Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Madame Mim

Medlem
 • Antal inlägg

  50
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  2

Madame Mim vann dagen: 2 december 2017

Madame Mim hade det mest gillade innehållet!

Om Madame Mim

 • Medlemstitel
  Användare

Profil

 • Kön
  Kvinna
 • Ort
  Stockholm
 1. Ja, det har jag (hinner kolla ungefär 1 grej mellan varje omstart...). Det står "Enheten är uppdaterad." Android-version 8.1.0.
 2. Jag har en Motorola Moto G5S dual-sim som jag köpte i november 2017. I går morse uppdaterade den till Android 8.1 och efter att ha startat om 4-5 gånger fungerade den problemfritt hela gårdagen, vilket var en evig tur eftersom vi var på resande fot och använde den hela tiden för att ta oss fram. Men precis när vi kom hem på kvällen började den plötsligt av sig själv starta om igen - och har hållit på så sedan dess. Den funkar i 1-3 minuter innan den startar om, men inte helt, för efter omstarten kräver den inte pinkoderna för simkorten utan bara för skärmlåset. Jag har googlat och hittat att det har varit problem med uppdateringen till Android 8 för vissa mobiler, men jag har inte hittat någon lösning. Det finns gott om både minne och lagring och jag har testat att stänga av helt och starta om, ladda fullt etc. Ingenting hjälper. Att återställa till fabriksinställningarna står inte på min dagordning och jag behöver verkligen akut mobilen. Har någon här en lösning? Svar till signatur "Desperat"
 3. Nu har jag själv löst problemet, utan att behöva använda något externt program. Höll på länge och testade och trixade men lyckades inte hitta just fältet Ämne i metadatan i vare sig Adobe Bridge eller Exif Pro, och därför gick det inte att radera den texten där, med eller utan metadatamall. (Jag prövade med Rubrik, men det var inte den.) Till slut kom jag på en enklare lösning. Markerade alla foton i Windowsmappen och högerklickade, valde Egenskaper --> Information. Klickade på "Ta bort egenskaper och personliga uppgifter" längst ner. Markerade "Ta bort följande egenskaper från filen". Bockade i Ämne. Klickade på OK. Klart. Lätt som en plätt raderades all dubbeltext. Hurra!
 4. Å vad jättesnällt, stort tack! Jag sätter i gång i helgen så får vi se om jag klarar det själv eller ej. Återkommer! Japp, jag jobbar alltid med kopior.
 5. Ja, det har jag faktiskt, för jag laddade ner den när jag testade olika varianter med bildtexten i samband med min förra fråga. Jag har inte hunnit utforska den än men ska testa det som du föreslår. Tack!
 6. Ny fråga men relaterad till min förra fråga. Där skrev jag: "När jag skriver en bildtext under "Lägg till text" i Windows Live Fotogalleri hamnar texten inne i metadatan i fotot på två ställen: i fälten Titel och Ämne (under fliken Information)." Och när jag skapar ett album i JAlbum blir bildtexten alltså dubbel, dvs. texten från båda fälten, Titel och Ämne, visas. Om jag i stället gör det omvända, dvs. går in i själva fotot under Egenskaper/Information och skriver en bildtext i fältet Titel, en annan i Ämne och en tredje i Kommentarer så är det bara den som står i Titel som syns i Windows Live Fotogalleri. Så nu undrar jag: Finns det något snabbt och bra sätt att få bort den dubbla texten från fältet Ämne från tusentals foton?
 7. Du har alldeles rätt. Jag hade skrollat för snabbt och bara sett den ändlösa rappakaljan. Men mitt i allt det oläsliga, rätt högt upp, var ett avsnitt med läslig text som började med <x:xmpmeta xmlns:x="adobe:ns:meta/", några rader längre ner står källan: <xmp:CreatorTool>ExifPro (stämmer), och ytterligare några rader längre ner hittade jag min test-bildtext efter taggen <rdf:li xml:lang="x-default">. XMP står tydligen för "Extensible Metadata Platform", skapad av Adobe. Från Wikipedia: "The defined XMP data model can be used to store any set of metadata properties", och så följer ett exempel med metadata från ett foto. Hade aldrig hört talas om XMP. Så kort och gott innebär det att det går att lagra en fruktansvärd massa data i ett foto, men under Egenskaper visar Windows bara en bråkdel av dem? Och det var därför som bildtexten inte fanns i metadatakolumnen till höger i programmen ExifPro och Adobe Bridge, men däremot i Picasa - därför att programmen visar olika delar av den långa metadatan? Ojoj. Nu har jag lärt mig en massa nytt. Tusen tack Mr Andersson!
 8. Aha - du menar alltså att den faktiskt finns där fast Windows inte visar den?? Jag trodde det var samtliga befintliga fält som visades under Egenskaper/Information. Jag gjorde som du sa, men i Anteckningar ser filen ut så här: . Testade också att spara som csv och öppna den i Excel, men det var samma rappakalja. Innan jag såg ditt svar hann jag skriva till JAlbums support, så jag avvaktar deras svar innan jag markerar ditt svar som bästa lösning.
 9. Tack för ditt svar. Om texten finns i metadatan inne i fotofilen, var finns den i så fall? Och varför syns den inte? När jag högerklickar på fotot och väljer Egenskaper och sedan fliken Information så finns den ingenstans. Inte under Beskrivning / Titel, Ämne, Kommentarer och inte heller i något fält under de andra rubrikerna. Den finns helt enkelt inte med. Den syns inte heller i Windows Live Fotogalleri. Däremot som sagt i ExifPro (men bara på bilden, inte i metadatan i högerkolumnen!) och även i JAlbum. Så min fråga kvarstår: Var finns den?
 10. Det här är ett långt inlägg, men jag tror bakgrund och kontext är nödvändigt. Jag tycker om att skriva bildtexter och vill ha dem inne i själva fotot, i metadatan, inte i en textfil utanför. Vill inte heller skriva in dem under Egenskaper/Information på vartenda foto, så jag har testat många bildbehandlingsprogram och slutligen fastnat för Windows Live Fotogalleri. Har även fler installerade, t.ex. Picasa och XnView, men som en extra koll installerade jag i går också ExifPro och Adobe Bridge. När jag skriver en bildtext under "Lägg till text" i Windows Live Fotogalleri hamnar texten inne i metadatan i fotot på två ställen: i fälten Titel och Ämne (under fliken Information). Det har inte varit något problem hittills för jag har skapat mina album i OneDrive, men nu vill jag ha dem i JAlbum. Jag har valt ett skal som visar metadatan (Gromit), och när jag skapar ett album visas också mycket riktigt bildtexten - men den blir dubbel, dvs. texten från båda fälten, Titel och Ämne, visas. Testade då att skriva in bildtext i andra program: När jag skriver in den i XnView hamnar den inte i metadatan och syns ingenstans. När jag skriver in den i Picasa och ExifPro syns den inte heller i metadatan i själva fotot - men däremot syns den vid fotona i båda programmen och även i Adobe Bridge (där jag ännu inte har hittat någon möjlighet att lägga till bildtext). OCH bildtexten syns även i JAlbum när jag skapar ett album där!!! Och nu till min fråga: Hur är det möjligt att bildtexten syns i externa program när den bevisligen inte finns i metadatan i själva fotot??? Var är den lagrad och hur kan den följa med om den finns utanför fotot? Jag hittar den inte heller i metadatan i högerkolumnen i programmen ExifPro eller Adobe Bridge, bara på själva fotot i mitten. I Picasa däremot finns den med i infokolumnen "Egenskaper" under rubriken Bildtext, TROTS att den inte finns i själva fotot! Jag har också en relaterad fråga men jag tar den här först. Håller tummarna...
 11. Jamen tusen tack Mikael! Det var precis det som var felet. Jag ringde Kjell & Co. och killen där bara skrattade när jag berättade att en på PhoneHouse hade varit säker på att det inte hängde på pennan. Samsung har sett till att deras penna enbart fungerar på Samsungenheter - och ibland tydligen inte ens det, som du säger - och han visste också hur, men det har jag glömt nu. Jag har nu köpt en aktiv styluspenna (Adonit Jot Dash 2) och den funkar klockrent i alla installerade note-appar i alla enheter, inklusive i OneNote, så jag behöver inte ens ha någon särskild app för det! Underbart. Tack igen!
 12. Jag har en urgammal Galaxy Note telefon/surfplatta-kombi med S Pen och penna som jag älskar. Den är dock snart pensionsfärdig och jag har flera andra enheter, men ingen mer Samsung, och jag får inga note-appar att fungera i dem tillsammans med Galaxy Notes penna. S Pen funkar bara i Samsung och de appar jag har laddat ner och testat går det utmärkt att skriva med fingret i, men inte med pennan trots att jag har ställt in den på extern penna. De är: LectureNotes, HandWrite Pro, Squid, INKcredible och QuickMemo+. Alla testade i en Huawei MediaPad T2 och en LG G3. Sen tröttnade jag och tyckte det var enklare att fråga här än att testa i ännu fler enheter (har också Sony Xperia Z och Motorola Moto G5S). Jag har inte köpt någon annan penna och testat för jag frågade i en Phone House, och de sa att det garanterat inte var den det hängde på. Kan det vara så i alla fall? Jag vill alltså skriva, inte rita, och med penna, inte med fingret. Tack på förhand för tips!
 13. Vill bara berätta hur det gick sen. Jag gick till Kjell & Co. där jag hade köpt Plexgear Moviesaver 500 och förklarade problemet. En väldigt sjyst kille försökte inte genast sälja på mig Moviesaver 600 utan rådde mig att först ladda ner drivrutinerna till 600 från deras webbplats och testa tillsammans med 500-dongeln. Tyvärr funkade inte det heller. Så nu har jag köpt 600, och det funkar klockrent. Vilket bekräftar att 500-dongeln inte funkar med Win10. Och den tid jag la ner på att försöka lösa det var värd mer pengar än de få hundralappar 600-dongeln kostar...
 14. Nej, det är en MBR-disk. Mysko. Men det spelar ju alltså ingen roll längre.
 15. Jag förstår. Ja, om Change Partition Type ID hade funnits som ett alternativ så skulle det såklart ha varit det första jag hade testat, eller att försöka tilldela en enhetsbokstav. Men antingen hade du en betalversion eller så har de tagit bort funktioner i gratisversionen, för det alternativet finns inte hos mig. Under Advanced har din skärmdump tio alternativ och min gratisverson sju, och det enda som går att göra där är Check partition och Wipe data, allt annat är gråat. Men som sagt, mitt problem är löst så jag släpper det här nu.
×
×
 • Skapa nytt...