Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

TomV

Medlem
 • Antal inlägg

  140
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  3

TomV vann dagen: 16 september 2018

TomV hade det mest gillade innehållet!

Om TomV

 • Medlemstitel
  Aktiv

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. TomV

  Hårdvaruservice

  Jag har de senaste 20 åren köpt mina datorer i "små datorbutiker som tar hand om service" och jag upplever det som mycket enklare än att ha kontakten med tillverkaren om det skulle uppstå något problem även om det i mitt fall till stor del handlar om en större tillverkare, nämligen ASUS. Problemet med de små datorbutikerna verkar dock vara att ekonomiskt överleva. Den första butiken jag anlitade lade ner 2010 och den jag då började anlita har alltså nu också upphört vilket jag alltså upptäckte för några dagar sedan. Eftersom jag inte trivs med att vara "butikslös" inleder jag nu sökandet efter en ny "mindre datorbutik med service".
 2. TomV

  Hårdvaruservice

  De gånger jag har haft hårdvaruproblem med mina datorer har de lämnats in för service hos butiken där de är köpta. Jag upptäckte för några dagar sedan att butiken har upphört och det finns ingen hänvisning vart man rekommenderas vända sig istället. Hur gör man då om man har behov av hårdvaruservice?
 3. Det du beskriver är precis den enkla lösning jag hoppades på. Att jag tar min backup av hela mappen Thunderbird, trots att bara en delmängd behövs, är av ren bekvämlighet. Tidsmässigt visar sig skillnaden vara försumbar. I mitt fall heter mappen Profiles och därunder mycket riktigt mappen slumpen.default. Tricket är alltså att låta Thunderbird bestämma slumpnamnet i nya datorn och använda sig av det.
 4. Jag är på väg att installera Thunderbird i en ny dator och funderar på enklaste sättet att föra över mail, mappar och epostkonton från min nuvarande dator. Jag tar regelbundet backup av mina mail och mappar genom att kopiera C:\Users\UserName\AppData\Roaming\Thunderbird. Jag föreställer mig att enklaste metoden att få över mail och mappar skulle vara att kopiera över denna mapp till den nya datorn, men frågan är om det finns någon hake i den metoden? Finns det något motsvarande sätt att få över även konfigurationen av epostkontona? Det finns i Thunderbird "Import/export-verktyg", men jag får intrycket att det är mer omständigt att använda sig av dem.
 5. TomV

  Mobilt bredband från Telia

  Helt rätt, beslutet blir enkelt. Vitsen med att uppdatera USB-modemet hade varit att man hade undvikit en deadline om fyra veckor och kunnat låta det ta sin tid att hitta den optimala långsiktiga routerbaserade lösningen.
 6. TomV

  Mobilt bredband från Telia

  > Ja, det är så enkelt. Jag tackar och bockar! > Nej, svårt att tro det. Windows7 eller SENARE måste det vara skrivet? Även jag hade svårt att tro att det kunde vara sant och har därför frågat flera gånger, men de vidhåller att det inte går att uppdatera med senare än Windows 7. Dessutom skyller de på Huawei. Ett par citat ut svaren från Telia. Svar 1: Modellen E3276 är extra klurig att uppdatera eftersom kompatibiliteten med nyare operativsystem är ytterst begränsad. Mitt bästa tips blir att försöka uppdatera USB-stickan från en äldre dator som använder windows 7 eller tidigare. Förstår att det känns onödigt krångligt men vi håller en dialog med Huawei hur vi kan lösa uppdateringen på ett smidigare sätt. Svar 2: Förstår att detta kan vara rätt så jobbigt men då Huawei inte vill hålla en stadig dialog kan vi Telia inte göra så jätte mycket då det är dom som äger hårdvaran och sköter uppdatering osv. Men det är som min tidigare kollega skrev om du har möjlighet att ta fram en dator med windows 7 så kommer denna installation inte vara några problem att genomföra.
 7. Eftersom jag inte har möjlighet till fast bredband i sommarstugan är det löst på enklast möjliga sätt med ett mobilt bredbandsabonnemang hos Telia och ett USB 4G modem. Jag har nu fått ett brev från Telia som uppmanar till att uppdatera mjukvaran i modemet senast 30 april annars riskerar antingen att det fungerar sämre eller inte alls. Tittar man lite närmare på visar det sig dessutom att för att kunna uppdatera mjukvaran i modemet måste man ha tillgång till en dator med Windows 7 eller tidigare vilket jag inte ens hade när abonnemanget med USB-modem tecknades. Alltså har man fyra veckor på sig att antingen överge Telia eller byta USB-modemet mot någon av de tre routrar med inbyggt 4G modem som de saluför. Eftersom jag aldrig haft någon trådlös router tidigare och tiden är knapp fram till 30 april har jag ett par dumma frågor som jag hoppas någon vänlig själ kan hjälpa mig med. Om man väljer Telia måste första stegen vara att flytta över SIM-kortet från USB-modemet, ansluta och starta routern. Behöver man göra någon form av åtgärd i datorn? Idag startar jag mitt mobila bredband genom att klicka på en ikon i verktygsfältet och får upp en skärm med rubrik NÄTVERK och tre underrubriker. Under underrubrilk MOBILT BREDBAND finns idag mitt mobila bredband och det är bara att aktivera och ange en PIN-kod. En annan rubrik är WI-FI och därunder finns ett antal nätverk som jag aldrig använder. I den bästa av världar skulle routern, när man startat den, dyka upp under WI-FI och kan aktiveras på motsvarande sätt. SSID och lösenord som behövs för identifikationen förutsätter jag levereras tillsammans med routern. Det jag funderar över är om det är så enkelt eller man måste göra någon form av konfigurering i datorn för att den skall hitta routern?
 8. TomV

  Dela kolumn

  Finns det något enkelt sätt att lösa följande? Jag har ett Excel-ark (modell större) som innehåller en kolumn där varje cell består av två delar med ";" som avskiljare. Finns det något enkelt sätt i Excel att omvandla kolumnen till två separat kolumner? Även det omvända är av intresse, dvs att slå ihop två separat kolumner till en.
 9. Jag har ett Windows 8.1-system som jag normalt kopplar upp via mobilt bredband. Eftersom det i 8.1 numera tillkommer endast några få uppdateringar per månad kan jag utan problem i inställningar ange "anslutning med datapriser" som AV. Det som ofta händer är att "anslutning med datapriser" utan min inblandning återställs till PÅ. MIn misstanke är att det sker i samband med Windows Update, men jag har inte bekräftat att det stämmer. Någon som känner igen sig och vet vad det beror på och om man kan undvika att det sker?
 10. TomV

  TEXTEDITOR

  Tyvärr är problemet som det verkar helt slumpmässigt och jag har inte hittat något sätt skapa det med flit. Det kan gå flera veckor utan att det händer, det kan också uppstå flera gånger samma dag. Oftast adderas texten längre ner i dokumentet än vad som var avsikten, men jag är inte säker på om det alltid är så. Det egentliga bekymret är att texten hamnar utanför skärmen så att man får börja leta efter var det har tagit vägen. Jag har nu börjat att notera precis vad som sker varje gång felet uppträder, kanske kommer det att visa sig finnas logik i galenskapen som jag hittills missat. Jag vet att det har hänt flera gånger när jag börjat inmatningen i kolumn 1 på en rad och sedan jag började undvika det har jag inte haft några problem, men det kommer ju att ta flera veckor utan problem innnan jag kan dra några slutsatser av det. Just nu lutar det åt att jag, när det gäller stora textdokument, kommer att försöka med något annat gratisprogram, t ex Notepad++ (tips om andra mottages med tacksamhet).
 11. TomV

  TEXTEDITOR

  Tur att någon är vaken, TACK. Helt rätt att det skall vara riched32.dll. Intressant att det är den på C:\Windows\SysWOW64. Där finns den även i Windows 8.1 och det är i så fall den man skall byta ut. Frågan är då bara vad man skall ersätta den med. Det som stör mig lite är att det inte finns någon bekräftelse på att det verkligen löser problemet. Jag är inte speciellt förtjust i problem av typ "händer någon gång ibland utan att man vet varför". Om man byter ut riched32.dll så kan det ta veckor innan man kan dra någon slutsats om det gjort någon nytta eller ej.
 12. TomV

  TEXTEDITOR

  Fookes Software visar sig vara betydligt mer intresserade av mitt lilla problem med text som hamnar fel än vad jag hade förväntat mig. Det visar sig nu att samma problem i stora dokument har rapporterats tidigare i NoteTab Pro. Förslaget till lösning då var att byta ut filen rich32.dll, men detta visar sig vara inte helt enkelt eftersom den i min dator finns på sex olika ställen och flera av dem dessutom olika versioner. En ytterligare komplikation är att det aldrig bekräftades att det gjorde någon nytta.
 13. TomV

  TEXTEDITOR

  Glömde kommentera en sak. Jag antar att Light är en skalad version av Pro och därför misstänker jag att samma fel finns i båda. Antagligen har man på Fookes Software samma misstanke vilket skulle förklara varför de var så pass intresserade av att få veta mer om det.
 14. TomV

  TEXTEDITOR

  Håller helt med. Att en gratisversion bara innehåller grundfunktionerna är inte alls konstigt, den skall ju vara reklam för betalversionen. Min förhoppning var inte att få en fullständig undo-funktion som i Pro utan handlade om att öka ut den så att man kan backa ett antal steg (kanske 5 - 10). Det hade hjälpt i mitt fall för att kunna backa ur text som hamnat på fel ställe. Din förmodan när det gäller dokumentstorlek är helt riktig. Det dokument som ibland bråkar med mig är 4294 kB.
 15. TomV

  TEXTEDITOR

  När jag ställde frågan till Fookes Software om planer att utveckla "undo" i NoteTab Light fick jag svaret att det inte fanns några sådana utan att de då rekommenderade NoteTab Pro. De skrev också: NoteTab Light is a freeware program and is currently not under development and is provided as is. Once we do start developing NoteTab Pro and the other versions, we can look into this. De beskriver "undo" i NoteTab Pro som "the ability to complete multiple undo´s" och jag tolkar "complete" som något i stil med Word att man kan backa hela vägen tillbaks där man började. Notera att det står "currently", det finns alltså inget som hindrar framtida utveckling. Jag nämnde i förbigående att anledningen till min fråga var att jag har problem med att text ibland hamnar på fel ställe i dokumentet och att det är lite problematiskt eftersom texten hamnar utanför skärmen så att man inte enkelt kan se var den tar vägen och det var faktiskt de själva som bad att få veta mer om vad som händer. Det har efterlyst vissa kompletterande uppgifter som jag nu har skickat. Att de visade intresse för det tolkar jag som att även om det för närvarande inte sker någon utveckling så är de inte främmande för att göra visst underhåll. Jag har alltså använt NoteTab Light sedan 2013 och det är först nyligen som jag upptäckt buggen. Det är egentligen bara i ett enda dokument jag lagt märke till det och som råkar vara betydligt större än mina övriga dokument. Att dokumentet funnits länge och problemet uppstår först nu antyder att det kan ha med storleken att göra.
×