Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
 • 🏆 Här på topplistan ser du en sammanställning över medlemmarna med högst anseendepoäng eller flest inlägg på forumet under vald tidsperiod. 

  Var generös och visa din uppskattning till andra medlemmar genom att rösta upp eller gilla deras inlägg! För varje positiv reaktion eller tumme upp (under inlägget) får medlemmen ett nytt anseendepoäng 
  👍

Topplista


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2018-07-29 på alla områden

 1. 2 poäng
  Tycker det är hårt ge Eliasson skulden. MSB är precis vad våra Riksdagshen har beställt. Som vi röstat på plats ! Det viktigaste är att det inte får kosta för mycket. För det finns många andra hål i statsbudgeten att placera pengar i. På samma sätt vad Eliasson genomförde hos Polisen var inte hans ide. Det han genomförde hos Polisen var exakt vad som beställts av våra politiker.
 2. 2 poäng
  MSB Intressant ämne, uppenbarligen har de än inte funnit formen för hur de ska fungera och agera även om de blir bättre. MSBs roll är väl egentligen att vara en avlastning , dels inte ärenden blir tvungna att gå högre upp (till ministrar/regering) samt nedåt. Detta genomi att ta ansvar för vissa övergripande saker och fatta en del beslut om resurser. Styra en del men inte allt, det finns det andra som är bättre på. Exakt vad deras roll är och ska vara kommer säkert rullas genom en utredning, baseras på erfarenheterna här. Klart är att tanken, rollen de är tänkt att ha, behövs. När inte kommunerna räcker, när det sträcker sig över flera länsstyrelser, när det blir en större kris, då behövs det några som har kompetensen, mandaten, att ställa sig över de övriga och ta in överblicken. Exempelvis, ett praktiskt exempel ha nödlager med brandsläckningsutrustning runt om i landet. Varför ska MSB ha det, inte räddningstjänsten? Det kan man undra men räddningstjänsterna är lokala, MSB är nationellt. Förut låg nog en del av detta på försvaret, en del på räddningstjänsten, osv. Jag säger inte att MSB fungerat bra men de behövs.
 3. 1 poäng
  Förut så ingick det i försvarets uppdrag att ställa upp vid skogsbränder, men det uppdraget togs bort (osäker när) nånstans i början av 2000. Så de behöver inte vara förberedda. Så man får vara tacksam för dom som frivilligt avbröt sin semester och ställde upp tidigt. När det gäller MSB så var det en presskonferens igår där dom står och säger att dom kommer tacka nej till erbjudande om mer markpersonal än de som redan beräknas komma. Jisses säger jag. Brandmännen går på knäna och skulle verkligen behöva få lite vila. Dessutom startas det nya bränder som också måste tas om hand. Så all personal som vi skulle kunna få hjälp från utlandet borde tas emot med öppna armar. Men det visar, tycker jag, rätt tydligt på hur man tänker på MSB. Här där jag bor har det idag varit åska, men tack och lov även regn. Hörde sirener vid tre olika tillfällen. Förhoppningsvis var det bara automatlarm som gått igång på grund av åska, men kan lika gärna vara så att åska startat bränder på olika håll. Imorgon väntas liknande väder.
 4. 1 poäng
  Vad vi har för regeringen spelar ingen roll. Regeringsarbetet är detsamma. Det finns relativt fasta rutiner hur det ska fungera. Så att ha det så organiserat på kansliet som håller i trådarna är knappast en belastning för regeringen (som sen tas över av nästa regering). Och som jag skrev så har morgan johansson haft kontakt med ansvarig i EU. Så nej vi måste inte ha nån speciell myndighet som håller i kontakter med EU. När det sen gäller fördelning av den hjälp man får det kan de olika länstyrelsena samarbeta så de sköter den biten. Sen om man tittar på MSB. De har tex inte rätt att kalla in försvaret att hjälpa till med släckningsarbetet. (har för mig att det finns flera saker som dom inte har rätt att göra som ligger på regeringen att ta beslut om) De svenska militärhelikoptrar som till en början hjälpte till med vattenbombningen, besättningen på dom hade helt frivilligt avbrytit sin semester för att hjälpa till. När tex räddningstjänsten i älvdalen bad MSB om hjälp med helikoptrar så svarade MSB att det inte gick eftersom besättningen hade semester. Var bara för några dar sen som regeringen tog beslutet att försvaret/militären ska hjälpa till. För det måste det till regeringsbeslut för att militären ska kunna kallas in och hjälpa till. Så nu är väl fler svenska helikoptrar med och hjälper till. Och du skriver där ledningen byts ut vart fjärde år. Ja när det gäller regering så vet man att det ev byts vart fjärde år. När det gäller en generaldirektör så kan den sparkas veckan efter den tillsatts. Och vad jag vet så kan regeringen sparka alla i ledningen på en myndighet. Och regeringen kan ge dom nya direktiv så de blir omorganisation. Och det kan ske flera gånger på 4 år om det vill sig illa. När det gäller alla statliga myndigheter så är det regeringen som är ytterst ansvarig för den. Och vilken minister som är ansvarig beror ju på vilket område det gäller. Så ministrar kan redan idag gå in och ta beslut som myndigheten egentligen ska hantera.
 5. 1 poäng
  Nåja nu är ju MSB en rätt liten organisation med bara 850 anställda. Till skillnad från Rikspolisstyrelsen om ungefär 28 000 anställda. En myndighetschef, även om det nu är en som basar för bara 850 personer, ska ju inte ägna sig åt att organisera arbetet utan jobba med strategiska frågor. Att gå från Rikspolisstyrelsen till MSB är ju en nedgradering så det visar väl verkligen att man inte var nöjd med Eliasons resultat. För 10 år sen så var det nog rätt få som ville att deras skattepengar skulle läggas på att klara av ett flertal mycket stora bränder som uppstår på grund av mer än en månad med torka och mycket varmt i hela landet. Vi får de politiker vi förtjänar. Det är lätt att vara efterklok. Hade någon för 10 år sen sagt att det i stort sett inte skulle regna på 2 månader under en sommar och samtidigt vara ovanligt varmt i stort sett hela den tiden, hade ju den personen ansetts mer eller mindre dum i huvudet. Om de inte kan lösa sin uppgift kanske de får för lite pengar? Jag tyckte du skrev att du visste vad de gjorde på MSB. En övning som var mycket omskriven var Aurora 17, en annan något mindre omskriven var NISÖ 2018. https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Ovningsverksamheten/Genomforda-ovningar/ Så du tycker att det är bättre att låta politiker och politiska tjänstemän vara ansvariga samtidigt som de ska vara ansvariga för en massa andra saker? Då är det väl verkligen risk för att de inte kan något om just brandbekämpning och samordning av myndigheter. En organisation där ledningen dessutom byts vart fjärde eller åttonde år (eller så) till några som inte kan något om ämnet. Jag tvivlar på att det skulle bli bättre på något sätt.
Denna topplista är satt till Stockholm/GMT+01:00


×
×
 • Skapa nytt...