Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Datorn stängde inte av på det normalt korrekta sättet


hup151_t

Rekommendera Poster

nej tycker jag inte direkt - jag fick ju inte svart skärm direkt efter inloggningen - som om jag fattar rätt att länken handlar om - utan den gick ju som en klocka första och kanske andra veckan. jag använde den då mer än normalt för att bekanta mig med w10 och eftersom jag tyckte om w10 så körde jag igång med den stationära. sen när jag då startar laptopen igen så är det mörktl  jag trodde först det var en massa uppdateringar av w10 men det kan inte ta sån lång tid med bredband 100/100.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Så artar sig inte uppdateringar till att börja med.

 

och detta gäller inte enbart direkt efter ominstallation, låt oss hoppas att det hjälper
 

Om du får en svart eller blinkande skärm före inloggning:

 

  1. Testa att byta utgång på grafikkortet för skärmkabeln. Ibland kan ett byte av grafikdrivrutin göra att bilden skickas ut på annan grafikkortutgång (till exempel från HDMI till DVI, Displayport till VGA). Prova även att byta så bilden skickas ut till en annan monitor eller TV genom att trycka på Windowstangenten + P samtidigt och sedan trycka på P igen följt av Enter. Upprepa detta fyra gånger för att gå igen alla skärmval.
  2. Prova att starta datorn i felsäkert läge med nätverk eller aktivera videoläge med låg upplösning för att sedan kunna fixa problem med grafikdrivrutinen.
    * Windows kan automatiskt starta återställningsläget efter tre misslyckade försök i rad. Om detta inte händer, stoppa i Windows 10 installationsmedia och boota från detta för att starta återställningsläget. Du kan skapa ett Windows10 installationsmedia på en annan dator med tillverka media verktyget
    * När återställningsläget startats, välj felsök, avancerade inställningar, startinställningar och sedan starta om
    Efter omstart, så finns ett antal val att göra. Välj 5 eller F5 för felsäkert läge med nätverkfunktioner eller aktivera videoläge med låg upplösning.

         * Öppna sedan enhetshanteraren och utöka bildskärmskort

         * Om du ser två objekt under bildskärmskort, högerklicka på det integrerarde grafikkortet (t.ex Intel HDE 4000  eller AMD Radeon HD 4200) och välj inaktivera och starta om datorn.  Om detta inte fungerar, gå tillbaka till  enhetshanteraren, aktivera grafikkortet och inaktera det andra kortet.

         * Om du bara har ett objekt under bildskärmskort, högerklicka och välj egenskaper. Välj fliken drivrutin. Prova att återställa tidigare drivrutin eller avinstallera drivrutinen helt.

         * Kör windows update eller gå in på tillverkarens hemsida för att försöka uppdatera drivrutinen. Nya drivrutiner från alla det stora chiptillverkarna släpps hela tiden så dessa är ofta bara några dagar gamla.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

tack - jag är en gammal gubbe på 72 år och har inte en susning hur att byta utgång på grafikkortet för skärmkabeln. jag har provat w+p och p och enter 4 ggr utan förändring av bild. jag kan höra att datorn är igång men det gjorde jag också före den senaste proceduren så det verkar som datorn startar men ger ingen bild? Punkt 2 har jag heller ingen susning hur jag startar i felsäkert läge med nätverk. trycker man F8 vid uppstart?? förresten jag märkte att laptopen av nån konstig anledning vid 2 tillfällen hämtade min skrivbordsbild från den stationära så jag hade samma på båda datorerna.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jari Karivainio

Hej!

Prova stäng av datorn med strömbrytaren. Starta om den och tryck ner tangenten "F4", förhoppningsvis startar datorn om i felsäkert läge men det händer inget. Vänta en stund, stäng av datorn med strömbrytaren, vänta en stund och starta om den med hjälp av strömbrytaren. Ha i"is" i magen och vänta, har du tur dyker det upp ett meddelande om systemåterställning, välj i så fall alternativet "systemåterställning, behåll personliga filer". I bästa fall startar en systemåterställning som behåller personliga filer men tar bort alla gamla program.

 

Problem av detta slag brukar uppträda på äldre maskiner då användaren har för bråttom och inte låter uppgraderingen gå färdigt. Det kan ta en stund, ibland flera timmar innan Windows 10 jobbat igenom alla gamla installationer.

 

Har själv drabbats av detta på en bärbar och hjälpt en vän med liknande problem på en bärbar med lyckat resultat.

 

Lycka till!

/ Jari

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

thanks - laptopen har kanske 2 år på nacken men obetydligt använd. om jag lyckas få fram frågan om systemåterställning så måste det väl bli w10 och inte 8.1 eftersom det gått över 1 månad? tyckte nog den gick länge och väl innan den var uppgraderad - men säger inte emot dig. apropå "F4" - ska jag hålla den nedtryckt eller göra upprepade tryckningar? tar itu med laptopen i morrn.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jari Karivainio

Hej!

Tryck upprepade gånger på F4 under uppstarten.

Det är windows 10 systemåterställningen avser.

 

/ Jari

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

god morgon alla glada     började direkt i morse med att starta laptopen men fick ingen bild alls på skärmen inte ens först Toshiba och inte heller windowsfönstret.  jag tänkte prova Joris förslag ovan och var på väg att dra ur strömkabeln först men innan det - av nån anledning - tryckte jag ned F4 och vips dyker inloggningssidan upp! inte nåt windowsfönster och inte heller den vackra bilden som följer därefter med vacker strand utan direkt bilden med mitt vackra foto och epostadress. skrev in den senare och allt öppnades upp! vilken funktion har F4? känns nästan osäkert att slå av datorn nu men det måste jag givetvis. har ni nåra tankar kring detta nu eller är det bara att köra på? det måste väl finnas nån mapp som har W 8.1 som är tänkt för ev återställning inom de 30 dagarna. kan jag nu utan vidare ta bort den - ganska många gb antar jag.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej HansErik!

 

Eftersom det lätt blir förvirrande för dem som försöker hjälpa dig när flera datorer och flera problem hanteras i samma tråd vore det bra att dela upp tråden i flera. Det blir dessutom i stort sett omöjligt för den som får ett likartat problem att hitta lösningen när flera problem finns i en tråd med rubriken "Datorn stängde inte av på det normalt korrekta sättet".

 

Kan du hjälpa oss genom att skriva vilka inlägg som hör ihop, dvs vilka som handlar om varje problem?

 

Cecilia

Moderator

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

Nedanstående ett citat från Monshi - skulle jag gått emot det?

 

"Kanske, imho, inte fel med en egen tråd för din laptop...

men men vi k an köra vidare här.

 

Helt tomt skrivbord? Kommer du fram till inloggningsskärmen?"

 

 

tror dig när du säger att det blivit rörigt även om jag har innehållet helt klart själv. ska skriva ny redogörelse om resp dator om det nu går utan att göra hänvisning.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I vanlig ordning hittar jag inte var jag ska börja en ny tråd. bägge "trådarna" avslutas nu med nedanstående:

 

1. Min stationära dator W 8.1 krånglade med ideliga blåskärmar och omstarter. byte av de 2 ramminnena 2 x 8 gb och installation av W 10 har gjort datorn helt ok.

 

2. Min reserv en laptop Toshiba W 8.1 fick tidigt W 10 installerad helt problemfritt. Efter att den vilat 1 par veckor så vägrade den att starta utan stannade och tuggade med svart bild innan den förväntade bilden med inloggningsuppgifter. Provade igår morse med F4 vid uppstart (helt på måfå) och vips var jag framme vid inloggningssidan (de vanliga skärmbilderna med windowsflaggan och "stranden" hoppades över). Inget felsäkert läge eller liknande. Det var Jari som helt nyligen föreslog F4 och han var helt inne på att det gällde laptop.

 

Det enda mer jag behöver veta är om jag nu kan ta bort ca 19 gb från resp dator då den ena är ssd-disken är ansträngd. Lovar att jag ska akta mig för mixar i trådar i fortsättningen.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vi ser denna tråd som avslutad. Vidare frågor om endera dator görs lämpligen i ny tråd.

 

Ställ upp eventuellt problem om datorn där.

 

Ny tråd skapar du genom att navigera till rätt forum och där kicka på knapp Skapa nytt ämne.

 

Stänger denna tråd.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
×
×
  • Skapa nytt...