Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Förstårej

Medlem
 • Antal inlägg

  38
 • Gick med

 • Senaste besök

 1. Hur kan jag skriva i LibreOffice och kopiera hit? Det gick tidigare. Jag har fler frågor men jag måste kopiera i småbitar. Jag får väl ge upp.
 2. Min text försvann: Jag vill spela in från radion under några timmar på natten med Audacity men datorn stänger av sig själv efter en tid. Är det något jag måste ställa in på datorn (Windows 10) eller är det någon begränsning på Audacity. Vad gör jag för fel?
 3. Kanske förvirrande att mina frågor rör sig mellan olika ordbehandlare (Word hade jag tillfälligt tillgång till utan att äga det). Jag utforskar helt enkelt hur de olika programmen (gärna gratisversioner) passar mig och särskilt hur de fungerar typografiskt. Förstahandsvalet för mig verkar bli LibreOffice så nu försöker jag hålla mig till det. Tack för alla råd och synpunkter. Ja, problemet i Word 365 som jag inledde med löste sig.
 4. Tack för ditt fortsatta intresse. Jag var igång med att kommentera ditt senaste meddelande, men sedan lyckades jag av misstag radera svaret och så kom jag inte längre ... Men så här: Som jag förstår beskrev du senast hur sidorna i en broschyr trycktekniskt är placerade i 4, 8 eller 16-sidiga ark. Tack för att du försökte hjälpa mig med din iakttagelse. Nu är jag faktiskt gammal typograf ända från blysättningens dagar, så jag behärskar det här. Problemet för mig är att få t.ex. OpenOffice eller LibreOffice att åstadkomma olika typografiska finesser när jag inte längre har tillgång till proffsprogram (QuarkXpress eller InDesign som numera är för dyra för mitt ändamål). När det gäller den tomma sida har det fixat sig så det aktuella problemet är därmed löst. Just nu funderar jag över lite andra funktioner i OpenOffice: t.ex. varför radavstånd är satt till cm/mm i stället för i typografiska punkter som är det naturliga, eller varför ett fast radavstånd på t.ex. 15 punkter inte lägger det tillkommande avståndet efter raden utan i stället verkar dela det centrerat i höjdled. Därmed blir det problem med att få register mellan två textsidor i en bok, d.v.s. att radernas baslinjer inte ligger på samma höjd på vänster och höger sida på uppslaget. Dessutom kommer första raden på en sida inte ligga tight mot satsytans överkant (om inte Enkelt radavstånd valts, vilket nästan alltid är för tätt). Problemet ökar med ökat radavstånd. Förlåt att jag uppehåller dig med dessa nörderier men kanske du tycker det är intressant med denna inblick. Eller om någon annan här är intresserad av sådana typografiska spörsmål. Annars är jag medveten om att detta bör ligga i under en ny rubrik Vänliga hälsningar och tack för dina svar.
 5. mbgtmari Tack för synpunkter. Just den artikeln refererar jag till. Jag har Word 365 och HP LaserJet 2100M. Nu är inte mitt problem utskriften i sig, utan snarare vad jag ser på skärmen och om mina inställningar är korrekta. T.ex. inställningarna under Arkiv > Skriv ut där jag vill välja Skriv ut markering men det är inte valbart efter det att jag valt Bokvikning under Utskriftsformat längst ner. Beskrivet under punkt 3. Nu har jag just hittat en ruta undangömt längst ner där jag tydligen kan välja sidor att skriva ut. Problem 3 i så fall löst. Problem 2 verkar borta helt plötsligt. Återstår då problem 1 där jag fortfarande undrar över den tomma sidan 1 som inte är tillgänglig för text eller annat. Här behöver jag mest råd just nu.
 6. Word. A5-broschyr från A4-dokument (Bokvikning). Genom hjälp av PC för alla lyckades jag få fram A5-sidor med marginaler och text. Helt Ok. Behöver nu hjälp med följande: 1) När jag tar fram 4 eller 8 paginerade A5-sidor och skriver ut dessa med text så ligger sidan 2 till höger, och det som ska bli sidan 1 till vänster finns inte. Där förväntar jag en fysisk vänstersida där jag kan lägga text, men där är bara tomt. Jag har försökt att under ”Infoga” lägga in en ”Tom sida” och senare en titelsida. Men den tomma sidan hittar jag inte eller hamnar på fel ställe. 2) När jag vill se sidorna två och två bredvid varandra (”Visa” > ”Sida till sida”) hamnar sidorna på varandra och jag får inte fram alla sidor. 3) Sedan har jag problem med att skriva ut enstaka sidor av dokumentet. Jag hittar ingen dialogruta där jag kan välja sidor att skriva ut. Tacksam för all hjälp.
 7. Beroende: Ditt förslag bygger väl på en, tillfällig lösning på en manussida och inte i upprepad användning, dokument efter dokument, som jag beskriver. Eller hur menar du? Flitig: "... högerklicka och klistra in oformaterad text" Har ej provat. Jag behöver ju formaterad text (?) mbgtmari: Författarens dok. har ändelse .docx. (2010 tror jag) Författarens version av Word verkar inte ha någon betydelse för felet. Som du kan utläsa av mina olika försök så uppträder felet på samma sätt vid alla uppräknade tillvägagångssätt. Vad som skulle hjälpa, är om någon vänlig själ kunde upprepa mitt förfarande, som jag beskrivit i detalj. Då skulle det visa sig om felet uppträder endast hos mig (fel på min version av Thunderbird) eller om liknande fel uppträder hos andra (Rapport till Thunderbird, även till andra användares fromma). Tack i alla fall för svar och olika teorier. Hälsningar.
 8. (Fortsätter i denna tråd) Jag förklarar i detalj hur jag gör: Från en författare får jag ett Word 10? dokument som bilaga i G-mail. Dokumentet öppnas hos mig i LibreOffice (alternativt i OpenOffice 4.3.1 som test). Jag har själv inte Word. Nu läser jag texten som korrekturläsare. Jag hittar olika fel som ska meddelas författaren i e-post i Thunderbird. Jag kopierar en textsträng innehållande felaktigheter, För att visa hur det ska rättas klipper jag in samma textsträng igen för att sedan rätta i den senare versionen. Det ska nu se ut som detta exempel i e-posten jag ska skicka författare: Agusst Strindberg 1849-1912. > August Strindberg 1849‒1912. i stället ser det ut så här när jag klistrar in den första leden igen, som ska rättas. Agusst Strindberg 1849-1912. > Agusst Strindberg 1849-1912. (hamnar på raden under) Jag har utfört den här operationen från: 1) Författarens manus öppnad i LibreOffice, men även i OpenOffice. 2) Från inskriven text i eget LibreOffice resp. OpenOffice samt även ”Anteckningar”, med samma knasiga resultat. Att kopiera/klistra in en textsträng inom egna olika ordbehandlare fungerar förstås. Kan det vara fel i mitt Thunderbird (52.3.6) månne? Någon kan kanske testa det här hos er. Det hela verkar mystiskt.
 9. Problemet verkar inte ha att göra med ett specifikt teckensnitt. Inte heller med tecknet ”>” som jag först trodde. Felet har nu upprepats vid en speciell manöver. Så här: Jag har anledning att kopiera ett kort utdrag från Word till e-postformuläret. Exakt samma utdrag skall sedan kopieras in på samma rad (för senare redigering). Jag utför alltså ”klistra in” från samma kopiering. Då hamnar utdraget på raden under, och går sedan inte att föra upp på raden ovanför med tangent ”Backspace”. Det hjälper inte att upprepa ”Kopiera” på nytt från dokumentet, för att sedan ”Klistra in”. Att jag överhuvud taget behöver upprepa denna dubbla inkopiering gång på gång är ett förfarande vid korrekturläsning, där jag ska rätta någon del av en text och alltså ska visa en författare ”före och efter” en rättelse, så att säga. Jag ska ev. skicka ett nytt ärende under mer rättvisande rubrik. Om någon ändå vill upprepa förfarandet för att utröna om felet är hos mig är jag förstås tacksam.
 10. Det var faktiskt tecknet " > " och jag skrev med teckensnittet Tahoma vad nu det kan ha haft för betydelse. Hur som helst så prövade jag Times och andra teckensnitt vid senare tillfälle och då var felet borta. Hoppas det nu håller i sig. I så fall är problemet löst. På tal om Times och andra snitt så verkar tillriktningen (kerning) vara dålig (parvis kerning ikryssad). Sedan finns numera (Windows 10) bara konstiga stilar medan de gamla klassiska teckensnitten saknas. Detta får väl bli ett eget ärende när jag orkar. Detta ärende är i alla fall löst. Tack för svar.
 11. Tangenter gör inte som förväntat när jag skriver i Thunderbird e-post. (Gmail i Windows 10) När jag skriver tecknet " > " så hamnar fortsatt text automatiskt en rad under (som vid "Enter"). Det går inte heller att återställa med "backspace" som brukar skicka texten tillbaka upp. Även andra konstigheter med olika radmellanrum. Det verkar också som t.ex radmatning inte alltid fungerar korrekt. Är det något som jag kan ställa in? Tacksam för svar.
 12. Tack för utförligt svar! Ska tänka igenom vad du skriver. Känns fortfarande lite rörigt i mitt huvud. Antagligen är det inom Googlekontot det blivit problem med olika lösenord. Jag har ett lösen för Googlekontot (övergripande?), ett lösen för mitt e-post och sedan ett för YouTube. Det kan vara här det blir fel. Kanske ska jag ha ett lösen för alla? Sedan har jag (synkroniserat) samma lösen på min Mobil. Så här har jag förstått: Microsoftkonto för Outlook // Office // Skype // Windows // OneDrive. Inget av dessa konton har jag utom "Windows" som jag har särskilt lösen för. Du skriver att jag ska ha ett Microsoftkonto men det har jag ju inte mycket nytta av, eller ... Googlekonto för Chrome // Drive // Gmail // Google // Google+. Tacksam för kommentar om jag missförstått det här (ska läsa ditt svar igen; du kanske tar upp något av vad jag missförstår). Hur som helst. Rätt som det är så kommer "Fel lösenord" och "Har du glömt ..." och jag får hitta på nytt lösen. Tack i alla fall för utförligt svar. Mvh
 13. Jag kan inte lista ut vad det är för skillnad på ett Microsoftkonto och ett Googlekonto. De verkar överlappa varandra när det gäller inloggning. Jag har båda med olika lösenord. De verkar aktivera samma konton. Jag har problem med lösenorden till respektive så att jag måste byta lösenord då och då eftersom jag använt fel lösenord. Det är uppenbarligen något jag missat. När jag googlar på detta får jag t.ex. "Ett Google-konto fungerar som en övergripande Google-inloggning och består av en e-postadress och ett lösenord... möjligt att enkelt hoppa till vilken som helst av dina Google-tjänster". Tacksam för all hjälp.
 14. När jag importerar cd-skivor till iTunes så visas varje skiva som ”Album”. Jag vill kunna sortera mina skivor/Album så att de visas i den ordning jag vill, så att t.ex alla Miles Davis visas tillsammans och i inspelningsordning. På samma sätt med övriga artister. Jag har oftast samma artist på hela skivan och då är det logiskt att de visas tillsammans. På samma sätt med klassisk musik. Jag hittar inte något system för hur iTunes sorterar album. Att t.ex. Jazz och Klassiskt kan sorteras var för sig har jag fattat, men inte hur se visas inbördes. Tacksam för svar. "Spellistor" verkar inte vara tillämpligt för mig (?). Tacksam för svar.
×
×
 • Skapa nytt...