Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Ta Bort brännmärken kastrull


Dag Erlandsson

Rekommendera Poster

En gjutjärnspanna/gryta är gjord för att rengöras med varmt vatten, eventuellt någon droppe diskmedel vid behov, däremot kan man smörja in botten med ett tunt tunt lager matolja någon gång ibland, några droppar på lite hushållspapper och gnida runt några sek, innan man ställer in den i skåpet.

Det viktiga är ju att man gör ren sin gjutjärnspanna direkt efter användning och inte låter den stå på bänken flera timmar med rester av innehåll i.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Dag Erlandsson

Dessvärre blev inte locket rent.... Fläckarna kvar. Men jag ringde agenten och skall se om dom kan byta det åt mig. Har mailat dem.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Man ska ALDRIG rengöra en gjutjärnspanna med diskmedel. Hur det är med teflonpannor vet jag inte.

hehe.. lite motsägelsefullt - aldrig diskmedel men gärna ugnsrengöring! (=typ kaustiksoda på spray)

 

Ja, man fick ju rätt så tidigt lära sig att inte använda diskmedel för att man då täppte till porerna och man fick då inte i sig det nyttiga järnmineralet från pannan.

Troligtvis en skröna av typen inte bada direkt efter maten...

 

Om alternativet är att slänga stekpannan för att den helt enkelt ser för jävlig ut (ursäkta) efter att ha stekt en massa fläskkotletter så använder jag "min" metod.

Fungerar helt enkelt. Ja, sedan olja så klart.

Och givetvis om det inte är sådan fastbränd brun beläggning och där det räcker att torka ur med hushållspapper så blir det ingen sådan specialbehandling.

 

Tillbaks till tråden:

Kan det vara så att locket inte är av rostfritt stål? Utan bara är "kromad" plåt?

Fastnar en magnet på sidan av kastrullen? Fastnar den i locket?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Av bilden att döma, post #1, verkar det vara en sån här kastrull och det hävdas att den är av rostfritt stål http://www.scanpan.dk/shop/fusion-5-kasserolle-1/14-cm--1-3-liter

 

Man ger även tips på hur de ska rengöras http://www.scanpan.dk/scanpans-belaegning/stegetips-og-rengoering/rengoering

 

Google Översätt:

För att ta bort värme märken från kastruller av rostfritt stål

Värme vissa märken ränder (vanligen blåbrune), som visas på ytan av rostfritt stål. De uppträder vanligtvis när pannan värms alltför snabbt, vilket resulterar i oxidation av den exponerade ytan. Detta förstör inte pannan eller påverka prestanda.

För att avlägsna värme markerar låg en blandning bestående av vatten och ett rengöringsmedel för rostfritt stål. Alternativt kan du välja den naturliga blandningen av vatten och 2 msk. soda, som införes. Med mild, cirkulär rörelse med en mjuk trasa, torka bort markeringarna försiktigt och långsamt. Använd aldrig ugnsrengöring till kastrull.

 

Känns som lite överkurs att översätta danska :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Precis, kastrullen. Men locket?

 

Såg först nu att du redan hittat kastrullen i post #6 :)

 

Ja, locket förblir ett mysterium...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Man ska ALDRIG rengöra en gjutjärnspanna med diskmedel. Hur det är med teflonpannor vet jag inte.

Teflon pannor skall man alltid använda diskmedel typ Yes på

Och väldig viktigt: Aldrig överhetta en teflonpanna! Har man glömt plattan på och en teflonpanna på så det börjar ryka:

Då är det två saker som gäller:

1. Vrid av  plattan och kasta teflonpannan åt pepparn eller bara ställ den åt sidan (aldrig att användas mer).

2, Öppna köksfönstret. sätt på fläkten, har man möjlighet att stänga köksdörren gör det och gå nån annanstans.

 

Teflon är PolyTetraFluoroEthylene

Teflon vid höga temperaturer som förändras och något som har cancerogena partiklar och frigörs och väldigt fartigt!

  • Detta är ingen lek!

 

En gjutjärnspanna/gryta är gjord för att rengöras med varmt vatten, eventuellt någon droppe diskmedel vid behov, däremot kan man smörja in botten med ett tunt tunt lager matolja någon gång ibland, några droppar på lite hushållspapper och gnida runt några sek, innan man ställer in den i skåpet.

Det viktiga är ju att man gör ren sin gjutjärnspanna direkt efter användning och inte låter den stå på bänken flera timmar med rester av innehåll i.

Precis - aldrig använda diskmedel och som föreslagits, med fördel "smörja in" dessa  med tex. matolja på ett hushållspapper.

Gäller även skärbräde.

 

  • När det gäller rådet att använda Svinto stålull på för att polera så vill jag kraftigt avråda.

632@80.jpg

Svinto, som för förvisso är en stålull, men lika fullt metall mot metall kommer att skapa små repor på den rostfria ytan.

Svinto skall endast användas vid hårt inbrända saker som tydligt kan kännas på ytan och inte på något annat sätt låter sig avlägsnas.

  • Och aldig användas på emalj! eller fastbrända saker på den vita ytan på mellan spisplattorna på spisen. Det kommer att repa!

Personligen har jag inte ens Svinto i mitt köksskåp. Och har klarat mig genom allt inkl. fastbrända saker utan Svinto - däremot använda en disksvamp

 

250px-Urethane_sponge1.jpg

 

  • Men - även denna gröna sida kommer att skapa repor på den rostfria diskbänken vid hårt gnuggande!

    Används med försiktighet.

 

Ytan på det locket som visas i bild har inga matrester och således kommer inte Svinto stålull att fungera.

Detta är en kemisk reaktion med någon typ av kombination av mat och värme som orsakat detta.

 

Precis som Monshi i tidigare inlägg är inne på, att även sk. rostfria saker korroderar - inte en fråga: utan om när och hur mycket beroende på legering.

Det handlar om kvalitet på den rostfria ytan. Krom är dyrt och processen är mer komplicerad.

Därför är billigare produkter med rostfritt ja av helt enkelt sämre.

 

Rostfritt är egentligen en legering med Krom och hur mycket krom denna legering har avgör hur bra det är  i kvalitet, nåja en sanning med modifikation. Det beror helt på användningsområdet där ett rostfritt material skall användas.

 

Typiskt är c:a 10% Krom i stål https://sv.wikipedia.org/wiki/Rostfritt_st%C3%A5l

 

Även s.k. rostfria stål kan drabbas av korrosion beroende på den miljö de används i. Rostfria stål kan angripas på många sätt såsom allmän korrosion, bimetallkorrosion, interkristallin korrosion, gropfrätning, spaltkorrosion, spänningskorrosion och korrosionsutmattning. Vissa rostfria stål klarar av miljöer med saltvatten bättre tack vare en tillsats av lite molybden. En vanlig sammansättning av rostfritt stål för att motstå saltvatten är, förutom järn, 18 % krom, 10 % nickel och 2 % molybden.

Gropfrätning (även kallat pitting) är ett lokalt korrosionsangrepp som sker i närvaro av oxidationsmedel med exempelvis klorider såsom saltvatten. Gropfrätning innebär att passivfilmen brister i en punkt varvid den angripna ytan blir anod och det omgivande stålet katod. Det innebär att oxidationen sker i punkten, d.v.s. metallen angrips i en punkt som gröps ur. Korrosionen görs möjlig dels genom komplexbildning mellan metalljoner och kloridjoner, dels genom att hydrolysen är sur vilket sänker pH i gropen.

 

 

Däremot i garaget, för på Kromade saker (som är extremt hårt) kan ofta Svinto stålull vara bra för att "gnugga" bort fastbrända läderrester på det kromade avgassystemet på hojen.

 

Men åter till ditt dilemma: om den rostfria ytan, det ytterst tunna lagret av Krom legering har skadats pga. kemisk/värme reaktion, så kommer du aldrig att återfå den nya skinande blankheten oavsett vad du gör.

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

hehe.. lite motsägelsefullt - aldrig diskmedel men gärna ugnsrengöring! (=typ kaustiksoda på spray)

 

Ja, man fick ju rätt så tidigt lära sig att inte använda diskmedel för att man då täppte till porerna och man fick då inte i sig det nyttiga järnmineralet från pannan.

Troligtvis en skröna av typen inte bada direkt efter maten...

Hahaha... nu trodde jag att du förstod skillnaden mellan den dagliga rengöringen av en gjutjärnspanna som jag enbart gör med hett vatten och eftersmörjning med lite rapsolja OCH att TOTALRENOVERA ett loppisfynd man köpt för en femma.

 

Har aldrig hört ryktet att diskmedel skulle täppa till porerna i gjutjärnet. Däremot har jag hört att diskmedel tar bort för mycket fett i djupet på gjutjärnet så om man av misstag har diskat den med diskmedel så måste man börja med att steka in pannan på nytt med rapsolja eller liknande för att det inte ska bränna fast i den.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Teflon är PolyTetraFluoroEthylene

Teflon vid höga temperaturer som förändras och något som har cancerogena partiklar och frigörs och väldigt fartigt!

Har hört pappa snacka om att han hällde en tillsatsolja (SLICK 50) i både motorn och växellådan i sina gamla bilar som gick på ren mineralolja som innehöll PTFE (PolyTetraFluoroEthylene) som skulle göra att motorn skulle få evigt liv utan slitage och växellådan skulle växla mycket smidigare. Huruvida motorn blev förevigad vet jag inte men han har fortfarande kvar ett par av dessa bilar och onekligen växlar de otroligt tyst och mjukt.

 

Men att lägga PTFE i stekpannor är jag tveksam till. Funkar däremot perfekt att smörja cykel- och MC-kedjor med.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Har hört pappa snacka om att han hällde en tillsatsolja (SLICK 50) i både motorn och växellådan i sina gamla bilar som gick på ren mineralolja som innehöll PTFE (PolyTetraFluoroEthylene) som skulle göra att motorn skulle få evigt liv utan slitage och växellådan skulle växla mycket smidigare. Huruvida motorn blev förevigad vet jag inte men han har fortfarande kvar ett par av dessa bilar och onekligen växlar de otroligt tyst och mjukt.

 

Men att lägga PTFE i stekpannor är jag tveksam till. Funkar däremot perfekt att smörja cykel- och MC-kedjor med.

Hej,

Vart vill du komma med denna kommentar?

PTFE : PolyTetraFluoroEthylene

Används i dom fllesta smörjmedel.

http://illvet.se/teknologi/material/hur-fungerar-teflon

 

PTFE är essentiellt Teflon och som bl.a brukas i stekpannor....

https://en.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoroethylene

 

PFA_structure.PNG

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Perfluorooctanoic acid (PFOA) är också ett ämne som Teflon i grunden består av och vid överhettning ( så det ryker) ombildas och är extremt cancerfrankallande - fast inga ord om detta på vägen till matbutiken för att köpa en ny teflonpanna?

Självklart  - inga varningar om konsumentens krav, varav dess användning håller sig inom tillverkarens specifikationer.

 

På min förra arbetsplats inom elektronikproduktionsindustrin hade vi rigorösa krav på ventilation och annat, tex. friskluft-masker, eftersom dessa material användes vid vissa tillverkningsssteg för olika produkter...

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

Vart vill du komma med denna kommentar?

PTFE : PolyTetraFluoroEthylene

Används i dom fllesta smörjmedel.

http://illvet.se/teknologi/material/hur-fungerar-teflon

 

PTFE är essentiellt Teflon och som bl.a brukas i stekpannor....

https://en.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoroethylene

 

Att jag är väldigt tveksam till att ex bryna en lövbiff eller entrecote i en stekpanna med beläggning av PTFE eftersom bryningen ska göras under kort tid på hög temperatur och inte PTFE-beläggningen tål höga temperaturer. Jag trodde det framgick av mitt inlägg - PTFE hör hemma som smörjmedel till bl a bilar, cyklar. MC osv men definitivt inte hemma i matlagning där höga temperaturer krävs vid bryning. Möjligtvis att grädda en omelett på mycket låg temp. Men själv föredrar jag konsekvent gjutjärn... eller rostfritt vid kokning!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Ja jag håller med. Visst jag har och använder ibland en teflonpanna, men numera mycket sällan.

Jag föredrar helt klart en riktig hederlig, gammaldags gjutjärnspanna.

 

Dom är tyvärr väldigt dyra....

https://bagarenochkocken.se/skeppshult-gjutjarn

 

Eller Icas variant, men denna har för tunn botten för min smak, även om just ICa-Home brukar ha väldigt bra produkter.

http://www.icahemma.se/gjutjarnspanna-svart-28cm-ica-cook--eat-p-11709-c-1699.aspx

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hehe, av en ren händelse så råks jag på ha en sådan friskluft mask hemma...

post-73434-0-28163900-1469922225_thumb.jpg

 

Mvh :P

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 veckor senare...

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...