Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
 • 🏆 Här på topplistan ser du en sammanställning över medlemmarna med högst anseendepoäng eller flest inlägg på forumet under vald tidsperiod. 

  Var generös och visa din uppskattning till andra medlemmar genom att rösta upp eller gilla deras inlägg! För varje positiv reaktion eller tumme upp (under inlägget) får medlemmen ett nytt anseendepoäng 
  👍

Topplista


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende sedan 2020-09-15 i Foruminlägg

 1. 3 poäng
  Mikael63

  LÖST Uppgradera gammal dator?

  Inte svar på frågan men kanske lite moraliskt stöd beroende på vad som beslutas i "ärendet": Om man skaffar en ny dator så får man en gammal dator till ingen nytta och det kan kännas "fel" att den bara ska stå och samla damm. Kasta bort den känns också fel. Ge bort den? Mnja.. då blir man "ansvarig" för att ha gett bort en gammal dator, kanske får dåligt samvete för att den kraschar.. Vad ska man göra då? Jag skulle i motsvarande läge använda den som en filserver, eller NAS om man så vill. 1 TB räcker väl till backup av en del filmer åtminstone? Kanske "lätt" att komplettera med en eller två diskar till. Internt+Externt Det behöver då inte vara Windows om det är så att man vill (om det går) flytta licensen till annan dator. Fast köper man ny dator, ex. den från Alina, så medföljer ju oftast OS.
 2. 3 poäng
  Flyfisherman

  LÖST Uppgradera gammal dator?

  Nja det där är en så gammal dator så det är inte lönt att uppgradera den. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=297110 Det är en sk.märkes dator från HP och den har ett gammalt och trött nätaggregat som kanske heller inte hänger med så länge till. Gamla slöa DDR 2 minnen på bara 4GB. Hårddisken är inget att ha kvar heller den kommer att ge upp, det är bara en tidsfråga så se till att ta backup på allt viktigt. Grafikkortet är också gammalt (2007) och trött och nya drivrutiner släpps heller inte längre. Det brukar vara förenligt med en massa besvär att uppgradera gamla märkesdatorer. Chassit är egentligen inte anpassat för sådant så det kan i vissa lägen bli bökigt. I ditt fall behöver du byta moderkort, processor med tillhörande DDR 4 minnen på minst 8GB men helst 16GB, SSD ev. lägg på en ny hårddisk ja allting i den i princip och det bär sig inte. Mvh Ps. Jmfr med denna en relativt kraftfull dator för dina behov: https://www.alina.se/Produkt.aspx?r=defm&T2=AKE Dock saknas DVD-spelare i den.
 3. 2 poäng
  Cecilia

  Köpråd för router önskas!

  Jag försökte ställa in filtret på Prisjakt så att det endast skulle ta med routrar med minst 4 LAN-portar, alltså går det att ansluta 4 enheter (datorer, skrivare, NAS etc) med nätverkskabel. Även om routrarna även har trådlöst nätverk så går det normalt att stänga av i inställningarna, som på min Asus-router. Idag är det så få som inte vill ha trådlöst nätverk så att begränsa sig till routrar utan nog gör att det knappt blir några kvar utom gamla modeller med låg hastighet. Sen tänkte jag att det var lite framtidssäkert att faktiskt köpa en router med trådlöst nät eftersom det kostar så lite extra och för eller senare går nog din mobil sönder och då kan det vara bra att kunna ansluta den nya till ett trådlöst nät för uppdateringar mm eller nästa dator kanske inte har anslutning för nätverkskabel (blir allt vanligare).
 4. 2 poäng
  Cecilia

  Köpråd för router önskas!

  Varför begränsa sig till vad Kjell har? Filtrera på Prisjakt är väl bättre?
 5. 2 poäng
  Monshi

  Thunderbird uppdatering

  Hoppar in lite sent i denna tråd, har inte läst allt. Vore det inte enklast att Skapa en kopia av alla filer som Thunderbird har, profil och datafiler. Rensa bort allt från originalplats Avinstallera, installera om Thunderbird Se till att det åter går att hämta e-post från tjänst (har du IMAP redan så kanske allt redan finns på servern?) Sedan kontrollera strukturen för filerna och putta in de data som ska in, som saknas. Kanske se om man kan putta in alla gammal e-post i lokala foldrar, och om du konfigurerar för IMAP, kanske kopiera in den på rätt konto igen, då laddas de upp till e-postservern Om du inte har IMAP redan, ställ in det, det rekommenderas starkt.
 6. 2 poäng
  bengt 429

  skrivar-usb

  Du kan ju prova detta Öppna services.msc/bläddra ner och markera Print Spooler/starta om tjänsten (uppe till vänster på sidan)
 7. 2 poäng
  Mathias G

  LÖST Använda modem som endast accesspunkt m.m

  Man kan väl konstatera efter allt testande och provande med olika konfigurationer fram å tillbaka. Att det vettigaste att göra är att skaffa en annan router som hanterar det man önskar göra. Har upptäckt buggar u den router vi fått från leverantören som gör att vi inte kan utföra det man enligt dom skall kunna göra med deras produkt.
 8. 2 poäng
  Hakinger

  Nyfiken på Linux?

  Ja, jag älskar estetiken och är imponerad av arbetet med detaljerna. Men använder inte det längre för jag har problem med min "paranoia" mot Kinas regim och de [spion] lagar som inhemska företag i Kina måste följa. Nuförtiden använder jag MXKDE som är MX-linux (debianbaserad vars skrivbordsmiljö är baserad på KDE skrivbordsmiljö och som jag finner snygg också. Men framförallt för att den för mig är lika stabil som Mint, såpass att det nästan blir tråkigt KDE har många olika teman i dess tema-hanterare (och ännu fler finns att ladda ner från nätet) och går att finslipa mycket, man kan få den att påminna om deepin utseendemässigt om man vill då folk gjort egna teman (men blir naturligtvis inte som originalet) Men en del tycker att man har för många valmöjligheter och har lite svårt att hitta hur man gör det. Det finns dock en fristående deepin-distro: UbuntuDDE. Den baseras som namnet säger på Ubuntu istället för debian men gjord av entusiaster utanför Kina.
 9. 2 poäng
  Knepigt

  Lenovo Ideapad - Tangentbordet har slutat fungera i Windows inmatningsfält

  Tror jag har hittat en hyfsad lösning på problemet nu! Beskriver den nedan ifall någon annan råkar ut för samma problem: Jag provade att köra filen C:\Windows\system32\ctfmon.exe och då kunde jag skriva i samtliga inmatningsfält igen! Men efter omstart var jag tvungen att upprepa proceduren. Det slutade med att jag lade till C:\Windows\system32\ctfmon.exe som en genväg i autostart foldern. Så nu funkar denna laptop även efter omstart. Finns det möjligen något elegantare sätt att lägga till ett kommando i autostart? I princip följde jag det som rekommenderas i denna artikel, mer specifikt svaret från 'unnoted': https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_cortana-winpc/cant-type-in-windows-10-search-bar/7dce8411-8671-4d3e-90d1-b9bdc0aa4734
 10. 2 poäng
  Cecilia

  Thunderbird uppdatering

  Om du tittar på dina tidigare bilder med hur det såg ut inne i profilmapparna så ser du att där finns mappar som heter Mail. I de mapparna finns alla mejl lagrade så om man kopierar Mail-mapparna till något annat ställe så har man sparat undan sina mejl. Om jag minns rätt var det meningen att du skulle göra en kopia av filen Profiles innan du började ändra i den. I så fall stäng av Thunderbird och ta bort den nuvarande Profiles , kopiera kopian av Profiles så att den nu heter Profiles igen. Ta fram Kommandotolken (sök på det ordet) och skriv in detta kommando (det ska vara ett mellanrum innan bindestrecket): thunderbird.exe -P Då startas Thunderbird med att fråga vilken profil du vill använda och då väljer du: ozbk7q0k.default Pröva det så får vi se hur det går.
 11. 2 poäng
  Mikael63

  Thunderbird uppdatering

  @MuMu några funderingar: 1. går det inte att så att säga börja om, radera filerna (alltså inställningarna), säkerhetskopiera den rätta profilen, ev. installera Thunderbird på nytt, starta upp med en tom profil, kopiera in filerna (inte hela mappen) från oz....default till den nya skapade profilen? 2. Kan man inte starta Thunderbirds "profile manager" för att rätta till problemet?
 12. 2 poäng
  Cecilia

  videomöte

  Man kan få in skadliga program i datorn genom att använda program med säkerhetshål som går att utnyttja av obehöriga, oavsett vad programmet är till för. Det rapporterades under våren om en del säkerhetsproblem med Zoom under våren men hur det är nu efter de uppdateringar som förhoppningsvis har gjorts vet jag inte. Inte heller vet jag hur det är med andra program som används vid videomöten.
 13. 2 poäng
  Monshi

  Komma in i låst samsung

  jag citerar från swedroid Är telefonen låst går den dessvärre inte heller att återställa, utan då behöver man ha inköpskvitto och sedan lämna in telefonen hos Samsung, då de har möjlighet att återställa den. https://swedroid.se/forum/threads/loesenord-funkar-ej-efter-uppdatering-utelast-fran-mobilen.184811/#post-2633167
 14. 2 poäng
  dosman

  LÖST Minnesmodulval

  I dag, 17/9 2020, löste jag ut ett paket med en 4-GB modul RAM minne och det till samma pris som tidigare felaktigt inköpta 2-GB modul! Storleken på minnet räknas således inte! Väl bekomme, säger jag. (Smyger nu in litet 'Out of Topic'.) Dock blev det lite smolk i bägaren, inte vad minnet anbelangar snarare fraktkostnaden. Det utlösta paketet med måtten 26,5 x 20,5 x 8 cm hade / har viktstämpeln 7 kg (sju kilo gram!). Minnets vikt uppskattar jag till ca 30 g och kartongens vikt till 100 g. Är detta mången företags policy att dra till en fantasivikt icke förankrad i verkligheten för att höja kassaklirret? Nämnas kan att den tidigare beställda 2-GB modulen levererades i ett vitt kuvert med stötdämpande plast. Plötsligt anländer en överdimensionerad otymplig kartong... Bifogar nyinskannad bild på kartongen. Ni får själva leta upp viktangivelsen! Själva tråden anser jag nu vara definitivt löst. Och som vanligt av trådskaparen själv.
 15. 2 poäng
  bgjo

  skrivar-usb

  Hej, Har du valt rätt skrivare i utskriftsmenyn?
 16. 2 poäng
  Cecilia

  Anslutning Internet har slutat fungera

  Jag föreslår att du har datorn kopplad till routern. Det blir nog enklare för då går det att se om routern känner av att datorn är ansluten från en annan dator. Dessutom går det då att stänga av brandväggen i datorn för felsökning utan att det blir några säkerhetsproblem.
 17. 2 poäng
  Cecilia

  Windows Insider Preview

  Sex dagar har gått och Dev-kanalen har fått ytterligare ett bygge, 20215, som innehåller nyheten att Windows 10 Sök på Aktivitetslisten nu stödjer mörkt tema. Microsoft har lyckats fixa 6 saker men inte de 10 kända felen. https://blogs.windows.com/windows-insider/2020/09/16/announcing-windows-10-insider-preview-build-20215/
 18. 2 poäng
  .M

  Få bort rost?

  Poängen är kanske inte att göra grymt exakta uträkningar på den. För sådant så har jag både miniräknare och excel i min lur. Jag köpte den mest för att jag tycker att mekaniken verkar intressant, samt att en rejäl facit eller original odhener lär vara sjukt dyra.
 19. 1 poäng
  DePhaz

  Behöver annons blockerare för Chrome (Android)

  Ok, får undvika den sidan då så slipper jag reklamen. Är inloggad med Google kontot i Chrome och vill därför inte byta. Men tack för svaren. 🙂
 20. 1 poäng
  Cecilia

  Behöver annons blockerare för Chrome (Android)

  Nej, lösningen verkar vara att använda en annan webbläsare som stödjer tillägg även i Android som Firefox eller som Adblock Browser, från samma som gör välkända tillägget Adblock Plus, för att få inbyggd blockerare.
 21. 1 poäng
  Stafstaf

  Köpråd för router önskas!

  Om följer instation guiden som i regel finns i raouten, så behöver man inte göra mer så många inställningar, Raouten sköter allt .. Vi ström av brott . Så brukar starta om sig själv
 22. 1 poäng
  Mikael63

  Uppdatera router utan internet

  Oavsett om en router, eller gateway om man så vill, är ansluten till internet eller ej så ska det etableras kontakt mellan router och dator. Det är liksom routerns uppgift. Möjligen råkar du ut för något liknande detta, om du försöker ansluta trådlöst: Ett trådlöst nätverk hittas. Anslutningsförsök görs. Etablering sker. Kontroll av internetåtkomst sker. Inget internet hittas. Anslutningen kopplas ifrån. Om du ansluter med kabel ska detta gå bra. Dock måste du, som väl redan skrivits: 1. stänga datorn helt 2a. koppla bort ev. kabel till annan router 2b. stäng av annan router, mobil hotspot om anslutning tidigare skett trådlöst. 3. koppla kabel mellan dator och ny router 4. starta routern 5. vänta 60 sekunder så att routern har kommit igång 6. starta datorn 7. starta kommadotolken och skriv ipconfig och tryck enter 8. memorera vilken adress det är för default gateway (ex. 192.168.1.1) 9. starta webbläsare 10. skriv adressen för default gateway i adressfältet och tryck enter. Då bör du få upp inloggningsuppgifter till routerns webbgränssnitt
 23. 1 poäng
  Monshi

  Thunderbird uppdatering

  Även om du avinstallerar kan det finna filer kvar efter installation, som profil-filer. Ta bort alla dessa/kopiera dem.
 24. 1 poäng
  riga

  Översätta till annat språk

  Hej! Eftersom ingen translator fanns inbyggd i Firefox så laddade jag ner Crome och den fungerar utmärkt. Ha en bra dag/Hasse
 25. 1 poäng
  mbgtmari

  Översätta till annat språk

  Firefox har inte det valet i sina inställningar. Det finns enligt denna sida https://www.thewindowsclub.com/how-to-translate-a-web-page-in-chrome-firefox-and-edge två tillägg man kan installera i webbläsaren: GoogleTranslatorforFirefox eller ToGoogleTranslate. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/to-google-translate/ https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/google-translator-for-firefox/ Annars kan man ju kopiera adressen till webbsidan man vill översätta och stoppa in den i Google translate. Klickar man då på adressen i (från) engelska kommer den svenska översättningen upp i (till) svenska.
 26. 1 poäng
  MuMu

  Thunderbird uppdatering

  Det är klart att det fungerar. Men mitt första förslag hade heller inget med kommandotolken att göra. Man öppnar en textfil i Anteckningar, kopierar en rad och klistrar in den över två andra rader och sparar. Enklare, eller hur? Men nu gör vi inte detta till nån tävling. Huvudsaken att TS får tillbaka sina lokala mappar och annat innehåll.
 27. 1 poäng
  Mikael63

  Refraktometer

  Är inget för mig.. https://eforum.idg.se/topic/326063-ägglikör/
 28. 1 poäng
  MuMu

  Thunderbird uppdatering

  Men jag undrar om sökvägen inte är "Program Files(x86)\Mozilla Thunderbird". Jag har inte tillgång till nån Windowsdator just nu så jag kan inte säga tvärsäkert.
 29. 1 poäng
  Mikael63

  Nyfiken på Linux?

  Ja, LMDE är väl mer "boring" än ex. Mint Cinnamon. Men den är också, i sin nuvarande form, att i huvudsak vara en stabil utgåva.
 30. 1 poäng
  mbgtmari

  LÖST Bluetooth, vilken version

  https://support.microsoft.com/en-us/help/4524769/windows-10-what-bluetooth-version-is-on-my-device https://support.microsoft.com/sv-se/help/4524769/windows-10-what-bluetooth-version-is-on-my-device https://www.tenforums.com/tutorials/112075-find-bluetooth-version-windows.html Kontrollera i Aktivitetshanteraren, vilket rekommenderas i den sista länken, skulle jag nog ha gjort. Det går ju också bra att bara skriva Aktivitetshanteraren i Sökrutan bredvid Start för att få fram den.
 31. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST Trådlös temperatursensor under vatten?

  Måste tacka igen för detta förslag. Ja kanske inte exakt den produkten i sig men den funktionaliteten. Jag blev väldigt positivt överraskad hur effektiv isoleringen av poolen, locket, slangarna, pumphuset är. Man ser i appen när värmaren har slagit till och när den har slagit ifrån och det går flera timmar mellan varje gång vattnet behöver värmas och då är värmen till i ca sju minuter. 32 grader i vattnet och 7-15 grader utanför. Ja, eller nyss var det 17 varför det fick bli ett eftermiddagsdopp! Tillägg, skärmdump. Nästan tolv timmar under den kallare delen av dygnet utan att värmaren behöver starta. Visst, filterpumpen är på 250 W och alstrar en del värme. Pumpen sitter i pumphuset och i pumphuset finns värmaren i form av ett rostfritt rör, ca en meter lång. Röret värms av "rums"temperaturen utifrån vilket värmer vattnet inuti den. Men det är ändå en stor skillnad mot de 6 kW som elpatronerna är på tillsammans.
 32. 1 poäng
  MuMu

  Thunderbird uppdatering

  Det är jag som slarvade. Det är två ställen där sökvägen nu slutar på .default-beta. Där ska det bara stå .default Glöm inte att stänga alla Thunderbird-fönster innan du ändrar och sparar textfilen.
 33. 1 poäng
  Cluster

  Hur omvandl VERSALER till gemener och tvärtom?

  Om du har en laptop så kanske du kommit åt Fn-knappen eller likn. (som ändrar funktionstangenterna)?
 34. 1 poäng
  fagerja

  Anslutning Internet har slutat fungera

  Troligen är det MAC-låset som hindrar att du kan ansluta till Internet. Gör som Cecilia rekommenderar och anslut via routern.
 35. 1 poäng
  Mikael63

  Nyfiken på Linux?

  Ubuntu drar i väg åt "fel" håll enligt Mint-teamet. Det är därför man håller LMDE vid liv om man behöver bryta helt med Ubuntu och gå direkt på Debian. Jag kan hålla med om att Mint är "boring". Det finns ju "färdiga" teman att hämta och installera men det är inte så stor variation på dessa och det är ofta inte ett "helt" tema. Ett tema i Mint består av fönsterramar, ikoner, kontroller, muspekare samt skrivbord och oftast är det tema man hämtar bara "skrivbord". Muspekare kan jag köpa att det är standard men de övriga vill jag ska hänga ihop. Cinnamox har några snygga teman som hänger ihop förutom muspekare och ikoner. Ikoner kan man dock alltid matcha med de som finns sedan tidigare. I juletid brukar jag byta till Cinnamox-Rosso-Cursa https://cinnamon-spices.linuxmint.com/themes/view/Cinnamox-Rosso-Cursa
 36. 1 poäng
  mbgtmari

  LÖST Skumt meddelande

  Det är väl inte så konstigt att det blir fel om du skrivit din adress med slutet @gmail.cm. Den ska väl sluta på @gmail.com.
 37. 1 poäng
  mbgtmari

  Är det Microsoft som bestämmer över min dator?

  Eller så är det andra klicket ett bekräftelseklick även om du inte får frågan "Vill du verkligen avinstallera MS OneDrive?" "2. Rulla ned till Microsoft Onedrive och klicka. 3. Klicka på Avinstallera och bekräfta med ett klick till", som det står i pcföralla-artikeln. Det är ju bra med dessa bekräftelseklick om man skulle råka klicka på något av misstag.
 38. 1 poäng
  ChristerE

  Thunderbird uppdatering

  Strängen ska väl klistras in i adressfältet i Utforskaren. Ingen sökning, varken i Thunderbird eller i Utforskaren.
 39. 1 poäng
  Mikael63

  Roliga timmen

  SVT: 15 september när artikeln skrevs var en tisdag. Har polisen jobbat med detta i en hel vecka eller är det, åter, fråga om kvantfysik?
 40. 1 poäng
  polken

  Problem med anslutning TV & Ipone xr

  Bluetooth har väl inget med detta att göra? Om jag förstår dig rätt så delar du telefonens internet till tv’n via funktionen internetdelning. Om delningen inte används av någon enhet stängs delningen av automatiskt för att spara ström. Så har din tv inte använt telefonens internet en tid behöver du gå in i telefonens inställning och aktivera internetdelning igen.
 41. 1 poäng
  Torparen

  LÖST Skumt meddelande

  Jag har lyckats byta lösenord. Så tack för hjälpen.
 42. 1 poäng
  polken

  LÖST Skumt meddelande

  Om du inte skickar så många mail som det varnas för kan ditt mailkonto vara hackat och används av annan för att skicka skräppost. Byt lösenord till ditt mailkonto, avvakta sen till i morgon och prova skicka mail.
 43. 1 poäng
  Thirteen

  LÖST Uppgradera gammal dator?

  Systemkraven finns här: https://www.techsmith.com/camtasia-system-requirements.html Lite snålt med RAM-minne och en processor som får jobba en aningen hårt...
 44. 1 poäng
  Globetrot

  Datorn hittar inget Wifi

  Det skulle vara bra med datorns specifikationer (kanske har du Blockets annons kvar ?!)
 45. 1 poäng
  X-Men

  Digitalisering av TVsändningar och HDMI för SVTPlay

  Kontrollera även i datorns inställningar att skärminställningarna för HDMI ändrats till ett format som din TV inte stöder. Där kan felet också ligga.
 46. 1 poäng
  Cecilia

  Digitalisering av TVsändningar och HDMI för SVTPlay

  Tror Hans tänkte på detta:
 47. 1 poäng
  Thirteen

  Antivirusprogram, rapporter och tester

  AV-Comparatives Real-World Protection Test July-August 2020 Länk finns nu överst i post #4
 48. 1 poäng
  .M

  Få bort rost?

  Det är en fick-kalkylator, baserat på ett patent från nån gång på 1800-talet av en fransman som hette Troncet. Men jag tror prylen är tillverkad någon gång på 1940-talet. Detta är bilden som jag hittade på etsy. Handtaget högst upp skall sticka rakt upp och den lilla fliken till höger ska egentligen inte sticka ut. Och jag väljer att bifoga försäljarens bild för jag glömde att fota den innan jag plockade isär grejjen Baksidan efter att jag fått bort fodralet. Fodralet var något slags skinnaktigt, uttorkat och ganska trist. Ska försöka övertala kollegan som gått en skinnslöjdskurs att göra ett nytt åt mig. Väldigt rostigt, vore väl lämpligt att få bort en del av rosten åtminstone. Efter att jag fått bort baksidan, där ser man att handtaget har av någon anledning genom åren blivit väldigt böjt. Ska antagligen vara betydligt mer T format än snirkel snirkel. Fått isär mekanismen, det som syns dåligt i bild är att en del av skenorna är lite böjda. Jag tror möjligtvis så ska själva sågtandade hejsanhoppsan som man skjuter upp och ned, ska vara lite böjda. Men skenorna, locket och baksidan bör nog vara så raka som möjligt för att det skall vara enkelt att skjuta de sågtandade hejsanhoppsan.
 49. 1 poäng
  Cluster

  Hur omvandl VERSALER till gemener och tvärtom?

  https://support.microsoft.com/sv-se/office/ändra-användning-av-versal-och-gemen-i-text-1d86cf80-fbef-4380-8d6f-59a6b77db749
 50. 1 poäng
  Tomas E

  LÖST Systemåterställning avstängd

  Plötsligt har jag insett vikten av att ha ett separat backup-program. Har inga problem än så länge som gör att jag behöver återgå, men jag gör nog en ny full backup av C så jag inte blandar gammalt med nytt, bara för att.
Denna topplista är satt till Stockholm/GMT+02:00


×
×
 • Skapa nytt...