Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Joel O

Medlem
 • Antal inlägg

  15
 • Gick med

 • Senaste besök

Foruminlägg postade av Joel O


 1. Hej!

   

  Som ni förstår vet jag inte mycket om konsollspelande så jag ber om er hjälp.

   

  Jag skaffade ett PS3 Superslim 12gb och GTA 5 för ett par månader sen. Men med alla patches och DLC uppdateringar till GTA har jag nu bara 500mb kvar. Så nu tänker jag skaffa en 2,5 tums disk och stoppa i konsollen med sonys tillsats.

   

  Så nu undrar jag om jag kan använda den disken för framtida uppdateringar eller om allt måste ligga på samma disk. I så fall hur gör jag det. Jag kan leva med att förlora framsteg i singleplayer (jag har redan spelat om det 3 gånger) men vill behålla min nivå (75) i online.

   

  //Joel 


 2. Jag vill jobba mer med compositing och mer avancerad videoredigering så jag tänker byta ut min gamla dator. Min erfarenhet av datorer i allmänhet är rätt så dålig, crasher & annat strul så jag funderar på en mac. Jag vill ha pengar över till bra programvaror så jag tänker på en Mac mini istället för en iMac. En Mac mini med i7 2,6 GHz Quad-Core, 16 gb RAM & fusion drive borde nog räcka till Hitfilm/Final Cut/After Effects(?). Men räcker grafikkortet Intel HD Graphics 4000?

   

  Tacksam för svar.


 3. Hallå!

   

  Efter att jag använt datorn (surfat, redigerat lite film) i ett par timmar slocknar den och talar om för mig att. A problem has been detected and windows has been shut down to provent further damage. Sen stäger den av och startar igen och säger: Insert boot media. Jag har ingen windows skiva! Efter ett tag så stängde den av sig. Jag startade den igen och allt verkade bra. Just före krachen (för jag antar att det var det) hade datorn kört virus scanning och hårdvarudiagnostik och hittade inget.

  Jag kollade igenom datorn och inget fattades.

  Sen, efter ett par timmar, kraschar den igen.

   

  Vad ska jag göra!

   

  Min dator är en HP pavilion elite HPE

   

   

  Snälla hjälp!


 4. Hej och tack för poängen :rolleyes:

   

  Jag skulle satsat på en dator med minst 6GB, gärna 8GB primärminne (RAM), stor och snabb (7200 varv/min) hårddisk - det behövs för att ha plats för foton och filmerna, speciellt vid redigering, samt med en processor ur Intel Ivy Bridge Mobile Processors Core i7 serien med 4-kärnor. Tex. Intel® Core™ i7-3610QM processor eller bättre ur listan i föregående länk.

   

  Den processorn kan du se prestanda på hos NoteBook Check, där det även går att se prestanda på övriga processorer.

   

  Men det kommer nog att fungera med en svagare processor (CPU) ur Intel Ivy Bridge Mobile Processor Core i5 serien, fast dessa är 2-kärniga.

   

  Tror det blir alldeles för klent med Core i3 serien, så den är inget att fundera på.

   

  Redigering av speciellt HD-film kräver processor med mycket kraft och mycket primärminne (RAM).

  Likadant är en hårddisk att föredra, eftersom en SSD, visserligen betydligt snabbare, men med begränsat utrymme, vilket då gör att den kommer att fyllas snabbt. Vissa bärbara har både SSD och hårddisk, men då kostar det också mer.

   

  För övrigt är Intel Ivy Bridge (PCWorld) den senaste från Intels Core processorserie, 3:e generationen.

  Intel Sandy Bridge som är föregångaren (också mycket bra), tillhör 2:a generationens Core processorer.

   

  • Fundera även på vilken skärmstorlek (13", 15", 17"), om batteritiden är jätteviktig och hur mycket du är tänkt att använda en sådan ute och bära med sig, så det inte blir för tungt/otympligt.

  • Skall du spela häftiga datorspel också (?) då krävs det en med bra grafik.

  Nu är det naturligtvis en fråga om hur mycket man är beredd att betala, vilken budget man har, för prestandan är direkt relaterad till prislappen.

   

  Vilket märke då? Ja detta är väl mycket efter tycke och smak, vissa föredrar ett märke före något annat och det är svårt att säga vilket som är bäst.

  Själv skulle jag ha valt en bärbar ur ASUS serie (som jag har filtrerat ut med ovanstående egenskaper), ofta kända för kvalitet, genomtänkt konstruktion och har bra kyllösningar för sina bättre modeller, även om jag varit nöjd med min gamla Dell laptop - förutom prestandan.

   

  Försök att välja ut ett par kandidater, olika märken och modeller, som någorlunda uppfyller dina krav och budget, så kanske det går att hitta några tester.

  Du kan ju söka lite eller kolla igenom Prisjakt bärbara för övriga märken och fler modeller.

   

  Kanske någon mer har tips också.

  Mvh

   

  Ps. Jag håller själv på med lite bild & filmredigering, fast uteslutande på min stationära dator eftersom min gamla Dell Latitude D505 laptop har alldeles för dåliga prestanda, den duger annars utmärkt att surfa och köra MS-Office på.

  Underbart att det finns dom som kan! =D

  Hur bra grafikkort behöver jag? Jag ska inte spela spel med den.

   

  Kikar på länkarna du gav mig och återkommer! :-)


 5. Hallå!

  En liten datorfråga.

  Jag har en bärbar dator som är kanske en 3-4 år gammal och ganska seg numera så jag funderar på att skaffa en ny.

  Jag har också en vanlig burk som är ett par år men helt ok.

  Jag skulle önska att jag kunde ha med en laptop för backup och enkel redigering när jag är ute o fotar i fält och sen kunna komma hem och redigera bilderna vid skrivbordet på en extern skärm eller i soffan och dom ligger där i mappen, klara att jobba med. Lyckades inte klura ut nån bra lösning annat än att använda samma laptop till allt.

  När jag är ute och fotar lägger jag över bilderna på datorn och sen när jag är hemma kopplar jag bara in datorn och så förs filerna över till en större hårddisk/NAS. Jag filmar även mycket så jag behöver en dator som klarar lite tyngre program som photoshop, premie elements och så. Räknar med att det minst behövs en 2 GHz prosessor, hyfsat stor hårddisk, bra skärm och bra grafik.

  Tacksam för svar!

  mvh Joel<br class="Apple-interchange-newline">


 6. Hej!

  Jag har blivit ett fullständigt freake på animerade gif-bilder men har hittills använt www.picasion.com men tycker att bildkvaliteten blir usel. Vad finns det för program (helst gratis) som kan göra gif-bilder?

  mvh Joel


 7. Enklaste backup är att skaffa en disk som du ansluter via USB till datorn du vill göra backup från.

  Till vissa diskar följer det med mer eller mindre enkla program för backup eller så finns det även vissa funktion i Windows (Win 7).

   

  Ett bra alternativ är annars Cobian Backup

  http://www.cobiansoft.net/

  gratis och enkelt att använda.

   

  Det är den enklaste backupen, en USB-disk.

  Lite mer avancerat att du har två diskar du roterar, har en i en eller två veckor, flyttar denna till säker plats, har en annan i två veckor osv.

   

  Lite mer pengar, att du skaffar en NAS (Network Attached Server) och gör backup mot denna. Denna ansluter du helt enkelt lokalt i nätverket och denna kan sedan agera om hemmaserver i nätet dessutom. En NAS kan ofta ha två, eller fler, diskar i sig som speglas internt vi RAID.

   

  Är det senare rena grekiskan för dig?

   

  Kanske du initialt ska skaffa en USB-disk och ivartfall skapa en kopia av allt du inte vill riskera att förlora? Man ska alltid ha allt man inte vill förlora på minst två (oberoende) hårddiskar (eller liknande media).

  nä, det är inte grekiska. Jag funderade på den lösningen men när jag satte mig in i hemgrupp känns det bara onödigt. Det tar lång tid att ladda in data och det kostar ju lite. Körde en tid med att göra backup manuellt men det är så krångligt att hållareda på vilka filer man flyttat över. Vill ju ha en lösning som bara lägger in nya eller uppdaterade filer på backupen och då räcker det ju med en backupdisk (för den stationära) eftersom allt jag gör på lapen hemma kommer från hemgruppen.

  Ska kika på programen och testena ni föreslog.

  Återkommer!

  mvh Joel

   

   


 8. Hej!

  Ursäkta en amatörs okunnighet när det gäller hårdvara.

  Behöver backup på mina bilder. Jag har en laptop (som jag sitter med i soffan) och en stationär dator. Jag har inga filer på den bärbara utan tar in filer därifrån via hemgruppen.

  Kikade på den här prylen med fattar inte riktigt texten. jag har wifi på min stationära burk och på lappen. En tb räcker ju inte hela livet men man borde ju kunna dumpa över inehållet på en vanlig disk och Stoppar unan den. Funkar det? Finns det bättre grejer? Jag använder ett modem från Net-1 med inbyggd router.

  Tacksam för svar!

  //Joel

   

  Tillägg:

  Eller nåt program som kan dumpa ut filerna på en vanlig usb hårddisk?


 9. Hej!

  Undrar om nån känner till nåt bra gratis program för att filma sin skärm förrutom Camstudio.

  Får problem med vissa bilder. Här är ett exempel, kolla bagrunden. Finns det nån inställning jag kan göra för att råda bot på det här eller måste jag skaffa ett annat program?

   

  %C3%96gonblicksbild+1+(2012-05-31+19-00).png

   

   

  mvh//Joel

×
×
 • Skapa nytt...