Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
 • 🏆 Här på topplistan ser du en sammanställning över medlemmarna med högst anseendepoäng eller flest inlägg på forumet under vald tidsperiod. 

  Var generös och visa din uppskattning till andra medlemmar genom att rösta upp eller gilla deras inlägg! För varje positiv reaktion eller tumme upp (under inlägget) får medlemmen ett nytt anseendepoäng 
  👍

Topplista


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende sedan 2019-03-04 på alla områden

 1. 5 poäng
  Laso

  avslutat

  @Solspindeln Varför redigerar du bort ditt inledande inlägg för, och sedan lägger du in ett svar till mbgtmari som inte går att förstå, första inlägget är ju borta. Dessutom så ändrar du trådrubriken till att tråden är avslutat . Tråden har nu helt tappat funktionen, stänger därför tråden, och uppmanar dig Solspindeln och alla andra att inte redigera bort inlägg som helt förstör en tråd på detta sätt. Laso - Moderator
 2. 5 poäng
  mbgtmari

  Google hyllar Olga Ladyzhenskaya

  Lagom inför den internationella kvinnodagen har Google den goda smaken att hedra en kvinnlig matematiker, nämligen Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya, Ольга Александровна Ладыженская, som skulle ha fyllt 97 år om hon fortfarande hade levt: https://www.youtube.com/watch?v=5rhKgWdrI9E Här finns mer om henne och om Googles historia: https://inews.co.uk/light-relief/offbeat/olga-ladyzhenskaya-97th-birthday-google-doodle/
 3. 4 poäng
  ChristerE

  Enorma nätverksproblem på arbetsplats

  Som Cecilia skriver så kan problemen ha med annat att göra än "själva kopplingen". Men du verkar helt klart ha ett par extra nätverk, efter de två extra routrarna (både trådlöst och via kabel) det ställer också till det. (Anslutning i WAN-portarna och sen olika adressrymder visar det.) Stänga av DHCP för de extra routrarna är inte bra så länge de routar trafik till ytterligare nät, efter dem. Då får apparater anslutna i de näten inga adresser när de frågar efter IP-adresser. När extra trådlösa routrar är tänkta att användas som accesspunkter är tips om att stänga av dhcp väldigt vanligt. Inte helt fel, men man måste först förstå detta med routerns funktion, d v s routning, och utifrån det hantera konfigurering (olika mod) och anslutning av kablar (via WAN-porten eller i någon av LAN-portarna, se tidigare i tråden). Jag tycker du ska se till att allt blir ett gemensamt nätverk. Hur de extra trådlösa routrarna då kan konfigureras och kopplas finns det tips om tidigare i tråden, men givetvis helt okej att fråga vidare. När flera accesspunkter finns i samma nätverk kan det vara enklast om de har olika SSID, och gärna att de är inställda med olika kanaler. Att använda samma SSID är praktiskt när man rör sig runt i lokalerna, men det fungerar inte helt perfekt med "enkla accesspunkter". Det kan vara bra att även fortsättningsvis kunna administrera de extra routrarna. Med min rekommendation om ett enda gemensamt nät kan man då ansluta till respektive router medan de har dhcp aktiverat och ställa om själva routerns IP-adress till samma adressrymd som den ordinarie routern har. Detta för att sen kunna ansluta till dem när datorer får IP-adresser från den ordinarie routern. IP-adresserna för själva routrarna är fasta och ska då ha adresser som ligger utanför den ordinarie routerns DHCP-område, och IP-adresserna ska förstås inte heller användas i andra apparater.
 4. 3 poäng
  Cecilia

  Windows Insider Preview

  Här går det undan inför releasen så bygge 18362 är redan släppt till "Fast ring" för vårens uppdatering. Det är stabila byggen nu. I detta bygge har man fixat ett problem med Connect-appen. Eftersom den buggen inte var med på den tidigare listan över kända fel är det fortfarande 4 sådana. Källa: https://blogs.windows.com/windowsexperience/2019/03/20/announcing-windows-10-insider-preview-build-18362/ Tillägg: Vet inte om MS har ändrat i bygget eller om det bara blev fel i beskrivningen förut men nu står det att ett av de kända felen är fixats, dvs 2 fixar och 3 kända fel är det som gäller nu.
 5. 3 poäng
  Jag snabbkollade nyss mitt kontoutdrag och såg till min förvåning posten Tv-avgift 363,60 (på ett ungefär). Eftersom Tv-avgiften är borttagen åkte naturligtvis foliehatten på (det var ju inte i går man föddes i farstun). Ett misslyckat letande efter information om mottagaren i både internetbanken och bankappen steg leder till en stigande respekt för den geniala mästertjuv som inte bara maskerat sin rfid-skimming som en nedlagd räkning utan dessutom lyckas dölja sitt kontonr . Nästa steg är att ringa banken för att få mer info om denna lömska utbetalning. Då visar det sig att det inte är en utbetalning från mitt konto, det är en återbetalning från tv-tjänst... Hur dj@£la svårt kan det där med plus- och minustecken vara ...). Foliehatt av --> dumstrut på
 6. 3 poäng
  Lasse "newbie" Johansson

  Bifoga filer - en utmaning

  En sak man ska tänka på är att vad man än lägger ut på nätet så är det ju svårt att det man lägger ut förblir anonymt. Jag syftar då i första hand på att lägger man ut en bild eller en skärmdump så är det ju väldigt svårt att denna bild/skärmdump förblir anonym om man lägger ut den på ett publikt forum. Dvs att ingen annan kommer att få se den. Men å andra sidan är det väl en del av den stora fördelen med internet. Man kan genom en knapptryckning sprida något till miljontals.
 7. 3 poäng
  Cecilia

  Windows Insider Preview

  Nu går det undan och tillräckligt stabila byggen produceras fort för nu är bygge 18353 ute och det innehåller 10 fixar och nu är antalet kända fel nere på 5.
 8. 3 poäng
  Mikael63

  Återanvänd gamla hårddisken

  Google translate? letter = brev letter = enhetsbokstav
 9. 3 poäng
  Mikael63

  Enorma nätverksproblem på arbetsplats

  Är det då inte där problemet ligger tro? En sådan konfigurering ligger över min lönegrad så att säga... Du får kanske avvakta tills någon av de mer nätverkskunniga svarar.
 10. 2 poäng
  fagerja

  sattelitmottagare

  Klonprogrammet dd har inga problem med filsystemet. Fungerar helt oberoende av filsystem. Men krypteringsnyckeln kan vara kopplat till diskens serienummer.
 11. 2 poäng
  Mikael63

  sattelitmottagare

  Jag antar att det gäller CanalDigital? (som du nämner i en annan av dina trådar) https://www.canaldigital.se/globalassets/se/hardware/hd-box-smart-manual.pdf Kanske enklast att beställa en till hårddisk av dem? Tycks kosta 999 kr och det är väl vad man behöver betala för an "vanlig" disk á 1 TB.
 12. 2 poäng
  Ove Söderlund

  Windows Insider Preview

  Nytt bygge i Skip-ahead Windows 10 Insider Preview (20H1 dev. branch), build 18860. Announcing Windows 10 Insider Preview Build 18860 Nytt: SwiftKey får utökat språkstöd till 39 språk inklusive svenska. Utöver detta så som vanligt ett gäng fixar, kända fel och andra mindre förbättringar.
 13. 2 poäng
  Cecilia

  LÖST Ökad vinstprocent

  Ringrostig på matte men kanske det blir så här: Spelade partier: 1449 Vunna partier: 183 Framtida vinstchans: 0,15 Önskad statistiskt värde: 0,13 Antal framtida spelomgångar: x (183 + 0,15x) / (1449 + x) = 0,13
 14. 2 poäng
  Visade sig att det var brandväggen i datorn som spelade mig ett spratt! M.a.o så löste det sig
 15. 2 poäng
  Lasse "newbie" Johansson

  avslutat

  Vilken märklig trådstart en solig, varm och fin lördagsmorgon. 😁
 16. 2 poäng
  Cecilia

  Windows Insider Preview

  Inför vårens uppdatering kommer nu bygge 18356 som faktiskt innehåller en större nyhet, nämligen en ny version appen Your Phone och i den går det att spegla mobilens (Android) skärm till datorskärmen. Än så länge dock bara ett begränsat antal mobilmodeller som stöds. PC för Alla skriver mer om det här: Förutom ovanstående så är det 7 fixar och bara 4 kända fel som listas på sidan https://blogs.windows.com/windowsexperience/2019/03/12/announcing-windows-10-insider-preview-build-18356/
 17. 2 poäng
  Tänkte uppdatera den här tråden då jag nu köpt ett TP-Link Archer MR200 kombinerat router/modem samt beställt ett 250GB Hallon abonnemang. Beställde abonnemanget i onsdags och SIM-kortet kom i går fredag. Efter att jag skapat ett PW i routern samt knackat in SIM-kortets PIN-kod så rullade allt på perfekt. Hastigheten tycks även vara bra. Trots att jag bor på "landet" så ser jag de två höga... väldigt höga masterna från terrassen. De ligger ca 1 km från min fastighet fågelvägen. Bif en bild från Bredbandskollen.
 18. 2 poäng
  vertpre

  LÖST Vostro - minnesuppgradering?

  Vad jag kan se har datorn 2 minnesplatser så Ja. Max ram minne verkar vara 16 GB om jag har tittat på rätt modell. Dessa är so-dimm minnen. Passar inte i en Vostro desktop.
 19. 2 poäng
  dosman

  LÖST Installation av webshop

  Vill meddela att jag slutligen lyckades installera webshops-programmet OpenCart, efter mycket sökande på Internet bl a. Först laddade jag ned gamla versioner av progrmmet. Det medförde att jag ganska obesvärat kunde komma till själva installationssidan. Sedan fastnade jag dock på steg 3 av 4. Där fick jag hjälp av Internet: "Post by rinuthomas90 » Mon Dec 17, 2012 12:43 pm Solution: 1. Click on 'Check Privileges' for your database 2. Click on 'add user' 3. Enter username, password and other privileges 4. Submit Go back to installation. Enter user name and db details...Done" Problemet löst! Bifogar bildbevis.
 20. 2 poäng
  mbgtmari

  LÖST Tradedoubler-prefix i länkar

  Tack för den upplysningen! 💡 Nu blev det inget tradedoubler framför Microsoft-länken. Se https://eforum.idg.se/topic/358021-avaktivera-epost-konto/ Hoppas det inte läggs till senare. I och för sig spelar det ingen roll för de personer som inte använder annonsblockerare, eftersom de inte ser det, men för dem som ser detta prefix är det irriterande. Senare Ja det är väl bara att acceptera det förb-ade tillägget för det kom senare.
 21. 2 poäng
  Cecilia

  Enorma nätverksproblem på arbetsplats

  Även om mobilerna inte används så kopplar de upp sig mot ett trådlöst nätverk automatiskt om de vid något tillfälle har varit anslutna till det tidigare, och använder det för att kolla efter uppdateringar av appar, hämta mejl och allt annat som appar kan göra i bakgrunden. Det innebär alltså en extra belastning av de trådlösa nätverken och internetanslutningen. Man kan även konfigurera en mobil som hotspot, dvs som en router som tillåter andra mobiler och datorer att ansluta till den och använda mobilens internetanslutning via det mobila bredbandet (4G). Ytterligare ett trådlöst nätverk bidrar till att "skräpa ner" signalerna i de önskade trådlösa nätverken. Det beror på att det finns tre lokala nätverk som använder varsitt subnet (3:e siffergruppen i IP-adressen) eftersom standardinställningen för nätmask i en dator är att bara använda det som finns i ens eget lokala nätverk. Med tre trådlösa nätverk som antagligen delvis är överlappande är det väldigt viktigt att de är inställda med lämpliga kanaler i routrarna så att de inte stör ut varandra. Det bör kollas upp hur de trådlösa nätverken är konfigurerade, och hur de interagerar med varandra och andra trådlösa nätverk i närheten. Därav mitt tidigare förslag om WiFi Analyzer.
 22. 2 poäng
  ChristerE

  Enorma nätverksproblem på arbetsplats

  Tillåter mig att börja med en liten genomgång av funktioner (komplettera gärna, eller rätta om något blev fel). Vanligtvis finns flera funktioner i de burkar (för konsumentbruk) vi kallar routrar/trådlösa routrar: router, modem, accesspunkt (WiFi), dhcp-server, switch och brandvägg. Router är den enhet/funktion som knyter ihop två nätverk (slussar trafik mellan två nätverk), det lokala nätverket och anslutningen till internet (egentligen till operatören). En sådan ska man endast ha en av, såvida man inte förstår funktionen och faktiskt vill ha flera lokala nätverk efter varandra. Modem omvandlar t ex signalen i en telefonlinje till "nätverk". Används alltså inte ifall man har bredband via fiber, då en mediaomvandlare används. Accesspunkter ger trådlöst nätverk. Dhcp-servrar tilldelar IP-adresser (till de enheter som frågar efter IP-adresser). Man ska endast ha en dhcp-server aktiv per nätverk. Vanligtvis används den som finns i routern (den enhet som jobbar som router). Switchar förgrenar nätverket och det kan finnas flera, både parallellt och i serie med varandra. Brandväggar stoppar oönskad trafik, eller tillåter önskad trafik (beroende på hur man vill se det). Används en trådlös router som (extra) accesspunkt får man se till att både stänga av dhcp och se till att routerfunktionen sätts ur funktion. Det kan i en del enheter göras genom att de kan konfigureras för att fungera endast som t ex en accesspunkt. Ett annat sätt kan vara att inte ansluta "routern" via dess WAN-port, utan att ansluta den via en av LAN-portarna där övriga samtidigt blir en switch. Dhcp ska förstås då också stängas av. Routrar kopplade i serie ger Double NAT. https://kb.netgear.com/30186/What-is-Double-NAT
 23. 2 poäng
  Cecilia

  Risk för kapade e-postadresser?

  Ja Ja mycket Mejladresser ska behandlas som privata.
 24. 2 poäng
  Cecilia

  När bör byte av Windows 7 ske?

  Oavsett vad man tycker om vissa Windows-versioner finns det ingen anledning att skrika (använda versaler i hela ord). Man ska också respektera den rubrik och den trådstart som trådskaparen har skrivit och hålla sig till det ämne som de anger. Vill man avreagera sig om någon Windows-version är forumet Avreagera dig! ett lämpligt val. Cecilia Moderator
 25. 2 poäng
  Novisan

  LÖST Datorn hittar inte trådlöst nätverk

  Jaa det var den som var problemet. Tack Pelle Penna och Datordanne för er fina tips.
Denna topplista är satt till Stockholm/GMT+02:00


×