Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

JoAr

Medlem
 • Antal inlägg

  838
 • Gick med

 • Senaste besök

  Aldrig

Allt postat av JoAr

 1. Jag använder inte själv Outlook Express men kanske kan den här guiden ge lite tips på hur du ska gå tillväga: http://support.microsoft.com/kb/270670/sv
 2. Har du kikat omkring i skrivaregenskaperna från printdialogrutan? De detaljerade inställningarna om hur skrivaren ska bete sig vid utskrift finns nämligen där. På min skrivare på jobbet kan jag välja att skriva ut färg som "automatic" eller "mono" där den sistnämnda alltid skriver ut text i svart oavsett gråskala/färg i dokumentet. Vanligtvis kan du komma åt skrivarens egenskaper/inställningar från printdialogen intill kontrollen där du väljer vilken skrivare du vill skriva ut på (man kan ju tänkas ha mer än en t.ex. möjlighet att skriva ut till pdf-fil eller något annat). PS Flyttade din tråd till "datortillbehör (hårdvara)" då den passar bättre in där.
 3. Faktum är att drivrutiner är det som är den största orsaken till att datorn hänger sig eller beter sig underligt. Orsaken är, lite förenklat, att de tillåts köra i operativsystemets innersta delar. Om drivrutinen spårar ur pga inkompatibilitet med hårdvaran eller pga ett rent programmeringsfel så kan hela operativsystemets stabilitet påverkas. I värsta fall får man en krasch som resulterar i en sk blåskärm. Vanliga program tillåts inte köra på det viset och kan därför inte orsaka några allvarligare problem än att krascha vanligtvis.
 4. Drivrutiner är en komplicerad historia under ytan så att säga vad som är fel är näst intill omöjligt. Om du kontrollerat vilken grafikkrets du har i din dator och är säker på att du valt rätt i valen på nVidias hemsida så skulle jag rekommendera att du provar att ladda hem en äldre version av drivrutinen. Det är inte alltid så att senaste versionen är den bästa. Finns det en som är markerad som WHQL så är det troligen ett bättre val än en som inte är det. WHQL står för att den är kontrollerad av Windows Hardware Quality Lab och är en stämpel som talar om att drivrutinen genomgått en hel del kompatibilitetstester och att den uppfyller alla krav på välskrivna drivrutiner som Microsoft ställt. Länken till arkivet hittar du längre ner på samma sida som du laddar ner aktuella drivrutiner hos nVidia.
 5. Det finns inga som helst hinder för att ha samma lösenord på olika användar/administratörskonton oavsett om det är på samma eller olika datorer. Nu nämner du inte vilket operativsystem du använder men i Windows kontrollpanel finns kontohanteraren och det är via den som du ändrar lösenord. Det är inte heller några som helst problem att ha olika säkerhetsprodukter på olika datorer i samma nätverk. När det gäller sista frågan om mappar och MSN så skulle jag rekommendera dig att inaktivera gästkontot och skapa ett vanligt användarkonto på datorn som du använder som gästkonto. Nu minns inte jag hur Windows hanterar det inbyggda gästkontot men många operativsystem (och kanske också Windows) lägger in lite extra begränsningar på det inbyggda gästkontot som därmed kan strula till det.
 6. Vet inte direkt om det är relaterat till felet eftersom det går att läsa CD/DVD, men du bör i vilket fall försöka hitta uppdaterade drivrutiner för ditt moderkort för att komma till rätta med det där problemet i enhetshanteraren.
 7. Tror att open bara är till för att starta program. Du kan prova att göra open=wmplayer filensnamn.mp4 för att starta Windows Media Player och ladda filen som du anger som indata till programmet.
 8. Om jag inte minns helt fel så är det lite förenklat beskrivet en uppmätt skillnad mellan ljusaste och mörkaste punkten som skärmen kan visa. Denna siffra är inte helt enkelt att tolka för det finns statisk och dynamiskt mätt kontrast och olika tillverkare kan mäta på lite olika sätt (mätt i en kolsvart rum eller kanske i ett rum med vanligt dagsljus etc.). Tumregeln är dock att hög kontrast är att föredra, dvs. 1:1000 är bättre än 1:500 (om mätningen är gjord under samma förutsättningar).
 9. Frågan är om du kan göra så mycket. Är det någon komponent i switchen som gett upp är det nog inte mycket att göra. Är det glapp i kontakten så märker du det om du trycker på den i olika riktningar eller lirkar lite med den. Slutar det knastra så vet du åtminstone att det är det. Har du någon mekanisk volym/känslighetskontroll så kan det vara oxidation och den brukar man tillfälligt kunna få bort om man drar/snurrar volymkontrollen upp och ner upprepade gånger och efter ett tag så brukar det försvinna för en tid men kommer oftast rätt snart tillbaka. Kanske är det enklaste att se sig om efter en ny kvm-switch.
 10. Du bör inte avinstallera något av dem. I princip så består Microsoft .NET av en kärna som är version 2.0. Sedan kom extra funktionalitet som blev 3.0, men som inte innehåller 2.0 delen. Här senast kom .NET 3.5 med ytterligare funktionalitet och den förlitar sig på att 2.0 och 3.0 finns på plats. Det är inte som Java där man oftast bör avinstallera gamla versionen när det kommer en uppdatering. Windows XP har inget .NET förinstallerat. Windows Vista har .NET 3.0 förinstallerat vill jag minnas (är inte helt säker på versionen). 3.5 är dock ett tillägg utöver Windowsinstallationen och Windows i sig klarar sig utan det men det kan finnas program som baserar sig på att ramverket finns installerat. ATi Catalyst Control Center använder t.ex. .NET (om de inte gjort om det senaste året vilket jag inte tror).
 11. Gå in på http://store.steampowered.com/?l=swedish och ladda hem programvaran som används för att köpa/ladda hem/uppdatera/... spel via Steam. Enklast är sedan att söka på speltiteln i programmet så hittar du demot att ladda hem.
 12. I The longest journey är huvudpersonen en tjej som studerar konst vill jag minnas och som nystar upp ett mysterium som leder henne mellan två världar, en baserad på magi och en baserad på vetenskap. Gränsen mellan världarna har börjat suddats ut vilket leder till kaos i båda världarna. Huvudpersonen har förmågan att vandra mellan de två världarna och målet är att återställa balansen. Spelet är ett peka och klicka äventyr och CD-baserade versionen fanns även med svenska röster. Den på Steam vet jag inget om. Engelska är ju givet men kanske finns även de andra språken. Just The Longest Journey finns som demo att ladda hem gratis så man kan prova spelet lite om jag inte missminner mig, men jag är inte helt säker. Gå in och kolla. Spelet vann flera Adventure Game of the Year priser när det kom.
 13. Monkey Island spelen var helt underbara. Visserligen gamla nu men de senaste ska fortfarande fungera på Windows XP vill jag minnas, men jag är inte säker. Det är mina favoriter i alla fall. Andra spel är t.ex. Wallace & Gromit's Grand Adventures - Fright of the Bumblebees (finns äldre titlar också) (2009) Runaway - A Road Adventure (2003) Runaway: The Dream of the Turtle (2007) Portal (kul spel, dock inte regelrätt äventyrsspel, ingår i OrangeBox men kan köpas separat via Steam som download) The Longest Journey (1999) fick även en nyare uppföljare som var riktigt bra. Dreamfall: The Longest Journey (2006) Vet inte hur många av dessa man kan få tag i idag men jag uppskattade alla dessa (undantaget första som jag inte provat men som fått bra respons av flera). Just det, det finns en serie av spel med Sam & Max också. De var sk. "episodic games", dvs. att de kom många kortare episoder av spelet med relativt kort tid emellan. Nu kan man köpa många av dem i ett paket. Flera av dessa spel finns att köpa och ladda hem via Steam, t.ex. Portal, The Longest Journey och Runaway spelen. Läs mer på www.steampowered.com. Där finns en hel avdelning som heter Adventure men du måste läsa på för många titlar innehåller våld. Alla spelen har dock en rating så du kan se vad de innehåller och för vem de är lämpade. Vissa av spelen kan även laddas hem som ett demo så kan du prova själv och se om de är lämpliga. Andra finns det trailers för och skärmbilder från spelen.
 14. Finns lite olika andra saker förutom drivrutiner att överväga. Jag tolkar det som att du har ett GeForce 4 grafikkort (nv4_disp skvallrar om det) i datorn vilket idag är ett gammalt grafikkort så det kan vara på väg att ge upp. Det överhettar kanske (brukar orsaka konstiga artefakter på skärmen och ofta låsa hela datorn efter ett tag) eller så har det kanske börjat bli minnesfel i grafikkortet (det har eget minne, inte att förväxlas med datorns vanliga internminne). Nätaggregatet kan börja bli gammalt och inte orka leverera tillräckligt med ström. Det brukar normalt visa sig i att du bara har problem när grafikkortet jobbar hårt så som i spel, men fungerar i huvudsak utmärkt i Windows i övrigt. Se till att inte kylflänsar/fläktar etc. på grafikkortet är fulla med damm. Se till att du laddat ur dig statisk elektricitet först innan du börjar ge dig in i datorn. Att återgå till drivrutiner som du kört på länge och vet att de fungerar bra med din hårdvara är att rekommendera. Nya drivrutiner är ändå inte förbättrade för ditt grafikkort då hårdvarutillverkarna slutar uppdatera dem för äldre hårdvara om de inte måste pga nya operativsystem etc. Nytt är inte alltid bättre när det gäller drivrutiner även om "uppgradera till senaste drivrutinerna" är ett standardsvar när det gäller support.
 15. Troligen är det så att du har filmer som är kodade i ett format som inte Windows Media Player kan spela upp som standard. Avkodare, även kallat Codec:s, behövs då laddas hem beroende på formatet på filmen. Avi-filmfiler kan vara kodade i en mängd olika format och precis om Alex98 nämner så är VLC ett bra program som innehåller dessa avkodare inbyggt i programmet. Det enklaste är alltså att ladda hem VLC och prova det programmet. Det är gratis och finns även i PC för Allas programbank om du hellre vill ladda hem det därifrån för att det känns tryggare. Om du fortsättningsvis vill använda WMP så behöver du alltså ladda hem avkodare och för det måste du veta vilken för att inte behöva installera mängder utav dem. Ett exempel på program för att indentifiera innehållet i en filmfil är att använda programmet GSpot http://www.headbands.com/gspot/. Även detta program finns i PC för Allas programbank.
 16. ip-adresserna är de hopp som dina datapaket gjorde för att nå mottagaren. Din dator går troligen via någon form av server/gateway eller dylikt hos din internet leverantör ut på stamnätens routrar fram till mottagaren. Varje ip-adress indikerar någon form av router eller server som datapaketen passerar. Genom att kolla upp ägarna till ip-adresserna så kan man rent teoretiskt kolla upp vilken väg datat tagit över internet. Vet inte om det var svar på din fråga eller om du faktiskt vill att någon kollar upp själva ip-adresserna.
 17. Ska man vara riktigt strikt så får egentligen bara Windows OEM-licenser säljas med "relevant hårdvara" som det brukar stå. Det innebär oftast att man måste köpa moderkort och processor mm. för att få köpa licensen. Att sedan många butiker säljer dessa ändå är nog ett felaktigt agerande från deras sida.
 18. Vad menar de med att de varit vända åt fel håll? Minnena har ju en liten utfasning som gör att det bara kan monteras på ett håll. Vänder man minnena fel så går de inte att montera i sockeln. Be dem noga beskriva hur denna påstådda felmontering gått till.
 19. JoAr

  Nya drivrutiner

  Personligen föredrar jag att ladda ner drivrutiner från tillverkarens hemsida så att jag vet vad jag får hem. Vanligtvis behöver man inte lägga ner en massa tid på att uppgradera drivrutiner om allt fungerar som det skall. Däremot ska man uppdatera sina program och insticksprogram i webbläsaren (t.ex. Flash, Acrobat Reader).
 20. Nu kan inte jag mac men kan det inte vara så att minnet är formaterat med mac:ens filsystem som windows inte kan läsa. Okända filsystem brukar anges som RAW i Windows vill jag minnas. Du kan ju alltid gå till en butik som säljer mac och fråga om de kan testa om så är fallet. Om du tar med ett annat USB minne som är formaterat i FAT/FAT32 så kanske de till och med kan hjälpa dig att flytta filerna till det minnet.
 21. Tilläggs ska nog också att det inte alltid fungerar trots att det ska fungera när det gäller nedklockning av minnenas hastighet som esd skriver. Han har helt rätt i det han säger men jag har stött på ett antal personer som haft problem då de blandat minnen som varit av olika typ (inte bara olika fabrikat alltså). Ibland kan man rädda situationen genom att manuellt dra ner lite på prestandan på minnena i datorns BIOS och på så sätt komma undan de sk tajmingproblem som kan uppstå. Det kan räcka med att skruva upp minnesinställningen för CAS en aning (ett eller två steg) för att få det att fungera.
 22. Apple känner till problemet och har försökt fixa det i omgångar men jag läste rätt nyligen att problemet återuppstått på Outlook 2007 igen där det tydligen inte varit några problem tidigare. Jag har inte orkat sätta mig in i vad pluginen gör men vad det än är så kan det inte vara viktigt eftersom jag inte ser någon funktionsskillnad i de delar av iTunes jag använder (vilket är rätt lite iofs).
 23. Jag har själv haft det där problemet och då var det iTunes som av något outgrundlig anledning installerat en plugin i Outlook och efter att ha deaktiverat den så avslutades Outlook som det skulle igen. Du hittar kryssrutan för pluginen i Verktyg-> Alternativ-> Fliken: Annat-> Knappen: Avancerat-> Knappen: COM-tillägg... Ta bort markeringen för iTunes Outlook Addin och se om det löser sig.
 24. Börjar det lukta bränt så är det mycket stor sannolikhet att det är nätaggregatet som är det som orsakar det hela. Samtidigt låter det lite skumt i och med att du hör att hårddiskarna går igång, dvs att datorn inte är helt död. Att inte få ner minnena ordentligt brukar inte betyda mer än att minnet inte ses av datorn. Andra saker som kan osa är trasiga kondensatorer (eller bränd elektronik över huvudtaget). Du kan titta på dem och se om de ser fräscha ut eller inte. Jämför med bilder på dåliga kondensatorer på t.ex. http://www.badcaps.net/pages.php?vid=5
 25. Om du använder ett internetsäkerhetspaket som inkluderar en brandvägg så kan det möjligtvis vara den som blockerar fjärranslutningar då fjärranslutningar kan utgöra en säkerhetsrisk. Du måste då öppna upp så att det går att fjärransluta genom brandväggen genom att justera inställningarna i brandväggen.
×
×
 • Skapa nytt...