Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
 • 🏆 Här på topplistan ser du en sammanställning över medlemmarna med högst anseendepoäng eller flest inlägg på forumet under vald tidsperiod. 

  Var generös och visa din uppskattning till andra medlemmar genom att rösta upp eller gilla deras inlägg! För varje positiv reaktion eller tumme upp (under inlägget) får medlemmen ett nytt anseendepoäng 
  👍

Topplista


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-11-07 på alla områden

 1. 3 poäng
  ChristerE

  dator

  ... och det gör t ex Jörgen Städje så här. https://www.sweclockers.com/artikel/21639-det-hander-nar-du-startar-din-dator
 2. 3 poäng
  Hankki

  dator

  Först och främst måste den ha ström 🙂 Bild av Hans Haase från Wikipedia (CC BY-SA 3.0) https://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_unit_(computer)#/media/File:PC-PowerSupply-Principle-Circuit.svg Strömmen kommer in längs den bruna och blå linjen, via säkring och filter, och likriktas i dioderna (till vänster om 115V brytaren) filtreras genom spolen PFC och kondensatorerna (200V). Svänger av neråt till motståndet och zenerdioden som ger en konstant spänning in till den lilla grå lådan som börjar oscillera på "transistorns" ena ben, i det gula fältet, som börjar leda i takt med oscilleringen. Transformatorn genererar ström på andra sidan tack vare svängningarna och ger 5VSB. Blir spänningen för hög in till den lite större grå lådan så får den lilla lådan signal via optokopplaren och justerar oscilleringen för att kompensera. När du trycker på on-knappen så jordas den gröna PS_ON signalen. Transistorn mellan 5VSB och PS_ON börjar leda och startar lådan till höger. Reläet med växelkontakt gör så att transistorerna leder och skickar ström till den mittersta transformatorn som i sin tur gör att huvudtransistorerna börjar leda ström. Huvudtransformatorn skapar då ström i sekundärlindningarna som likriktas, via supersnabba dioder pga hög frekvens, och filtreras före det går ut till moderkortet som startar upp och BIOS tar vid och fortsätter men det får någon annan förklara.
 3. 2 poäng
  Mikael63

  dator

  Många idag vet väl knappt vad en radio är, än mindre vet hur en gammal radio luktar (Jag vet och även hur effekten blir när man med flit polvänder en elektrolytkonding )
 4. 2 poäng
  dick_a

  Många problem med Mint på Vivostick

  Tack Mikael, Jo, det är XFce (som tydligen ska vara mindre krävande). Ska prova dina förslag under eftermiddagen. // Dick
 5. 1 poäng
  En del av de nyaste mobiltelefonerna kan ju ta anständiga mörkerfoton med hjälp av olika trix. BBC hade nyss ett test där nattbilder i en mörk park såg ut som dagsljusbilder. Betyder det att man kan använda en modern telefon+ Google Cardboard för att göra ett par (digitala) night vision goggles? De telefoner som bygger stillbilder på olika varianter av långa slutartider kan knappast användas. Men de som lägger samman pixlar borde ju kunna visa en grovkorning bild i realtid. Eller? Och framför allt. Skulle man bara vara creepy eller nördig och creepy om man testade?
 6. 1 poäng
  Hankki

  dator

  När det går sönder så är det egentligen två scenarion. 1. Det börjar lukta gammalt radio så har en kondensator gett upp hoppet, ålder och värme som värsta fiende så därför är 105 graders kvalitetskondensatorer att föredra före billiga 85 graders. 2. Luktar det inget så har troligtvis en transistor, diod eller den lilla grå oscillatorlådan gett upp.
 7. 1 poäng
  torgnyb

  LÖST OneDrive Ta bort html-filer

  Hej! Jag plockade bort vissa mappar helt från OneDrive och då försvann också dessa html-filer. Tack för ditt intresse.
 8. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST OneDrive Ta bort html-filer

  Bra Kan du berätta "vad som hade hänt" och hur du gjorde för att lösa ditt problem? Det kan vara till nytta för någon annan med liknande problem.
 9. 0 poäng
  stjo57

  Fladdrande sida

  Ok har testat det nu men det blir ingen skillnad tyvärr...
Denna topplista är satt till Stockholm/GMT+01:00


×
×
 • Skapa nytt...