Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
 • 🏆 Här på topplistan ser du en sammanställning över medlemmarna med högst anseendepoäng eller flest inlägg på forumet under vald tidsperiod. 

  Var generös och visa din uppskattning till andra medlemmar genom att rösta upp eller gilla deras inlägg! För varje positiv reaktion eller tumme upp (under inlägget) får medlemmen ett nytt anseendepoäng 
  👍

Topplista


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende sedan 2020-11-17 på alla områden

 1. 4 poäng
  smeghead

  Inloggning router

  Ja så är det ju. Ett möjligt scenario är att någon utifrån lyckas ta kontroll över någon annan dator eller IoT enhet i det interna nätverket (t.ex. en smart TV) och från den datorn/enheten även lyckas med en MITM attack mot routern. Har du då inte HTTPS aktiverat i routern och loggar in så får den som gjort intrånget inloggningsuppgifterna till routern, även fast din egen dator inte är komprometterad/infekterad. Det handlar lite om hur paranoid man vill vara också. Tillägg: Jag menar absolut inte att man ska tumma på säkerheten men man måste nog, för sitt eget bästa, dra en gräns för hur mycket tid/energi man lägger ner på det. Jag själv borde vara extremt paranoid efter saker jag varit med om men har valt att inte vara det.
 2. 4 poäng
  Mikael63

  Amazon.se ingen större hit

  Ingen minns väl en fegis? Tillägg: Äh, hittade en snyggare:
 3. 4 poäng
  Stafstaf

  Cannon skanner Lide 50

  Jag hitta denna sidan ! https://www.hamrick.com/sv/vuescan/canon-lide-50-drivrutin.html Lite gamla kunskaper, i bland så få man i gång gamla saker med andra mjuvaror program Cannon och hp brukar i bland fungra hos varandra. Ibland sök Youtube!
 4. 4 poäng
  Automan

  Roliga timmen

  Källa: https://www.vk.se/2020-10-19/permanent-ishockeyplan-i-bjurholm-laggs-pa-is Vad skönt att höra, jag blev faktiskt lite orolig för att de kanske tänkt sluta använda is som underlag för ishockeyplaner 😄
 5. 3 poäng
  smeghead

  Inloggning router

  Det är nog för att sidan använder sig av HTTP (okrypterad trafik) och inte HTTPS (krypterad trafik). Det är inget du behöver oroa dig för vill jag påstå. Det som skulle kunna hända är att någon på ditt interna nätverk kan snappa upp dina inloggningsuppgifter till routern om dom utför en "man-in-the-middle" attack mot trafiken mellan din dator och routern. Det innebär att all information som skickas mellan din dator och routern passerar en annan dator på nätverket. Är då trafiken okrypterad (HTTP) så kan "hackern" i klartext se all information som skickas mellan routern och din dator. Även inloggningsuppgifterna. Men som sagt. Inget att oroa sig för om du inte har en hacker i hushållet. :)
 6. 2 poäng
  Pelle Penna

  Spara e-post i Dokument-mappen

  tror inte du kan göra så, utan jag tror att du måste kopiera mailet och klistra in i ett dokument. Lämpligen ctrl+a och sedan ctrl+c Öppna ett tomt dokument och klistra in ctrl+v
 7. 2 poäng
  Cecilia

  Spara e-post i Dokument-mappen

  Men det beror antagligen på vilket program man använder för sin e-post.
 8. 2 poäng
  Cecilia

  Kan inte ta bort konto i Thunderbird!

  Är det kontot Lokala mappar som du har döpt om till test? Eftersom det står att det är ett specialkonto och apropå denna sida: https://support.mozilla.org/en-US/questions/1072529
 9. 2 poäng
  Laso

  Inloggning router

  Det är ovanligt att privata routrar blir hackade genom denna metod, normalt finns ju också en brandvägg aktiverad i en routrar, och denna brukar faktiskt vara igång när man installerar routern. Som Mathias G visar här ovan så har dom flesta webbläsare idag inbyggt att känna av om webbsidan har säkerheten https eller inte, och finns inte https, så varnar webbläsaren enligt bilden som Mathias G visar här ovan. Annars håller jag med ovanstående. Så normalt behöver man inte vara orolig, men vill man känna sig helt säker, så måste man se till så att ens router får sitt Certifikat och sitt HTTPS aktiverat, det brukar vara möjligt på dom flesta nyare modeller. Men som sagt, det är lite handpåläggning som behövs.
 10. 2 poäng
  bgjo

  LÖST Excel -> Libre Office calc

  Länkarna i pdf-filen fungerar i Adobes Acrobat Reader och i Edge om man använder denna som pdf-läsare.
 11. 2 poäng
  bgjo

  LÖST Excel -> Libre Office calc

  Ja, i MS Office 365 Excel fungerar länkarna när man sparar arket i pdf-format.
 12. 2 poäng
  X-Men

  Amazon.se ingen större hit

  Nu har jag gjort min första beställning från Amazon.se. Blir intressant att se hur lång tid leveransen tar.
 13. 2 poäng
  Cecilia

  Wan portar öppna enhetshanteraren

  Grundregeln är att det räcker med att två antivirusprogram är installerade för att få problem, för även om man stänger av realtidsskyddet i ett av dem så är deras lågnivådrivrutiner installerade och kan "krocka" med varandra. Sen finns det ett fåtal undantag eftersom vissa program är gjorda för just att kunna köras ihop med ett annat antivirusprogram och då har man noga testat ut vilka kombinationer som fungerar ihop och vilka ändringar av inställningar som behövs. Ett välkänt undantag är Malwarebytes.
 14. 2 poäng
  MH_

  Vaccinet

  Vi har väl minst 3 avtal ljust nu (oklart om någon/alla blir godkända). https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/infektion/sverige-tecknar-annu-ett-vaccinavtal/ Om ett av dem kräver -70 är det inte hela världen i Sverige. Det finns garanterat -70 frysar på samtliga universitetssjukhus och troligtvis en stor del av de mindre. Om samtliga vaccin godkänns kanske man får köra Pfizers vid storsjukhus och något något av de med lägre temperaturkänslighet i småhålorna. Pfizer har dessutom flaggat för att de fixar "frysväskor" som kan hållas kalla ganska länge med hjälp av kolsyra /kolsyreis (smälttemperatur ca -80). I U-länder är det ett betydligt större problem. Lyckligtvis är de inte lika hårt drabbad av corona (pga yngre befolkning). Men de har ju betydligt viktigare vaccinprogram som lider av den här typen av problem.
 15. 2 poäng
  Automan

  Över hälften delar streaminglösenord med andra

  Jag är av principen att man ska göra rätt och betala för sig oavsett om det gäller musik på CD, Filmer på DVD/Bluray eller streamingtjänster. Att dela inom den egna familjen tycker jag är ok eftersom ingen skulle kräva att man köper 5 st exemplar av samma film, bara för att det är 5 st personer inom den egna familjen. Jag tycker dock inte att det är ok att dela en streamingtjänst med vänner utanför den egna familjen. Sedan kan man alltid diskutera om varan/tjänsten är värd vad den kostar, men om man upplever att priset är för högt är det bättre att avstå helt från att nyttja den aktuella tjänsten.
 16. 2 poäng
  Thirteen

  VARNING FÖR TELE2 !

  Turn Off Gmail's 'Smart' Features to Avoid Tracking https://lifehacker.com/turn-off-gmails-smart-features-to-avoid-tracking-1845691806
 17. 2 poäng
  Thirteen

  Amazon.se ingen större hit

  Lägger en beställning med en gång! 😅
 18. 2 poäng
  Mikael63

  Amazon.se ingen större hit

 19. 1 poäng
  Laso

  Skärmdump, var är du?

  Använder ett program som heter WinSnap, och där kan jag välja vilken mapp jag vill, så jag styr till en annan hårddisk.
 20. 1 poäng
  Cecilia

  Teamsmöte och mikrofon

  Kvalitén är nog inte så hög på just de där men ska man inte lyssna på musik och bara använda dem då och då så kan något i den prisklassen duga. Det är tunna sladdar och antagligen är infästningarna ömtåliga så det är risk för att det blir avbrott med tiden, se recensionerna.
 21. 1 poäng
  Cecilia

  Teamsmöte och mikrofon

  Kiwi01: Är det just tips på mikrofon som du söker eller är det också frågor som har att göra med Teams? I det första fallet så har det ju inget med videomöten att göra och jag kan flytta tråden till det ställe som handlar om tips på datortillbehör.
 22. 1 poäng
  ChristerE

  Avstängning hänger sig i Windows 7-dator

  Tack igen, för flera bra tips. Inte gjort i en handvändning att kopiera filer och göra nya körningar med SFC, men jag återkommer och berättar hur det går.
 23. 1 poäng
  Cecilia

  Skärmdump, var är du?

  På vilket sätt gör du skärmdumpar? Det påverkar antagligen var de hamnar.
 24. 1 poäng
  Cecilia

  Avstängning hänger sig i Windows 7-dator

  Om det var problem med så många filer och du behövde starta i felsäkert läge för att överhuvudtaget köra SFC så verkar det vara något allvarligt problem med antingen Windows eller hårddisken. Börja med att se till att det finns backup på alla viktiga filer och testa sen hårddisken med antingen dator- eller hårddisktillverkarens testprogram. Om allt är bra med hårddisken så kör SFC ytterligare några gånger (så länge som filer kan repareras) innan du börjar gå igenom loggfilen. Det är rätt vanligt att flera körningar efter varandra lyckas fixa allt fler problem. Starta om datorn mellan varje SFC.
 25. 1 poäng
  Phenomen

  Apple TV Remote iPhone 6

  Jag läser att Apple har tagit bort Apple Tv Remote-appen från AppStore "i smyg" och att remote:n är integrerat i OS:et (IO_S12) via the Control Center.
 26. 1 poäng
  Cecilia

  Avstängning hänger sig i Windows 7-dator

  Har du kört systemfilsgranskaren SFC?
 27. 1 poäng
  Mathias G

  Inloggning router

  Precis som ovanstående beskriver så kan du välja Acceptera och Fortsätt. Detta är en skärmdump från Firefox. Det är alltså ingen fara att ansluta bara för att den säger att anslutningen inte är säker.
 28. 1 poäng
  Laso

  Inloggning router

  Det är fullt normalt att ens router inte har skyddet HTTPS när man loggar in, tror inte att det finns någon modell som har detta skydd aktiverat vid inköp. Däremot kan man oftast själv aktivera detta, men det kräver lite manuellt arbete för att få ett godkänt Certificate som blir aktiverat. Visar en bild på hur det kan se ut i min router.
 29. 1 poäng
  Stafstaf

  Inloggning router

  Netgear modell betekning !?? bör hjälpa oss på forum
 30. 1 poäng
  smeghead

  LÖST Excel -> Libre Office calc

  Anledningen till att jag vill ha det som PDF är att jag ska dela dokumentet med många andra och i excelfilen har jag dolt vissa kolumner där det ligger information som dom andra inte ska kunna se. Dessutom ska dom inte kunna ändra i dokumentet. Gör man då en PDF så kan dom varken plocka fram dom dolda kolumnerna eller ändra något. Typ. Visst, det finns en "skydda dokument" funktion i excel där man kan låsa dokumentet med lösenord men det är lätt att knäcka med ett script. Det har jag själv gjort några gånger.
 31. 1 poäng
  smeghead

  LÖST Excel -> Libre Office calc

  Löst! Hittade en bildinställning i excel som gjorde att bilderna låg kvar där dom skulle även i libre! Defaultinställningen för inlagda bilder verkar vara "Flytta med celler". När jag ändrar till "Flytta inte" så ligger bilderna kvar på rätt ställe. Nu måste jag iofs. in och göra den inställningen på alla bilder i excel men det kan jag stå ut med. Mycket mindre jobb än att skala om alla bilder i libre.
 32. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST Excel -> Libre Office calc

  Se bifogad fil några inlägg längre upp.
 33. 1 poäng
  Pelle Penna

  Cannon skanner Lide 50

  Hamricks drivrutiner brukar fungera
 34. 1 poäng
  Mathias G

  LÖST Lägga in en ljudbok i appen Books

  Dra filerna till Books Synka sedan din telefon via "Finder" Det bör se ut ungefär så här när du har uppe ditt "Finder fönster"
 35. 1 poäng
  Hans Peter

  LÖST Eliminera borttagning vid radering

  Efter mycket try and error har jag nu lyckats. Jag har bytt till POP 3 i gmail-kontot på webben och också i Thunderbird. För att lyckas med det senare tvingas man först radera kontot och sedan installera om det. Resultat: Om jag skickar mejlen i mobilens gmail-konto till papperskorgen hamnar de också i gmail-kontot på webben i papperskorgen. Däremot finns de kvar i Thunderbirds Inkorg. Och det var avsikten. Tack Mikael63! /hans peter
 36. 1 poäng
  MH_

  Vaccinet

  Låst artikel i DN (en riktig journalist-artikel, inte någon av deras stolliga tyckare) har en bra genomgång av problemen här: https://www.dn.se/ekonomi/utmaningen-forvara-vaccinet-kallare-an-pa-planeten-mars/ Det verkar som om detaljerna angående transport och förvaring fortfarande diskuteras men personerna hon intervjuar låter inte oroliga.
 37. 1 poäng
  Mikael63

  Diskussion om vilka kategorier och underforum som bör finnas

  Tycker det ser bra ut.
 38. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST Bluetooth adapter både för Windows och Linux?

  https://www.amazon.com/Plugable-Bluetooth-Adapter-Compatible-Raspberry/dp/B009ZIILLI/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=bluetooth+dongle+linux&qid=1605776104&sr=8-3
 39. 1 poäng
  Cecilia

  Diskussion om vilka kategorier och underforum som bör finnas

  Har nu gått igenom namn och beskrivningar för samtliga forum i kategorin Internet & nätverk: https://eforum.idg.se/forum/12-internet-nätverk/ Kom gärna med ändringsförslag för det är lätt att bli hemmablind.
 40. 1 poäng
  .M

  Radera Time Machine backup

  Om du raderar din time machine data och sedan aktiverar time machine efter din flytt av foton, så kommer time machine börja backa upp från och med punkten du återaktiverar den. Så du förlorar historik, men alla filer som ligger på din hårddisk kommer backas upp igen.
 41. 1 poäng
  Hakinger

  Över hälften delar streaminglösenord med andra

  Jag hör vad du säger och det är ju moraliskt fint och allt det där. Men vi ska komma ihåg att det hade inte blivit någon förändring inom överskådlig framtid om inte folk hade "piratnedladdat". Spotify och förmodligen inte streaming för filmer heller hade inte funnits idag om än nånsin. Helt enkelt för att utgivarna var nöjda med vinsterna de fått av begränsningarna de satt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Tack vare den tekniska utvecklingen så tvingades de till att utveckla sina affärsmodeller som baserades på utdöende teknik och som de desperat höll fast vid pga. vinsterna de såg, istället för att utvecklas med tekniken, precis som de som sålde is innan kylskåpet uppfanns. De hade möjligheten att utveckla tekniken och affärsmodellerna själva, men valde att inte göra det då de inte såg anledningar till det, baserat på ekonomiska kalkyler. Jag menar, ta en sån sak som att inte själv få välja vilka låtar man ville betala för. Visst, det kom singlar på ett par låtar på en LP-skiva eller CD, alltså de som de bestämde folk skulle gilla. Folk visade sig vara villiga att betala när det kom tjänster som de tyckte var värda att betala för helt enkelt. Piratkopieringen är bara en rännil av vad det var för 15-20 år sedan. Så ibland är civil olydnad, eller "brott" om du vill, bra anser jag. Jag är övertygad om att dagens modell inte kommer att hålla länge heller, utvecklingen går mycket snabbare än det gjorde på 1990-talet och det är de bolag som hänger med utvecklingen som kommer att överleva snarare än de som håller fast vid de, vid det här laget redan gamla, affärsmodellerna när det kommer till streamingtjänster. Det är kapitalismens essens att de svaga kommer att dö. Och eftersom vi lever i ett kapitalistiskt samhälle så får även kapitalisterna anpassa sig till verkligheten, om de inte vill vara bland de svaga. Vill man tjäna pengar i ett kapitalistiskt samhälle så måste man ta initiativet och inte låta "pirater" styra en.
 42. 1 poäng
  Automan

  RGB fläkt slutat lysa

  Nej, de borde hålla längre, men även LED går sönder emellanåt, även efter mycket kortare tid än förväntat. Antingen har LED:en gått sönder och slutat lysa eller så har du fått ett kabelbrott till LED:en. Vet ej om det går att komma åt kabeln som ger spänning till LED:en, men om den är åtkomlig kanske det skulle gå att mäta med en multimeter om du har spänning fram till den eller de LED som inte lyser längre. Om det går, borde du kunna få fram om det är fel i kabeln eller i LED:en
 43. 1 poäng
  999hsu

  LÖST Excel öppnar fel filtyper

  Äntligen är det fixat tack vare Mikael63. Det verkar ha varit en felande fil i katalogen för återskapning. Radearde det som fanns där och så fungerade Excel igen. Men för att överhudtaget kunna göra något så körde jag Windows+R och sedan excel.exe /automation på förslag av Mikael63. Jag tackar för alla förslag och särskilt för det som löste problemet!!
 44. 1 poäng
  Mikael63

  Roliga timmen

  Hänger inte med, vad heter mamman? https://www.expressen.se/gt/martha-louises-hyllning-till-sin-dotter-stolt/
 45. 1 poäng
  Mållgan

  LÖST Synk mellan IPhone och Ipad

  Tack. Lagringsutrymmet på iCloud verkar ha slagit i taket.
 46. 1 poäng
  Thirteen

  LÖST Synk mellan IPhone och Ipad

  Synkronisera innehåll mellan datorn och en iPhone eller iPad via Wi-Fi https://support.apple.com/sv-se/guide/mac-help/mchlada1d602/11.0/mac/11.0 Vad är skillnaden mellan att använda iCloud och synkronisering? https://support.apple.com/sv-se/guide/mac-help/mchl923c1147/11.0/mac/11.0
 47. 1 poäng
  Mikael63

  Roliga timmen

  Ah, själva vaccinet är det väl som inte får lutas mer än 30 grader?
 48. 1 poäng
  MH_

  Roliga timmen

  Det är glasklart. Om kylskåpet lutar mer än 30 grader så krävs det en frys.
 49. 1 poäng
  Thirteen

  OneDrive som backup

  Har valt gratisalternativet som ger 50 GB lagring och fyller mitt behov.
 50. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST VPN och GPS

  (Väldigt) spontant kom jag på en typ av liknelse kanske... Om man får ett telefonsamtal från ett nummer som börjar med 031 så vet man att personen ringer någonstans från Göteborgstrakten. Så kanske man kan säga att det fungerar utan VPN. Om man får ett telefonsamtal från ett nummer som börjar på 070 så skulle det kunna vara en person som ringer från Göteborgstrakten men det kan lika gärna vara ett samtal från Haparanda. Så skulle man kunna säga att det fungerar med VPN. En GPS är en manick som tar emot signaler från satelliter och utifrån deras positioner räknar ut var GPS-manicken finns. Det normala är väl att det så att säga stannar där, att GPS-manicken visar positionen för den som håller i den men den kan ju dessutom "berätta" det för en annan enhet, ex. som appen Glympse fungerar. Typ som att man ringer kompisen och säger att jag står här i korsningen Storgatan-Långgatan.
Denna topplista är satt till Stockholm/GMT+01:00


×
×
 • Skapa nytt...