Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

dwdwdwe

Medlem
 • Antal inlägg

  7
 • Gick med

 • Senaste besök

 1. Jag är mycket tacksam till er alla som kommit med olika förslag på lösningar som kan hjälpa mig. Jag undrar dock vad som skulle kunna tänkas vara enklast för en som mig som inte är så datorkunnig? Att lämna in den till något expert företeg vore nog det bästa, men som jag förstått det går det ofta på flera, flera tusen kronor, vilket jag inte har råd med, så får försöka med att klara det själv. Men av de alternativ som ni rekommenderat, som jag förstått det har jag att välja mellan dessa: - Klona hårddisken och sedan arbeta med kopian och rädda filerna. Med hjälp av ett program söka rätt och försöka rädda filer. - Att koppla hårddisken till en helt annan dator. Kopiera över filer till den nya datorn. - Använda Linux, och kopiera filerna till. Linux är oftast bättre på att rädda data på gamla hårddiskar än Windows. - Klona den gamla hårddisken med Clonezilla. Vad tror ni kan vara det enklaste att prova först? Ni vet inte av några bra och pedagogiska steg för steg, video tutorials som ni kan rekommendera att jag kollar och lär mig från som tar upp det ni föreslagit? Tackar.
 2. Tack Janne för ditt svar, och information. Det inger verkligen hopp för mig. Jag hoppas du har rätt. För enligt andra går detta inte. Jag skickade den frågan till ett antal företag både i Sverige och i USA, och fick lite olika svar, jag citerar svaren nedan: - ”Det beror på om disken har fyllt helt eller inte. Så länge inte disken hunnit bli överskriven med ny data finns alltid en möjlighet att få tillbaka filer.” - ”Vi kan hjälpa dig med att återställa data efter en formatering. Det som inte har skrivits över med ny data kan i regel återställas med gott resultat. Men har det gått lång tid sedan hårddisken formaterades är prognosen inte så bra.” - ”Om datorn både formaterats, installerats om och dessutom använts så finns det tyvärr inget hopp.” - ”Our program cannot recreate files. It can find old files as long as they have not been overwritten.” - ”Our iCare Data Recovery Pro often helps recover data from computer hard drives that are still recognizable on a computer or PC. If your drive is completely physically damaged and cannot be detected on any computer or machine, you’d better go ask some experts for help. And what you can do now is only plunge this drive to your PC and go start iCare software to see whether it can help detect your drive and restore lost information.” - ”Was there anything written to the drive after the data was moved off of it? If there was absolutely nothing written to the drive after the data was moved off of that drive, you may have good chances of recovering the data.” Så tyvärr verkar det som om man har formaterat om datorn och börjat fylla den på nytt, under en längre tid, då nog det mesta om inte alla de gamla filerna har skrivits över. Men du menar alltså att de har fel som svarar så där? Och att det är endast adresserna som rykt och att filerna som tex dokument, bilder m.m. fortfarande finns kvar och kan återställas alltså?
 3. Tack för infon. Ja, det kanske är ett alternativ om jag inte lyckas med denna usb adapter. Den där sista länken du skickade, med programmen som hjälper till att återskapa filer osv på hårddiskar verkar mycket bra. Tror du dessa program även kan hitta och rädda filer på hårddiskar, på datorer som man tagit bort alla filer, och startat om eller rebootat (eller vad det kallas, omformaterats?) datorn och efter att ha fyllt den med nytt innehåll? Finns det chans att återfinna sådana borttagna filer tro?
 4. Tack för tipset. Ok, då kanske hårddisken dyker upp via Linux och så att jag bara kan föra över innehållet på datorn? Sparar Linux på en ett usb minne och för över, det till datorn. Antar att det går att ladda ner fritt via internet. Att boota en datorn, betyder det att man rensar den på allt innehåll och gör en ny omstart?
 5. Tack Maria. Vilka skulle du rekommendera att lämna in den till? Vilka är billigare menar du, och vad går det på ungefär?
 6. Tack för tipsen. Inte kunnig så frågar, hur klonar man disken till en annan hårddisk?
 7. Hej, Hoppas någon vänlig själ vill hjälpa mig här, har lite panikångest över detta. Så här är det. Har tre gamla windows datorer, två förmodligen från 94, och en från 98, eller slutet av 90-talet/början av 2000-talet. De har stått i flera år och samlat damm osv hos brorsan i något förråd. Jag vill försöka rädda innehållet i dessa gamla datorer, från hårddiskarna. Gamla värdefulla dokument, bilder och annat misstänker jag av nostalgiskt värde. Jag fick inte igång datorerna, jag hade först inte rätt mus och tangentbord som fungerade och hittade inget på tradera, blocket osv, men hittade på en loppis affär och köpte. Men lyckades inte få igång datorerna för att se vad som fanns där osv. Så gick till Kjell och Company och de rekommenderade mig att köpa en "Sata HDD/SSD Hard Disk Adapter" från goobay, vilket jag gjorde. Jag lyckades öppna upp datorerna och skruva bort skruvar osv, och det funkade på ena hårddisken vars innehåll jag lyckats föra över till den nya windows datorn. Men de andra två hårddiskarna lyckades jag inte med, det kom inte upp ens på datorn, syntes inte till. Dock så provade jag ena nyss igen, och gick in på: Administrationsverktyg - Datorhantering - Lagring - Diskhantering. Där hittade jag vad som måste vara den, och det står så här: Till vänster: "Disk 4 okänd 401 MB Inte initierad" Och till höger om den rutan: "401 MB Inte allokerat." Så, jag undrar hur jag ska kunna gå vidare på ett säkert sätt utan att råka radera innehållet. Hur får jag fram allt innehåll i hårddisken så jag kan föra över allt på den nya datorn på ett säkert sett? Mycket tacksam för hjälp.
×
×
 • Skapa nytt...