Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

GunnarHj

Medlem
 • Antal inlägg

  8
 • Gick med

 • Senaste besök

Om GunnarHj

 • Medlemstitel
  Nykomling
 • Födelsedag 1958-10-06

Kontaktinformation

 • Hemsida
  http://www.gunnar.cc/cgi-bin/contact.pl

Profil

 • Kön
  Vill inte avslöja
 • Ort
  Göteborg
 1. "Dosa + kort" betyder olika saker hos olika banker, så det är svårt att jämföra säkerhetsnivåerna. I alla händelser: Kombinationen av att det inte finns någon BankID-klient för Linux och Handelsbankens avvikande rutin innebär att Linux-användare, som har 'oturen' att vara kunder i Handelsbanken, har det mer obekvämt än vi andra. Såvitt jag förstår gäller det inte bara ifråga om lösningen som presenteras i den här tråden, utan också när man vill hämta Mobilt BankID till en telefon eller surfplatta.
 2. Jag förstår faktiskt inte alls. Du identifierade väl dig när du hämtade dosan och kortet? Har de någon speciell, extra säker identifieringsprocedur för att hämta ut ett vanligt BankID? Och de andra bankerna drar alltså en annan slutsats.
 3. Att Finansiell ID-Teknik inte planerar att skapa en Linux-klient är en sak, men det rättfärdigar inte att Handelsbanken genom sin udda och ologiska rutin diskriminerar Linux-användare ytterligare. Det senare är helt upp till Handelsbanken. Alla(?) andra banker möjliggör hämtning av Mobilt BankID på ett enkelt sätt. Dock, som framgår av foruminlägget jag länkade till ovan, så finns möjligheten att ta med datorn till ett av Handelsbankens kontor och där få aktiveringskoden för Mobilt BankID och ombesörja hämtningen.
 4. Hej igen, Mikael! Jag har gjort ett par förtydliganden i guiden nu. Om du med installera ARC manuellt menar att du installerade "ARChon runtime" enligt länken du postade, så skall det absolut inte behövas. Den officiella versionen av ARC, som finns tillgänglig i Chrome Web Store enligt länken i guiden, skall fungera. Vore intressant att veta exakt vad för slags felmeddelande du fick när du först skulle koppla BankID-appen. Var det möjligen det felmeddelandet som kommenteras lite längre ner i guiden? Eller hade du kanske avbrutit installationen av ARC för tidigt?
 5. Går det att använda kabeln och Linux samtidigt? Tacksam för dina synpunkter på guiden. Ett av stegen i punktlistan är "Installera tillägget App Runtime for Chrome." Kan du utveckla mer precist vad det är du saknar? Sidan du länkade till ovan beskriver installation av ARChon Runtime, som är en föregångare till programmet som guiden föreslår, och det finns en risk att den förvirrar mer än den hjälper. Skälet till att hämtning av Mobilt BankID inte beskrivs är att det typiskt sett beskrivs utmärkt i respektive banks internetbank, och detaljerna skiljer sig åt mellan olika banker. Möjligen borde just Handelsbanksproblemet nämnas, men på den punkten är jag personligen ambivalent.
 6. Hej Jari och Mikael! Jag har inte Handelsbanken, men jag har förstått att Handelsbanken ur ett Linux-perspektiv skiljer sig (negativt) på ett par punkter jämfört med andra banker. Min tro är att när ni loggar in på Handelsbankens internetbank med dosa utan kabel, så använder ni inte något BankID överhuvud taget. Som Mikael säger, så fungerar inte BankID säkerhetsprogram för Linux längre. Lösningen som jag pekar på är intressant för den Linux-användare som inte har en smartphone/surfplatta eller inte (alltid) vill ta fram den i samband med säker inloggning, utan vill ha ett BankID behändigt tillgängligt på datorn. Trevligt att du vill testa, Mikael. Eftersom du har Handelsbanken, så kommer du märka att det inte är helt enkelt att hämta ett Mobilt BankID. Jag skrev ett inlägg i Ubuntu Sveriges forum som möjligen kan vara till hjälp.
 7. Det går att använda Mobilt BankID på ett Linux-skrivbord - alltså utan att blanda in någon "smart" telefon eller surfplatta - genom att paketera Android-appen för Mobilt BankID för webbläsaren Google Chrome. Ett stort tack till Paul Bergström som upptäckte möjligheten. Ubuntu Sverige har upprättat en vägledning om hur man går tillväga: BankID i Linux genom Google Chrome
×
×
 • Skapa nytt...