Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

captain

Medlem
 • Antal inlägg

  21
 • Gick med

 • Senaste besök

  Aldrig
 1. Har uppgraderat min burk fr 2004 med en beg P4-cpu, större hårddisk, fjuttigt AGP grafikkort och mer RAM-minne. Funkar lysande - förutom att burkens temperatur nu är högre. Har inga mätvärden att stoltsera med utan det är min egen upplevelse. Hur ska jag parera detta? En fläkt till den enda fläktplatsen ska beställas. Dock tror jag att det är ett utblås och som jag förstår insidan av lådan så finns det ingen fläktplats för en fläkt som blåser in luft. Min fråga till er blir ifall ni tror att en liten utblåsfläkt kommer göra någon skillnad? Vidare, hur fixar jag en fläkt som blåser in frisk luft i lådan när det saknas fästen?
 2. captain

  Klona PATA-hdd

  Glömde ge feedback på era kommentarer ang kloning av PATA-hdd. Det gick förvånansvärt oproblematiskt tack vare Cecilias tips om Seagates hårddiskprogram "DiscWizard". Instruktionerna till programvaran var mycket enkla och logiska att följa. Dock har jag nu insett att mina två hdd blir relativt varma - inte undra på det då jag inte har några chassifläktar alls i min standard Compaq Presario mATX -låda! Ska köpa mig en liten fläktrackare till den enda fläktplatsen som finns:-) Möjlligen får jag endast använda en hdd för att få ner tempen i burken. Tack för hjälpen!
 3. ------------------------------------------------------------------------------------------------- KÖPES 1) Asus eller Gigabyte P45/X45/X38/P35 (ej ddr2/ddr3-comboplattor). Max 1100:-. 2) RAM-minne 4 GB PC6400/8500, typ Corsair, Kingston m fl. Max 500:-. Säljare i Sthlmsomr har prio p g a smidig hämtning. Dito med kvitto får även de förtur. För intressenter som fraktar prylarna krävs referenser alt. sköts allt via Internetgirot. Maxpriser är inkl ev frakt samt ev giroavgift. Vad har du? -Rev.? -Skick? -Komplett med tillbehör? -Pris? -------------------------------------------------------------------------------------------------
 4. Har en c2d E6600-cpu på kroken för en billig peng via blocket.se Säljaren är dock - av fler epost att döma - en aning oproffsig och har relativt dålig koll på det som säljs. Således ringer mina varningsklockor kring ifall detta är en oseriös snubbe eller ej. Ett sätt att "täcka min rygg" är att handla via Internetgiro. Intrycket jag får av denna service är att det verkar rätt säkert. Mina frågor är: Har någon därute erfarenheter av detta sätt att betala på? Är det bra? Vad är mindre bra? Vad händer om jag inte får exakt den produkt som överenskommmits - går det att få pengarna tillbaka från internetgirot? Uppskattar snabba svar då jag snart har för avsikt att avsluta affären.
 5. captain

  Klona PATA-hdd

  Cecilia skriver i sitt senaste svar från 2008-08-25 under trådtitel Hårddisken syns inte (2008-08-21): "Det du vill göra är att klona den gamla hårddisken till den nya. Seagate har ett program som heter DiscWizard som nog kan hjälpa dig med det. http://www.seagate.com/www/en-us/support/downloads/discwizard Data Migration Ladda inte bara ner själva programmet utan även beskrivningen (Learn more)." Cecilia, tack för länktipset. Innan jag ger mig in på kloningsexperimentet undrar jag ifall du (eller någon annan som läser tråden) enkelt har fått det att fungera? Fick signaler idag från en medpatient på min sjukgymnastik att, citat "det [kloning] är svårare än det låter - jag har aldrig riktigt fått det att fungera!" Eftersom jag inte vet ifall den snubben har koll eller pratar i nattmössan frågar jag nu er därute. Nedan är en uppfräschning av själva problemet. >>Hur gör man för att byta ursprungs-hdd som innehåller alla systemmappar, prgrm etc? Precisering av frågeställningen följer. Bakgrund Har idag 40 GB totalt lagringsutrymme med ett moderkort/chassi som klarar sammanlagt 2 st interna PATA hdd. Vill installera en 120- och en 160 GB Seagate Barracuda och istället få drygt 280 GB sammanlagt. Således har jag börjat med att installera 160 GB som "slave" till 40 GB "master". Men nu då? M a o, hur för jag över materialet från 40 GB till 120 GB-hdd:n, d v s byter ursprungsenhet?>>
 6. Addemunther, jag lånar tråden lite till ett liknande case, Fråga Hur gör man för att byta hdd som är "C:" d v s innehåller alla systemmappar, prgrm etc? Precisering av frågeställningen följer. Bakgrund Har idag 40 GB totalt lagringsutrymme med ett moderkort/chassi som klarar sammanlagt 2 st interna PATA hdd. Vill installera en 120- och en 160 GB Seagate Barracuda och istället få drygt 280 GB sammanlagt. Således har jag installerat 160 GB som "slave" till 40 GB "master", och följt Cecilias formateringstips i det ovanstående. Great, så långt är jag med. Men nu då? M a o, hur för jag över materialet från 40 GB till 120 GB-hdd:n (den förra är självfallet inte en del av lagringen när överföringen är klar), d v s byter hdd-enhet som är "C:"?
 7. ZuperZed, Efter en del om och men är det begagnade Titan-chassit inhandlat av en helsjysst snubbe från yttre närområdet. Först var jag intresserad, men backade, för att sedan vilja ha det igen, men då var det sålt, fast den andra köparen dök inte upp, så då fick jag det ändå, till ett lägre pris än ursprungligen. Så kan det gå! Förvånansvärt fräscht för den lilla peng jag gav. Passade även på att köpa fina 3 x PATA hdd (på totalt 530 GB) av honom - också de till ett mycket rimligt pris. Har ju så grymt mycket space i lådan så jag måste ju fylla det med nå't när vattenkylning inte är aktuellt ännu! Det vore ju trist med en låda som är så tom att den ekar... ekar... ekar... Och visst, nå'n liten slant får jag nog tillbaks när jag beslutar mig för att sälja den grymt tunga lådan - Antec kommer nog att fortsätta vara hyfsat tilltalande hos gemene datorman.
 8. Bifogar länk till ett chassi + PSU som jag varit lite intresserad av att inhandla billigt begagnat. Snåltanken är att använda det som en helt vanlig surfdatorlåda trots att dess användningsområde sträcker sig väl utanför det. Önskar feedback på hur vettigt det egentligen är att slå till!? Länk: www.antec.com/ec/productDetails.php?ProdID=01565 Fördelar Rejält med utrymme att mecka i. Sjysst kvalitet. Mycket bra kylning. Stora möjligheter att uppgradera komponenter utan några utrymmes- eller kylningsproblem. Nackdelar Förhållandevis tungt och sjukt djupt (58cm) chassi. Utnyttjar inte kapaciteten lådan är gjord för. Originalagget utbytt till ett på 350 W. Sannolikt svårsålt när jag tröttnat på det och vil köpa annan låda.
 9. Återkoppling efter inköp & installation 2 st nya Corsair PC3200, 512 MB RAM-minnen (DustinHome) Beg. Intel P4 2.66 GHz/512 Kb cache/533 MHz bus utan HT (Experten) Kylpasta (DustinHome) Totalkostnad: cirka 600 kr Resultat? Som förväntat är Compaq Presario S4100SE-burken snabbare nu än innan. Uppskattningsvis 20-30% rappare. Att surfa på sex-sju sidor samtidigt går snabbare men ibland hackar sidorna till och det blir en paus på en en-två sekunder och sedan laddar datorn igen. Mycket bättre blir det nog inte... Var det värt dryga 600:-? Absolut, kolla in fördelningen av för- respektive nackdelar nedan. Vinster: - Snabbare dator, d v s effektivare surfning, även smidigare med andra applikationer igång samtidigt etc. - Har nu ett grundläggande grepp om vilka RAM-minnen som passar vilka moderkort och processorer. - Har lärt mig att byta processor samt välja/ta bort/applicera kylpasta. - Har skapat en kontakt för begagnade datorkomponenter i närområdet. - Har sannolikt ökat burkens andrahandsvärde med några kronor p g a lite bättre grejer. Vid en ev försäljning blir datorn nog lättare såld=sparar tid & får loss lite resurser snabbt. Förluster: - Dryga 600:- fattigare. - Tiden att skriva inlägg i dessa forum samt byte av komponenterna.
 10. Jag är nyfiken på hur ni därute tänker kring statisk elektricitet vid datormeck. Är produkter som sägs vara anti-statiska egentligen nödvändiga (armlänkar, skruvmejslar, tänger, etc.) för att undvika komponentskador? Dessa funderingar har dykt upp eftersom jag aldrig har haft några som helst problem med statisk elektricitet vid datormeck. De flesta gångerna har jag arbetat på ett bord med plastduk (=köksbordet) som står på ett linoleumgolv. Utan handskar och ej heller med några speciella esd-skruvmejslar eller dylikt. I denna miljö, som jag förstår det, skapas det sällan esd. Ifall man ex vis jobbar på en heltäckningsmatta är det dock mer sannolikt, eller? Har antistatiska produkter ett berättigande? -Isåfall när? Under vilka förutsättningar skapas egentligen esd generellt? Under vilka specifika omständigheter är det direkt korkat - alltså att verkligen be om förstörda komponenter - att datormecka? M a o, när behövs det försiktighetsåtgärder för att förhindra uppkomst av statisk elektricitet? Jag har en vag misstanke om att produkter såsom de nedanstående i stora drag är onödiga. Hjälp mig att bekräfta, eller, säga emot detta! Exempel på åsyftade produkter: 1) www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=303162 2) www.dustinhome.se/pd_5007610029.aspx 3) www.dustinhome.se/pd_5010116255.aspx 4) www.dustinhome.se/pd_5010135348.aspx
 11. -- Samuel -- Experten -- Cecilia -- JoAr -- Har nu beställt två st. 512/PC3200 Corsair från DustinHome och får dem kanonbilligt p g a att jag utöver att jobba även pluggar... studenter får (ofta, dock inte på allt i deras sortiment) rabatt samt slipper betala frakt. Kanske hade det gått bra att köpa endast en 512-sticka till den redan existerande dito av annat märke och timing, kanske inte. Det är irrelevant nu. Orkade inte hålla på och testa en i taget utan bestämde mig för att köra med bra/rätt grejer direkt (valde Corsair p g a de var 20 kr billigare per minne jmf med Kingston). Minnena som byts ut lär hamna i min reservburk som är ännu äldre. Ska pm:a Experten nu och fråga lite mer om processorn han har till salu. Med en annan, snabbare cpu än min Intel Celeron är tanken att det till en ringa kostnad ska bli lite mer fart på den gamla Compaq Presario-burken! Sannolikt behöver jag inte nödvändigtvis ha en P4 med Hyper Threading (HT) utan det går lika bra med selleri... eh, jag menar utan. [det här skojet fattar man ju bara om man kollade på Sven Melander/kockarna i Nöjesnmaskinen på TV för typ hundra år sedan] Hoppas bara att fläkten/kylningen överlag pallar för en P4-processor - kanske blir det ämne för en annan tråd:-)
 12. [OFF-TOPIC] Jag har sökt vidare på nätet för att få rätsida på vilken/vilka Pentium 4-processorer som kan användas som uppgradering till mitt moderkort utifrån tidigare nämnda HP-hemsidas specs. Har funnit att det bl a är en bunt 3.06 GHz P4 på 478sockel, max 533 MHz som stöder HT: http://processorfinder.intel.com/List.aspx?ProcFam=483 Läser jag tabellen rätt då? Ska jag förstå det som att en P4-cpu utan HT inte kommer att fungera? Vidare, att en P4-HT processor med högre busshastighet, t ex 800 MHz, ej heller fungerar? Och hur in i bengen hittar jag just exakt dessa modeller - helst begagnade? Att leta efter en nål i en höstack förefaller enkelt i jämförelse... Tips efterfrågas! [ON-TOPIC] Comprende, 1 GB är max, max hast PC2700, men acceptabelt med PC3200.
 13. Jag uppskattar verkligen era snabba svar:-) Aha, Cecilia, nu förstår jag varför Nordic hardware i sina generella RAM-rekommendationer, www.nordichardware.se/Recensioner/?page=8&skrivelse=220 skriver: "---DDR400 är den lägsta minneshastigheten vi rekommenderar oavsett processorbus---". Vidare greppar jag även varför jag rekommenderades ett PC3200-minne, 400 Mz, när jag uppgraderade hos Elgiganten förut. Det var alltså inte felaktigt. Således är det denna specifikation jag ska leta efter. >>Vissa kombinationer av moderkort och minnen fungerar inte ihop alls och då brukar inte ens datorn starta. Det gäller inte bara hastigheten (PC2700 etc) utan och annan timing som latency.<< Jag antar (som även JoAr påpekat) att det är trial-and-error som gäller för att ta reda på vilka moderkort som fungerar med vilka minnen respektive vad som inte gör det. När jag surfar har även jag en hel drös med hemsidor öppna samtidigt. Med nuvarande Intel Celeron-processor fungerar det, föga förvånande, ganska halvdassigt, men det är inom ramen för acceptabelt. Jag är dock tveksam till att det kommer märkas så mkt med att uppgradera till 2x512MB= 1 GB max. Har jag fel? Expertens råd att byta processor (till en Pentium P4 med HT, min anm.) förefaller vara yttrligare en väg, sannolikt en bättre sådan, att gå för att få upp prestandan mer. Då ökar minnesbussen till 533 MHz vilket fortfarande motiverar valet av 512 MB PC3200, 400 MHz-minnen.
 14. Dator: Compaq Presario S4100SE Moderkort: MSI MS-6575, http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00032475&lc=en&cc=se&ang=sv&product=349713&dlc=sv#N405 CPU: Intel Celeron 2.40 GHz, 128 cache, 400 FSB RAM (1 av 2): 256 MB DDR PC2700 (Micron Technology, original) RAM (2 av 2): 512 MB DDR PC3200 400 MHz (Micro Memory, Elgiganten ´06) Försöker reda ut vilka RAM-stickor som passar i min dator. Beroende på er feedback uppdateras det ena, eller bägge, till maximala 1 GB. Eller inte alls? Funderingar: 1) Det senast inköpta 512/PC 3200/400 MHz-minnet är enligt ovanstående moderkortsspecifikation felaktigt. Eller?! Burken har dock fungerat helt ok för de simpla kontorsbehov vi haft. Hur kommer det sig att det fungerat ö h t? Kan detta ha påverkat (den iofs klena) datorprestandan negativt? Är det egentligen så jättecentralt att ha exakt rätt minnen, eller räcker det med nästan rätt? 2) Är det optimalt att - som i mitt fall - blanda olika DDR MB-storlekar, som dessutom är av skiftande bus-storlek och tillverkare? 3) PC2700, 333 MHz-minnen, är som jag förstår av ovanstående specifikation de rätta stickorna för mitt moderkort & CPU-FSB (100 MHz). Har hittat följande: www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s20733562#rparams=k=s20733602 Ska något av dessa fem minnen föredras? Varför? 4) Hur stor prestandaökning kan jag i praktiken räkna med då jag ökar på från 768 MB till 1 GB? Kommer det att märkas ex vis när jag surfar på flera hemsidor samtidigt? 5) Är det klokast att köpa två helt nya 512:or, eller, att inhandla en 512/PC2700 till den redan existerande PC3200? //Tacksam för kommentarer!
 15. captain

  nytt chassi

  Jimpa92, Visst är Sonata III ett rimligt alternativ ifall du vill bygga en budget-dator. En konstruktion med tidigare nämnda Antec P182 blir nästan dubbelt så dyr eftersom du även behöver inhandla ett vettigt nätaggregat. En låda mellan dessa två är ex vis Antec Sonata Plus 550 (d v s chassit Antec Solo med PSU). Mer info om det paketet finns på www.antec.com/us/productDetails.php?ProdID=15136 samt priser på www.prisjakt.nu/produkt.php?p=213032 Det sistnämnda kan istället delas upp på ett Antec Solo med ett egeninköpt PSU så blir det i stora drag detsamma. Således www.prisjakt.nu/produkt.php?p=103899 (Antec Solo) kanske med ett www.prisjakt.nu/produkt.php?p=206314 (Corsair 450 TX, mer kablar då de är fast, påverkar ev chassikylningen något negativt) eller hellre ett www.prisjakt.nu/produkt.php?p=111532 (Corsair 520 HX, färre kablar eftersom de kan tas loss, ev något bättre chassikylning p g a detta) De övervägande för- och nackdelarna samt skillnaderna med de fyra olika varianterna (Sonata III, P182, Sonata Plus 550, Solo + eget PSU) får någon annan hjälpa dig med. Någon som har koll? Annars hittar du på nätet lätt flera olika recensioner från skilda källor av lådorna ifråga.
×
×
 • Skapa nytt...