Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

.sun

Medlem
 • Antal inlägg

  1 006
 • Gick med

 • Senaste besök

 1. Servicedeskguys förslag gjorde susen - till er andra bifogar jag ett par bilder som bättre illustrerar det jag försöket förklara: Först en bild som visar startfältet när inget är startat. Nästa bild visar hur det ser ut när IE, Phothoshop och Safari är startade. Notera att Safari i n t e lägger sig på den plats där ikonen är, men att de andra två programmen gör det. Resultatet blir alltså att program och ikoner blandas friskt, och det är inte så lite svårt att hitta den lila Visual Studio-ikonen efter att man dragit igång ett antal andra program först... Med gamla hederliga Quick Launch får jag inte detta problem, men det hade ju varit kul med en förklaring/lösning på det ursprungliga problemet. Vilket smartskaft borta i Redmond tyckte det var en bra idé att blanda program och ikoner så här?
 2. I Windows 7 kan man liksom tidigare versioner placera genvägar till olika program i form av ikoner. Traditionellt läggs dessa till höger om startknappen. Windows 7 har dock egenheten att klickar man på en sån ikon så startar programmet och lägger sig på den plats ikonen hade. Vilket ju gör att ikoner till höger trycks åt... höger. Så säg att man har fem ikoner och startar de fyra längst till vänster - då hamnar femte ikonen borta vid systray! Nån borta i Redmond måste ha tänkt lite för mycket när han/hon gjorde den funktionen. Varför skulle jag vilja få ikonerna bortflyttade på det viset? Och vad gör jag för att förhindra detta?
 3. Ja, jag har en betydligt bättre relation till chefen än projektledaren, så jag ska helt klart ta upp det. Detta är inte första stötestenen med projektledaren, mera droppen som fick bägaren att rinna över. Tackar för kommentarerna jag fått, får se vad chefen säger om saken.
 4. Hej! Har googlat som f-n efter svaret på den frågan, och inte hittat nåt klart i vare sig lagar eller kollektivavtal. Det står bara i princip att "arbetsgivaren har rätt att beordra övertid". Arbetsgivaren bör väl innebära min närmaste chef, och alla chefer uppåt i hackordningen. Det kan jag köpa. Men kan chefen delegera den rätten till en av mina kollegor? Som det är nu så har jag en projektledare som jag inte riktigt kommer överens med när det gäller arbetsfördelningen. Hon hävdar att hon fått mandat av chefen att fatta beslut om när övertid krävs. Innan jag pratar med honom skulle jag dock vilja veta vad som är rätt - han kan ju hävda att "jodå, jag har delegerat rätten att beordra övertid till projektledaren" - men har han stöd för det i avtal/lagar? Kan han då delegera rätten till städerskan också? Var går gränsen för vad jag ska förväntas acceptera?
 5. Tack för snabbt svar! Jag tolkar det som att du inte förespråkar en enda upplösning med olika bitrates, utan att upplösningen bör variera, t ex att man bör erbjuda både 720p och 360p. Borde man då ha en "högkvalité 720p", en "medel 720p" och en "låg 720p", samt motsvarande 360p, eller kan "låg 720p" ersättas med "hög 360p"? Men jag undrar vad du menar med dina exempel? "Maximal bitrate" - som är vaddå? Vad är maximal bitrate på en stillbild/video? Det måste väl helt bero på vad bilden/videon fotats/filmats med för upplösning? (Sen var inte bilderna äkta 720p - de hade ju upplösningen 1032 x 720 - 720p är väl 1280 x 720?) Gällande mobiler, så har jag fått uppfattningen att av nyare smartphones så är det 480 x 320 som gäller. Det är ju inte direkt 16:9, utan 3:2. Är det lämpligt att hålla sig kvar vid 16:9 och då leverera 270p (alltså 480 x 270), eller bör man koda om till 320p iaf? Då är man ju inte långt från 360p känns det som, fast ändå... Rörigt.
 6. Har letat som en tok på nätet, men inte hittat några riktigt bra riktlinjer, så nu frågar jag här ist: Vi streamar sedan länge video på nätet, men har hittills hållit oss till en upplösning och bit rate. Nu tänkte vi börja med dynamisk streaming, och frågan är då - vilka upplösningar och bit rates bör man ha? Apple har sina rekommendationer för iPhone/iPod/iPad (http://developer.apple.com/iphone/library/technotes/tn2010/tn2224.html#//apple_ref/doc/uid/DTS40009745), och de enheterna är en given målgrupp. Men det är samtidigt inte de enda, och deras högsta förslag är lägre än det vi har idag, så det känns inte särskilt lockande att ta deras rakt av. Samtidigt vill vi inte koda video i 15 olika versioner bara för att alla ska vara supernöjda, utan vill hitta tre-fyra som täcker det mesta. Sen en annan (men relaterad) fråga som dykt upp - bör man hålla sig till en videoupplösning, t ex 640 x 360 pixlar (360p alltså), och bara variera bit raten, eller är det lämpligt att variera både ock? Jag kan tänka mig att en 360p med hög bit rate, är sämre än t ex 720p med låg bit rate, eftersom videon måste sträckas, men åsikterna går isär här på kontoret. Så länk till en bra översikt med olika upplösning och lämpliga bitrates för dessa (eller en formel för hur man kan räkna ut lämplig bit rate för valfri upplösning) vore guld!
 7. Är på jakt efter ett övervakningsprogram, eller monitoreringsprogram som det ju också kallas. Jag har en server som stor obevakad mestadels, och då vill jag säkerställa att vissa program alltid är igång, och skulle de av nån anledning gå ned så ska övervakningsprogrammet automatstarta programmet igen. Har provat Jockersofts Application Monitor (http://www.jockersoft.com/english/appmonitor_index.php) som ser bra ut på papperet, men den verkar inte funka så bra på Windows Server 2003. Bl a så startar den ett program om och om igen och verkar inte fatta att det är igång, medan ett annat påstås vara igång fast det inte är det. Har även testat Kiwi Application Monitor (http://www.drinkprog.com/kiwi/) men den klarar inte av att jag skickar med attribut till ett program (t ex en settingsfil som jag vill att programmet ska starta med). Inte heller fixar den att starta via shortcuts... Tips på andra program som gör samma sak fast bättre?
 8. Finns det något sätt att få bort alla stilmallar (font, fetstil, kursiv, färger etc) från texten i RSS-flödena i Outlook? Jag skulle vilja få det till plain text, så att alla flöden ser likadana ut. Men hittar inga möjligheter i Outlook att ändra det. Nån som vet hur?
 9. Jag jobbar som utvecklare på en stor koncern, och är just nu och fram till årsskiftet utlånad till en annan avdelning. Via min tillfällige chef fick jag en förfrågan från försäljningschefen på den avdelning jag egentligen tillhör. Det gällde att ta fram lite statistikuppgifter för ett projekt jag inte alls är inblandad i, men jag har tidigare haft kontakt med statistikleverantören så därför trodde min tillfällige chef att jag kunde hjälpa till. Efter mycket om och men fick jag fram de siffror försäljningschefen ville ha, och nu säger hon att vill ha de här siffrorna varje månad framöver. Jag svarade med att ge henne inloggningsuppgifter och instruktioner till hur hon skulle ta fram siffrorna själv (ett tiominutersjobb), men hon kontrade med att hon nog ändå kommer att be mig i slutet av månaden... Vad göra? - Att ta fram statistik ingår inte i mina normala arbetsuppgifter - Jag är inte inblandad i projektet i övrigt - Vem som helst på företaget är kompetent nog att ta fram siffrorna, jag har ingen specialkunskap som singulerar ut just mig till uppgiften Fram till årsskiftet är jag som sagt utlånad, och då går det ju att säga, tyvärr jag är uppbokad med annat, men sen blir det svårt. Vilken rätt har en försäljningschef att delegera arbetsuppgifter som hon inte vill/orkar göra själv? Jag är ju utvecklare primärt, ingen statistiker eller administratör eller assistent till henne.
 10. Okej, låt mig omformulera: Jag behöver omkoda videofiler så att de kan spelas upp i STB som är väldigt kinkig när det gäller DVB-C-standarden. Formatet ska vara MPEG-2, 25 fps med bitrate mellan 3,18 och 20 Mbps (CBR) i storleken 720x576. MPEG-TS ska användas. Någon hårdvarulösning är inte intressant, det måste vara mjukvarubaserat. Carbon Coder fixar det som sagt, men det är en lite väl saftig prislapp på det programmet, och vi har redan införskaffat Compressor med pluginen Episode (för andra syften) och trodde att den skulle producera korrekta filer. Visst, vi får ut en MPEG-TS, men enl de som har hand om digitalboxarna så har vi för mycket ts jitter i våra filer. Kodar man med Carbon Coder håller sig jittret inom gränsvärdena. Finns ju en uppsjö program som säger sig kunna skapa MPEG-TS, men jag har stora bekymmer med att bekräfta vilka som är DVB-compliant.
 11. Har fått ett akut behov av att konvertera videofiler till DVB-C-formatet, för uppspelning i några riktigt kinkiga digitalboxar. I dagsläget känner jag bara till Carbon Coder som fixar rätt format, men det är en rätt saftig prislapp på det programmet (50'). Nån som känner till nåt annat program som mjukvarumässigt fixar DVB-C?
 12. Nu har jag läst på lite mer om vad som gäller, och tyvärr är det 45 dagars karens som väntar om jag tackar nej till en förlängning (oavsett hur den förlängningen ser ut). Anledningen är att när (om) jag anmäler mig arbetslös, så ska arbetsgivaren skriva på ett intyg om att jag blivit av med jobbet. Där anges då om arbetstagaren blivit erbjuden fortsatt anställning men tackat nej. Och då är man ju rökt...
 13. Det är ju också en intressant aspekt, om man har barn: många kommuner har regler som begränsar hur länge barn till arbetslösa får vara på dagis. Här t ex gäller 15 timmar per vecka om någon av föräldrarna är arbetslösa. Hur ska man kunna vara 100% tillgänglig för arbetsmarknaden och springa på intervjuer, komma på möten till arbetsförmedlingen samt skriva ansökningar till en massa platsannonser om man bara har i snitt tre timmar om dagen då man inte är bunden till hemmet? Visst, beroende på barnens ålder och antal kan man säkert söka en hel del jobb via datorn hemma ändå, men gå på anställningsintervju med tre knattar i hasorna? Känns inte som att arbetslösa föräldrar stöttas särskilt mycket i att skaffa nytt jobb...
 14. Med anledning av detta inlägg: //eforum.idg.se/viewmsg.asp?EntriesId=1107318 läste jag lite på arbetsformedlingen.se vad som gäller om man är arbetslös. Det var ingen rolig läsning. Inte helt oväntat måste man stå till arbetsmarknadens förfogade hela tiden. Om ett lämpligt arbete dyker upp någonstans i landet måste man vara beredd att ta det, även om man • har familj och inte vill flytta från orten (under en "skälig övergångsperiod" kan sökområdet begränsas) • inte är kompetent för jobbet (det är arbetsförmedlingen och arbetsgivaren som bestämmer om man duger till tjänsten eller inte) • får en restid på två timmar, enkel väg, till nya jobbet • får en ny lön som är blott 90% av a-kassan (som ju redan är max 80% av din nuvarande lön) - vi snackar rejäla lönesänkningar för höginkomsttagare här Låter inte alls kul. Måste ju vara mumma för en arbetsgivare som inte har höga krav på kompetens: erbjud en lön som är 90% av a-kassa, fjäska in dig hos arbetsförmedlingen och säg att alla är välkomna att söka och godkänn sen alla ansökningar så har du fett med både bra och billig arbetskraft från hela landet (om än många omotiverade arbetstagare)! Läs själv på http://www.arbetsformedlingen.se/go.aspx?A=59989
×
×
 • Skapa nytt...