Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Bullerdämpning mm


kiwi01

Rekommendera Poster

Jag skulle vara jättetacksam om ni kan hjälpa mig med ett par lite knepiga saker.

 

1) Min brf har fattat beslut om upprustning av vårt hus, byte av fönster, fasadmålning, uppsnyggning av trapphus mm.

 

Inte för att styrelsen har begärt in önskemål av oss boende, men jag har egna synpunkter om vad som behöver åtgärdas – som inte omnämns i planen -  och vill lämna in skriftliga synpunkter.

 

Och det er här jag skulle vilja att ni hjälper mig med synpunkter och kommentarer.

Eftersom planeringen är igång måste jag så snabbt som möjligt höra av mig till dem, annars kan det vara för sent.

 

 

När det gäller fönsterbyte har man två alternativ: endera byter man till helt nya fönster eller renoverar de nuvarande genom att endast det som dåligt byts ut. Någon menade att det är inget större fel på fönstren, medan jag hävdade tvärtom att åtminstone mina bågar är murkna och fula med skallrande rutor men fick ingen reaktion. Att ersätta två murkna bågar med nya och pussla ihop dem med två gamla låter inte vettigt i mina öron.

 

 

Jag anser att våra ytterportar måste endera bytas ut eller åtgärdas så att även vi/jag som bor längst ner slipper de stålhårda dörrsmällarna i våra bostäder och framför allt sovrum som ligger i direkt anslutning till porten och trapphuset. De stålhårda slagen tränger lätt igenom betongväggen och den inbyggda garderoben.

På baksidan av huset finns ytterligare en våning med lgh med egna ingångångar, tunga dörrar som dunkas igen hårt, hårt, ibland flera gånger om som gör att min yttervägg dundrar, fönsterrutan skräller och persiennerna rasslar framför allt i sovrummet.

(Jag har på ett vänligt sätt påpekat det förr dem vid ett tillfälle samt två gånger bett styrelsen ta itu med problemet, men eftersom samtliga styrelsemedlemmar bor högre upp i huset störs de inte själva.)

 

Så hur ska jag argumentera och hur skulle dörrarna/trapphusen kunna bli tystare?

 

Jag googlade lite och hittade denna ljudabsorberande duk som jag ev skulle kunna sätta upp själv innanför garderobsväggen.

http://absoflex.se/produkter/akustikduk/

Men egentligen är det väl fel sida? Det ljudabsorberande materialet ska väl placeras där ljudkällan finns, dvs trapphuset?

http://absoflex.se/produkter/akustikduk/

 

(Fråga 2 kommer in imorgon.)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Den normala vägen för att påverka styrelsens arbete är att lämna in motioner till årsstämman och att kontakta valberedningen för att säga att man vill kandidera till styrelsen.

 

Ett fönsterbyte är ofta så dyrt att styrelsen väljer att låta årsstämman besluta om det och då får man förstås vara aktiv på årsstämman för att få fram sina åsikter och gärna innan stämman prata med grannar och försöka få fler att tycka likadant.

 

När det gäller störande ljud tror jag att man kan kontakta kommunens avdelning för miljö- och hälsofrågor och/eller hyresnämnden.

 

När det gäller ljuddämpning verkar det här ljuddämpande textildraperi vara mer vad du behöver: http://absoflex.se/hemmiljo/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Cecilia, det där med att hänga upp textilier och ljuddämpande tavlor var inte alls någon bra idé. Jag bor inte i en öppen planlösning och ingenting från grannarna hörs genom väggarna.

 

Enligt min mening är det ljudkällan som ska åtgärdas, dvs porten och trapphuset, och det ska bekostas av föreningen gemensamt, inte av mig. En boende i huset satte in någon gummidetalj någonstans i dörren för många år sedan vilket resulterade i mycket dovare ljud. Efter att portarna genomgick vissa andra åtgärder har blev problemet än värre, och personen ifråga är avflyttad så honom kan jag inte fråga.
Det går att dämpa ljudet bara man vill och vet hur man gör.

 

När det gäller fönsterbyte så har jag liksom en annan person redan yttrat mig i ett extra insatt årsmöte. Givetvis är ett fönsterbyte dyrt, enligt beräkningarna kostar helt nya fönster betydligt mer än renoverade, å andra sidan är livslängden för renoverade fönster mycket kortare. I mina öron låter det fortfarande som en sämre lösning att kombinera nytt trä med mer än 50 år gammalt trä i ett ock samma fönster. Sen handlar det om om vi kan bekosta åtgärden med pengar föreningen redan har, eller hur mycket vi måste låna, och vad det kostar per lägenhet. Den uppgiften har vi ännu inte fått.

 

Det låter så enkelt att prata med grannarna men verkligheten är annorlunda. Vi har ingen som helst gemensam mötesyta. I min uppgång bor ingen av dem som bodde här för 6 år sedan kvar, de nya består av nyinflyttade 30-åringar som på morgonen skyndar sig till sina jobb och på kvällen tillbaka till sina hem. Jag ser dem aldrig! De fåtal personer jag känner bor – liksom funktionärerna – längre upp i husen och delar inte min erfarenhet. Den som bor mittemot mig bor som jag – men jobbar långa dagar, är ständigt borta på långa tjänsteresor och kommer hem sist av alla.

 

Kommunens miljönämnd intresserar sig inte för ljudförhållanden i enskilda bostäder, det vet jag av tidigare erfarenhet. Att gå till Hyresnämnden är ett garanterat sätt att göra sig illa omtyckt i en förening.

 

Thirteen, ska titta på dina länkar under dagen. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nu bor jag inte i hyreshus men vistas ofta i miljöer där dörrar med dörrstängare finns.

Tycker se en tendens. När Dörren(-arna) inte går i lås görs en justering på dörrstängaren så att den stänger "hårdare". Och igen nästa gång dörren inte går i lås. Detta ger en onödig hård stängning. Bättre är att i första hand smörja såväl gångjärn som låskolven så att dörren lätt glider igen.

Behöver alltså inte innebära någon kostnad för just den delen, om det är så som jag tror.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

Om det ändå inte sker någon förändring ska du kontakta miljökontoret i din kommun. Det är miljökontoret som bedömer situationen och fattar beslut om eventuella åtgärder.

Om du är missnöjd med kommunens beslut kan du överklaga beslutet till länsstyrelsen.

http://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/sa-planeras-sverige/halsa-och-klimat-i-samhallsplaneringen/buller-beror-manga/blir-du-stord-av-buller/

 

http://www.stockholm.se/ByggBo/dinbostad/Inomhusmiljo/Buller/  inkl. Buller från fläktar

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Thirteen, tack för alla länkarna, de innehåller gott om nyttig information.  Den andra länken är jag lite osäker på (jag är o-geni när det kommer till it och teknik), jag antar att jag ska installera arbetsmiljöverkets app, trycka på och mäta? För att lyssna av det tror att jag behöver lurar? Finns ett par stycken.

 

Mikael63, jag tror att du har helt rätt.  Jag får väl själv anskaffa lite "smörja" och bli portansvarig, inte mig emot. Vilken sorts smörja/olja ska jag skaffa - den kanske ska tåla lite köldgrader också?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja, jag brukar också få göra så. Tar då det som finns tillhands, 5-56, WD-40, osv... Men smidigt är det ju med en sån liten sprayflaska med "Låsolja" som man använder till frusna bildörrar. Helst en sån med en liten spets och inte med en liten förlängare. (Ja, eller den med lilla spetsen är bra för att trycka in på gångjärnssidan, förlängningsmunstycket är bra för själva låset)

 

Men tänk på att det finns en risk att någon står och gnuggar sin nya och dyra duntäckjacka så att den blir skitig av oljan.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Först ett par kommentarer: Thirteens andra länk innehöll även information om fönster; kommer väl till pass.

Om att yttra sig: Efter att för några år sedan blivit så försmädligt avsnoppad inför alla deltagare med ”Det är ju bara kosmetika” då jag frågade om planer för fönsterbyte tänker jag mig för både två och tio gånger innan jag yttrar mig på våra årsmöten.

 

Jag känner mig ganska nöjd med responsen hittills, så pass att jag promenerade 3 km enkom för att köpa en semmelbulle och hittade även låsolja på hemvägen. Passade på att ge min egen dörr en omgång (inte säkerhetshetslåset).

 

Min andra fråga kommer om en stund.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nu till min andra fråga. Om detta avser jag att skriva en motion till årsmötet, tiden för inlämnandet går ut om en vecka.

Eftersom du Cecilia bor i en bostadsrätt så vore det bra om du – och andra också givetvis - kan delge hur ni hanterar störningar i synnerhet i samband med renoveringar.

 

Här renoveras det ständigt! Under de sex åren vi har varit en förening har jag upplev fler 10 renoveringar i min omedelbara närhet. En renovering i dagens läge består inte av att spika och borra lite, den startat alltid med bilning - hur länge den pågår beror på hur mycket kakel ska tas bort, är det både kök och badrum – och om ev golvvärme ska läggas. (I ett fall bilade man i sex dagar, ca 48 timmar, har skrivit om det tidigare.) En komplett renovering tar oftast 5 veckor.

 

Jag förstår att man vill renovera, huset är gammalt och det handlar om den nya individualismen att alla vill ha likadant kök!

 

Det enda som står i skrivet i våra trivselregler och som kan hänvisas till mitt ämne står under stycket Störningar och lyder: Kl 21-07 är det inte tillåtet att spika/borra eller att spela hög musik så att de kan störa grannar” och ”…där tolerans för grannars dagliga, normala aktiviteter är en nödvändighet”

 

 

Texten är en direkt överföring från trivselreglerna som vi hade då vi var hyresgäster. Alla kan behöva spika eller borra för att sätta upp ett skåp och liknande eller sätta upp en krok.

 

Men att köra en bilningsmaskin i timmar är något helt annat. Att påbörja en långvarig renovering utan föregående avisering är något helt annat. Att utan förvarning sätta igång att bila en helgdag , nu senast fredag 6 jan, trettondedag jul för att fortsätta över lördag, söndag, måndag. Det tycker jag är rentav oförskämt.  (Till er som kanske inte vet hur en bildningsmaskin låter kan jag säga att den låter tusen gånger värre än en borr.)

 

Jag klagade hos styrelsen som avvisade klagomålet och menar att de inte har ”någon laglig rätt att ingripa”, och att trivselreglerna säger att det ska vara tyst mellan 21-07 och gör ingen skillnad på vardag, veckoslut eller helg.  Jag tycker att svaret är BS, ett bekvämt sätt att slippa ta ansvar.  Trivselreglerna behöver definitivt skrivas om och omdefinieras. Det är min åsikt och det kommer min motion att handla om.

 

Hur är det där ni bor? Hur förhåller ni er till renoveringar? Vad har ni för regler och föreskrifter, om ni har några? Skulle ni tycka att det är helt ok eller till och med normal sysselsättning att renovera midsommarafton och midsommardagen, trettondagen, och varför inte julafton? Eller borra varje veckoslut som man har gjort här sedan i somras? Är det rätt att sätta igång med en omfattande renovering helt utan förvarning?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Thirteen, tack för alla länkarna, de innehåller gott om nyttig information.  Den andra länken är jag lite osäker på (jag är o-geni när det kommer till it och teknik), jag antar att jag ska installera arbetsmiljöverkets app, trycka på och mäta? För att lyssna av det tror att jag behöver lurar? Finns ett par stycken.

 

Ja, det är en app för att kunna mäta och dokumentera. Kan krävas som åtgärd för att påvisa störningen som faktiskt pågår för en tvivlande förening. Några lurar behövs inte för appen.

 

Förmå föreningen att anlita en låssmed som justerar eller monterar ny dörrstängare och slutbleck på ytterporten. Torde inte kosta föreningen många kronor.

 

post-71662-0-52296600-1485190484.jpg

post-71662-0-16576200-1485190493_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Innan man påbörjar en renovering ska man sätta upp en lapp i ens egen port och i portarna på vardera sidan och/eller lägga in det på föreningens webbsida.
 
I ordningsreglerna står det:

undvika hög ljudnivå, samt att borra
eller spika efter klockan 22.00
 
undvika hög ljudnivå, samt att borra
och spika på helgdagar före klockan
10.00

 

Ja, det låter mycket när det bilas i lägenheterna och ett halvår häromåret var det så många lägenheter som renoverades att det i stort var någon som höll på hela tiden.  Då det var jobbigt och jag hade periodvis öronproppar för att stå ut.

 

Däremot bilningen i ett enda badrum brukar oftast vara avklarad på ca 2-3 dagar och innan dess är det rivningen av gammalt kakel som tar 1-2 dagar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

För att inleda posten väldigt grinigt så ska jag först påtala att jag inte har erfarenhet av att bo i lägenhet MEN att jag varit sysselsatt med att städa trappor i hyreshus och är väl fortrogen med skrikande dörrar, högljudda människor och andra bullerstörningar som kan förekomma i en liknande fastighet.

 

Bertäffande den första frågan så tycker jag att ni hyresgäster ska försöka få till stånd ett heltäckande fönsterbyte. Det gissar jag kommer att löna sig i längden. Även om det kommer att ta tid. I bostadsområdet där jag senast städade skulle det bytas många fönster och dessa hantverkare tog Väldigt lång tid på sig per ruta.  Kan samtidigt passa på att kommentera  en av dina tidigare inlägg.

 

Citat: "Om att yttra sig: Efter att för några år sedan blivit så försmädligt avsnoppad inför alla deltagare med ”Det är ju bara kosmetika” då jag frågade om planer för fönsterbyte tänker jag mig för både två och tio gånger innan jag yttrar mig på våra årsmöten". Slut citat.

 

Den som fäller ett dylikt påstående är ur min synvinkel inte insatt i att just fönster är den del av en fastighet som är otroligt bra på att släppa ut värme. Och energi och vad den kostar verkar alla vilja engagera sig i nuförtiden. Nya fönster är oftast underhållsfria (om det inte är trä) vilket man också sparar in på. Dessutom dämpar det mot inkommande buller.

 

Obs! Ovanstående synpunkter är att betrakta som personliga.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

När man vill lösa problem kommer kostnaden in.

Vad värderar man sin tid till?

Värderar man sin egen tid till 0kr/timme är det bara att följa den formella vägen. Du kan vara lugn för att det kommer gå några timmar, kanske 10 timmar innan du får som du vill. Men 10 timmar x 0kr/timme = 0 kr.

 

Värderar min sin tid till t.ex. 500kr per timme blir det ju en kostnad på 10 timmar x 500kr/timme = 5000kr

 

Det kan jämföras med besök på järnhandel 1 timme

Inköp gummilist 100kr

Montage gummilist på dörrkarm 1 timme. totalt 100kr  + 2 timmar x 500kr = 1100 kr

 

Exempel i denna anda:

Låset går trögt på cykelstallet hos särbon, BRF.

Går ner och oljar låset 10 minuter, kostnad 50kr, löst på 10 minuter efter särbon tagit upp det.

 

Ser över allt i sonens nya lägenhet. Medan sonen är på semester söderut.

Konstaterar att praktiskt taget omöjligt vrida om nyckeln på 7(?)-tillhållarlåset i ytterdörren.

Felet är att dörren satt sig med resultat att låskolven träffar undre kanten på hålet för låskolven i plåten i dörrkarmen.

Köper en fil på Biltema (snabbare än åka hem) , Filar ner plåten ca 3 mm.

Smörjer 7(?)-tillhållarlåset. Och nyckeln går runt som ett smäck i låset.

Hyresfastighet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja, det är mycket pengar man kan spara om man är händig och vet hur man gör - alternativ sparar någon annans pengar. Men men...sjutillhållarlåsen ska man aldrig smörja, enligt låsexperterna blir det som klister mellan låslamellerna! 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Buller går sällan att dämpa så det blir behagligt.

 

Allting under 1200 Hz går inte att på ett enkelt sätt dämpa bort.

Buller tar sig alltid igenom.

Frågan är mer vad som skall räknas som buller?

Vilken toleransnivå på buller man kan kräva?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Tar upp denna tråden igen efter att jag sökt med ljud och lykta efter ljuddämpande material till vårt lilla kontor där vi ska ringa för fullt (förhoppningsvis). Vet inte om detta är rätt tråd för det, men jag har kikat in era tips här sedan tidigare, men inte hittat rätt riktigt (tror jag i alla fall). 

 

Har bla. kollat in ljudabsorbenter. vet inte om det är det rätta?

Då har det främst varit på elite-ljudabsorbenter.se och zilenzio.se som jag tycker varit bäst hittills, men jag är kräsen med både pris och design.

 

tacksam för tips!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...