Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

RN

Medlem
 • Antal inlägg

  6 253
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  7

Allt postat av RN

 1. Eller varför inte bara använda Windows egen systemavbildning..? (Kontrollpanelen\System och säkerhet\Säkerhetskopiering och återställning\Skapa en systemavbildning) Funkade klockrent för mig när jag klonade min systemdisk från en gammal Raptor till en SSD (jag använder Windows 7 men funktionen kom nog redan i Vista(?)).
 2. RN

  3DMark11

  Jag beslutade att efter några års trogen tjänst så var det dags för min Q9650 att gå i arv till bättre behövande (min sambos dator! ). Så in med en Core i7 3770K i min dator. K:et för en icke låst multipel, men inte var det så enkelt att överklocka Ivy Bridge ändå! Man fick sitta ett tag och lära sig på nytt hur överklockning egentligen funkade. Och jag insåg att det gick inte, om det inte hade varit för att Gigabyte i somras faktiskt hade släppt en helt modifierad bios för ändamålet! Och lycklig blev jag över att ha valt dem igen, de har inte svikit mig förr när det kommer till överklockning. En riktig överklockningsnörd skrattar säkert åt det men nu kör jag iaf i 4,68GHz, med vattenkylning. Men inte kom grafikkortet GTX 580 upp sig något speciellt i 3DMark11 för det, inte ens tio procent! Så en (överklockad) Q9650 hade inte strypt kortet riktigt i den grad jag inbillat. Inte helt nöjd ännu så beslöt jag att uppgradera även GTX 580. In med två st Asus GTX 660Ti så ska det väl ändå bli lite fart på det här, tänkte jag. Och fart blev det! Mer än en fördubbling i såväl 3DMark11 (P14703) som 3DMark Vantage (P44017). I det senare gav (överklockad) Q9650 plus GTX 580 inte mer än P20858... //En lycklig RN som önskar God Jul!
 3. Roligt att du fick till det även om dynamisk kontrast ändå är något helt annat. Det stänger jag av helt.
 4. Det finns skärmar med avkännare för att avgöra hur ljust rummet är; mörkt rum ger automatiskt en mörkare skärm medan ljust rum innebär ljusare skärm. Det är tänkt som en miljöaspekt (i ett mörk rum är det onödigt ifall skärmen drar för mycket energi då skärmens ljusstyrka påverkar dess energiförbrukning väldigt mycket). Om detta är fallet nu för din skärm går funktionen i så fall att stänga av via skärmens knappar. Värt att kolla upp.
 5. RN

  3DMark11

  Kul med en gammal tråd som vaknar upp från de döda. Resultatet jag hade var alltså från hur datorn såg ut i slutet av 2010. Året efteråt stoppade jag in ytterligare 4GB minne samt bytte ut HD5870 till ett GTX580. Sedermera uppgraderade jag Vista 64 till Window 7 64. Och du påminde mig nu om att jag faktiskt aldrig kört 3DMark 11 med datorns nyare konfiguration. Inte förrän nu. Numera kör jag processorn Q9650 överklockad 35% vilket jag inte gjorde då. Allt sammantaget har i alla fall resulterat i att datorn skuttat upp till ett 50% bättre resultat i 3DMark 11 (P6347 3DMarks). Ditt resultat får jag ändå till närmare 13% bättre än mitt nyare. Men min processor är gammal och trög...
 6. Som första åtgärd så uppdatera datorns bios. Av vad jag såg så har den för grafikkortet blivit uppdaterad åtminstone tre gånger (vga-bios:en brukar inkluderas även vid uppdateringar för bärbara:s "vanliga" bios). Om felet sitter redan i bios så spelar det ingen roll vika andra åtgärder du än försöker med utan felet kommer ändå att finnas kvar. http://www.packardbell.co.uk/pb/en/GB/content/download Som andra åtgärd uppdatera drivrutinen för grafikkortet. Det brukar vara att föredra att använda den drivrutin som datortillverkaren tillhandahåller (hittas också under länken ovan) men ibland funkar det faktiskt bättre om man prövar den direkt från grafikkortstillverkaren istället. http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonmob_win7-64.aspx
 7. Går det att starta i Felsäkert läge (tryck F8 vid uppstart för att få fram valmenyn)? Ja. Förhoppningsvis får du igång datorn i Felsäkert läge. Högerklicka då Dator, välj Egenskaper - > Fliken Avancerat, knappen under Start och återställning -> bocka ur rutan Starta om automatiskt under Systemfel.
 8. RN

  winzip vs ?

  WinZip är väl ett program och inte ett filformat, men hursomhelst så tycker jag 7-Zip är ett bra gratisprogram för ändamålet.
 9. Det sker med hjälp av ett av två olika program, antingen ett för DOS-läge eller ett annat för installation under Windows. Enklast och bekvämast är ju då att använda ASUS Update för installationen direkt under Windows. Jag kikade lite och man verkar inte kunna hämta ASUS Update separat (vilket var fallet förut) utan de har bakat in det i ett paket med diverse andra program också. Det går dock att installera separat (det har en egen setup-fil i en egen mapp). http://support.asus.com/Download.aspx?SLanguage=en&p=1&s=39&m=P8Z77-V%20LX&os=30&ft=14&f_name=AI_SuiteII_V10401_P8Z77-V_LX-LK2_XPWin7.zip#AI_SuiteII_V10401_P8Z77-V_LX-LK2_XPWin7.zip
 10. Mjo det kan ofta vara så att fel har flera bakomliggande orsaker och inte bara en. Men jag vill stanna kvar vid bios:en ett tag till och föreslår nu att uppdatera den till senaste versionen. Sedan moderkortet släpptes har fyra bios-uppdateringar kommit av vilka samtliga innehåller fixen "Improve system stability". Senaste uppdateringen, Version0801, släpptes för bara några dar sen: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z77V_LX/#download Då fel beror på bios:en har det ingen betydelse hur mycket man än tjorvar med programvaran "ovanför". Felet kommer fortfarande att finnas kvar, så jag hoppas att det börjar se ljusare ut efter denna uppdatering.
 11. The Windows Club Bra tips, och jo den sidan upptäckte jag för många år sen och den är en godispåse av förträffliga tips och små gratisprogram, program som jag numera ser som helt nödvändiga basprogram för Vista/7.
 12. Jag kollade i manualen till ditt moderkort och fann det jag sökte på kapitel 3, längst ner på sidan 16. I bios-setup:en och under Advanced-menyn ska det finnas nåt High Precision Timer/Intel Rapid Start Technology. Under detta finns Entry on S3 RTC. Sätt det valet på Disabled, spara och går ur. Förhoppningsvis är problemet sen löst, annars får vi söka vidare.
 13. haha Jag brukar försöka uttrycka mig en smula mer diplomatiskt och kände i alla fall att det hade varit snett att rekommendera att fortsätta köra med GTX460 – jag misstänkte att här har vi att göra med ett proffs och då skulle en sådan rekommendation mest vara att göra bort sig. Nåväl, glömde nämna det om OpenGL att det är nåt som helt enkelt följer med drivrutinen till grafikkortet... inte så mycket att orda om egentligen. Vad du sen väljer att använda i/för CAD-programmet torde väl mera bero på vad för slags jobb du för tillfället har, inte sant? Jag tycker i alla fall fortfarande att du nog bör ge de olika drivrutinerna en chans att visa vad de går för – i/för dina program – och inte bara installera första bästa och sen nöja dig med det. De kan mycket väl visa sig ge märkbara skillnader... Hoppas att du kommer vara nöjd med Quadro-kortet och att bytet visar sig vara värt insatsen! Och tack för komplimangen, men jag har ärligt talat faktiskt inte varit här så mycket sista åren då jag haft svårt att finna tid och ork för det... det är ändock roligt om man kan vara till nån nytta här emellanåt.
 14. Såväl Arion som GTX460 ska kunna använda CUDA. Men eftersom du inte märker utav nån GPU-aktivitet torde något vara galet – kanske drivrutinen? GPU-Z kan avslöja om CUDA alls verkar användas av ditt GTX460: Om CUDA-rutan inte är förkryssad föreslår jag att testa med en uppdatering av drivrutinen för GTX460. Upplevd skillnad Quadro vs GeForce torde främst vara skillnader i prestanda och (bild)kvalité. Korten är krasst uttryckt bara verktyg. Men som det är nu är din dator utrustad med ett verktyg främst ämnat för spel (även om det nu klarar andra saker också. Men en snickare slår inte in en spik med baksidan av en yxa, även om det naturligtvis går, utan använder främst en hammare istället ). Angående drivrutinen anser jag att man nästan måste pröva sig fram. SEN vet du vilken som funkar bäst för Quadro 4000 tillsammans med ditt/dina program. I spelvärlden funkar olika drivrutiner olika bra för olika spel... och ett spel är ju bara ett program precis som alla andra program i datorn. Förutom dem du nämner finns ju även Quadro New Feature-driver vilken kanske är den som jag skulle ha testat i första hand(?) http://www.nvidia.co.uk/Download/Find.aspx?lang=en-uk&QNF=1 P.S. Man tackar för poängen!
 15. Ett mantra brukar dyka upp för mig då jag ”bråkar igång” en strulande dator: ”det ska fungera”. Orden upprepas ofta utan att jag ens är medveten om att jag säger dem... tills det fungerar. Det är i alla fall den första anledning som dyker upp för mig nu angående varför du ska välja Quadro istället för GeForce: det ska fungera, utan tjafs! Det finns alls ingen anledning för dig att ha GeForce eftersom du aldrig spelar. Måhända att det jämförelsevis låga priset skulle vara anledningen... men ur min synvinkel är det inte så mycket grafikkortet man betalar för utan istället drivrutinen. GeForce och Quadro bygger på i princip samma arkitektur, men har helt olika drivrutiner. Medan drivrutinen för GeForce putsas och optimeras för att fungera optimalt för spel så finputsas Quadro:s dito för diverse CAD-program. Och drivrutinen bör man inte underskatta. I en del fall gör den tveklöst större skillnad än nog så mycket överklockning kan göra. Och då talar jag bara om prestandan. Ytterligare en aspekt är de bildfel som kan uppstå p g a fel med drivrutinen, till exempel flimrande texturer, kantutjämning funkar av någon anledning inte m m. Att inte rekommendera Quadro framför GeForce för dig nu skulle vara som att gå emot mitt eget mantra ”det ska fungera”.
 16. Tja det finns ju funktionen "Växla användare" som växlar användare utan att stänga program... och det fanns väl redan i XP?
 17. För bärbara eller för all del också stationära märkesdatorer bör man i första hand gå till datortillverkarens sajt för att hämta drivrutiner. I ditt fall blir det nu då alltså inte AMD eller Nvidia som annars är de första man går till för grafikkortsuppdateringar. Du ska istället söka hos Asus, precis som du själv sa, utefter datorns modell/serienr för att träffa rätt.
 18. Mina ögon säger mig att bilden visar en på tok för varm GPU på grafikkortet. Funkar grafikkortets fläkt överhuvudtaget? Om kortet körs överklockat, ta bort överklockningen. Man kan även testa att underklocka kortet för att se om felet försvinner (med PowerStrip kan du testa sänka klockfrekvenserna för det). Men jag skulle tippa på att du ändå åker på att köpa nytt grafikkort. Nytt kort således och med tanke på att 9800Pro är ett gammalt AGP-kort har du tyvärr inte så värst många att välja bland idag. Nvidia går bort på en gång då endast AMD har AGP-kort av lite modernare slag. Moderna kort kan kräva ordentligt med ström så man kan nog inte dra på för mycket heller med tanke på din dators nätaggregat (om nu datorn i övrigt kan reflekteras av åldern på 9800Pro). Men varför inte satsa på nåt mellan Radeon HD3450-HD3650 från listan här... http://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s90128347&cols=532,531,6716&o=produkt_sort_lager#prodlista
 19. Jag föreställer mig att det var en uppdatering för grafikkortet som kom (det kan ske automatiskt numera för såväl AMD som Nvidia)? Och att du på något sätt lyckades avbryta uppdateringen? Det skulle i alla fall förklara varför du nu endast har två upplösningar att välja bland och den högsta av dem så låg som 1024x768 (som användes mera typ i mitten av 90-talet). Om du inte känner till vad datorn har för grafikkort så kika efter med gpu-z. Gå sedan till tillverkarens sajt och sök drivrutin utefter namn och modell på kortet. När du hittat rätt är det bara att ladda hem och köra setup-filen och följa instruktionerna på skärmen. Förhoppningsvis blir bilden sen automatiskt rätt för dig.
 20. Nej Monshi bilden visar faktiskt en SATA... Hur Enhetshanteraren rapporterar tycker jag inte går att lite på utan man måste nästan använda ett program som Crystaldisk eller motsvarande för att få fram vettigare information. Förvisso får man lite mera info via Windows Systeminformation istället för att kika i Enhetshanteraren, men även Systeminformation är lite knäppt som t ex döper om mina SATA-portar till SCSI-portar... DMA eller Direkt Memory Access är nu inte exklusivt för en hårddiskkontroller utan används också av nätverkskort, grafikkort, ljudkort m m: http://sv.wikipedia.org/wiki/Direct_Memory_Access (för att få någon egentlig info om det, klicka den engelska länken...)
 21. Jag tänkte mest så att följande ruta inte är urbockad för diskarna... ...men så är nog inte fallet då processoraktiviteten tydligen inte var hög ändå.
 22. Jag funderar om kopieringen får din processor att gå på knäna och det därför blir segt att göra nåt annat med datorn? Jag testar lite själv och kopierar en stor mapp från en WD Raptor- till en WD Velociraptor-disk vilket går i 85MB/s enligt W7:s egen räknare. Processorbelastningen är enligt Aktivitetshanteraren i princip obefintlig och kopieringsprocessen alls inte märkbar då jag gör annat med datorn samtidigt. Har du DMA aktiverat för diskarna? För annars tar de omvägen via processorn så fort de vill göra nånting... Edit: Jag gör om kopieringsprocessen mellan nämnda diskar samtidigt som jag benchar systemdisken (SSD) med Atto, och nej, kopieringsprocessen tycks inte påverka något alls utan SSD-prestandan går som vanligt i ca 250MB/s (kopplad till SATA II som den är) medan kopieringen WD-diskarna emellan pendlar mellan 85-87MB/s. Något måste alltså vara galet konfigurerat i din dator? Edit 2: Tar din kopieringsprocess månne vägen via en eventuell växlingsfil på SSD:n varför det segar ner (min dator saknar växlingsfil då den har 8GB minne)? Något knas är det...
 23. Gå in i bios-setup och kontrollera så att datorn inte kan väckas upp av nätverket, inkommande samtal från modem el dyl. Det kan kallas "wake on lan" eller liknande. Mycket möjligt. Drivrutinen till grafikkortet är väldigt ofta boven till varför en dator trilskas vid strömsparläge, så testa med att uppdatera den. Om märkesdator, gå till datortillverkarens sajt och sök utefter datorns modell. Om hemmabygge, gå till grafikkortstillvekarens sajt för att hämta uppdaterad drivrutin. Nej. Edit: Du behöver inte ens avinstallera och tjorva med den gamla vga-drivrutinen utan kör bara igång igång setup-filen för den nya (men högerklicka och kör den som administratör)... Såväl AMD som Nvidia har sen rätt lång tid tillbaka möjligheten att bara uppdatera befintlig installation av drivrutin/programvara. Ofta ser man rådet att man först ska börja med en avinstallation av gamla drivrutinen, sedan rensa med typ Driver Sweeper, och först därefter installera den nya. Men det är oftast ett helt onödigt steg och mest bara slöseri med tid. Och ett steg man eventuellt kan ta till ifall problem skulle uppstå.
×
×
 • Skapa nytt...