Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

DePhaz

Medlem
  • Antal inlägg

    849
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Vunnit antal dagar

    10

DePhaz vann dagen: 14 april

DePhaz hade det mest gillade innehållet!

Om DePhaz

  • Medlemstitel
    Flitig
  • Födelsedag 1979-03-01

Profil

  • Kön
    Man
  • Ort
    Sydhalland
  • Intressen
    Skiftande. Har alldeles för många teknik projekt som ligger vilande. Men ska jag slriva något så får det nog bli så här:

    Teknik är intressant, i vart fall de gånger som man får skruva med något. Skulle vilja intressera mig mer för lödning av komponenter så jag kan laga ett par gamla skärmar jag har men hittar ingen bra E-butik för komponenter.

    Graverar ibland motiv på plexiglas vilket är ganska kul. Skulle vilja syssla mer med det men har dock inte riktigt tid.

    Annars sitter jag mest här och slösurfar. Det blir lätt så tyvärr. Man slår sig ner och kommer sedan inte därifrån förrän ett par timmar senare.

Senaste profilbesöken

14 001 profilvisningar
  1. DePhaz

    Köpa Win Vista 2018?

    Tack för svaret. Jag vet inte riktigt vilken fot jag ska stå på i detta ärende utan får tänka en runda till. Det finns både för och nackdelar med båda altetnativen nämligen. Saken är den att jag spelar Sims2, ett spel som jag älskar och som fungerar bra under Vista (och win7). Ska man köra det under win10 behövs tydligen lite "handpåläggning" först då detta OS inte kan uppdatera spelet och därför avbryter installationen. Linux är bra, använder det till 99% av mina uppgifter men jag kan inte köra Sims2 under Linux (testade Wine en gång men det funkade inte).
  2. DePhaz

    Köpa Win Vista 2018?

    God morgon. Hm, kom just att tänka på en sak... Var i kontakt med en datorfirma för att köpa delar och de påstår att Vista inte stöds av modernare hårdvara så jag blev istället rekommenderad Windows 10. Att det skulle saknas drivrutiner låter vettigt men tänkte ändå dela tanken här ifall det finns fler teorier.
  3. DePhaz

    Sökes: Sony Ericsson C702

    https://www.ebay.com/bhp/sony-ericsson-c702 https://www.blocket.se/stockholm/Sonyericsson_Series_C__D__F__G__J__models_76499961.htm?ca=20&w=3&last=1 http://www.fyndtorget.se/annons.php?id=323717
  4. DePhaz

    Köpa Win Vista 2018?

    Laso (1): Det var väl ungefär det svar jag hade förväntat mig så därför blir jag heller inte förargad. Monshi: Trodde redan att allt vad stöd och support heter hade slutat. (PS. Din avatar tycks inte fungera) Avicii: Ojdå, jag tackar för det generösa erbjudandet. Har ett ganska starkt minne av att det är 32-bitars versionen jag har. Du kommer att få ett PM under kvällen. Cecilia: Äger sin riktighet. Laso (2): Jo, det verkar som jag gjort ett fynd. Om du skriver att jag kan lita på medlemmen så gör jag det. (Det är dock bäst att struntai trisslotten, det säger min statistik. ). Tack i alla fall.
  5. DePhaz

    Köpa Win Vista 2018?

    Om det här hamnade i fel block så var god flytta. ☺️ I vart fall så har jag nu, efter flera års väntan, beslutat mig för att gå vidare från min gamle Windows dator. Var och när jag skaffar hårdvara är inte bestämt men jag hade en trpd om det för något år sedan. (Väntade då på ett chassi som inte var klart och det lär inte bli klart nu heller men har fixat ett annat chassi). Jag vill även i fortsättningen köra Windows Vista. Ja, just det! Ni läste rätt! Vill inte se en kommentar om det, det är mitt beslut. Men var köper man detta OS år 2018? Såg att det fanns på ebay men det är ju bättre om det finns "på hemnaplan". Helst nytt. Hur är det att köpa ett "använt" OS? Går det att registrera ett sådant? Är inte licensen förbrukad? Känns som om jag måste fundera lite...🤔
  6. DePhaz

    LÖST Uppgradering av forummjukvaran

    Ok, så långt tittade jag inte.
  7. DePhaz

    LÖST Uppgradering av forummjukvaran

    Trevligt att det blev fler smilys. Men de var roligare förr... (Personlig åsikt Obs!)
  8. Ok, jag testade att byta flatkabel och det fungerade. Problemet är nu löst. Varför testade jag inte att byta kabeln tidigare? Jo, för den är så svår att byta. Bifogar bild och som ni ser är det mycket som sitter i vägen. Och IDE kontakten sitter bakom hårddisk lådan vilket gör att man får arbete i blindo. Nå, jag ber om ursäkt att jag störde forumet med denna bagatell men kanske har jag hjälpt någon eller kan komma att göra det . Men bara kanske.
  9. Som jag skrev i första inlägget så är det en "färdig" kontakt men jag tog av den och kopplade en lysdiod enligt detta chema: http://www.findlaptopdriver.com/ptgd1-la-front-panel-motherboard-d9132011h927p/ . Då minus är vit så vände jag kontakten rätt och då lyste dioden vilket den inte gjorde om kontakten roterades. Jag kan testa med en annan flatkabel för då jag jag senast använde datorn så använde jag en annan än den som sitter där nu. Men jag har många.
  10. Inte för jag trodde det skulle göra någon skillnad men jag gick in i BIOS. Jodå, lysdioden lyste. Hittade en dokumentation till mitt moderkort: https://support.hp.com/us-en/document/c00361570
  11. Har inte kontrollerat om den lyser i BIOS läge. Den tänds när jag trycker in ON knappen och förblir sedan tänd. Kan testa BIOS när jag kommer hem. Gällande dokumentation har jag ingen aning egentligen, kontrollerade bara om kablarna var anslutna till rätt stift.
  12. Hej Skapar en tråd här med text kopierad (samt omarbetad) från ett annat forum. Där verjar ingen bry sig om att ens lösa tråden då jag prövar lyckan här. Jag har skruvat fram och tillbaka med diverse hårdvara och har (nästan) fått tillbaka datorn som jag vill ha den. Emellertid har det uppstått ett lite underligt fenomen som inte fanns där tidigare och nu undrar jag om ni kanske kan fundera ut vad felet är. Själv har jag ingen aning nämligen. Det är så att "HDD Led" lyser konstant vilket jag vill mena att det inte gjorde med datorn i ursprungligt skick. Det hade varit OK om man visste att det skrevs mycket till disken (swap) men nu gör det inte det. En kontroll av "Aktivitetshanteraren" då ger följande (med bara webbläsaren öppen) : CPU 30%, Processer 178, Memory 18%, SWAP 0%. I datorn sitter Systemdisk (SATA 1), Backupdisk (SATA 3) och på ATA sidan har vi en DVD- rom (Cable select) samt en CD- läsare (slave, men den har ingen strömkabel). Det finns bara en ATA kontakt på moderkortet "ATA1". Min lilla teori är att det är något med "Master" och "Slave" som blivit fel men vet inte om det är så. Och varför lyser "HDD Led" då? Det visade sig finnas en bygel på DVD enheten men den var svart så jag såg den inte. Den stod som "Cable select" och var först på IDE kabeln. Att ändra den till "Master" eller "Slave" gjorde ingen skillnad. Har inga fler teorier nu. Innan ni ställer frågan kan jag meddela att kablarna från "Front panelen", i det här fallet startknapp och 2 Leds, kopplas in med 1 kontaktstycke. Ni som känner till mig vet att jag oftast hanterar äldre delar. Så är det också här. Moderkortet är ett PTGD-LA (från en HP). Jag hittade dokumentation på nätet och enligt den är det hela rätt inkopplat på stiften. Det finns nämligen bara 3 saker att hålla reda på. Knappen (Funkar), Power Led (Lyser under drift) och HDD Led (Som lyser men skiftar i ljusstyrka när datorn arbetar).
  13. Är man lite händig så går det ju att fixa. Fick moderkortet i min Windows Vista dator reparerat då jag inte hade möjlighet att installera om operativsystemet (jag hade hört att det krävs efter ett moderkortsbyte). Långt senare visade det sig att operativet utan problem startade upp med annat moderkort. Tydligen hade man inte börjat med tramset att knyta OS till hårdvaran när min Packard Bell var ny. 2008 eller så... (Men det är bra, då kan jag uppgradera den nu utan några bekymmer ). Edit: Vid närmare eftertanke var det väl snarare så att jag hade tur. Har haft någon Win XP disk som inte velat starta med fel moderkort.
  14. Detta ämne är löst. Se min tråd under "Processorer, moderkort & minnen".
  15. Jag utlovade ju en ”Fullödig” rapport om mina projekt och här kommer den. Önskar först utfärda en varning för mycket text och då det rör sig om ett par maskiner så försöker jag sära på det hela så mycket jag kan. Kommentera om det ändå blir obegripligt. Nåväl. Det fanns ju en dator som jag använt under många år. En Compaq Presario ur gamla 8000 serien med Linux Mint 18.1 (tidigare Ubuntu 12.04 LTS). Det var en bra maskin även om den inte var den vassaste (det är inga av mina maskiner). Men den fungerade bra, en Pentium 4 2.80GHz och jag hade lagt in maximalt, det vill säga 4GiB, ram. Så en dag beslöt sig min dator för att den inte längre ville låta mig titta på Youtube film. Ja, inga andra filmklipp heller förresten. Det störde och höll på (se separat tråd vilken kommer att uppdateras inom kort). Och jag började byta olika komponenter såsom nätverkskort och grafikkort utan någon större framgång. Så, vad gör man? Kapitulerar och börjar på något nytt. Under rivningen av sagda dator blev jag varse att en kondensator, alldeles i närheten av CPU hade gett upp och släppt ut lite innehåll. Exakt vad denna kondensator gör eller hur detta påverkat mitt system vet jag inte men om ni vill forska så är det ett ASUS P4SD-LE moderkort. Efter som jag målat lådan och vissa komponenter (läs: fronten till de optiska enheterna och diskettstationen) så snyggt så fick jag förändra stommen lite för att kunna montera ett eftermarknads nätaggregat. Men det var inga större bekymmer. Från ”lagret” tog ett moderkort ASUS K8N Neo4 och till detta hade jag en CPU modell AMD Athlon 64 3200+ samt 4GiB minne. Dessa komponenter har jag tidigare använt och jag vet att de fungerar. I vart fall har de gjort det. Problemet med det hela vara bara att CPU, som befarat, var alldeles för svag vilket inte löste mitt problem utan snarare gjorde det värre då datorn låste sig vid minsta ansträngning. Något som bekräftades av ”aktivitetshanteraren” som visade på 80% CPU vid vanlig surf. Från en firma inhandlades en ny CPU, en AMD Athlon 64 X2 men då den levererades visade det sig vara till fel socket. Nå, ingen skugga över säljaren i huvudstaden och efter en kontakt skickades en ny CPU typ AMD Athlon 64 X2 4600+. Startade upp datorn men det som hände var att fläktarna gick på fullvarv. Gjorde försök med olika hårddiskar, också den systemdisk med Linux Mint 18 som jag använder dagligen. Men nähä då. Hade jag då kastat pengarna i sjön? Erkände jag mig slagen och redo att kasta i handduken? Läs vidare… Jag inhandlar ibland gamla datorer för att få tillgång till reservdelar och just en sådan dator stod just nu och samlade damm i min garderob. En HP Pavilion med en Pentium 4 CPU på 3.20GHz. Den hade bara drygt 2 GiB i internminne men jag tänkte att jag kunde ju bygga ihop något och testa. Jo, det fungerade ju skapligt men det fanns utrymme för justeringar. Inte minst som den hade en tendens att hänga sig i starten. Då ”finlir” inte direkt är min sak så byggdes moderkortet, ett ASUS PTGD-LA samt PCI ”påbyggnadskort” in i min Presario och fraktades, via min arbetsplats, över till min datorkunnige vän, i mina trådar känd som ”kollegan”. Observera att denna operation inte är gort på ett ögonblick då det krävs både tålamod, god planering och, skulle det visa sig, starka nypor. (Backplaten satt som gjutet). Mannen hade inte mycket tid men han såg dock till att ordna lite drygt 3GiB internminne. Under tiden som denna dator stod hos kollegan så använde jag en annan, svagare dator. Men jag upptäckte att mitt Neo4 nästan låg och tittade lite snett på mig. Jag tyckte det varit synd att det gått som det gjort och bestämde mig en söndags förmiddag för att testa lite saker. Sagt och gjort, jag satte in mitt moderkort med den nya CPU:n i det nu tomma (nåja, ”kabelsallad”) chassit med minne och allt. Fram med systemdisken och startade upp. Och se, det gick så tyst och fint. Jag var i chocktillstånd. Hur kunde detta komma sig då det tidigare inte hade fungerat? Nå, framgången styrkte självförtroendet och efter en djupdykning på ”lagret” så hade jag också ett Radeon X1650 på plats. Med ny kylpasta under alu blocket. Överkurs kanske, men strunt samma. Och se, nu kunde jag se på Youtube, i FULLSCREEN! Med bra siffror i aktivitetshanteraren! Dra mig på en liten vagn… Så här sitter jag nu. Med mitt modifierade Presario chassi med ”inredning” från en HP och ett gammalt Radeon X1650 samt 3GiB ram. Slutet gott, allting gott. Eller? Nja, man kan ju alltid diskutera och det finns lite att ta itu med. HDD Led lyser konstant och bara en optisk enhet är inkopplad på grund av att jag inte har fler ”gamla” kontaktstycke. Dessutom varvar en 90mm fläkt upp till fullvarv var 5-10 minut. Det styrs någonstans ifrån men hur jag ska få den att gå jämnt och tyst har jag ingen aning om. Men det kan vi fixa senare. Här en bild på den felande komponenten som antagligen drog igång det hela.
×