Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

DePhaz

Medlem
 • Antal inlägg

  981
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  11

DePhaz vann dagen: 22 april

DePhaz hade det mest gillade innehållet!

Om DePhaz

 • Medlemstitel
  Flitig
 • Födelsedag 1979-03-01

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  Sydhalland
 • Intressen
  Skiftande. Har alldeles för många teknik projekt som ligger vilande. Men ska jag slriva något så får det nog bli så här:

  Teknik är intressant, i vart fall de gånger som man får skruva med något. Skulle vilja intressera mig mer för lödning av komponenter så jag kan laga ett par gamla skärmar jag har men hittar ingen bra E-butik för komponenter.

  Graverar ibland motiv på plexiglas vilket är ganska kul. Skulle vilja syssla mer med det men har dock inte riktigt tid.

  Annars sitter jag mest här och slösurfar. Det blir lätt så tyvärr. Man slår sig ner och kommer sedan inte därifrån förrän ett par timmar senare.

Senaste profilbesöken

17 611 profilvisningar
 1. Så, jag fick hem min penna och den var inte dyr. Testade att måla och det ser riktigt elegant ut. Dekorranden var som sagt brun-svart i original och det matchade de metalldelar som håller lampkupan på plats. Nu blev dessa delar för mörka men jag hittade lite kopparfärgad hobbyfärg hemma (trodde inte jag hade någon 🤩 ) och det blev riktigt stiligt. Ja, det kunde blivit bättre med mjukare pensel och så men det är inget jag tänker på när lampan sitter uppe i taket. 😇 Lägger upp lite bilder. Ja, lampkupan ligger på fel håll men det fattar ni väl. Trevlig dag.
 2. Jag skickade ett meddelande till deras "Costomer care" och fick besked (på norska) att det nog skulle gå att använda denna penna på glaskupan samt att den kommer att "härdas" av värmen och solen. Lade en beställning på pennan med "koppar färg". Vi får testa...☺️ (Eller skulle jag skrivit: Vi må pröve? )😏
 3. Det är naturligtvis mycket möjligt. Musen skiftar å sin sida färg så det borde gå åt en del ström där också. Hade i något läge isär tangentbordet och det innehåller en tunn list med en handfull lysdioder vilka nog inte tar så mycket ström. (Fundersam)
 4. Hej. Lägger upp en liten fundering här. Tangentbordet som sådant fungerar, jag vill bara höra vad det kan vara för fel. Ja, jag erkänner. Jag köper billiga saker från Kina. En av de paket som jag lät skicka till mig var ett tangentbord vars märke jag inte kan läsa då det innehåller ett specialtecken. Modellen är dock GTX300 (Rainbow). Jag hittade en bild online och bifogar denna nedan. Tangentbordet är en modell med backlight och så är även musen. Då datorn som dessa saker är kopplade till står en bit ifrån min sittplats så har jag kopplat in tangentbord och mus via en USB hubb (vilken också kommer från asien) som har 4 portar med varsin strömbrytare. Musen lyser fint men backlighten i tangentbordet (vilken man tänder genom att trycka på knappen som återfinns på platsen för "Scroll lock" ) släcker ner efter någon minut. Jag har för mig att ljuset kan förbli tänt om jag kopplar in tangentbordet via en USB kabel direkt till datorn men förstår inte varför det inte fungerar med USB hubben då musen fungerar fint med den. 🤔
 5. Finns det några pyssel människor på forumet. Hoppas det för det är er jag behöver nu. 🙂 Jag håller på att renovera lite hemma och i samband med detta skulle jag vilja byta ut en hängande taklampa mot en plafond. En sådan har jag redan med en kupa av frostat glas. Dock finns det ett markant fel på den och jag kan vara ärlig att peka ut mig själv som varande skyldig till detta. Längst upp mot taket finns det nämligen ett mönster inarbetat i materialet och denna var fram till ett par år sedan mörkt brun. Vid rengöring användes dock för mycket vatten varpå den bruna "färgen" helt sonika flagade av. Detta kan naturligtvis också vara en effekt av den påverkan som den varit utsatt för igenom åren. Förr i tiden hade vi nämligen "riktiga" glödlampor i våra hem. Först med glödtråd och senare med en liten halogen lampa inuti glaskroppen. De lyste bra men det var inget hemlighet att den största delen av energin omvandlades till värme, något som måste inneburit att lampkupan måste blivit om inte varm så i vart fall ljummen. Jag har länge tänkt på denna lampkupa och också tittat på olika formers färg som nog skulle gå att måla dekorranden med (se exempelvis:https://panduro.com/sv-se/produkter/mala-rita/pennor-kritor/porslin-och-glasfargspennor/glas-porslinspennor-met-4p-349201 ). Dock har de alla det gemensamt att de kräver härdning i ugn för att vara riktigt tåliga. Och jag tänker inte baka min glaskupa i 150 grader C. Färgen måste dock sitta stabilt då jag vill kunna rengöra kupan utan risk att dekoren försvinner på nytt. Förut hade vi som sagt glödlampor som blev varma. Moderna LED bestyckade glödlampor blir däremot inte varma varför inte heller lampkupan kommer att bli varm.
 6. God afton. Jag har löst fallet. Men först svarar jag på tråd poster 😉 Laso: Har svårt att se hur jag ska göra det och har inga drivrutiner till just det moderkortet. Men det behövs nu inte. Mellin: Tackar för erbjudandet men det behövs inte. Cecilia: Nej, det hade jag inte gjort men jag testade det nu. Och då rumlade Windows igång. Med 16 färger och knasig upplösning (läs: allt blev stort) men OS gick igång med bild. Yay! 😀 Gick in i enhetshanteraren och upptäckte att jag hade tre (!) grafikkort varav ett var markerat med ett rött X, förmodligen det som jag tidigare monterat bort. Jag kan inte säga vad som hänt där då jag inte lagt till något ytterligare. Jag tog bort alla dessa enheter och blev förvånad att jag inte fick en varning att jag tagit bort alla grafikkorten. Omstart på det och Windows startade snällt med finare upplösning. Antagligen valdes någon standard drivrutin vid uppstarten. Jag fick ett felmeddelande om något som efterfrågades och måste installeras men glömde kontrollera exakt vad. Avbröt och då Windows hade identifierat en plug & Play bildskärm så var det hela klart. Kalas! 😄 Tyvärr hade jag inte Plus installerat så det såg lite tråkigt ut. Blev så glad att jag plockade fram RCT (Roller Coaster Tycoon) och installerade/spelade en omgång. Det flöt på bättre än det gjorde "back in the days" då CPU:n är bättre och minnet större. Tack alla som engagerat sig i tråden!
 7. Det är nostalgi ☺️ Varför göra i ordning en bil från långt tillbaka i tiden när en modern är bättre på alla punkter? Jo, för att man vill. Inte sällan finns det minnen med i bakgrunden: "En släkting hade en sådan", "Åkte hem från BB i en liknande" bla bla... Och det behöver inte vara något fint heller, det kan röra sig om en japansk 80-talare som rostar i ljus och mörker. Den första datorn vi hade hemma körde Win 95 men den var långsam. När vi köpte en med Win 98 var det en otrolig skillnad. Jag kunde sitta i timmar och spela, skriva, surfa (till minuttaxa) och använda denna dator och det var på denna maskin jag lärde mig grunderna då jag inte hade lärt mig något i skolan. Jag installerade själv om Windows 3 gånger (format C:/ ) efter egna dumheter och jag upplevde systemet som otroligt stabilt. Vågar dock inte starta upp "gammla Bettan" nu pga ålder. Så när jag gjorde i ordning denna gamla P3:a tänkte jag "Varför inte testa Win 98"? Och varför finns denna tråd om gamla OS inte är intressanta att köra idag? Nä, det där var lite på gränsen min gode Monshi 😐
 8. Inget att beklaga, ville bara pysa ur mig lite frustration...😏 Du menar om jag testat att använda det separata grafikkortet från start istället för det interna? Jo, men då får jag ingen bild alls i något skede. Har testat att stoppa in ett grafikkort från min gamla Win98 dator (från -98) men det fungerade inte heller. Ingen bild. Moderkortet kan ju vara defekt på något sätt men vet ej.
 9. (Fula ord här). FF fick för sig att logga ut mig överallt ifrån. 😡 Till och med Gmail!!! (Är lugnare nu 😐 ) Jag gjorde så men resultatet blev det samma som innan. Efter första "splash screen" försvinner bilden och skärmen går ner i viloläge. Eftersom jag fick ljud förra gången så brydde jag mig inte om att koppla in högtalare denna gången heller. Fick dock inget ljud som bekräftade att datorn startat. 🤔 Jag flyttade upp hårddisken till andra plats i bootordningen men det var mest för sakens skull. Det kan ju vara något med disken men är inte säker...
 10. Det kan jag absolut testa. Ska titta på fredag (har inte tid innan).
 11. God kväll. Jag hade igång min gamla Windows 98 maskin igår. Eller ja, jag försökte starta upp den är mer korrekt. Den har inte varit igång sedan min kollega fixade i ordning den och det var ett par år sedan nu... 😳 Senast jag startade upp den så antog jag att hårddisken var trasig (den är gammal) för inget tydde på att datorn startat upp. Bios skärmen fick jag ju upp men när den passerat så hände inte så mycket mer. Men nu försökte jag igen. En viktig detalj i sammanhanget är att det nu sitter två grafikkort i datorn. Min kollega hade problem med att få det "lösa" grafikkortet att fungera (det fanns inga bra drivers) så jag får använda det interna. Enligt Bios så skulle grafikkort väljas automatiskt men jag ändrade nu valet till det interna. Inte för att det löste problemet men bara för sakens skull. Jodå, datorn "postar" men så fort Bios skärmen passerats så slocknar skärmen (viloläge). Ja, en första "splash screen" skymtar förbi men sedan försvinner bilden. Aha, tänkte jag, bootsektorn är skadad och därför startar inte Windows! 🤓 Tja, den teorin höll i ett par sekunder för sedan hördes Windows 98:as klassiska välkomst jingel. Så Windows hade startat men utan bild?! Testade att starta om ett par gånger via Reset (vilket får datorn att köra ScanDisk pga felaktig omstart) men samma resultat. Det enda som skiljer är att datorn nu spelar "Fel" ljudet (det ljud som brukade följa med felmeddelanden under detta OS) och eftersom något måste vara fel och jag gjort Reset så accepterade jag detta. Satte i en Cd med Linux Mint 13 och detta OS rullade igång utan problem. Således kan vi utesluta fel på grafikkortet. Eller? Så, var börjar jag felsöka detta mystiska fel? Det kan ju hända att någon drivrutin blivit skadad men bilden försvinner ju efter att jag sett bilden "Startar Windows 98". Mycket mystiskt. Jag kan ju testa att tvinga fram felsäkert läge men kommer jag att tjäna något på det. 🤔 PS. Datorn är en Dell Optiplex GX110.
 12. Kan du precisera dig lite mera. Är det något allvarligt? (förbryllad).
 13. Hej. Skannade igenom några mappar på ett USB minne och upptäckte potentiella hot (se bild). Det Clam (Linux virussökare) reagerade på var dels en zip-fil innehållande en exe-fil men också två rar-filer innehållande package-filer (downloads till Sims 2 spelet) vilka har legat på USB minnet en längre tid. När jag hade lagt dit dem så skannade jag just dessa foldrar med både Clam (under Linux) och senare Avast (under Windows) utan att upptäcka några hot så jag tycker det är lite konstigt att jag får en varning nu. Nå, det är säkert inget allvarligt men jag vill ändå att någon ska tala om hur det ligger till, jag kan bara gissa. "Public" är namnet på USB minnet i fråga.
 14. Det är ju ett bra förslag. Ska göra det någon gång. 👍
 15. Hej. Skrev att problemet kan kallas löst så vi kan avsluta tråden. Har kommit på att det nog är något fel på själva batteriindikatorn som sådan eller hur den tolkar sin information. Det är nämligen skillnader i hur urladdat batteriet är när telefonen som laddas som avger hur mycket batteritid jag får. Exempel 1: Batteriet visar 85%. Laddar till fullt och får 16 timmar. Exempel 2: Batteriet visar 73%. Laddar till fullt och får 40 timmar. Ovanstående siffror är ungefärliga men är ganska representativa för hur det brukar se ut. Slutledning: Batteriindikeringen blir lätt "förvirrad" och har ingen aning om hur mycket batteri som återstår utan tolkar bara och får ett värde. Detta värde är inte exakt och är därför oanvändbart.
×