Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Blir det bra med udda fronthögtalare i hemmabioanläggning


Slopy

Rekommendera Poster

Funderar på att skaffa en hemabioanläggning. Jag har två bra högtalare till stereon. Kan jag använda dessa på hemmabioanläggningen som fronthögtalare, och spara några tusenlappar,  så jag bara behöver köpa subben och satelithögtalare, av samma sort/märke. Har läst någon stans att alla högtalarna ska vara av samma sort/märke så att de är avstämda mot varandra. Är det viktigt att högtalarna är av samma sort/märke eller kan jag använda mina högtalare?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det viktigaste är vad dina öron tycker. Om du upplever att det låter bra, så kör på det. Problemet kanske uppstår i att du kan inte provlyssna hur som helst om du inte hittar en butik med generösa öppet köp policies.

 

Det problem som kan uppstå är väl impedansen i högtalarna. Jag vill minnas att det kan vara viktigt så du inte har sönder något.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det mesta av ljudet kommer väl ur fronthögtalarna och lite hjälp ur satelliterna så jag tror det kommer att bli bättre om dina frontar är bra än om alla är lite si sådär. Ljudmässigt får du bättre med en 2-kanals förstärkare för några tusen om du inte tänkt spendera 15000 på en 5.1 eller 7.1.

Köper du en hemmabio för 4000 kr som ska ge 5*130W så är den närmare 5*30W. En 2-kanals på 2*80W är betydligt kraftigare.

Gå in på tillverkarens hemsida och ta reda på maximal effekt ur eluttaget t ex 700W, dividera med 2 (50% i värme) och dividera sen resten med antal kanaler t ex 5 så stannar det på 5*70W.

Står det 5*130 så har tillverkaren testat med 1KHz på en kanal i någon millisekund så då levereran den nog 130W.

Har du låg effekt behöver du högtalare med så högt dB/W/m eller dB/W/2.83V som möjligt så de blir lättdrivna.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om dina högtalare till din stereo är av god kvalitet skall du inte behöva subbas till dem. Subbas har man till högtalare som saknar bas för att storleken på dem är små. Små högtalare väljer de som inte vill att de skall ta plats eller synas för mycket.

 

.M skriver i inlägg 2 att det viktigaste är vad dina öron tycker. Det tycker jag också. Beträffande impedansen så skall det inte vara några problem så länge du inte parallellkopplar högtalare.

De flesta förstärkare klarar idag av högtalare med en impedans på 4 Ohm.

 

Hankki trycker på en punkt som är väl så viktig! Uteffekten idag anges, precis som Hankki skriver, oftast med en kanal driven åt gången.

Denna effekt följer den gamla DIN-normen 45500 som anger att uteffekten mäts vid 1kHz, max 1% total harmonisk distorsion och under 10 minuter. För att kunna få en uppfattning om hur mycket förstärkaren kan ge är Hankkis förslag att kontrollera den maximala effektförbrukningen.

 

Något som du också kan ha i huvudet är att det krävs en dubblering av uteffekten för att du skall få en märkbar höjning av ljudtrycket. En förstärkare som ger, t.ex. 40W till ett par högtalare låter märkbart högre när effekten ökas till 80W. Inte dubbelt så högt utan en märkbar höjning (motsvarar 3dB).

 

Vill du ha kombinationen högt ljudtryck och låg uteffekt är det, precis som Hankki skriver, bra om dina högtalare är lättdrivna.

Kom ihåg att det här har inget med hur högtalarna låter. Om du trivs med dina nuvarande högtalare och du klarar dig idag utan subbas behöver du inte köpa en subbas till snurraruntljudanläggningen.

 

Med Dolby Digital och DTS får du fullfrekvens till samtliga högtalare (utom en eventuell subbas). Det är således en fördel om samtliga högtalare kan återge hela frekvensområdet men inget krav. Detta för att ljudeffekterna i "snurrarunthögtalarna" inte alltid får hela ljudbilden utan en del av den.

 

Har du en bra stereo idag kanske du kan nöja dig med att komplettera den med en extra förstärkare för just snurraruntljudet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ännu till det som Åge skriver om effektfördubbling och 3 dB så är det samma sak med högtalarna. En högtalare som ger 87 dB/W/m kräver t ex 80W för att spela lika högt som en med 90 dB/W/m gör med 40W. Ligger högtalaren på 84 dB/W/m så krävs 160W förstärkareffekt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ännu till det som Åge skriver om effektfördubbling och 3 dB så är det samma sak med högtalarna. En högtalare som ger 87 dB/W/m kräver t ex 80W för att spela lika högt som en med 90 dB/W/m gör med 40W. Ligger högtalaren på 84 dB/W/m så krävs 160W förstärkareffekt.

Menar du ...med 40W förstärkareffekt? 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Menar du ...med 40W förstärkareffekt? 

Vad Hankki menar är att det finns förstärkare som ger olika mycket uteffekt, beroende på var volymreglaget är. Inte bara det, olika förstärkare är konstruerade för att ge mer eller mindre uteffekt.

 

Uteffekt är den kraft som går till högtalarna för att högtalarna skall kunna omvandla elektricitet till ljud.

 

Ta mig som exempel.

Jag har ett par högtalare som har verkningsgraden 87dB/W/m (87dBs ljudtryck med en watts effekt in till högtalarna och med avståndet 1 meter från högtalarna).

 

Till dessa har jag ett slutsteg, Yamaha M-80, (separat effektförstärkare som inte innehåller förförstärkare, radiodel med mera) som leverera maximalt 240W uteffekt enligt IEC (d.v.s. hela frekvensområdet från 20Hz - 20000Hz samtidigt och båda kanalerna drivna på en gång) över 8Ohm. För att kunna göra en sådan mätning använder man något som kallas "rosa brus".

 

"Rosa brus" kan du få om du ställer in en radioapparat mellan två stationer. "Vitt brus" är det brus som genereras i själva elektronikkretsarna.

 

Eftersom mina högtalare har en verkningsgrad på 87dB/W/m krävs mycket effekt för att de skall ge ljud ifrån sig. Hade jag köpt ett par Cervin Vega-högtalare, som är kända för att vara lättdrivna, skulle jag inte behöva ha tillgång till så mycket effekt för att få högtalarna att låta.

Cervin Vega-högtalare har en verkningsgrad i många fall runt 100dB/W/m eller mer. Inte helt ovanligt med upp till 105dB/W/m.

 

Om man matar in 10W i Cervin Vega-högtalare med verkningsgraden 100dB/W/m behöver jag mata in 4 x 3dB mer effekt för att få samma ljudtryck i mina högtalare.

Eftersom 3dB är en dubblering av uteffekten betyder det att den här effekten krävs till mina högtalare för att de skall ge samma ljudtryck:

 

87-90dB = 2 x10W = 20W

90-93dB = 2x20W = 40W

93-96dB = 2x40W = 80W

96-99dB = 2x80W = 160W

 

Jag behöver således mata in hela 160W (riktiga watt och inga sinuswatt, musikwatt eller annat trams) för att mina högtalare skall låta lika mycket som ett par Cervin Vega som har verkningsgraden 100dB/W/m som blir matade med endast 10W.

 

Om jag använder mitt slutsteg till ett par högtalare som har verkningsgraden 100dB/W/m och som kan hantera 240W matning kan jag blåsa ut fönsterrutorna. Det kan jag inte med de högtalare jag har (Infinity Column II).

Sen om det låter bra eller inte, det är en helt annan fråga. Cervin Vega passar inte mina öron men det gör Infinity-högtalarna.

 

Vad du kan göra är att se på specifikationerna för din förstärkare och avläsa hur mycket de maximalt kan ge i uteffekt. Bäst är det om du kan få fram effekten enligt IEC eller FTC (FTC är en amerikansk norm medan IEC är en Europeisk norm).

Kontrollera verkningsgraden på dina fronthögtalare och hitta sedan snurraruntljudhögtalare med likvärdig verkningsgrad.

Har snurraruntljudhögtalarna lägre verkningsgrad än dina fronthögtalare kommer de att kräva mer effekt för att låta lika mycket. Det kan ge dig problem med balansen av ljudet i snurraruntljudanläggningen.

 

Således, 40W är ett exempel på effekt till högtalarna. Det säger inget om hur högt det låter, hur bra det låter eller hur njutbart ljud du får. Det är endast ett exempel på en effekt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har dåliga teoretiska kunskaper på detta området. jag skulle vilja reda ut några grundläggande saker. Mina fronthögtalare är ett par QRS-500. Men jag har ingen susning om viken verkningsgrad de har. Jag har inte hittat dokumentationen. Kanske någon av er vet? Jag köpte dem någon gång under andra halvan av 90-talet. Men de är på 4 ohm.

Om jag skaffar en hemmabioreciver, kan jag då kombinera mina fronthögtalare med satelithögtalare och centerhögtalare som har 6 eller 8 ohm, eller måste alla högtalarna ha samma impedans.

Hur mycket får satelithögtalarna och centerhögtalaren avvika i dB/W/m +- i förhållande till fronthögtalarnas verkningsgrad om det ska bli balans i systemet?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det verkar vara en fin högtalare med norska (eller danska) kvalitetselement från vifa. Nackdelen med 4 ohm är att de gärna vill ha mer ström ur förstärkaren och det kan bli problem i en billig hemmabioförstärkare. Men sälj dom INTE för du hittar inget liknande till rimligt pris idag. Frekvensomfånget ska ligga på 35-20000 Hz vid -3dB, den går lägre men styrkan avtar. Du lär inte behöva en separat sub-bas för den kostar sina fina slantar om den ska gå lägre än dina högtalare. Känsligheten ligger på 90 dB/W/m vilket är bra.

Köp en 2 kanals förstärkare, om du inte har en, och koppla in tv'n, dvd/blu-ray, cd spelaren och njut sedan av kraftfullt välljud. 2 kanaler från en fin källa är underskattat i dagens surround-hysteri.

 

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=13851

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mina högtalare ser inte riktigt ut som de du länkar upp Hankki. Protarna på mina sitter betydligt längre ner och baffeln täcker inte portarna. Men de tekniska specifikationerna som du anger kanske stämmer ändå. 

 

Jag har en ganska kraftig Dennonförstärkare som jag kopplat till Tv:n och blueray. Försärkaren har jag haft sedan andra halvan av 80-talet och den fungerar kanon.

Hankki: vilket pris anser du är en billig hemmabioförstärkare som du nämner? 

 

Men jag är ändå intresserad av en hemmabioanläggning. Därför skulle jag vilja ha ett svar på  nedanstående fråga.

"Om jag skaffar en hemmabioreciver, kan jag då kombinera mina fronthögtalare med satelithögtalare och centerhögtalare som har 6 eller 8 ohm, eller måste alla högtalarna ha samma impedans."

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Med billiga räknar jag upp till 6-7000 kr.

Tittade på en bild på baksidan av en förstärkare och där stod "front min 4ohm others min 6ohm"

Det kan ju komma med en mikrofon för inställningen och då ska väl eventuella variationer minimeras.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Med billiga räknar jag upp till 6-7000 kr.

Tittade på en bild på baksidan av en förstärkare och där stod "front min 4ohm others min 6ohm"

Det kan ju komma med en mikrofon för inställningen och då ska väl eventuella variationer minimeras.

Aj då. 6-7000:- är min övre gräns.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...