Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

All aktivitet

Detta flöde uppdateras automatiskt     

 1. Igår
 2. Kan inaktivering av "Fast Startup" Mode lösa problemet? I Windows 8 och 10 är en vanlig start av datorn inte en kallstart, som man kan tro. Vill man få en kallstart får man göra en omstart av en startad dator. Osäker på om du kunnat göra en omstart, eller om du stängt av datorn efter att den inte startat korrekt för att därefter göra en ny start. Bifogar länkar till några artiklar så kan du kolla om det är värt att inaktivera "Fast Startup", som är standardinställningen i Windows 10. Är det en omstart du gör för att få igång datorn så är tanken alltså att inaktiveringen gör att en avstängning inte förbereder datorn för en snabbstart vid nästa datorstart, utan att varje start blir en kallstart. Tips om inaktiveringen finns i flera av artiklarna. Kollade någon som jag tyckte inte stämde helt och hållet, men du hittar nog, fråga annars. https://www.howtogeek.com/243901/the-pros-and-cons-of-windows-10s-fast-startup-mode/ https://www.windowscentral.com/how-disable-windows-10-fast-startup https://www.computerhope.com/issues/ch001762.htm https://www.nordichardware.se/nyheter/software-news/windows-8-kapar-uppstartstider-med-upp-till-70-aeven-med-harddisk.html
 3. OBS! Spånar bara högt nu: Det finns tre poster, varav den ena innehåller två poster. Poster som till synes skulle kunna ligga på varsin disk och/eller varsin partition. På vilken av dessa ligger starthanteraren, som kan visa dessa poster? Låt säga att den ligger på posten "Windows 95" men att just den posten inte innehåller/pekar på något operativsystem? Bara starthanteraren. Det kanske skulle förklara varför den inte kan tas bort? Spånar som sagt bara.. Går det att döpa om den? Till ett eller flera mellanslag? till en punkt? Eller kanske till "Välj ett av alternativen ovan"
 4. Tja, du har väl svarat på frågan själv, det här EZ GIG IV (som jag aldrig förr hört talas om) fixade inte detta korrekt. Jag rekommenderar Clonezilla, även om många tycker det verkar stenålders.
 5. Idag torde det vara få program som går att lura på detta sätt. Förr var det betydligt enklare. Man använde ett program som ställde om datorklockan, startade det program som skulle luras, ställde tillbaks klockan. I vissa fall fungerade detta alltså mycket bra. I andra fall medförde ett sådant försök att en "riktig" trial-tid på ex. kvarvarande 28 dagar upphörde direkt. (egen erfarenhet 😇 ) Jag använde den metoden i "nutid" i Linuxmiljö för ett program som var/är gratis men som krävde en registrering som inte "tog". Fast nu hamnar vi kanske OT om det är certifikat och inte licens vi pratar om.
 6. Det är en klass A förstärkare. Se spec. Denna heter CA-280IA men är det icke europeiska namnet för JA-88D. Det följde f.ö. med en mejsel och vit tyghandske. Sökte på schema för denna modell och hittade detta smått fantastiska inlägg. Stackars australiensare. Se länk. Berättelse om att byta ett motstånd Det här lär avskräcka vem som helst. Kanske Hifi kit reparatören läst denna 🙂 Ett sista halmstråförsök innan jag helt enkelt bara accepterar detta rätt obetydliga sprakljud. I hans berättelse reagerar jag på denna mening. Do NOT be fooled by the rear panel marking. It is NOT earthed. Betyder det att den inte är jordad? 1. Farligt? 2. Kan det vara orsaken? Om ja, kan man köpa något som jordar?
 7. Jag ändrar tråden till "olöst", kom att tänka på följande: Om man byter hårddisk eller om den går sönder så att man måste byta, då måste man ju även installera om programvarorna. I det fallet blir ju enda lösningen att ställa om datumet.
 8. Jag styr TV-volymen med min ATV-fjärr.
 9. Också en intressant frågeställning! Problemet är väl att man inte vill ha fel datum mer än under den tid man installerar programmet, eftersom det kanske uppstår oönskade effekter i annat fall.
 10. Intressant frågeställning. Skulle den föreslagna metoden "lura" tidsbegränsningen för ett program med ex. vis 30 dagars prövotid?
 11. Klonade en bärbar SATA till en Toshiba 480 GB. När kloningen var klar kom upp formatera hårddisken. Gjorde inte detta eftersom program EZ GIG lV sade att det var successful cloning. Nu hittar jag inte SSD i utforskaren så att jag kan formatera innan kloningen. Konstigt att program EZ inte gör formatering innan man kan clona. I datorns Diskhantering blir inte formatering aktiv när man högerklickar.
 12. Hur ser det ut i programmet msconfig, fliken Systemstart?
 13. Nu har jag med EasyBCD tagit bort dubbelposten 'Windows 7' på bootmenyn, så nu ser det ut så här: Windows 95/XP Windows 7 Windows 95 Den sista posten visas inte i EasyBCD och går inte att få bort! Men det var Windows 7 som lade till denna tredje post vid installationen! Om jag ändå väljer 3:e posten 'Windows 95' vid uppstart får jag felmeddelande: "Det gick inte att läsa in den markerade posten eftersom programmet saknas eller är skadat" Tilläggas kan om jag väljer 'Windows 95/XP' vid uppstart får jag fram bootmenyn för XP som ser ut som: Windows XP Home Windows 95 Det verkar som Windows 7 'stulit' denne Windows XP-post och lagt till den i bootmenyn för Windows 7... Så hur fasiken blir jag av med den? För övrigt - mina partitioner: C:\IBM (Fat32) 37 GB -> Windows 95/XP D:\BIG (FAT32) 326 GB -> Inga OS. Endast lagring av filer E:\Win7 (NTFS) 102 GB -> Windows 7
 14. Du kanske bor i närheten av TS och har för avsikt att hjälpa honom? 😉
 15. Mikael63, det första man bör göra är att säkerställa att spänningen ligger mellan 85-100mV innan man går vidare med felsökningen. Det är viktigt att den ligger där. Är den för låg blir det övergångsdistorsion, då schemat visar på en Klass AB-förstärkare. Är den för hög ”bränner” slutsteget energi i onödan och det i sin tur kan kan ge upphov till pop-ljud eller det ljud som TS upplever. Ja, båda kanalerna bör kontrolleras så att spänningen ligger inom nämnda nivåer (allt taget från det schema som Thirtheen länkat till). Vilken multimeter som helst går att använda eftersom resistansen är så låg på de motstånd som man mäter över. Det fina med att kontrollera spänningarna är, om de ligger fel, går att ändra så de hamnar inom gränsvärdena med hjälp av trimpotentiometrarna RW3 och RW4. Går de inte att ställa kan man konstatera att felet ligger i slutsteget. Felet kan ligga mellan de transistorer som sitter kring trimpotentiometrarna och fram till sluttransistorerna. Allt före dem bör kunna vara okej i det läget. Ja, TS kan, om TS har kunskapen i att använda en multimeter, mäta själv och se om spänningarna går att justera. Det gäller bara att komma åt att mäta över resistorerna och hitta trimpotentiometrarna. Jag skulle föreslå en skruvmejsel ämnad för trimpotentiometrar eller en mejsel som motverkar att eventuellt ”brum” eller likande kan överföras till kretsen som stör justeringen. En mejsel i plast är att föredra. Jag använde en sådan här mejsel när jag jobbade med service på ljudprodukter: https://www.electrokit.com/produkt/trimmejsel-spectrol/ Ovanstående information baseras på det schema som Thirtheen länkat till. Förhoppningsvis överensstämmer det med TS förstärkare.
 16. @X-Men: Är det "bara" att se till att spänningen ligger mellan 85-100 mV? Är det viktigt att det är exakt samma spänning för båda kanalerna? Kan Ts själv mäta detta? Räcker det med en "vanlig" multimeter (förutsatt att den kan mäta mV och att den visar rätt) eller behövs ex. oscilloskop även fast det "bara" är spänningsnivån som ska mätas?
 17. Okej, då är det i alla fall inget lätthittat fel på Windows-filerna. Det kan vara en drivrutin som inte fungerar så bra. Finns det något ansluten till datorn som inte är nödvändigt att det är anslutet, skrivare, extra skärm, USB-minne etc? I så fall ta ut det och se om det går bättre att starta datorn. Om det inte hjälper skulle du kunna se om det går att få fram något i Loggboken. Starta den nu och bekanta dig lite med den. Kolla på Anpassade vyer - Administrativa händelser. Det är normalt att där finns Fel och Varningar så du behöver inte bry dig om allt. Men nästa gång som Windows först inte startar upp riktigt se efter vad klockan är och vänta typ 5 minuter innan du startar Windows igen, detta för att det ska gå att särskilja de två starttillfällena. Kolla i Loggboken och se om där finns något Fel eller Varning som bara finns under den misslyckade starten men inte under den lyckade. Var det inte uppe i tråden att du hade dels ett separat grafikkort och dels ett inbyggt i processorn? Men jag hittar inte igen det så det var kanske en annan tråd? Har du flera anslutningar för bildskärmen?
 18. Formatera låter som en drastisk åtgärd! Om det är ett lösenord till Windows så föreslår jag att du, med en annan dator, laddar hem Rescatux och lägger över den till ett USB-minne, startar datorn från minnet och återställer lösenordet/-en med några få knapptryck. Rescatux Etcher - att "bränna" USB-minnet med. Video - klippet börjar med uppstart av Rescatux, vid ca 0:40 kommer det intressanta. Ot. Jag har stort förtroende för denne "adrian15" som skapat Rescatux/Supergrubdisk. Jag chattade intensivt med honom en period när jag behövde hjälp med att köra dual-boot (Linux/Windows) vid en RAID-0 konfigurering, vilket adrian15 löste åt mig och det blev en ny erfarenhet för honom varför jag fick skriva några rader i Wiki,n om detta..
 19. Kanske det här kan vara till hjälp? https://www.thewindowsclub.com/manage-quarantined-exclusions-windows-defender-security-center
 20. Tack för alla tips! Ja, jag vet att manövern nedan är vansklig. Jag byter förstås nyckelvärdet mot relevant för mitt Windows 7. Men Clusters kommando verkar lovande. Jag misstänkte att det såg ut så: bcdedit /delete {9967803d-5059-11e9-908b-ff89fbbb9deb} Dock testar jag med EasyBCD först, som jag precis laddat ned. Jag återkommer så snart jag åstadkommit något positivt... Annars blir det väl ominstallation av samtliga OS...
 21. perplutt

  lösenord

  Hej alla Plast sonen 11 år, skapade ett lösenord som han nu inte kommer ihåg, nu sitter jag med en Microsoft Surface som jag inte kan använda. Finns det något kommando så jag kan komma in och formatera pc:n ? HJääälp
 22. Windows Defender stängs av under Start-menyn > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Windows -Säkerhet. Det står litet mer om det i EnkelTeknik från 2015: https://www.enkelteknik.se/stang-av-windows-defender-i-windows-10 Eftersom jag aldrig haft något Windows Defender behövt lägga i karantän har jag ingen aning om var denna finns. Någon annan kanske vet.
 23. När det gäller tjänster regleras dessa i Konsumenttjänstlagen. Även om du säger att du låter reparatören göra vad han (förmodar att det är en ”han”) kan utan garantier kan reparatören ändå inte komma undan ansvaret som han har, enligt Konsumenttjänstlagen. Denna lag ger kunden mycket fördelaktiga villkor och den som utför tjänsten kan komma i ”kläm”, trots en överenskommelse mellan kund och tjänsteutövaren. Med andra ord, en överenskommelse mellan dig och utövaren kan ändå kringgås via Konsumentköplagen. Om reparatören misslyckas med att åtgärda felet kan reparatören dels tappa tid för andra jobb, där han inte kan debitera dig fullt ut samt drabbas av ersättningskostnader till dig. Om du förstår vad jag skriver innebär det att reparatören kan få betala för att inte kunna hjälpa dig. Konsumenttjänstlagen är snårig och en liten aktör väljer sannolikt de jobb som innebär minst risk för kostnader som kan uppstå i samband med de jobb som de utför. Konsumenttjänstlagen reglerar också, ganska kraftfullt, de regler som gäller för hur mycket som kostnaden får uppgå till för en reparation. Maxkostnaden regleras i hur mycket restvärde (värde på en produkt som är begagnad) det är på produkten och avräkning sker, på liknande sätt som försäkringsbolagen gör, vilket innebär att värdet på elektronik oftast är ganska låg. Ponera att din förstärkare kostade 20000 kronor när den var ny. Nu är den 5 år gammal och värdet på den är mindre än hälften av nypriset, förmodligen. Eftersom den dessutom är behäftad med ett fel minskar värdet ytterligare. Från det värde som kvarstår får en reparation, normalt, inte överstiga en procentsats av värdet. Jag kan tänka mig att det i detta exempel kanske hamnar runt 2500-3000 kronor. Felsökning i en timme kostar kanske runt 500 kronor, lågt räknat. Kostnadsförslag bygger oftast på att man faktiskt lagar produkten, om felet inte redan är känt och åtgärdsprogram finns. Det är många gånger det enda sättet att få ett korrekt pris. Själva jobbet med din förstärkare, som är tung och gedigen, tar kanske 2,5 till 3,5 timmar i bästa fall. Ponera att reparationstiden hamnar på 2,5 timmar. Timpriset för reparatören kanske ligger på låga 500 kronor. Med timpris och felsökningstid är kostnaden redan uppe i 1500-2000 kronor. Komponentkostnaden kanske hamnar på 1000 kronor. Då har kostnaden för att reparera förstärkaren hamnat runt 2500-3000 kronor, vilket är maximalt av vad reparatören får debitera dig. Att reparatören avsäger sig jobbet bygger nog på det faktum att felet är svårt att åtgärda, tidskrävande och riskerna för följdfel föreligger. Om reparatören dessutom inte lyckas med jobbet kan det uppstå kostnader för reparatören i enlighet med Konsumenttjänstlagen. Har reparatören dessutom ingen eller mycket marginell erfarenhet av att reparera enheter av den dignitet som din förstärkare är (de är inte särskilt vanliga hos ”Svensson”) finns risken att reparatören får ägna alltför mycket tid åt den utan att kunna debitera kostnaden. Det enda jag i nuläget kan föreslå är att du hör med någon annan återförsäljare av ”tung” hi-fi om de har en reparatör som vill ta på sig uppgiften, tyvärr.
 24. Ja, det verkar ha varit en tillfällig glitch (även för outlook.office.com), nu verkar allt fungera igen.
 1. Ladda in mer innehåll


×
×
 • Skapa nytt...