Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Problem med dubbelriktad anslutning


tomashag

Rekommendera Poster

Jag har fått problem med en dator som inte vill ansluta till andra datorer på nätverket, inte ens om jag använder ip-adressen i st.f. datornamnet. De andra datorerna kan dock ansluta till datorn som krånglar. Felmeddelandet som man får är att datorn inte hittar nätverksresursen. Datorn kan pinga till de andra datorerna. Gissningsvis fungerar det igen om man resettar datorn men det vore intressant att höra om man kan göra något mindre drastiskt.

/Tomas

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ibland kan det bero på en felkonfigurerad brandvägg i den krånglande datorn. Vad är det för brandvägg och har det funnits någon annan tidigare?

 

Är samtliga datorer anslutna till samma router och ingår alla i samma subnät, dvs de tre första siffergrupperna i alla datorers IP-adress är samma och inställningen för subnet mask är 255.255.255.0 (kan kollas med kommandot ipconfig i Kommandotolken)?

 

Går det att komma till routerns konfigurationssidor från en webbläsare i den krånglande datorn?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ingen ändring har skett i nätverket eller i någon konfiguration av datorer, igår fungerade det men inte i dag. Brandväggen är Nortons och så finns det väl en brandvägg i routern, en TG799, också. Routern är resettad - ingen skillnad. Jag har en tråd i nätverk-hårdvara också där jag skriver att jag inte kunde komma åt routern från en dator på nätverket. Det felet åtgärdades genom en reset av routern. Samma subnnät. Ja, det går att komma åt routern från den krånglande datorn. Routern visar att alla datorer är igång och jag kan pinga alla datorer både från routern och från den krånglande datorn. Jag har inga problem med att komma ut på Internet.

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ny upptäckt : när jag i utforskaren trycker på Nätverk så ska ju de i nätverket befintliga datorerna poppa upp efter ett tag men det gör det inte på den krånglande datorn. I stället visas under Andra enheter två (?) ex av routern. Klickar man på den ena eller den andra så kommer man in i routerns web-interface. Pinga hit och dit mellan alla datorer fungerar. Reset av den krånglande datorn hjälpte inte.

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Brandväggen i routern är bara inblandad till/från internet, inte mellan datorerna. Inget ovanligt att Norton får fnatt och börjar blockera för mycket.

 

Du kan ju pröva med en systemåterställning till igår eller annan dag det fungerade. Det hjälper ofta om det blivit något litet fel i Windows (med tanke på dina dubbla router-enheter).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har nog beskyllt fel dator för krånglet. Det är en annan dator som inte går att komma åt och denna dator kör Win10. Inga andra datorer, Win7 eller Win10, på nätverket kan logga in på denna dator. Jag har dessutom upptäckt att felet uppträdde redan den 6:e oktober genom att titta i backup-loggarna. Som tur är kör jag backup till 2 ställen så jag har inte förlorat någon backup. Det finns ju en fil som heter hosts. Jag provade att lägga in datornamn och ip-adress i den men det hjälpte inte. Kan problemet ha något att göra med att den krånglande datorn kör Win10?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vad i de tidigare inläggen är korrekt resp. inkorrekt nu när det gäller en annan dator?

 

Har du inte någon annan dator som har Windows 10?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tyvärr verkar det hela lite virrigt men det beror på att funktionen ändras allteftersom jag resettar datorerna. Nu gäller att det går inte att få kontakt med datorn, inte heller går det att pinga till den. Det går dock att pinga från datorn. När jag trycker på Nätverk i utforskaren så syns bara datorn själv, inte några andra på nätverket, inte heller de båda kopiorna på routern som jag får på de andra datorerna. Underligt nog så kan jag genom att köra Anslut nätverksenhet komma i kontakt med andra datorer på nätverket - borde kanske vara en ledtråd, Cecilia? Om jag trycker på nätverk i utforskaren i någon annan dator så syns den krånglande datorn men om jag trycker på dess ikon så händer ingenting utom att jag får upp ett felmeddelande om att Nätverksenhet saknas. Jag har en annan dator som också, liksom den krånglande, kör Win10 - inga problem där.

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tycker det är oklart vad du gör när du "resettar", startar om datorn eller gör en reset av Windows som beskrivs på sidan http://www.tenforums.com/tutorials/4130-reset-windows-10-a.html vilket är en sorts ominstallation.

 

Vid nätverksproblem kan det många gånger hjälpa att stänga av alla datorer och routern, sätta på routern och när den väl är igång efter ett par minuter sätta på en dator i taget.

 

Om den krånglande datorn har Norton så avinstallera det, kör Norton Removal Tool och starta om datorn.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har stängt av allt och sedan satt på allt igen men det hjälpte inte. Jag har t.o.m. bytt router men det hjälpte inte heller. Jag har dock upptäckt något som kanske inte är så bra : olika datorer har olika typer av nätverk, hemmanätverk, privat nätverk eller offentligt nätverk. Hur gör man för att få alla att ha samma typ av nätverk?

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

När en dator är inställd på offentligt nätverk höjs säkerheten i brandväggen och lokalt nätverk ska inte fungera.

 

Det ska väl gå att ställa in vilken sorts nätverk det är. I alla fall brukar det komma upp en fråga om nätverkstyp första gången man ansluter datorn till ett nätverk. I Windows 10 så kan man i Nätverks- och delningscenter dels skapa en yn anslutning och dels ändra avancerade delningsinställningar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tyvärr så fungerar allt som har med nätverket hejsan hoppsan! Jag får ingen ordning på det, alla datorer fungerar på olika sätt vad gäller nätverket. Finns det något sätt att nollställa nätverksfunktionen på datorerna och börja om från början?

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns ju så många nivåer i nätverksfunktionerna så jag vet faktiskt inte vad som just påverkar lokalt nätverk. När man söker på reset network settings så får man mest sånt som har betydelse när en dator inte får någon kontakt med nätverk/internet, men du har ju bara problem med lokal fil- och skrivardelning. Men visst kan du pröva:

http://www.howto-connect.com/reset-network-settings-to-default-in-windows-10/ där Kommandotolks-kommandot även fungerar i tidigare Windows-versioner

eller http://www.sevenforums.com/network-sharing/57343-how-reset-all-networks-windows-7-help.html

 

Här är en lista jag haft sen många år och den tar upp vad man ska kolla när man har problem med lokal fil- och skrivardelning, men jag har inte kollat om länkarna fortfarande fungerar.

 

Datorerna ska ha olika namn men bör vara med i samma arbetsgrupp.

Det underlättar om det är samma användarnamn med samma lösenord på alla datorerna (och lösenordet ska inte vara tomt).

Man måste ställa in brandväggarna i datorerna så att de tillåter fildelning, temporärt under uttestningen så kan man dra ur sladden ur modemet och stänga av brandväggarna helt (så man kan se om det är brandväggarna eller annat som ställer till det).

Det är bäst om det är samma nätverksprotokoll installerade i alla datorerna.

Någon mapp eller skrivare ska vara utdelad.

Kolla upp enligt sidan
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bsv%3B318030

Läs flora50s guide: http://web.comhem.se/~u19125457/network.html

För Vista se även:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb727037.aspx
http://support.microsoft.com/kb/922120

För Windows 7 finns följande information från Microsoft:
http://windows.microsoft.com/sv-se/windows7/networking-home-computers-running-different-versions-of-windows
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=80b1aa5d-1b5a-4447-8036-acc918ba7af2

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för länkarna, Cecilia, jag håller på att beta mig igenom dom. Finns det något kommando som söker igenom nätverket och visar upp vad som är funnet under Nätverk?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Efter ett antal Netsh winsock reset och omstart på alla datorerna så fungerar nu allt - utom att en win10-dator inte kan logga in på en annan win10-dator. Två win7-datorer har dock inga problem med det! Inte för att det är ett krav att detta ska fungera men det vore ju kul att veta vad det beror på :) .

 

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arbetsgruppen är samma, användarnamn och lösenord är olika men om det är så ska man väl få upp en ruta där man uppmanas ange desamma när man försöker ansluta?

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Borde vara så men det finns mycket konstigheter när det gäller att få lokala nätverk att fungera.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ingen annan som har en ide om hur man får kontakt? Datorn som jag försöker få kontakt med syns då man klickar på nätverk och det går att pinga till den. Jag repeterar att två Win7-datorer kan ansluta till den utan problem.

 

/Tomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Inte hur man fixar felet men i Windowsmiljö var det länge sedan jag gav upp detta med utdelningar osv.

Teamviewer är ett mycket bättre alternativ.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...