Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TomV

Medlem
 • Antal inlägg

  158
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  3

TomV vann dagen: 16 september 2018

TomV hade det mest gillade innehållet!

Om TomV

 • Medlemstitel
  Aktiv

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. TomV

  Epostadresser

  I samband med flytt kommer jag inte längre att ha tillgång till den operatörsberoende epostadress som jag oftast använt i många år. Som alternativ använder jag en gmailadress. Det finns ju andra operatörsoberoende alternativ och jag funderar på om något av de andra kan vara ett bättre val. Vilka är gratisalternativen till gmail och vilka fördelar/nackdelar har de?
 2. Det är aldrig fel att lära sig lite nytt även om en del i det här fallet kanske blev lite överkurs. Det jag vill åstadkomma är i grund och botten ganska enkelt. Jag vill till det nätverksuttag som är placerat i hallen kunna ansluta datorer och TV trådlöst där det är möjligt och kabelanslutet där det visar sig behövas. Samtliga de sex operatörer jag har möjlighet att välja mellan saluför något som de kallar router och min tanke är att för enkelhets skulle köpa routern från den operatör som jag beställer fast bredband hos för att undvika att olika inblandade skyller på varandra om något skulle strula. Jag anser mig ha hittat bästa centrala placeringen mot vilken all uppkoppling skall ske (både trådlöst och via kabel). Tillsvidare kommer jag att ha enbart mitt mobila bredband av den enkla anledningen att den som gjorde installationen i fastigheten av okänd anledning hoppade över en av lägenheterna i huset, dvs min. Nätverksuttaget som i teorin sitter i hallen lyser alltså i verkligheten med sin frånvaro. Detta konstaterat genom att kolla hur det ser ut hos ett par av grannarna. Fastighetsägaren måste alltså under alla omständigheter skicka hit någon för att montera uttaget som skall finnas i hallen. Har jag tur kanske jag samtidigt t o m kan få hjälp att förlänga nätverket till en central punkt i bostaden som kompensation för att det som står i kontraktet om tillgång till bredband för närvarande inte stämmer.
 3. Tack för tipsen. Det var bara jag som uttryckte mig slarvigt eftersom det var nätverkskabel jag avsåg. Av era beskrivningar av trådlös uppkoppling att dömma är jag förvissad om att trådlöst kommer att fungera bra om jag använder befintliga kabelrännor och placerar routern centralt i närheten av där TVn står. Då har jag bara några få meter till arbetsrummet där datorerna står med en vägg emellan. Det blir dessutom så nära kabelvägen att det inte blir något större jobb att dra nätverkskabel även till arbetsrummet om det skulle visa sig behövas.
 4. Några kommentarer till båda inläggen. Att placera routern i närheten av där det finns ett vägguttag verkar rätt givet. Det lutar år att utnyttja kabelrännorna som finns och dra fiberkabel till ett centralt strategiskt ställe och sätta en patchpanel där. Då blir som mest en innervägg och några meter som behöver blir trådlöst och det borde rimligen fungera. Använder ni båda trådlös uppkoppling från router till dator? Vad handlar det om för avstånd och vad finns i vägen?
 5. Jag har nyligen flyttat till en bostad där fastighetsägaren erbjuder Bredband LAN från sex olika operatörer, några stora, några lokala mindre. Det jag reagerat över är att nätverksuttaget sitter i hallen där det inte ens finns elförsörjning i närheten. När jag kollat närmare har jag upptäckt att det verkar ganska vanligt att man placerar nätverksuttaget i närheten av ingången. I mitt fall är det datorer och TV jag vill koppla in, allt på långt avstånd från ingången till bostaden. Jag vill göra uppkopplingarna trådlöst mot en router och funderar på vilket som är bästa sättet att göra detta. Eftersom routern kräver elförsörjning krävs kabeldragning för antingen nätverk eller elförsörjning oberoende av var jag placerar routern. Placerar jag routern i anslutning till hallen kommer jag troligen att behöva repeaters för att de trådlösa uppkopplingarna skall fungera optimalt eller köra kablanslutet som kommer att innebära en hel del kabeldragning. Placerar jag routern centralt får jag istället kabeldragning för nätverket cirka 20 meter. Det jag betraktar som den naturliga placeringen av routern skulle vara i närheten av där uttaget för kabeltv finns en närheten av där både datorer och TV finns. Eftersom kablaget för kabeltv kommer in på samma ställe som bredband och är draget snyggt och prydligt i kabelrännor har jag lite svårt att förstå varför man inte dragit nätverkkablaget samma väg (gissningvis ren bekvämlighet). Om det är som jag fått intrycket att det är vanligt att fastighetsägare placerar nätverksuttaget i anslutning till ingången borde jag inte vara den första som ställs inför frågan hur man bäst löser det. Om det finns någon som haft samma problematik är jag intresserad av hur man löst det.
 6. Det gör ingen skillnad om jag i en kopia tar bort sista tecknet. Jag har även skapat en kopia där den sista fjärdedelen är borttagen med samma resultat. Eftersom Weblayout kortsiktigt löser problemet kommer jag att använda det. Visserligen är jag nyfiken på vad det är i formatet på ett dokument som gör att det uppför sig annorlunda än övriga liknande dokument, men det får bli en senare fråga.
 7. Samma sak hände mig, krysset går inte att få bort.
 8. Några dagars tester visar att bästa sättet att hantera ett dokument som av någon anledning tar lång tid för att genomföra "automatisk sidbrytning" är följande: 1. öppna ett annat dokument som inte har några sidbrytningsproblem 2. välj Visa - Webblayout 3. stäng dokumentet 4. öppna dokumentet med sidbrytproblem som då öppnas med Webblayout redan inställt
 9. Ett par första tester. Att använda Web layout gör faktiskt stor skillnad. Visserligen tar sökningen fortfarande en liten stund men inte alls som när jag använder Utskriftslayout. Att få bort krysset på "Aktivera automatisk sidbrytning" lyckas jag däremot inte med även om dokumentet är öppet. Att det aktuella dokumentet tar en faslig tid att sidbryta är lite av ett mysterium. Jag har flera dokument med liknande storlek och innehåll, men det är bara i ett som det här med sidbrytning ställer till besvär. Kortsiktigt kommer jag att använda Web layout för att se om det innebär någa nackdelar. Långsiktigt planerar att göra designförändringar i dokumentet för att se om jag kan få problemet den vägen. Hjärtligt tack för alla kommentarer.
 10. Avmarkera sidbrytning är precis det jag vill göra, men jag har hittills inte lyckats hitta hur man gör det i Word.
 11. Eftersom det verkar lite långsökt att Telia skulle ha fixat något precis när jag gjorde min "kallstart" är jag böjd att hålla med om att problemet sannolikt fanns i datorn. Skulle det hända igen får jag gräva djupare i vad som är grundorsaken.
 12. Jag har ett stort Word-dokument som när man har öppnat det och börjar söka sätter igång med automatisk sidbrytning som tar en evighet innan den blir klar. När man påbörjar en sökning kommer det normalt upp "Word sidbryter, tryck ESC för att avbryta" och gör man det slipper man vänta. Tyvärr beter det sig inte alltid så utan ibland får man istället en svart skärm med Word (svarar inte) och då hjälper inte att använda ESC. För att undvika detta vill jag direkt när jag öppnat dokumentet markera att sidbrytning inte skall ske. Det borde rimligtvis vara möjligt, men jag kan inte hitta funktionen, varken i menyerna eller i Hjälp. Någon som vet hur man gör (om det nu är möjligt)?
 13. I fredags kväll tappade mitt mobila bredband kontakten med Internet. Jag satt framför datorn med fungerande uppkoppling när jag plötsligt tappade kontakten. Eftersom jag då satt och fixade med ett Word-dokument kan det inte ha något att göra med vad jag sysslade med. När jag startade om såg uppstarten såg ut precis som vanligt, jag gick in under Nätverk, anslöt routern under Wifi och fick svar "ansluten" och status "Internetåtkomst". Alltså såg det ut precis som vanligt förutom att jag trots texten inte hade någon kontakt med Internet. Eftersom det var åskväder (dock ganska långt från där jag befann mig) antog jag att det hade ställt till något i Telias utrustning. När problemet fanns kvar måndag eftermiddag kontaktar jag Telia som förnekade att de haft några störningar som kan förklara mitt problem, men tyvärr är det min erfarenhet att de alltid brukar svara så. Jag har också förvissat mig om att det inte finns någon i Windows Updates historik som tidsmässigt passar in. I brist på ideer stängde jag av PCn genom att göra strömlös (dvs plocka ur batteriet) och när jag sedan startade om datorn visar det sig till min stora förvåning att min Internetanslutning plötsligt fungerar som vanligt. Naturligtvis är jag glad att det åter fungerar men frågan är bara varför. Utan vetskap om vad som hände kan jag inte bedömma risken att det kommer att hända igen. Jag har funderat på flera alternativa förklaringar utan att komma sanningen närmare. Vad det trots allt Telia som rättade till något i sitt nät samtidigt som jag gjorde datorn strömlös eller hade det hänt något lokalt i datorn som jag råkade fixa till genom att göra datorn strömlös? Om någon har en teori om vad som egentligen kan ha hänt är jag idel öra.
 14. Nej, det finns inget sådant. Det är bara att konstatera att TB har en liten egenhet som verkar svårförklarad, men som går att leva med.
 15. Det finns inga åäö i min sökning.
×
×
 • Skapa nytt...