Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hankki

Medlem
 • Antal inlägg

  454
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  9

Allt postat av Hankki

 1. Har planer på en ny dator, eller åtminstone moderkort, processor, minne och låda till att börja med. ASUS har cashback kampanj på gång men tyvärr inget itx kort, tänkte bygga en liten dator. Väntar och ser priserna på black friday men här i Finland brukar det ofta vara de tre-fyra år gamla produkterna de sänker 5% på.
 2. En klasskompis på ellinjen i skolan kopplade elektrolyter till 230 V och gick till andra ändan av arbetsbordet och vred på huvudbrytaren, psssssssss pang!!
 3. När det går sönder så är det egentligen två scenarion. 1. Det börjar lukta gammalt radio så har en kondensator gett upp hoppet, ålder och värme som värsta fiende så därför är 105 graders kvalitetskondensatorer att föredra före billiga 85 graders. 2. Luktar det inget så har troligtvis en transistor, diod eller den lilla grå oscillatorlådan gett upp.
 4. Först och främst måste den ha ström 🙂 Bild av Hans Haase från Wikipedia (CC BY-SA 3.0) https://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_unit_(computer)#/media/File:PC-PowerSupply-Principle-Circuit.svg Strömmen kommer in längs den bruna och blå linjen, via säkring och filter, och likriktas i dioderna (till vänster om 115V brytaren) filtreras genom spolen PFC och kondensatorerna (200V). Svänger av neråt till motståndet och zenerdioden som ger en konstant spänning in till den lilla grå lådan som börjar oscillera på "transistorns" ena ben, i det gula fältet, som börjar leda i takt med oscilleringen. Transformatorn genererar ström på andra sidan tack vare svängningarna och ger 5VSB. Blir spänningen för hög in till den lite större grå lådan så får den lilla lådan signal via optokopplaren och justerar oscilleringen för att kompensera. När du trycker på on-knappen så jordas den gröna PS_ON signalen. Transistorn mellan 5VSB och PS_ON börjar leda och startar lådan till höger. Reläet med växelkontakt gör så att transistorerna leder och skickar ström till den mittersta transformatorn som i sin tur gör att huvudtransistorerna börjar leda ström. Huvudtransformatorn skapar då ström i sekundärlindningarna som likriktas, via supersnabba dioder pga hög frekvens, och filtreras före det går ut till moderkortet som startar upp och BIOS tar vid och fortsätter men det får någon annan förklara.
 5. Då missförstod jag. Har en sådan funktion funnits? Annars går det ju snabbt att märka en beskuren bild med en viss färg så hittas de lätt så.
 6. Canon EOS 70, och alla andra Canon, Nikon m fl, har formatet 3/2 och panasonic, olympus och övriga m4/3 eller vad de heter har förhållandet 4/3. Om jag förstår din filtreringsfunktionsfråga rätt så måste du vara i biblioteksmodulen och ha "grid" visning på för att "text/attribut/metadata/inga" ska visas. Till grid lägen hittar du snabbast genom att trycka "g" tangenten. Attribut är ju där du kan välja flaggor, färger, stjärnor mm.
 7. Jag har haft mina bilder (kopior) på onedrive i några år för att komma åt bilderna var som helst, har office 365 så då ingår ju 1 TB. När jag importerar i LR så hamnar bilderna på D: skivan som jag har som lagringsplats åt orginalen. Sen kör jag nu och då ett microsoft program som heter synctoy som kopierar bilderna till F: skivan där jag också har onedrive mappen så alla filer hamnar i onedrivemappen och laddas upp automatiskt. Samtidigt så sparas ju xmp filen. Lightroom backuppen kör jag på samma sätt som bilderna. Råkar jag radera ett orginal så försvinner inte någon kopia så länge jag inte kör synctoy, går även att ställa så att det aldrig raderar. Synctoy har jag årsvis så det inte behöver söka alla filer när jag kör synctoy. Min 1 TB på onedrive började bli full så jag har nu flyttat till Dropbox av den anledning att 1 TB extra på onedrive skulle ha kostat det samma som 2 TB på dropbox. Upplägget är dock samma som med onedrive. Jag har funderat på någon NAS uppsättning men detta fungerar som jag vill.
 8. Använd wetransfer.com där du med gratisversionen kan skicka 2GB åt gången. Filerna finns tillgängliga 7 dagar.
 9. I dagsläget finns ju 3 versioner av LR i Creative Cloud, molnbaserad som bara heter Lightroom, Webbaserad som heter Lightroom web och den vanliga datorversionen Lightroom Classic. Lightroom Classic har ju ändrat namn lite nu och då. Du behöver ju inte flytta nånting utan bara läsa in bilderna i katalogen från samma ställe där du har bilderna. Redigeringarna finns i en separat *.xmp fil i samma mapp som bilderna.
 10. Ett smidigt sätt om du vill ha utklippt ett område till exakta pixelvärden är som på bilden.
 11. PS express har färdiga mallar för crop verktyget. Även när du ska spara går det att ändra storlek. Du behöver ju inte använda 180*180 utan FB trycker ihop den om den är för stor.
 12. Klicka i ”ändra bildupplösning” sen klickar du på ”cm” och byter till ”pixlar” > skriv i 180 och bibehåll proportioner.
 13. Enklast skulle jag säga är att aktivera fotouppladdning i appen google photos. Då har du tillgång till dom där det finns internet. Samtidigt som du kan radera bilderna på telefonen om du behöver spara utrymme.
 14. https://www.bokfynd.nu/9789163610011/photoshop-cs6-fran-borjan/
 15. Eftersom Toslink adaptern fungerar båda vägarna så borde paketet fungera ihop.
 16. Billigare version https://www.biltema.se/kontor---teknik/ljud/tradlosa-hogtalare/bluetooth-sandare-2000039705
 17. Kanske en sådan du behöver? Har du optisk utgång på tvn så blir det väl inte mycket bättre än vad BT klarar av. https://sv-se.sennheiser.com/bt-t100
 18. Tack så mycket! Fick det inte att fungera först men efter din rättelse blev det precis det jag sökte.
 19. Lite svårt att förklara men jag har en gjort en budget och funderar ifall Excel har någon funktion där man kan sätta in räkningarna, eller summan då, direkt men att de inte tas med i beräkningen förrän en viss dag. T ex har vi banklån som går varje månad den 15:e så kunde man slå in alla för hela året men inte synas i resultatet före det dras. Förstår ni hur jag menar?🙄 EDIT: Bifogar en exempelfil. Denna skulle nu visa 30, från den 15 mars skulle den visa 60 och från den 20 mars skulle den visa 100. exempel.xlsx
 20. Har batteriet blivit tomt så behövs det ofta en bättre laddare, t.ex. den svenska fina ctek laddaren för 600-700 kr, för att få laddat det fullt och hålla laddning. Det kan även vara bra att ladda ett par gånger/år fast batteriet inte är tomt.
 21. PSE 8 stöds inte officiellt av Win8 och senare men har ju tydligen fungerat ändå. Kan du nyligen ha fått nån Win 1809 uppdatering, eller vad den heter, som gjort att det inte längre fungerar? Startar du upp så du väljer om du ska organisera eller editera? Om du gör det så sök efter *.exe filen som startar själva elements och testa direktstart.
 22. Eftersom iphone 7 saknar hörlursuttag så antar jag att du menar lightning kontakten när du även nämner att laddning fungerar. Eftersom du testat lurarna på annan enhet så är de kanske med 3,5 mm plug + adapter. Adaptern trasig?
 23. Jo lagen är väl lite luddig var gränsen ska dras och hur många kopior man får göra. Samtidigt bör ju de som får materialet vara medvetna om att de inte får sprida det vidare eftersom en kopia inte får kopieras (åtminstone här i Finland).
 24. Biblioteksskivor faller väl inom ramen för privatkopiering så det borde vara ok. Däremot har du ingen rätt att visa filmen för utomstående med tanke på den upphovsskyddade musiken som filmen innehåller.
 25. Du måste använda kort eller paypal för betalning. Med paypal behöver du inte ha kopplat ett kort utan du kan föra över pengar så det är väl närmast faktura du kommer. Instruktioner hur du växlar mellan kort och paypal. https://helpx.adobe.com/se/manage-account/using/switch-between-credit-card-and-paypal.html
×
×
 • Skapa nytt...