket sparsamma specifikationer, stöd för n-hastighet i det trådlösa samt okänd hastighet i LAN-portarna.
 23. Du skulle kunna, om du har en multimeter till, mäta spänningsfallet över kablarna. Det är ju möjligt att shunten i mätinstrumentet är det som strömbegränsar också. En liten HDD drar inte särskilt mycket effekt så alla ”motstånd” bidrar till strömbegränsningen.
 24. Det stämmer. Telia har haft en separat mediaomvandlare som kopplas till varje enskild TV som skall användas. Technicolorenheterna är helt enkelt en ”brygga” för trådlös anslutning från den kombinerade routern/mediaomvandlaren som Telia levererat. Eftersom avkodningen av TV-signalen i den enheten inte funnits integrerad har varje enskild TV fått en egen. Det har gjort det enkelt att skaffa ”syskonabonnemang” där varje brukare kunnat välja vilket program den vill se på utan att det påverkat övriga tittare vid de andra TV-apparaterna. Jag tycker Ceddan varit väl så tydlig. Kanske för att jag själv har TIVO från Comhem.
×
×
 • Skapa nytt...