Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
 • 🏆 Här på topplistan ser du en sammanställning över medlemmarna med högst anseendepoäng eller flest inlägg på forumet under vald tidsperiod. 

  Var generös och visa din uppskattning till andra medlemmar genom att rösta upp eller gilla deras inlägg! För varje positiv reaktion eller tumme upp (under inlägget) får medlemmen ett nytt anseendepoäng 
  👍

Topplista


Populärt innehåll

(Visar mest gillat innehåll sedan 2018-03-15 på alla områden)

 1. 2 poäng
  Perforera, göra hål igenom, kommer av latinets verb perforare. Det gör också substantivet perforering men ändelsen -ing är svensk. Det latinska substantivet är perforatio. Här har Catharina Grünbaum skrivit en betraktelse över de produktiva svenska ändelserna -ing och -ning: http://spraktidningen.se/artiklar/2011/11/andelserna-som-gor-sprakhistorien-levande Adjektivet perifer, betydande utkants-, yttre, i omkretsen, eller i överförd mening, "väsentlig", och substantiven periferi (omkrets, utkant, yttre kant av ett område) och periferhet (status som t ex avkrok eller oväsentlig) kommer från grekiskans "periferi", dvs περεφέρεια perefereia. Ändelsen -het är svensk. Den används ju för att göra ett adjektiv till ett substantiv. Skön blir skönhet, för att ta ett välkänt exempel. Det är inte ofta man ser ordet periferhet. Jag har bara hittat det här: http://franskaromaner.blogspot.se/2008/02/mer-om-vderstreck.html Jag skriver ett nytt inlägg för de resterande orden, eftersom långa inlägg är jobbiga att läsa.
 2. 2 poäng
  Våra ord kommer inte bara från latinet utan en del kommer också från grekiskan: period (som ursprungligen betydde tidevarv, tidrymd men nu även kan översättas med tidsförlopp, tidsskede och tidsavsnitt) har kommit in i svenskan via grekiskans periodos (περίοδος) Se http://www.wordreference.com/engr/period Den grammatiska termen perfect[um], som är tempus (tidsform) för fullbordad handling är dock helt och hållet latinsk. Adjektivet perfekt, dvs fullkomlig, fulländad, och även genomarbetad och färdiggjord, heter på latin perfectus i maskulinum, perfecta i femininum och perfectum i neutrum. Verbet är per-facere = genom-föra. Perfektionist är ju en som exempelvis inte vill posta något som inte är genomarbetat. Första delen av ordet kommer från latinet medan ändelsen -ist kommer från tyskan. Exempel: Er ist ein Perfektionist = Han är perfektionist. Sie ist eine Perfektionistin = Hon är perfektionist. (Tyskan, engelskan och svenskan är germanska språk så det är ju inte konstigt att de liknar varandra, speciellt tyskan och svenskan.)
 3. 2 poäng
  Jag har 13 mailkonton, varav 3 GMail, som alla går till samma inkorg. Jag har Office 2016, men det var likadant i Office 2013. Det hela är enkellt, markera ett konto, klicka på Byt mapp knappen och välj den mapp du vill ha alla mail till inkorgen i. Funkar utan problem direkt.
 4. 2 poäng
  Cecilia

  Windows Insider Preview

  Ledsen, det blev nog lite felöversatt i brådskan utan det gäller nog snarare ett filformat, ett alternativ till .png, .jpg osv.
 5. 2 poäng
  Cecilia

  Uppdatera Android

  Det är Android version 7.1.
 6. 1 poäng
  Flyfisherman

  Lenovo G50 - Svart skärm - ingen POST

  Får den verkligen ström från strömadaptern, låter nästan som det är den som är problemet? Om kontakten är riktigt istoppad kanske det är strömadaptern som gett upp? Men dubbelkolla kontakterna både den som ansluts på datorn och ev. om det är en sådan med löstagbar kontakt på själva adaptern också. I såfall har du nu ett nästan urladdat batteri och då kommer det bara att blinka till lite.
 7. 1 poäng
  Mjt

  Vad gör batteriet

  Hejsan! Jo jag har meckat med datorer ca: 25 år. Men jag är ny på detta forum, eller något forum alls. Kul att vara här. Tack, Mats
 8. 1 poäng
  Cecilia

  Linux-installation funkar ej

  Det är inte alla gamla XP-datorer som kan starta från USB. Kan du tänka dig att använda en CD- eller DVD-skiva i stället (vet inte hur mycket plats som behövs)?
 9. 1 poäng
  Cecilia

  Kryptera en USB-hårddisk

  Om man bara vill kryptera några få mappar så kan programmet 7-zip fungera, då gör man en krypterad zip-fil av varje mapp. 7-zip har ju funnits i många år och varit välkänt så det är nog rätt osannolikt att krypteringen eller dekrypteringen skulle förstöra innehållet i någon fil. Programmet är gratis.
 10. 1 poäng
  .M

  Kryptera en USB-hårddisk

  Ja, det beror lite på vilken version av Windows du har, eller om du har mac. Om du har Windows 10 Pro så kan du använda Bitlocker som är inbyggt i Windows. Om du har Windows 7 eller Windows 10 Home så skulle jag nog föreslå VeraCrypt. Jag tror det är hyfsat enkelt att använda. På Mac är jag inte helt hundra på hur man gör.
 11. 1 poäng
  Pelle Penna

  Smart TV

  Till dig iPhone kan du prova detta https://forum.macworld.se/topic/162860-se-signalstyrka-i-siffror-iphone/
 12. 1 poäng
  Cecilia

  Windows Insider Preview

  Nu är det dags för bygge 17127 som innehåller förbättringar när det gäller Cortana samt sju fixar. https://blogs.windows.com/windowsexperience/2018/03/20/announcing-windows-10-insider-preview-build-17127-for-fast/
 13. 1 poäng
  Substantivet perception-s-störning, adjektivet perceptuell och presensparticipet (dvs den adjektiviska verbformen) percipier-ande kommer från samma latinska ord. Percipierande är presensparticip av percipiera, som på svenska brukar översättas med förnimma, varsebli, uppfatta. På latin är infinitivformen percipiere. Man skulle kunna översätta percipiere med uppfatta, (lära) känna genom sina sinnen. Den latinska supinumformen av percipiere, dvs perceptum (percipierad) har gett det latinska substantivet perceptio vilket blivit perception (förnimmelse, varseblivning) på svenska. Adjektivet per-cep-tuell har vi nog fått via engelskan som en direktöversättning av perceptual, vilket förklaras så här i Collin's Cobuild Learner's Dictionary: per-cep-tual. Your perceptual skills are the mental abilities that you use in order to interpret and understand what you perceive. Exempelmening: Some children come to school with more finely trained perceptual skills than others.
 14. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST Volvo BE?

  Maria på Customer Care Center kunde ge följande information: (ska nog vara med och inte men där..) Vecka 46 är ju i november och min bil skulle kunna vara tillverkad i oktober, märkskylten anger: 2014 10 614-46 Momentum Får väl anses som löst då..
 15. 1 poäng
  TomV

  Flera Wordprogram

  Nu trillade polletten ner. Jag tolkade tidigare svar som att använda SHIFT när man öppnar dokumentet, men det är alltså när startar programmet, i det här fallet Word. På min dator fungerar det dessutom så att man måste använda SHIFT både när man öppnar första och andra gången.
 16. 1 poäng
  mbgtmari

  Musen skrollar fel

  Optiska möss går väl inte plocka isär? .M får väl peta bort dammet med en plasttandpetare (min metod) eller en nagelbit (Cecilias metod).
 17. 1 poäng
  Vedex

  Musen skrollar fel

  Prova att blåsa ur musen, kan vara skräp/damm som ger fel signaler till scroll-sensorn, som kan vara ett litet ekerhjul i plast som dammat igen på vissa ställen? Lika som sensorn blir dammig och läser av musmattan fel. Musmattor slits och ytan ger också fel signaler med tiden, går bra att lägga några tomma A4 papper och testa att musen fungerar bra. Du kanske måste plocka isär den för att komma åt?
 18. 1 poäng
  Mr Andersson

  Från Firewire -1394- till USB3

  Det där är inte helt enkelt. Är det en stationär dator är det bästa att skaffa ett FireWire-kort som sätts i en PCI-expressplats.
 19. 1 poäng
  Ove Söderlund

  Från Firewire -1394- till USB3

  Den enkla lösningen är: Byt videospelare som kan skicka videoström med en mer modern kontakt, Display Port eller HDMI. Den svåra vägen är att hitta en begagnad Pinnacle Studio MovieBox till salu någonstans: Pinnacle Studio MovieBox Ultimate USB Video Capture System Förklaring ges med detta citerade inlägg i en forumtråd: Where can I get USB 3.0 to Firewire 400 converter?
 20. 1 poäng
  PCsnubben

  LÖST HP Zbook 17 G3 - unknown USB Device

  Löste sig efter att jag gick direkt till Intels sida och hämtade en ny driver för blåtand. https://downloadcenter.intel.com/download/27493/Wireless-Intel-Wireless-Bluetooth-for-Windows-10 Men sedan, när väl den var installerad, så hittade Windows Update en ännu nyare som den inte hittade tidigare... Funkade med den också.
 21. 1 poäng
  bgjo

  LÖST Startmenyproblem - Windows 10

  Vill bara tala om att problemet med "Startmenyflaggan", har sedan ett par veckor "löst sig av sig självt". Jag fann ett samband med att om min NAS inte var igång, så uppstod aldrig felet, så denna har jag därefter startat efter det att jag loggat in i Windows. Är dock inte helt säker på detta, vilket kanske har varit en tillfällighet, men nu kvarstår inte felet längre oberoende om den är startad eller stoppad. Ser problemet som löst. Tack för all input. /bgjo
 22. 1 poäng
  Mikael63

  Lösningar med förstärkare

  3. Är ju det mest tillförlitliga och har de ett aktivt jordbruk torde traktor finnas tillgänglig som kan "spetta ner" en kabel. Tänk, i så fall, på att använda en kabel som är avsedd för denna förläggning.
 23. 1 poäng
  Du har en poäng där, Cecilia. Nu, när jag är mindre trött än jag var när jag skrev, har jag orkat kolla min latinska bibel Gaffiot och kan härmed meddela att ordet "perlator" visst finns. Men min tidigare analys av ordet var riktig. Perlator (perlatoris i genitiv) kommer av verbet perferre (perfero = jag bär) och betyder bärare (av brev), budbärare. Se här: https://www.lexilogos.com/latin/gaffiot.php?q=perlator
 24. 1 poäng
  Mikael63

  Cinnamon startar appar snabbare

  https://blog.linuxmint.com/?p=3525
 25. 1 poäng
  Vi Stockholmare slutade med kokkaffe och vedspis för 50 år sedan.
 26. 1 poäng
  När det gäller det sista ordet, перестройка, så är det inte "per" utan "pere" (пере) som är prefixet och pere-strojka betyder om-byggnad på ryska.
 27. 1 poäng
  «The name is derived from the word "percolate" which means to cause (a solvent) to pass through a permeable substance especially for extracting a soluble constituent», säger Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_percolator
 28. 1 poäng
  Stämmer att OpenGL är ett måste för att kunna köra grafikkrävande filer i både AutoCad och Topocad. Man får själv "Toogla" mellan grafikalternativen i bägge programmen. Tror dessvärre att dom sätter det lägre alternativet som default, dvs inte OpenGL, så det gäller att ha koll...... (Se bid gif-bilder)
 29. 1 poäng
  Tackar, Kör med AutoCad Civil 3D. Ligger kvar i version 2014 men borde uppgradera till minst 2016..... Använder även Novapoint-modulen 18. kopplad till AutoCad vid vägprojekteringar. (Men borde även där uppgradera till 20, men som vanligt räcker tiden inte alltid tid för att sätta sig in i de nya versionerna) Eftersom jag kommer från "Mätvärlden" kör jag även vissa beräkningar i Topocad. Använder fortfarande Topocad även pga jag är ute ibland "på fältet" och gör vissa egna inmätningar med gps och totalstation till olika projekt. /Anders
 30. 1 poäng
  AnnaK

  Överföra VHS till PC med Video Grabber

  Det funkade utmärkt att konvertera med VLC och filerna blev betydligt mindre. Minskade ex från 30 MB till knappa 6 MB. Tack för hjälp!
 31. 1 poäng
  Ok, Cecilia Förstår nu att det var för det oönskade beteendet att avinstallera drivrutiner som Defender som inte gillade DDU'n. Och inte att det handlade om att programfilerna var infekterade av virus el likn. Eftersom det verkar funka nu så kör jag på med den här drivrutinen tills vidare och hoppas det som ev finns kvar av de tidigare installationerna inte ska störa alltför mycket. Har en del CAD-projektering som jag måste få klart nu även fast det är lördag-kväll . Men det är iofs inte bara strulet med Grafiken som har ställt till det. Vi har även haft en del tråkiga händelser i vår släkt som har tagit en hel det tid/ork av några av oss. Hör av mig antingen via denna tråd om jag har fler funderingar eller så blir det i så fall en helt ny. /Anders
 32. 1 poäng
  Cecilia

  LÖST Fördröjningar

  På sidan https://eforum.idg.se/ förekommer användning av cache av prestandaskäl och då dröjer det ett tag (kanske upp till 30 minuter) innan alla förändringar slagit igenom. Detta enligt info från Felix tidigare.
 33. 1 poäng
  Bra att du fått det att fungera nu! Nu borde jag väl inte klandra, men behovet av att byta .pst-fil beror ju på att inte "rätt" blev vald från början. Tidigare, och nu vid "nyinstallationen" för någon timme sedan. Ett "fel" från min sida var att inte förutse det, bara komma med möjliga förklaringar och lösningar ("Då kanske du kopplade e-postadressen till en ny (annan) .pst-fil när du tidigare "ominstallerade" e-postadressen."), och därför inte direkt pekade ut det som nu blev lösningen - byta. Ber om ursäkt för det.
 34. 1 poäng
  Det finns gott om avtal man ingår utan att skriva under ett skriftligt avtal, ett exempel är när du ställer dig på en parkeringsplats så har du godkänt de regler som gäller för parkeringsplatsen, t ex betala ett visst antal kronor för en viss tid, och om du inte följer reglerna kan du bli tvungen att betala en straffavgift. Ett annat exempel är att när du kommer in i en kommun måste du följa de ordningsregler som kommunen har satt upp, t ex kommunens regel om tomgångskörning fast du inte har skrivit på något papper om att du godkänner det. Så jag anser att man blir juridiskt bunden när man godkänner ett licensavtal eller liknande genom att klicka på "Jag accepterar" eller liknande.
 35. 1 poäng
  Det är juridikstudenter som svarar på lawline.
 36. 1 poäng
  Jag tror ditt problem uppstod efter att du tidigare använt POP och vid "ominstallationen" av en adress började använda IMAP (i alla fall för den adressen). Man får skilja på att "hämta e-post" - med POP, och att hantera den direkt på e-postservern - med IMAP. Hämtar man e-posten kan man låta e-breven hamna i samma Inkorg, samma .pst-fil (kanske det vanligaste). Använder man IMAP hanteras varje e-postlåda direkt på servern och då får man en Inkorg för varje adress. Tror man kan visa flera IMAP-konton i en gemensam, "virtuell", Inkorg (inget jag testat). Men det är då ändå separata e-postlådor på servern. Använder man IMAP så synkar man vanligtvis e-posten till den egna datorn (för användning offline), och då till en .ost-fil om man använder Outlook. Så din information om IMAP och nya meddelanden i en .pst-fil kan rimligtvis inte stämma. Så tycker jag exporten är att gå över ån efter vatten. Jag skulle föreslå att du använder en arkiv-fil (.pst) för att samla (arkivera) diverse mejl. Då kan du få e-breven i en gemensam Inkorg. Men flyttar du e-brev från ett IMAP-konto så flyttas de också från e-postservern till din egen dator, och då kommer du inte längre åt dem från andra datorer via t ex webbmejlen. Eventuellt har du redan åstadkommit en Arkiv-mapp, exporten kanske bara var ett annat sätt att "komma igång", där e-breven blev flyttade samtidigt. Med en Arkiv-mapp kan man i vilket fall som helst fritt flytta e-brev från (och till) sina Inkorgar. Men har du tidigare hämtat e-posten, med POP, kanske bästa lösningen är att konfigurera om den aktuella e-postadressen så att den hanteras med POP igen (om mitt tidigare antagande stämmer). Du verkar ju inte medvetet ha använt IMAP, för att kunna hantera e-posten från flera datorer/plattor/mobiler. Länken leder till flera artiklar om arkivering och export. Den sista av dem är samma som länken tidigare här i tråden avser. https://support.office.com/sv-se/article/hantera-och-organisera-b6d7ea98-a81f-492c-8e4b-694b6bb96b30?ui=sv-SE&rs=sv-SE&ad=SE#ID0EAABAAA=Archive
 37. 1 poäng
  vertpre

  Uppdatera Android

  Som har nämnts, behöver du roota mobilen för att få en nyare Android version. Det betyder att allt på mobilen försvinner så hur mycket som finns ledigt nu är inte intressant. Att roota en mobil är inte helt lätt. Det är flera moment och gör man något fel, kan man stå där med en oandvändbar mobil. Här är lite info för en variant. https://www.lineageosroms.org/forums/topic/galaxy-s4-mini-lineage-14-1-nougat-7-1-rom/
 38. 1 poäng
  AndersZbook

  NVIDIA-grafik i HP Zbook 15 G2 funkar dåligt

  Hej Cecilia, Tack för dina tips, Provade att uppdatera drivrutinen via din länk till NVIDIA. Men när jag skulle starta datorn nästa gång så ville inte windows starta överhuvudtaget. Jag blev tvungen att backa tillbaka till den systemåterställningspunkt som jag skapade innan uppdateringen. Har även provat att uppdatera drivrutinen via HP's egen supportsida, och då får jag ladda ner en drivrutin som är något äldre än den från NVIDIA, men det blir samma effekt vid nästa start av datorn, dvs att windows inte vill starta. Ger upp nu, får väl försöka stå ut med suddiga VGA-anslutna externa skärmar tills vi så småningom byter till Dell-datorer. Våra HP-Laptops kommer att fasas ut nu framöver. (VGA-anslutiningen körs ju via den inbyggda Intel-grafiken HD4600, så den påverkas ju inte av NVIDIA-krånglet) //Anders
 39. 1 poäng
  Flyfisherman

  LÖST En ny ikon

  http://www.veryicon.com/icons/ Och här finns drygt 2250 ikoner https://www.iconfinder.com/ Var ett tips på PC För Alla för ett antal år sedan: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.346500/har-finns-roliga-ikoner Eller Ddigital Citizen har en artikel: 5 Locations From Where You Can Download Icons For Free Och det är tusentals ikoner... Att byta ikon är inga bekymmer egentligen. Man högerklickar på ett program eller mapp > Egenskaper > Genväg => Byt ikon Eller om det är ett webbdokument: högerklicka > Egenskaper > Webbdokument => Byt ikon Mvh
 40. 1 poäng
  Tack för det rådet, Cecilia! Det innebär att jag kan ha Outlook.com som "huvudbärare" av framför allt kalender och kontakter men även mail och synka dessa mot mobilen. Inkommande mail till operatören T3 vill jag även till Office Mail, eftersom jag tycker (tror) att det är lättare att arkivera därifrån. Jag skall utgå från ditt förslag och se vad jag kan göra. Nu blir det dock paus på en vecka eftersom jag är bortrest. Men jag kanske måste återkomma. Thomas
 41. 1 poäng
  Thirteen

  Antivirusprogram, rapporter och tester

  Virus Bulletin VB100 results from 2018-02 on Windows 7 Professional, Windows 10 Professional Länk finns nu överst i post #4
 42. 1 poäng
  Cecilia

  LÖST Thunderbirdmail

  Det ser ut som det kompletta mejl-huvudet. Vad har du för inställning här: Thunderbird-menyn - Visa - Rubriker ? Jag har Normal.
 43. 1 poäng
  mbgtmari

  Svart videouppspelning

  "1. Vad behöver jag för att se Aftonbladets webb-tv? På Windows: Internet Explorer 6 eller 7, Windows Media Player 9+, Flash Player 8+ eller... Firefox 1.0+ QuickTime Player 7+ Flash Player 8+" Jag betvivlar att dessa gamla FAQ fortfarande gäller. Vad använder du för webbläsare Walium och har du någon reklamblockerare i den? Jag har också råkat ut för att bildrutan varit svart. Detta har hänt i Firefox. Då har jag testat om jag kan se samma videoklipp i Google Chrome. Har bildrutan varit svart där också har jag testat i Internet Explorer där jag inte har någon reklamblockerare alls. Jag föreslår att du gör samma sak om du har flera webbläsare installerade, för det har du väl?
 44. 1 poäng
  Det var inte alls så jag tolkade din fråga, men bra att det löste sig.
 45. 1 poäng
  Hankki

  Fredagens Musikbidrag

  Det är inte fredag än men Wentus Blues Band är på miniturné i Sverige nu. Ikväll och i morgon i Malmö på Viktoriateatern, Lördag i Göteborg på Nefertiti och Söndag i Stockholm på Akkurat. De har nyligen gett ut "Throwback" där de spelar låtar av artister de spelat med under åren, deras bästa platta som fått uppmärkelse på många håll i Europa och USA. Sven Zetterbergs "I think you need a shrink" Eddie Kirklands "Done somebody wrong"
 46. 1 poäng
  rolfr

  LÖST Förminska en logga

  Tack för tipset, körde en konvertering hos online-convert.com. Det blev inte bra med texten, så liten och kladdig som den blev. Körde plan B istället och kapade bort texten och behöll bildbiten.
 47. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST Thunderbirdmail

  Om du menar att du svarade på det automatiska bevaknings-mailet är det ju tveksamt om någon ens kommer åt att läsa det. Och om så är fallet torde det enbart vara någon som är admin på IDG.
 48. 1 poäng
  jannejanne

  VA!! "testa lösenord" !!!!

  Och varför använda trådlöst idag när man kan använda kabel ? När jag skaffade mig en router 2004 (hade tidigare en dator med flera nätverkskort som router) så hittade min dator EN annan trådlös router. Råkade ha samma namn som min nya router, netgear. Innan jag ändrade namnet på min router. Nu bor jag i samma flerfamiljshus och antalet trådlösa nätverk är "stort". Minst strul med störningar för mig och grannarna genom att köra på kabel.
 49. 1 poäng
  jannejanne

  VA!! "testa lösenord" !!!!

  För några år sedan fanns det en site som hade Rainbow tables för Windows. Dvs skickade man dit den hash som lösenordet till Windows var lagrat på i sin egen dator så kom lösenordet tillbaka efter några sekunder (hade lösenordet john4peter, det tog någon sekund att från hashen få tillbaka john4peter). Jag tog och testade några olika lösenord och upptäckte att "regnbågstabellerna" gick bet vid fler än två specialtecken ( ex: & / ( ) = ? ) . Vilket gav mig ideer för mina lösenord. Jag reagerade precis som solspindeln i trådstarten, dvs här skickas inga lösenord ut över internet. Man vet inte när det kan bli av här. Men historien förskräcker. I varje fall mig. https://simple.wikipedia.org/wiki/Concentration_camp
 50. 1 poäng
  Aha nu förstår jag vad som händer. Steelfish har aldrig funkat i din @font-face-regel. Fonten får 404 om du kollar i nätverkstabben i dev-tools. Anledningen att texten på din dator renderas i Steelfish är att du har Steelfish lokalt på din dator, men icke i din mobil. Fixa URL:en så kommer det nog funka som det ska.
Denna topplista är satt till Stockholm/GMT+01:00
×