Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Axfast

Medlem
 • Antal inlägg

  8
 • Gick med

 • Senaste besök

Om Axfast

 • Medlemstitel
  Nykomling
 • Födelsedag 1943-07-05

Profil

 • Kön
  Man
 1. Tack alla för erhållna tips! Idag var jag inne och "rotade" med mitt barnbarns dator. Provade tipset från Cecilia ovan, men stötte på problem och valde därför att formatera om HDDn (volym 5). Allt togs naturligtvis bort på denna och jag fick efteråt ett felmeddelande med några olika alternativ för hantering och kom efter ett tag fram till vad göra. Uppdaterade W10 på SSDn (volym 3) och såg till att med hjälp av "msconfig" få bort W10 på den andra volymen. Körde även manuellt en återställningspunkt för säkerhets skull. Allt OK efter detta, men naturligtvis återstår installation av det som tagits bort på HDDn. En nyttig läxa för mitt barnbarn, som får hantera detta. Härmed torde detta ärende vara avslutat för mig. TACK!
 2. Hör och häpna! Vid start av datorn idag gick jag in på volym 3 (SSD) där W10 ursprungligen installerats. När Acerloggan kom tryckte jag på F12 och kom sedermera in på "reparationstillbehören" för den ursprungliga W10 och då det nu fanns plats på disken gick det att göra återställning, som galant installerades och fungerade. Då finns det alltså två fungerande installationer av W10; volym 3 på SSDn och volym 5 på HDDn.. Går man in och tittar på resp har enheterna dock bytt beteckning beroende på var W10 ligger. Har också försökt ta bort installationen på HDDn bl a med hjälp av "superadministratören" dock utan att lyckas. Får besked att tillåtelse krävs från "Trusted Installer". Vem det nu är? Den enda möjligheten jag nu ser är att formatera om HDDn innehållande 197 GB av totalt 931, varvid allt innehåll försvinner. Har redan sparat en del för säkerhets skull. Synpunkter/tankar?
 3. Tackar för det senaste tipset. Jag har fått tag i manualen för datorn och från den framgår också hur jag kan återställa C-disken (SSDn) med det ursprungliga mjukvaruinnehållet. Skall så snart som möjligt prova det.
 4. Det är en Acer och när Acerloggan dyker upp finns det en instruktion längst nere med två punkter. I dessa nämns två funktionstangenter att vid behov använda. Har glömt exakt vad det står men klart och tydligt sägs F12, som jag vill minnas för att välja boot. Det var den tangenten jag använde, innan jag gjorde ominstallationen och fick då fram "reparationstillbehören" i W10 befintlig på SSDn.
 5. Tack för alla tips! Jag är en hyfsat van dataanvändare, men jag känner mig trots allt lite främmande inför dessa. Just nu känner jag inte för att gå in under chassit på datorn och rota. Först för att jag är osäker, men framförallt av garantiskäl, om något skulle hända beroende på mig, då datorn är så ny. Har dock några andra tankar, som jag få belysta. När jag tidigare försökte återställa W10 till SSDn gick det inte och efter att ominstallation skett på HDDn förstod jag varför. Genom felaktigt sparande av mitt barnbarn fanns bara knappt 5 GB kvar av totalt drygt 120 på SSDn. Jag rensade den direkt efteråt, så det finns nu minst 60 GB tillgängligt. När man nu startar datorn kommer det fram två rutor att det finns två OS; ett på volym 3 (det "korrupta") och ett på volym 5 (det fungerande) Innan ominstallationen kunde jag genom att trycka på tangent F12 få fram en skärm med olika möjligheter för återställning, felsökning etc. Genom att vid start välja att gå in på volym 3 och sedan trycka F12 kanske jag fortfarande kan komma in på "åtgärdssidorna" och den vägen kanske återställa W10 på SSDn: vad tros om detta? Ett annat alternativ kanske är att genom kommandotolken (om tillgänglig) prova SFC och DISM; rimligt och möjligt?
 6. Tack för tipsen om hårddisken! Vill också ta upp en annan fråga. Vad händer, om jag avvaktar tills nästa uppgradering till W10 Fall Creators Update under oktober? Var kan denna uppgradering tänkas hamna; på SSDn eller hårddisken? Finns det någon möjlighet att styra den dit man skulle önska?
 7. Tack för två bra tips! Jag har själv tänkt att det vore bäst med W10 på SSDn, så jag skall först prova med en ominstallation på denna. Då kanske den korrupta W10 "blir till" Windows.old och sedan kan tas bort. Att fysiskt ta bort hårddisken har jag nog ej tillräckligt med kunskap för. Info om "superadministratören" kan jag helt säkert ha nytta av beroende på vad som händer. Har ej datorn hos mig, så jag återkommer snarast möjligt efter att ha försökt.
 8. Jag har ett barnbarn, som i juli köpte en stationär speldator med en SSD (D:) på ca 120 GB och en HDD (C:) på ca 900 GB. Windows 10 version 1703 var förinstallerad på D-disken på datorn. I slutet av augusti slutade W10 att fungera. Någon återställningspunkt fanns ej, så systemåterställning till tidigare fungerande konfiguration gick ej. Ej heller gick det att göra en återställning av W10 genom "Återställning". Det meddelades att D-disken måste rensas för att få plats med W10. Programmet fungerade dock icke enligt ovan-moment 22. Jag bestämde mig för en ominstallation av W10 från USB-sticka och bootade från denna. Valde disk "på måfå" och W10 installerades utan problem och fungerar.. Den blev dock installerad på C-disken och den korrupta W10-versionen ligger kvar på D-disken. Jag kan ej "radera" den senare utan får besked att det behövs tillåtelse från något "administrativt organ" (aktuellt konto är det enda på datorn med admin rättighet). Har försökt "Diskrensning" och "Rensa systemfiler", men det dyker inte upp någon "tidigare Windowsinstallation". Windows.old blev inte av, då den nya W10-installationen skedde på C-disken. Där blev det dock en mapp Windows.old, som var tom och togs bort. Hur skall jag nu kunna bli av med den korrupta W10-versionen från D-disken? Eraser är installerad på datorn. Kan jag använda detta program för att skriva över?
×
×
 • Skapa nytt...