Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TomV

Medlem
 • Antal inlägg

  133
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  3

TomV vann dagen: 16 september 2018

TomV hade det mest gillade innehållet!

Om TomV

 • Medlemstitel
  Aktiv

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. TomV

  Dela kolumn

  Finns det något enkelt sätt att lösa följande? Jag har ett Excel-ark (modell större) som innehåller en kolumn där varje cell består av två delar med ";" som avskiljare. Finns det något enkelt sätt i Excel att omvandla kolumnen till två separat kolumner? Även det omvända är av intresse, dvs att slå ihop två separat kolumner till en.
 2. Jag har ett Windows 8.1-system som jag normalt kopplar upp via mobilt bredband. Eftersom det i 8.1 numera tillkommer endast några få uppdateringar per månad kan jag utan problem i inställningar ange "anslutning med datapriser" som AV. Det som ofta händer är att "anslutning med datapriser" utan min inblandning återställs till PÅ. MIn misstanke är att det sker i samband med Windows Update, men jag har inte bekräftat att det stämmer. Någon som känner igen sig och vet vad det beror på och om man kan undvika att det sker?
 3. TomV

  TEXTEDITOR

  Tyvärr är problemet som det verkar helt slumpmässigt och jag har inte hittat något sätt skapa det med flit. Det kan gå flera veckor utan att det händer, det kan också uppstå flera gånger samma dag. Oftast adderas texten längre ner i dokumentet än vad som var avsikten, men jag är inte säker på om det alltid är så. Det egentliga bekymret är att texten hamnar utanför skärmen så att man får börja leta efter var det har tagit vägen. Jag har nu börjat att notera precis vad som sker varje gång felet uppträder, kanske kommer det att visa sig finnas logik i galenskapen som jag hittills missat. Jag vet att det har hänt flera gånger när jag börjat inmatningen i kolumn 1 på en rad och sedan jag började undvika det har jag inte haft några problem, men det kommer ju att ta flera veckor utan problem innnan jag kan dra några slutsatser av det. Just nu lutar det åt att jag, när det gäller stora textdokument, kommer att försöka med något annat gratisprogram, t ex Notepad++ (tips om andra mottages med tacksamhet).
 4. TomV

  TEXTEDITOR

  Tur att någon är vaken, TACK. Helt rätt att det skall vara riched32.dll. Intressant att det är den på C:\Windows\SysWOW64. Där finns den även i Windows 8.1 och det är i så fall den man skall byta ut. Frågan är då bara vad man skall ersätta den med. Det som stör mig lite är att det inte finns någon bekräftelse på att det verkligen löser problemet. Jag är inte speciellt förtjust i problem av typ "händer någon gång ibland utan att man vet varför". Om man byter ut riched32.dll så kan det ta veckor innan man kan dra någon slutsats om det gjort någon nytta eller ej.
 5. TomV

  TEXTEDITOR

  Fookes Software visar sig vara betydligt mer intresserade av mitt lilla problem med text som hamnar fel än vad jag hade förväntat mig. Det visar sig nu att samma problem i stora dokument har rapporterats tidigare i NoteTab Pro. Förslaget till lösning då var att byta ut filen rich32.dll, men detta visar sig vara inte helt enkelt eftersom den i min dator finns på sex olika ställen och flera av dem dessutom olika versioner. En ytterligare komplikation är att det aldrig bekräftades att det gjorde någon nytta.
 6. TomV

  TEXTEDITOR

  Glömde kommentera en sak. Jag antar att Light är en skalad version av Pro och därför misstänker jag att samma fel finns i båda. Antagligen har man på Fookes Software samma misstanke vilket skulle förklara varför de var så pass intresserade av att få veta mer om det.
 7. TomV

  TEXTEDITOR

  Håller helt med. Att en gratisversion bara innehåller grundfunktionerna är inte alls konstigt, den skall ju vara reklam för betalversionen. Min förhoppning var inte att få en fullständig undo-funktion som i Pro utan handlade om att öka ut den så att man kan backa ett antal steg (kanske 5 - 10). Det hade hjälpt i mitt fall för att kunna backa ur text som hamnat på fel ställe. Din förmodan när det gäller dokumentstorlek är helt riktig. Det dokument som ibland bråkar med mig är 4294 kB.
 8. TomV

  TEXTEDITOR

  När jag ställde frågan till Fookes Software om planer att utveckla "undo" i NoteTab Light fick jag svaret att det inte fanns några sådana utan att de då rekommenderade NoteTab Pro. De skrev också: NoteTab Light is a freeware program and is currently not under development and is provided as is. Once we do start developing NoteTab Pro and the other versions, we can look into this. De beskriver "undo" i NoteTab Pro som "the ability to complete multiple undo´s" och jag tolkar "complete" som något i stil med Word att man kan backa hela vägen tillbaks där man började. Notera att det står "currently", det finns alltså inget som hindrar framtida utveckling. Jag nämnde i förbigående att anledningen till min fråga var att jag har problem med att text ibland hamnar på fel ställe i dokumentet och att det är lite problematiskt eftersom texten hamnar utanför skärmen så att man inte enkelt kan se var den tar vägen och det var faktiskt de själva som bad att få veta mer om vad som händer. Det har efterlyst vissa kompletterande uppgifter som jag nu har skickat. Att de visade intresse för det tolkar jag som att även om det för närvarande inte sker någon utveckling så är de inte främmande för att göra visst underhåll. Jag har alltså använt NoteTab Light sedan 2013 och det är först nyligen som jag upptäckt buggen. Det är egentligen bara i ett enda dokument jag lagt märke till det och som råkar vara betydligt större än mina övriga dokument. Att dokumentet funnits länge och problemet uppstår först nu antyder att det kan ha med storleken att göra.
 9. TomV

  TEXTEDITOR

  Ett gammalt ämne från 2013 som åter blivit aktuellt. Jag letade då efter en texteditor som ersättere för den jag tidigare använde och som visade sig inte fungera i Windows 8. Jag fick två förslag NoteTab Light och Notepad++ och jag valde den förstnämnda. Det finns tyvärr en bugg i NoteTab Light som innebär att när man placerar cursorn för att mata in text så händer det ibland att texten man matar in hamnar någon annanstans i dokumentet och inte där cursorn är placerad. Det som komplicerar saken är att texten hamnar utanför skärmen så det ibland inte är helt enkelt att lokalisera var texten tagit vägen. Enklaste sättet att bli av med den felaktiga texten skulle vara att göra UNDO några steg bakåt, men i NoteTab Light är detta begränsat till att man bara kan backa ett steg. Det pågår för närvarande ingen utveckling av NoteTab Light och därför har jag inga större förhoppningar om varken att buggen rättas till eller att UNDO-funktionen utökas. Jag skulle uppskatta om någon som använder sig av Notepad++ kunde berätta för mig om UNDO-funktionen i den är lika begränsad som i NoteTab Light. Jag är också intresserad av alternativa förslag till texteditor förutom de två nämnda.
 10. TomV

  LÖST Snabblänkar i Google Chrome

  Till min stora förvåning är ärendet med snabblänkar i Google Chrome nu löst. Sedan några dagar tillbaks har antalet tillgängliga direktlänkar ökats ut från 8 till 10. Dessutom går det att redigera så att man kan styra vilka 10 länkar man vill prioritera. När jag startade ämnet i augusti skrev jag också en förfrågan till Google. Därifrån har jag inte hört något så om det har med saken att göra eller är en ren slump har jag ingen aning om.
 11. TomV

  LÖST Snabblänkar i Google Chrome

  Eftersom det verkar som min fråga blivit missförstått, troligen för att jag uttryckt mig oklart, gör jag ett nytt försök. Jag har flera hundra bokmärken fördelade på en stort antal mappar efter tema. För att välja en hemsida via bokmärken krävs normalt två eller tre knapptryckningar. Alternativet man kan använda i Google Chrome är att, för de hemsidor man använder mest frekvent, utnyttja de åtta direktlänkar som finns i nedre halvan av skärmen. Det jag noterat på senare tid är en av de hemsidor jag använder allra mest inte längre finns bland direktlänkarna och det jag efterlyser är ett sätt att påverka vilka hemsidor som har direktlänk.
 12. När jag startar Google Chrome får jag upp åtta länkar som verkar vara de som jag mest frekvent använder. Sedan en tid tillbaks saknas dock en länk som jag använder dagligen och definitivt borde finnas med och som tidigare också gjorde det. Jag har letat efter en beskrivning över hur urvalet att länkar sker, men inte hittat något. Någon som vet vad som kan vara orsaken till att en frekvent använd länk inte finns med?
 13. Inget känsligt eller hemligt alls, men problemet är nu löst. De skapade PDF-dokumenten var korrekta och sökbara, men sedan hände något konstigt när de lades in på hemsidan. Genom att byta metod vid överförandet till hemsidan är problemet nu ett minne blott.
 14. I mitt första inlägg beskrev jag två olika fenomen som handlade om PDF-filer. Min punkt nr 1 besvarades redan i det första svaret och har därför inte ytterligare berörts. Punkt 2 handlar om hur en och samma PDF-fil beter sig olika beroende på om man gör sökning i filen direkt i Google Chrome respektive om man öppnar den och söker med Acrobat Reader. I det första fallet beter det sig precis som förväntat, man söker på en textsträng och för varje gång man trycker "nästa" så markeras nästa förekomst av textsträngen. Om man med Acrobat Reader söker på samma textsträng så får man för varje gång man trycker "nästa" en ny markering i PDF-filen, men det som markeras är inte vald textsträng utan någon helt annat som dessutom är olika för varje "nästa". Jag har tidigare nämnt att även om markeringarna i Acrobat Reader hamnade fel så skulle antalet förekomster vara korrekt, vilket jag nu kan dementera eftersom det visar sig att även antalet förekomster ibland blir fel. Jag tolkar svaren jag fått som att ingen har stött på något liknande och eftersom jag delar Cecilias uppfattning att detta beror på det verktyg man har använt för att skapa dokumentet har jag kontaktat hemsidan för att förhoppningsvis få utrett hur man har gått tillväga.
 15. Precis så är det och jag har kontaktat de ansvariga för hemsidan för att försöka få svar på vad de använder för verktyg för att skapa sina PDF-dokument.
×