Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Windows update


kallegul

Rekommendera Poster

Jag har win 7 på en dator. Jag har google chrome som sökmotor och även om datorn är urseg (har för mycket program i den som jag inte tagit bort) så fungerar den som den ska. Vissa tisdagar har jag förstått så släpps uppdateringar och de läggs in automatiskt har jag märkt. Det brukar synas när man ska stänga av datorn, då talar den om att man inte ska stänga av datorn för att uppdateringar ska installeras. Det har fungerat bra, när uppdateringarna laddats ner så stängs dator av. När jag sen slår på datorn igen så visas att uppdateringar installeras med olika procent hur mycket som är kvar. När den kommer till 100% så startar datorn upp som vanligt. Men:

 

I tisdags såg jag när jag stängde av datorn att den flaggade med en sköld nere i vänstra hörnet att datorn skulle ladda ner uppdateringar och sen stängas och det var ju inget märkvärdigt med det, så brukar den göra. Men på onsdagen när jag skulle starta datorn då blev det bekymmer. Och inte så små heller. 

 

Datorn kom igång det hörde jag på fläkten men sen hände absolut ingenting. Skärmen var helt svart. Efter 20 minuter tvångsstängde jag datorn, väntade 5 minuter och startade igen. Samma sak. Väntade en halvtimme och provade igen, då kom jag in och en ruta föreslog reparation av systemfiler tror jag det stod. Jag accepterade och kom sen in men när jag skulle ut på nätet och klickade på min sökmotor google så hände ingenting. Provade flera gånger men goggle öppnade inte. Provade då Internet explorer. En vit ruta kom upp och det stod internet explorer uppe i vänstra hörnet men rutan var helt vit och efter kanske 10 sekunder så försvann rutan. Jag provade ie flera gånger med samma resultat. Jag kom helt enkelt inte inte ut på nätet.

 

Jag avinstallerade google chrome och stängde av datorn.  

 

När jag försökte starta datorn igen så kom jag in på Norton (som jag har) direkt utan att logga in??? och via deras menyrad så kom jag in på google chrome och laddade ner den. Talade sen om att jag ville ha chrome som standardwebbläsare och provade sen att gå ut på nätet. Fungerade  som det skulle. Provade en massa andra program och allt verkade fungera. Då gjorde jag en återställningspunkt, stängde av datorn och såg den lilla skölden nere i vänstra hörnet. Datorn tuggade ett tag och stängde sen ner sig själv som den brukar.

 

Igår så öppnade jag datorn igen och möttes av en svart skärm. Det var då själva f-n tänkte jag. Inte nu igen. Då kom det fram en helblå skärm med en massa vit text där det stod något om för att undvika problem så skulle windows stängas av och felsökning rekommenderades. Ok sa jag och efter ett tag frågades det om jag ville göra en systemåterställning till en tidpunkt när windows fungerade och jag svarade återställ.

 

Efter ett tag så hade datorn återställts och allt fungerade.

 

Men så började jag fundera, kan det vara uppdateringarna som ställt till det? Jag gick in på windows update och kollade och där stod det att 8 uppdateringar fanns att installera. Eftersom systemet återställts till en tidpunkt när windows fungerade så hade inte dessa 8 installerats än. Tidigare hade de varit installerade men tagits bort och nu väntade de på att jag skulle stänga av datorn så att de fick installeras igen.

 

Det som fanns att installera var

 

Säkerhetsuppdatering för MS Silverlight KB 3182373

 

För win 7:

KB 3185319

KB 3175024

KB 3177186

KB 3184122

KB 3185911

KB 3172605

KB 890830

 

Jag installerade inget av dessa. Och anledningen till att jag kan skriva detta mejl på datorn är att jag igår kväll inte stängde av datorn som jag brukar. Jag valde nu att sätta datorn i viloläge. När jag sen startade upp den idag så kom det fram Windows återupptas.

 

Jag ser att om jag klickar på winsymbolen nere i vänstra hörnet så visas en sköld med ett utropstecken vid "stäng av" knappen. Alltså kommer den att installera de 8 uppdateringarna som finns så fort jag stänger datorn på gammalt vis.

 

Så till frågan efter denna långa harang: Kan någon av uppdateringarna som installerats vara boven i dramat? Jag förstår att det kan vara viktigt att windows installerar uppdateringar men kan man komma runt det faktum att den gör det per automatik? Kan jag själv få godkänna en nerladdning av en uppdatering?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

..//.. Så till frågan efter denna långa harang: Kan någon av uppdateringarna som installerats vara boven i dramat? Jag förstår att det kan vara viktigt att windows installerar uppdateringar men kan man komma runt det faktum att den gör det per automatik? Kan jag själv få godkänna en nerladdning av en uppdatering?

Möjligt. I så fall installera en uppdatering åt gången och starta om datorn.

Du kan i Windows 7/8, Windows update ändra så att den inte automatisk hämtar och installerar uppdateringar till att endast meddela om det finns uppdateringar, men hämta och installera ingenting automatiskt.

 

Start > Kontrollpanelen > System och säkerhet > Windows update > på vänstra sidan 'Ändra inställningar' => i rullgardinslisten ändra till

'Sök efter uppdateringar men låt mig välja om de ska hämtas och installeras' klicka OK

 

Efter detta kan du manuellt köra Windows update och endast bocka i den eller dom uppdateringar du vill hämta och installera.

 

Start > Kontrollpanelen > System och säkerhet > Windows update > Kör Windows update och i listan som sedan kommer upp bocka ur alla du inte vill installera just nu.

Starta om datorn efteråt.

 

Med reservation för att det kan skilja något lite, jag har Windows 10 på denna datorn och där finns inte dessa möjligheter, men i stort tror jag instruktionen är riktig av vad jag kommer ihåg.

Mvh

 

[Edit] Förklaring till dom olika KBxxx

KB 3182373

MS16-109 (KB 3182373) This is an update for Silverlight and applies to version 5 (including Silverlight 5 Developer Runtime) installed on Windows or Mac computers. This includes all supported versions of Windows. It is rated important for all operating systems.

The update addresses a single memory corruption vulnerability in Silverlight, which could be exploited to accomplish remote code execution. There are no published mitigations or workarounds for this vulnerability.

The update fixes the problem by correcting how Microsoft Silverlight allocates memory for inserting and appending strings in StringBuilder.

 

KB 3185319

KB 3175024

KB 3177186

KB 3184122

KB 3185911

KB 3172605

KB 890830

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Läs gärna Team Grinders analys (2 inlägg) av dessa uppdateringar i denna tråd:

http://www.overclock.net/t/1587577/windows-7-updates-list-descriptions-windows-10-preparation-telemetry/170

Citat av hans första inlägg:

 

September 2016 Updates
SAFE
KB3175024 - Windows Kernel Elevation of Privilege Vulnerability. Replaces KB3167679.
KB3177186 - Windows SMB Authenticated Remote Code Execution Vulnerability.
KB3184122 - Scripting Engine Memory Corruption Vulnerability. Replaces KB3006226.
KB3185911 - Win32k Elevation of Privilege Vulnerability. Replaces KB3177725.

Remember to download KB3185911 and install to fix the slow update search. At this stage KB3168965 is still needed. Have tested with VMware with KB3168965 removed and updates take forever.

 

På nästa sida kommenterar han igen och slutligen ger han en länk till isofilen Win7Prox64September2016.iso

https://mega.nz/#!49QljbRI!wpzif5es9FWpOZ2PlE9fgMp2MOTEsFl5IS-EC07SPUc

 

Jag menar inte att du ska ladda ner denna isofil och förstås inte om du kör Windows Home istället för Windows Pro. Jag var bara imponerad av Team Grinders insatser i tråden. Och så blir jag själv så trött av att läsa Microsofts långrandiga beskrivningar att det känns uppfriskande att läsa kortfattade sådana.



 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...