Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

quad.micke

Medlem
 • Antal inlägg

  7
 • Gick med

 • Senaste besök

Om quad.micke

 • Medlemstitel
  Nykomling

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  Stockholm
 1. Kan jag skriva 2750 i chmod och lägga in gid? Som du skrev "s (2) GID Gruppidentitet (Nya filer i katalogen tillhör samma grupp som katalogen." men alla filer som skapas i katalogen borde automatiskt tillhöra gruppen eftersom gruppen äger katalogen, eller är det jag som tänker konstigt? Måste man ändra katalogens ägare till övriga användarna eller är det som jag tror att de automatiskt fått sina rättigheter?
 2. nu blev det knasigt. Jag skapade en mapp och ändrade ägare till ekonomi och ändrade rättigheter. Jag skrev "sudo chmod 551 mappensnamn -R" men när jag tittar i "ls -l" står det dr - xr - x - x. Gruppen ska kunna exekvera och läsa. Vad har jag gjort för fel? Hur tolkar ni denna mening? Ge teknikergruppen alla rättigheter, ekonomigruppen alla utom skrivrättigheter och övriga användare ska ha bara exekveringsrättigheter. Övriga borde vara den sista ettan i 551 för ekonomi gruppen och etta i 771 teknikgruppen, eller skulle jag ha skrivit 171? Isåfall skulle "user" ha exekverings rättigheter "group" skulle ha alla rättigheter och "other" skulle ha exekveringsrättigheter. Om jag har lagt till en användare i en grupp borde hn ha gruppens rättigheter.
 3. Vad är skillnaderna, vilket är bäst (era tankar och erfarenher) osv. Jag kör Parallels desktop, men tycker inte det funkar så bra. Jag har haft problem med att internminnet sugs ur (8Gb) genom att bara installera windows 7 och uppdatera. Kan man spela t.ex. battlefiel2 genom något av alternativen eller måste man använda Boot camp? Berätta vad ni tycker och VARFÖR ni tycker det.
 4. Tack för hjälpen fagerja. Jag gick tillbaka och tittade på kommandona du skrev om i första medelandet, och jag tror jag förstår. Har jag förstått rätt med att 2750: 2 betyder att ägaren har skrivrättigheter. 7 betyder att gruppen har alla rättigheter 5 övriga har exekvera och läs behörigheter 0 alla har inga rättigheter?? Som jag har förstått i kommandot chmod så är ägaren, gruppen, övriga och alla man ändrar rättigheter för.
 5. Tack för svaren. Jag förstår hur jag ska ge ut rättigheterna. Jag skulle skrivit direkt att det var en läxuppgift jag inte förstod. Hur tolkar ni detta. Din uppgift är att skapa fem användare, Anna, Bertil, Caesar, David och Eva. Sätt lösenord för de nya kontona. Skapa också två användargrupper, Tekniker och Ekonomi. Registrera följande användare i grupperna: Ska jag ge ändra rättigheterna i deras hem/användar mapp eller skapa en ny mapp? Jag tror att det är varje användares hem mapp jag ska ändra i.
 6. Jag har en läxuppgift som jag undrar över, Skriv koden för följande scenario. Använd try-catch. Använd en propertie från ett undantag för att skriva ut eventuella fel i catchen. Scenariot: 1. Läs in ett heltal från användaren. 2. Multiplicera talet med 3 och skriv ut det. Min kod blev såhär. try { Console.WriteLine("Skriv ett heltal: "); int tal = int.Parse(Console.ReadLine()); tal = tal*3; Console.WriteLine("Talet är "); Console.WriteLine(tal); } catch { Console.WriteLine("Du skrev inget heltal!"); } Har jag gjort rätt (det funkar iallafall) eller missförstod jag det med att "använd en propertie från ett undantag för att skriva ut eventuella fel i catchen"? /Micke
 7. Hej Jag håller på att ändra rättigheter för användare och grupper i ubuntu men jag hänger inte riktigt med på hur man ska gå till väga. Vad jag har fått fram så ger man rättigheterna i mappar och filer och inte användaren. Kan man skapa en användare som bara har skrivrättigheter? /Micke
×
×
 • Skapa nytt...