Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

joe

Medlem
 • Antal inlägg

  1 456
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  16

Allt postat av joe

 1. Router kan vara, som du själv är inne på, ngn som kan köra DD-WRT eller Tomato. pfSense är ett annat val. Litet tips; https://www.bestvpn.com/blog/5820/5-best-routers-for-dd-wrt-with-vpn/ http://www.flashrouters.com/blog/tag/best-openvpn-wifi-router/ Sen behöver du en tjänsteleverantör som ger dig en svensk IP + stödjer OpenVPN. Då får du ett antal parametrar som skall konfigureras i routern för att etablera tunneln hem till Sverige. Det skall inte vara svårt att hitta. Jag vill inte ge förslag på leverantör - utan kolla runt o oavsett vilken du tar - ta den på prov (kort avtal) så du kan byta om du inte blir nöjd.
 2. Du behöver 1) En router som stödjer att vara OpenVPN-klient. OBS: klient - inte server. 2) En VPN-tjänst som stöjder OpenVPN. TVn behöver inte ngt speciellt - den kommer inte att vara "medveten" om vad som sker via VPN-setupen.
 3. För att undvika dubbel-NAT koppla in LAN-port på Zyxel mot LAN-port på Asus. Stäng av DHCP-servern i Asus o ge den en fast IP-address. Du kan köra samma WLAN-setup på båda - men står de nära/intill varandra blir det bara sämre - isf stäng av WLAN på Zyxel o kör endast på Asus.
 4. Du skall bara ha EN nätverksprofil. Det kan finnas hur många routrar/APs som helst under en profil: det som är gemensamt är deras SSID o autentiseringmodell. När du säkerställt att du har samma inställningar är det enkast att ta bort de gamla profilerna o skapa EN ny.
 5. De skall ha samma SSID o samma inställningar (krypto/passphrase/osv). Sen hade jag tagit bort de två profilerna du har under Trådlösa nät o gjort endast en (1) ny. Den kan heta samma som det valda SSID eller så kallar du det precis vad du vill. Det namnet är bara en referens som existierar på den lokala datorn o påverkar ingenting av nätverket.
 6. Under fliken Drivrutiner välj uppdatera o peka på mappen där du packat upp filerna till.
 7. Inga problem för mig att ladda ner, så det är inget fel på websidan. Prova med annan browser eller dator.
 8. Per default tar Windows SSID från routern/APn o kopierar det till Nät/profil-namnet. SSID ändrar man i resp router/AP Nät-/profil-namn kan bytas till vad som i Win.
 9. Ja, Atheros AR5B97 är ditt trådlösa nätverkskort. Om du klickar på fliken drivrutin kan du se vilka som du har installerade. Skulle rekommendera att du installerar de senaste - se tex http://www.atheros.cz/atheros-wireless-download.php?chipset=40&system=5 Sen kan du ev under fliken avancerat justera roamingen.
 10. Hur windows per default visar singalstyrka skulle jag inte ge spec mycket tilltro åt. Testa med ngt riktigt verktyg - typ inSSIDer. Betänk att en repeater är normalt ngt av en nödlösning. Det ger alltid betydande försämringar av den trådlösa förbindelsen. Om möjligt se om du inte kan placera routern mer centralt i bostaden istället.
 11. Vad har du för router? Märke/modell? Operatör? Provat att göra om inställningarna för trådlöst nät i Denon-lådan?
 12. Bilden visar inte vilket nätverkskort du har. Kolla under kontrollpanelen, nätverk, ändra adapter-inställningar. Kontrollera att du har senaste drivrutinerna installerade. Du kan även ändra sk "roaming agressivness" om det går för ditt trådlösa kort (under Avancerat för kortet). Högre värden här skall göra att klienten tidigare vill byta mellan access-punkterna när signalstyrkan/kvaliten går ner.
 13. Lägre kvalitet på nätverkskortet o/e dess drivrutiner o/e roaminginställningar.
 14. Starta kommandotolken. Skriv "ipconfig /all" o tryck enter. Vad får du för svar? Kopiera in här. Vad står det under standard gateway/default gateway? Skriv "ping + IP-addressen som står under gateway" o tryck enter. Vad får du för svar? Kopiera in här. Skriv "ping www.dn.se" o tryck enter. Vad får du för svar? Kopiera in här.
 15. Läs om DD-WRT kompatibla routrar och 3G/4G-modem Har ingen direkt favorit. Kanske TP-Link om du vill ha ngt billigt eller möjligen Netgear alt Linksys. Finns massor att välja på. Läs på DD-WRTs forum.
 16. Du behöver en router som kan begränsa bandwidth på användarnivå. DD-WRT klarar det tex. Då kan du tex strypa ner till 128 Kbps - vilket är detsamma som 1MB/minut o användare, MAX. På 10GB/månad skulle du alltså ha minst 170 användartimmar - snarare upp mot ca 250h (eftersom de flesta inte kommer att nyttja sina 128 Kbps). Går det bra att surfa i 128 Kbps? Nja, men vill man kolla ngn web-sida eller sin e-post litet kort så är det OK. Beroende på hur många GB du har per månad kan du ev vara litet mer "frikostig".
 17. Korrekt. Så länge NASen sitter i ett nätverksuttag (var som helst i huset) som är in-patchat in i routern (eller switchen) i den centrala punkten - så har alla andra punkter i nätet access till den. Absolut. Att ha routern på en punkt men NASen på en helt annan är inget som helst problem. Konceptuellt kan det vara enkelt att jämföra med den vanliga elcentralen i huset som via kablar matar el ut till alla uttag. Precis på samma sätt har du den centrala sk korskopplingspunkten varifrån nätverkskablar går ut till alla uttag.
 18. Vi har alla varit nybörjare någon gång. Med lugn, tålamod o litet assistans (ev även av ngn granne/kollega) brukar det bli bra. Routern måste komma "först" efter din huvudingång. Det innebär det centrala skåpet. Princip för trådbundet: Utsida/Internet <-> Router<-> Ev switch <-> Patch till uttag i patchpanel <-> inkoppling av klienter i rum. Om du har dubbla uttag i ett rum kan du placera routern i valfritt rum istället (vilket skulle kunna vara till fördel för den trådlösa täckningen). Alternativ inkoppling isf: Utsida/Internet <-> Direkt patch till Rum X uttag1 <-> WAN-sida på router (i rum X) <-> Tillbaka från LAN-sidan Rum X uttag 2 <-> Switch vid patchpanelen(centrala skåpet) <-> Patch till andra uttag i patchpanel <-> inkoppling av klienter i rum. Notera att det alltid krävs en separat switch i det centrala skåpet vid denna varianten. En NAS bör alltid stå inkopplad trådbundet - alltså var som helst där du har nätverksuttag i vilket rum som helst. Även om det tekniskt går att ha en NAS som endast är inkopplad trådlöst är det ingen bra ide. Du kan naturligtvis nå den trådlöst ändå - via Wifi i din router. Som sagt, NASen kan stå varsomhelst du har ett nätverksuttag - eller vart du från ett nätverksuttag drar en patchkabel. Skåp/garderober/förråd är vanliga platser. Du får införskaffa en tillräckligt lång patchkabel för inkoppling till närmaste uttag. Tänk på att den kräver viss ventilation - dvs litet/tätt skåp o du riskerar överhettning. Du kan se NASen som en vanlig klient/dator - den behöver endast en nätverkskabel inkopplad. Den behöver inte stå centralt.
 19. Många frågor. Det blir litet korta svar till att börja med så får du fråga mer där det behövs. 1) En NAS kan i princip stå varsomhelt i ditt trådbundna nätverk. Routern bör sitta vid "huvudingången". Har du dubbla nätverksuttag i rummen finns det chans att sätta routern på annan plats. 2) En router för hemmabruk har i princip alltid en trådlös del för Wifi. Är det en stor lägenhet eller om "huvudingången" inte är så bra placerad (inte centralt, i ett metallskåp, etc) kan det vara så att det krävs en accesspunkt som komplement till routern. 3) Ja 4) NAS samt backupprogramvara (ingår i vissa NASar - kolla) + kombinerat med ev Nät/Cloud-backup av det allra viktigaste så är det en bra början. Dina rum med nätverkuttag pratar inte med automatik med varandra. I den centrala punkten vid "huvudingången" har du en sk patchpanel - varifrån/tillifrån uttagen är dragna. Från den patchpaneln kopplar man in resp rum med en liten patchkabel i routern (eller i en extra switch om det är många uttag). Lycka till.
 20. Kan ha skett ett kanalbyte vid omstarten. Kolla med inSSIDer var det är minst "trångbott" i etern (dvs på vilka kanaler det är ledigt eller minst andra trådlösa nät). Normalt kör man på 1, 6 eller 11 på 2.4Ghz-bandet.
 21. Det går generellt att ha flera externders i serie - men det är i det flesta fall ingen bra idé. Varje extender halverar througput bakom sig (dvs har du tex 50Mbps trådlöst via routern, får du max 25Mbps bakom Ext1 o endast ca 10Mbps bakom Ext2). Dessutom blir svarstider/latens riktigt dåligt. Huruvida dina produkter har några begränsningar o/e om de inte klarar det har jag tyvärr ingen uppfattning om. Brukar normalt råda att endast använda extenders i absoluta nödfall, när det inte går att göra ngt annat.
 22. Jag börjar tro att vi pratar om olika saker. ARP är ett protokoll för att förhandla fram hårdvaruaddresser för kommunikation. All utrustning som pratar IP stödjer normalt ARP. Om enheten stöjder ARP behöver man INTE bygga en manuell tabell (IP<->MAC). http://en.wikipedia.org/wiki/Address_Resolution_Protocol Om radioenheterna ist aggerar som router, innebär att de desstuom skall flytta data mellan olika IP-subnät. Kravet på fungerande ARP är exakt detsamma.
 23. 1) Ja, pga av ARP så funkar det. Utan ARP- nej. Att det är radio eller inte är irrelevant. Mediat viliken man pratar IP över kan vara vad som helst. 2) Homeplug kan enkelt ses som ytterligare en typ av media. Traditionellt kopparburet ethernet, radio eller Homeplug gör ingen skillnad - skall du bära IP så funkar ARP exakt likadant oavsett. ARP är ett protokoll. Enheten behöver stödja det protokollet annars kan den inte kommunicera via IP. Förstår inte frågan. Vad skulle fungera bra också?
 24. Ok då förstår jag frågan - tror jag IP-addresser är ett lager som är skapat för att enkelt kunna strukturera nätverkskommunikation. Enheterna själva kommunicerar dock INTE direkt IP<->IP - dvs Layer3. Den sker på Layer2 - dvs med MAC-addresser som sitter inbrända i nätverkskorten. Dvs om Dator1 med ip 1.1.1.1 skall prata med Dator2 med 1.1.1.2, så måste Dator1 på något sätt få reda på vilken MAC-address Dator2 har (o vice versa). Antingen via en mappning/tabell som någon knappat in som säger IP 1.1.1.2 = MAC af.30.bd.da.20.12 ELLER så använder de ARP. Dvs Dator1 skriker ut på sitt interface:" Hej, jag heter 1.1.1.1 o vill prata med 1.1.1.2. Om du är 1.1.1.2 var god svara tillbaka till mig med din MAC-addr. Min egen MAC är ad.68.fa.89.12.13". Dator2 svarar o lägger samtidigt in Dator1s info i sin ARP-cache. Dator1 får svaret o gör detsamma. De två kan nu kommunicera mellan sig. Så för att svara på din fråga: Ingen ARP=statisk tabell som manuellt måste skapas OCH underhållas.
×
×
 • Skapa nytt...