Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

DePhaz

Medlem
 • Antal inlägg

  1 054
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  11

Anseende-aktivitet

 1. Förvirrad
  DePhaz gav anseende till ChristerE i En fråga om bemötande   
  Att hålla sig till trådrubriken verkar vettigt, men jag ser ingen som klankat på någon om upprepade låttips (avser då de senare inläggen i den tråden).

  mbgtmari kommenterade att en video nämnts en gång tidigare, men jag uppfattar inte det som att hon klankar ned på det. Se mitt inlägg några timmar senare. 

  Det som fick mig att reagera var repliken från Flyfisherman (på inlägget från mbgtmari), ett i mina ögon obelevat inlägg. Ställde ett par frågor där den andra var samma som han ställt själv, så den bör ju ha varit okej. Så den första (en fråga från min sida för att försöka förstå) var förmodligen anledningen till de utlåtanden som sen följde. Först att det var oegentligheter, så klart han tyckte men i alla fall mbgtmari verkade vara av en annan åsikt, av "reaktionen"/  att döma. Sen om kritik - mitt "varför klämtar du" (antar jag) - och det var ju helt rätt (var liksom meningen), men det verkar bara gälla andra. Och sen att jag skulle vara snarstucken, förstår inte logiken, tog bara ställning för mbgtmari. Sen att bli niad känns lite ovant, men låt gå för det då.

  Väljer "Diskutera Eforum" eftersom anledningen till det här och mina två tidigare inlägg är att en moderator uttrycker sig som i de aktuella inläggen. Inte så lätt då att respektera den roll som en moderator är tänkt att ha.
   
   
   
   
   
   


 2. Gilla
  DePhaz gav anseende till Mikael63 i Roliga timmen   
  Jamen passa på och ät då, innan banan blir dopingklassad!
   
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=7410353
 3. Haha
  DePhaz gav anseende till Thirteen i Roliga timmen   
 4. Gilla
  DePhaz gav anseende till Flyfisherman i Överklockad processor   
  Nja, det stämmer inte riktigt kan jag säga.
  Hur skall jag förklara, det är rätt komplicerat.
  Vi börjar från början och förenklat: I varje processor finns för varje kärna en sensor och som ger ut temperatur-värden, men dessa är inte faktiska värden utan kalkylerade värden.
   
  Det finns två typer av värden och det ena kallas för Real Core Temp.
  Det finns i alla processorer något som heter Tjunction.
  Där alldeles under processorns kylkropp sitter det en sensor som avgör processorns temperatur Tcase.
   
  Sedan finns Digital Thermal Sensor (DTS): varje kärna har sin egen virtuella temp sensor, men nu börjar det på bli agasamt:
  Varje sådan mäter inte själv utan ansluter via Tjunction och Tcase (den fysiska tempgivaren ovan) DTS för varje kärna rapporterar den tid det tar för att nå en fixpunkt som kallas Delta T CaseMax.
  Delta T är alltså skillnad.
   
  Core temperaturerna är mindre noggranna eftersom dessa beror på kalkyleringar och inte en direkt sensormätning, men ger en bra indikation i alla fall. Dessa temperaturer sticker ju också snabbt iväg uppåt i samma takt processorn arbetar hårdare och kan ibland visa flera grader skillnad Delta T (plus/minus) än TCase temp.
   
  När olika programvaror som tex Speccy eller CoreTemp etc. och folk pratar om att endera är inte noggranna eller det andra är bättre så är det rent skitsnack!
  Dessa program läser av exakt samma värden som processorn ger ut, men med den skillnden att i tex. CoreTemp  och även andra kan man manuellt ange samplingsfrekvensen, alltså hur många gånger i sekunden värdena skall läsas in.
  Vissa program ger ut Tcase alltså temperaturen från den fysiska sensorn (finns oftast bara en)  Real Core Temp och andra program visar kärnornas temperaturer DTS.
  Men detta har absolut ingenting att göra med noggrannheten hos mätstationen= programvaran.
   
  Däremot om man har en sådan programvara installerad tex. CoreTemp - vilken jag har, så får man också räkna med process-förluster: alltså för varje gång värdena skall läsas av, så tar det ett varv extra för processorn att ge ut dessa.  Ja, temperaturprogram påverkar CPU-hastigheten och därmed i viss mån aven processorns temperatur och ökad samplingsfrekvens ger ökad påverkan!
  Mvh
   
 5. Haha
  DePhaz gav anseende till Automan i Varför ska det vara så svårt att göra trovärdiga filmer/serier?   
  Och om bensinen håller på att ta slut i bilen/båten eller flygplanet räcker det med att knacka lite med handen på tankmätaren för att få lite extra tid innan bensinen helt tar slut. Kan säga att det fungerar inte för mig, men så är jag inte James Bond heller.
 6. Gilla
  DePhaz fick anseende från Pentti H i Klagomål på Klarna, förstår inte problemet baserat på min erfarenhet   
  Har aldrig haft några problem med Klarna mer än att de ett tag låste in pdf fakturan bakom mobilt bank-id (som jag inte har). Lärde mig dock att jag kan betala ändå för alla uppgifter finns ju i mailet med länken till fakturan. 
 7. Gilla
  DePhaz gav anseende till Pentti H i Klagomål på Klarna, förstår inte problemet baserat på min erfarenhet   
  Jag läser ofta att Klarna får många klagomål. Själv har jag använt Klarna i ett par år nu överallt där jag kan. Har deras kreditkort för att kunna använda Apple Pay överallt där det går.
  Så här gör jag:
  Jag köper något på nätet eller i affären.
  Jag får direkt efter köpet ett meddelande i mobilappen om att ett köp är gjort.
  Jag väljer i mobilappen att den ska betala hela summan idag. Jag gör det naturligtvis direkt för att inte glömma det och få påminnelseavgift (trots att jag har 14 dagar på mig att göra det utan extra avgifter)
  Efter någon dag dras pengarna från mitt konto jag angivit och jag får ett mail om det. Ser även i appen vilken status det är på betalningen. Sen är det inget mer med det.

  Uppenbarligen fungerar det inte så simpelt och smidigt för alla vad jag förstår. Har du gjort exakt som jag och ändå haft problem? Hur har problemet yttrat sig?
 8. Gilla
  DePhaz gav anseende till Pentti H i Varför ska det vara så svårt att göra trovärdiga filmer/serier?   
  Jag skulle tippa att anledningen till att vissa saker inte är trovärdiga har att göra med underhållningseffekten. Oftast handlar det om att det ska se coolt ut för målgruppen för filmen, eller fungera med regisörens/författarens vision/känsla med storyn och fimen. De flesta som tittar på filmen gör det oftast för att bli underhållna snarare än att se en reprodukton av verkligheten.
 9. Haha
  DePhaz gav anseende till Automan i Varför ska det vara så svårt att göra trovärdiga filmer/serier?   
  Andra exempel på saker som ofta återkommer i filmer
   
  Åskväder
  Om det är åskväder med blixtar och mycket regn är dessa i synk med vad personen säger. Dvs. han eller hon säger en sak varefter detta förstärks med ljuset av en blixt följt av åskmullret. Detta kan ske flera gånger på raken för att förstärka vikten av vad personen säger.
   
  Bildskärmar
  Bildskärmar på film har en mycket speciell egenskap. De kan nämligen ge ifrån sig ett ljus som gör att man kan se vad personen tittar på, då det återspeglas i ansiktet. Det är ungefär som att sitta framför en projektor, men i filmens värld fungerar en bildskärm som en projektor. Exempel på detta finns i filmerna Wargames, The Rock och Matrix.
   
  Startproblem av bil
  Det händer att trots att huvudpersonen har nyckel till bilen vägrar den ändå starta. Detta sker oftast vid fel tillfälle, då bilen bara måste starta. Lösningen på detta är mycket enkel. Skrik rakt ut till bilen "Come on" och skalla den därefter i ratten eller ge den en fet smäll med knytnäven i instrumentbrädan, varpå motorn startar igång.
   
  Skydd mot kulor
  Som alla vet är det bästa sättet att slippa bli träffad av kulor från skurken genom att öppna en bildörr och ha den som sköld. Sedan spelar det ingen som helt roll om så skurken tömmer hela magasinet rakt in i dörren, kulorna kommer att studsa med ett effektfullt gnistregn för varje kula som demoleras. Det är fullkomligt imponerande hur tålig plåt det finns i bilar på film.
   
  Explosiva bilar 1
  Vad som däremot är sämre ställt med är hållfastheten då bilen voltar eller bara glider nedför en slänt eller ett stup. Det verkar nästan vara en regel att bilen bara måste explodera i ett stort eldhav. Oftast sker explosionen långt innan ens bilen hunnit stöta emot något .
   
  Explosiva bilar 2
  Vill man få en bil att explodera, skjut ett skott i tanken varpå den smäller i småbitar med massor av eld. I verkligheten händer det ingenting förutom att det börjar rinna bensin ur hålet i tanken, men som alla vet, bara måste bilen explodera av en kula i tanken
   
  Airbags
  Om bilen har en airbag i ratten och denna löses ut, blåses den upp som en helt vanlig ballong och förbli uppblåst till personen skjuter sönder den. Skulle det vara så att airbagen är i vägen och det inte finns tid att skjuta sönder den är detta inget problem då den ofta magiskt helt försvinner i nästa scen.
   
  Siktförmåga
  Det spelar ingen som helst roll hur mycket ammunition skurken har, han eller hon klarar ändå inte av att få in en endaste träff. Det träffas och slår gnistor från kulor runt huvudpersonen, men du kan vara helt lugn. Skurken har gått en grundkurs i skurkhantering av vapen, vilket innebär att han eller hon skjuter som ett rövhål och är fullkomligt inkompetent att få in en endaste träff. Enda undantaget från detta är när manuset kräver att en person måste dö för att föra handlingen framåt, då tillåts skurken få in en träff.
   
  Missa öppet mål
  Om skurken skulle lyckas fånga huvudpersonen och hotar denna med en pistol är det ingen som helst fara. Det som då händer är att det sker en lång monolog av skurken där denne berättar sin geniala plan. Sedan istället för att döda huvudpersonen gillrar han eller hon en fälla som ska ta död på denne. Därefter behövs ingen bekräftelse på att det fungerar utan skurken utgår från att allt gick som planerat och blir sedan överraskad över att huvudpersonen fortfarande är i liv då slutstriden ska sker.
   
   
   
   
   
 10. Gilla
  DePhaz fick anseende från mbgtmari i Tysk ordlista i Libre Office Writer   
  Ok, tack. Det fungerade. Vette katten hur jag gjorde vid förra försöket men det fungerade inte. men nu är det löst. 😀
 11. Tack
  DePhaz gav anseende till mbgtmari i Tysk ordlista i Libre Office Writer   
  Fungerar inte Välja dokumentspråk-instruktionerna? De gäller tydligen för äldre versioner (före version 6.0)
  https://help.libreoffice.org/Common/Selecting_the_Document_Language/sv
  Lägg till fler textspråk
  1. Ordlistor tillhandahålls och installeras som paket. Välj Verktyg - Språk - Fler ordlistor online för att öppna sidan med ordlistor i din standardwebbläsare.
  2. Välj en ordlista i listan med beskrivningar. Klicka på beskrivningens överskrift för den ordlista du vill hämta.
  3. Klicka på ikonen Hämta på nästa sida för att hämta ordlistepaketet. Notera till vilken mapp webbläsaren hämtar filen. Hämta ytterligare ordlistor om du vill.
  4. I LibreOffice installerar du de hämtade paketen genom att välja Verktyg - Pakethanteraren och klicka på Lägg till.
  5. När du har installerat paketen bör du stänga LibreOffice (inklusive Snabbstart) och starta om.
  und auf Deutsch
  Weitere Sprachen hinzufügen
  1. Wörterbücher werden als Extensions bereitgestellt und mitgeliefert. Wählen Sie Extras - Sprache - Weitere Wörterbücher im Internet, um die Wörterbuchseite in Ihrem Standardbrowser zu öffnen.
  2. Wählen Sie ein Wörterbuch aus der Liste der Beschreibungen. Klicken Sie auf die Überschrift des Wörterbuchs, das Sie benutzen möchten.
  3. Auf der nächsten Seite klicken Sie auf das Symbol "Get It", um die Extension herunterzuladen. Notieren Sie sich den Namen des Verzeichnisses, in das Sie die Extension speichern. Wenn Sie möchten, können Sie auch zusätzliche Wörterbücher herunterladen.
  4. Wählen Sie Extras - Extension Manager in LibreOffice und klicken dann auf Hinzufügen, um die heruntergeladene Erweiterung zu installieren.
  5. Nachdem Sie die Extensions installiert haben, sollten Sie LibreOffice (auch den Quickstarter) beenden und neu starten.
 12. Gilla
  DePhaz gav anseende till Laso i Tumskruv fast inte för tortyr?   
  Fingerskruv eller Tumskruv, finns också i olika färger, googla på fingerskruv så ser du lite bilder på vilka färger som brukar finnas...
 13. Gilla
  DePhaz gav anseende till Hanse i Tumskruv fast inte för tortyr?   
  Fingerskruvar går bra  
   
  HANS
 14. Gilla
  DePhaz gav anseende till vertpre i Överklockad processor   
  Det där är inget ovanligt med en speldator och en kraftig Intel Core i7 processor som du har. Sedan går den givetvis upp vid belastning. Söker du på nätet på din processor, kommer du finna flera med temperaturer upp till 80 grader vid spelande.
   
  Jag skulle prova med en kylplatta i ditt fall. Jag har en Intel Core i7-3610QM i min laptop och och en kylplatta. CPU:n är ganska likvärdig med din. Med kylplattan ansluten kommer processorn aldrig upp i 80 grader. Nu har jag i.o.f.s. inte ett lika bra grafikkort som du som ger ifrån sig en del värme men ändå....
   
  En del butiker kan man prata med och få möjlighet att prova om det hjälper med en kylplatta och kanske lämna tillbaka den om så inte skulle vara fallet.
 15. Haha
  DePhaz gav anseende till Nyhetsroboten i Guide: Så byter du från Iphone till Android-telefon   
  Har du tröttnat på Apples tillrättalagda operativsystem och inlåsta ekosystem? Så här tar du steget och byter till Android istället.Läs hela artikeln här
 16. Gilla
  DePhaz gav anseende till jannejanne i FireFox kraschar oförklarligt var 30:e minut!   
  Allmänt om man vill göra en klon av sin hårddisk
  kör kommandot
  #df
  ....
  /dev/sda1
  ....
  #
  då vet du att du har en hårddisk som heter /dev/sda
  för att göra en kopia av den behöver du installera en hårddisk till som är minst lika stor
  För att sedan göra en kopia av /dev/sda måste du starta datorn från en CD eller USB minne med linux som kan köras direkt från CDn / USBn
  för annars kommer du få en kopia av /dev/sda under drift vilket inte är samma sak som /dev/sda på den avstängda datorn och det är /dev/sda på den avstängda datorn du behöver för att få en fungerande klon. Jag vet, har provat.
  Men OBS följande ger kopiering med alla fel. Hoppas ddrescue är bättre.
  # dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=1024k count=10000000 <enter>
  (om originalhårddisken är sda och klonen ska göras på sdb......)
  och så börjar kopieringen av hårddisken sda till hårddisken sdb
  bs=1024k innebär att det sker i omgångar på ca 1MB åt gången
  count=10000000 gör att kopieringen klara upp till ca 10000GB stora hårddiskar
  bas och count behöver inte vara med. Men har en fördel.
  När sda är slut, inget mer finns att kopiera kommer ett felmedelande som kan sluta med
  count=250000 dvs den har kopierat allt på en ca 250GB stor hårddisk till /dev/sdb
  och vet man då att hårddisken sda är på ca 250GB är ju allt väl.
  Många bärbara datorer har inte plats för mer än en hårddisk.
  Och det lätta sättet göra det här kan då vara att sätta in båda hårddiskarna (originalet) och den blivande klonen i en stationär linux dator som rymmer två extra hårddiskar.
   
  Och som sagt, hoppas ddrescue kan ta bort felen.
  dd kopierar allt inklusive fel.
  Men är originalet allt för trasigt kommer dd som jag minns sluta med felmedelande långt innan hela sda är kopierad. Som jag minns.
   ddrescue spännande !
  http://www.gnu.org/software/ddrescue/manual/ddrescue_manual.html
   
   
 17. Ledsen
  DePhaz fick anseende från Cecilia i FireFox kraschar oförklarligt var 30:e minut!   
  11:e oktober!? Det var länge sedan! 😶 Nåja, så blir det när tiden går för fort...
   
  Har inte haft möjlighet att undersöka disken närmare. Tror jag bara byter ut den på grund av hög ålder. Dum som jag är har jag inte kontrollerat om den nya hårddisken är felfri (den har legat på lager och är så ny att den är ouppackad). Jag har kört vidare med FF som ibland har kraschat oftare och ibland inte alls. Börjar misstänka att det är något med moderkortet för ibland får jag störning på ljudet när jag startar Google translate. Jo, det är sant, men bara då...🙃 Misstanken ligger i att komponenterna stör varandra. Ja, min dator är byggd av begagnade delar.
   
  Jag kikade på den backuplösning som Mickael63 föreslog. Hoppas att programmet är lättanvänt och att det verkligen kan göra en klon 1-1 av min disk för det är det jag vill ha. Allt ska med. Får kika på det. Har någon konstig förkylning just nu och är helt orkeslös i kroppen.
 18. Gilla
  DePhaz gav anseende till Flyfisherman i Blinkande lampa   
  Det låter som hårddisk-lampan alltså en blå led-lampa. Ofta finns en symbol av en liten cylinder eller tex. det kan med små bokstäver stå HDD bredvid led lampan.
  Den blinkar eller lyser så fort det sker läsning eller skrivning mot hårddisk/SSD och är helt normalt.
  Hur ofta den blinkar eller om det är ihållande ett längre tag, beror helt på hur mycket data som för stunden läses eller skrivs mot disk/arna.
  Mvh
 19. Gilla
  DePhaz gav anseende till Cecilia i Computersalg - nej tack.   
  Det är klart att det inte ska vara så.
 20. Gilla
  DePhaz gav anseende till mbgtmari i Går det att ställa in när hårddisk 2 ska gå i vila?   
  Jag har också två hårddiskar i min dator men bara en skärm och jag har alltid utgått från att det är samma energiinställning som gäller för båda diskarna. (Den disk som inte är systemdisken använder jag i stort sett bara när jag säkerhetskopierar en gång i veckan.) Om du skriver energi i aktivitetfältets sökruta så får du upp Inställningar för energialternativ.

  Där står det bara om bildskärmens inställningar hos mig. Jag utgår från att extrahårddisken vilar sig när jag inte använder den.
 21. Ledsen
  DePhaz gav anseende till Cecilia i Computersalg - nej tack.   
  En gång så kollade jag på Hemtex att en viss vara skulle finnas i butiken innan jag åkte dit för att mötas av att den inte fanns och när jag berättade det för personalen så sa de att huvudanledningen till att det ofta var fel i deras lagersaldo var snatterier. Folk gick förbi butiken (galleria så det var rätt öppet mot passagen utanför), såg t ex en kudde de gillade, väntade tills personalen var upptagen med en annan kund och gick sen in och tog kudden. Hände tydligen varje dag att flera varor bara försvann.
 22. Gilla
  DePhaz gav anseende till mbgtmari i Muspekaren är borta.   
  Om IT-supporten lyckas lösa problemet så be att hen talar om för dig hur hen löste det och därefter kommer du tillbaka till den här tråden och berättar lösningen för oss. Eftersom jag vid googling upptäckte att det var så många som hade detta pointer Chromebook problem vore det ju bra om någon kunde hitta en möjlig lösning här i Eforum
 23. Gilla
  DePhaz gav anseende till Cecilia i Datorn dör när jag spelar.   
  Sen är det ju frågan om vad Komplett menar med två timmars spelande. Med tanke på att en anställd kostar minst 600 kr/timme blir det ju dyrt att verkligen aktivt spela i två timmar. Eller så beror exakt på vad man gör i spelen.
 24. Förvirrad
  DePhaz fick anseende från Mikael63 i Är det möjligt att fixa till trasiga spelfiler?   
  Mycket intressant Mikael. Ska kika på det också. Får installera om spelet då. Men värt att testa. ☺️
 25. Gilla
  DePhaz gav anseende till Flyfisherman i Är det möjligt att fixa till trasiga spelfiler?   
  Ja steg ett låter som att testa ifall din hårddisk har skador, för om så - så kan dom mest förunderliga fel inträffa.
   
  Problemet med att testa en disk som potentiellt kan vara dålig är ju mer tester som körs på en redan skadad disk- ju mer skador blir det och alla läsningar påverkar detta.
  Med det sagt så kan du använda gratis disk verktyg från tillverkaren.
  Tex. om det är en Seagate så kör gratis Seatools  som skall botas från skiva, usb-sticka etc.
   
  Anar kan du ju naturligtvis köra gratis Speccy - gratisversionen då https://www.ccleaner.com/speccy/download
   
   
   
   
×
×
 • Skapa nytt...