Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Gamla drivrutiner till modernt moderkort II


bgjo

Rekommendera Poster

Upptäckte ytterligare en drivrutin till mitt relativt nya moderkort som för mig verkar vara helt föråldrad.

Detta gäller Intel® 9 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1, 4 & 7. För denna systemenhet är installerad en Microsoft drivrutin från 2006-06-21 med versionsnummer 6.3.9600.17238. Moderkortet är av fabrikat Asus med modellbeteckningen Z97-Pro wi-fi ac och operativsystemet är Windows 8.1. Jag har försökt att uppdatera dessa men får alltid beskedet att enheten använder den senaste drivrutinen.

Har även försökt att installera de flesta drivrutinerna som finns för detta moderkort från Asus hemsida, men inte lyckats.Datorn fungerar normalt men jag är osäker på vilken av drivrutinerna jag skall välja! :(

Tacksam om någon kan hjälpa mig även denna gång. /bgjo

Drivrutiner PCI Express.docx

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej,

 

Inget att bekymra sig om.

Jag har ett Asus moderkort Z97 Deluxe och använder också en äldre Microsoft drivrutin för detta, även om det kan låta konstigt så är det bara en drivrutin i sin enklaste form för att styra en bit hårdvara och den är så pass bra att varken Intel eller Asus har tyckt det behövs skapats något nyare. Varför reparera något som fungerar?

 

Men visst, du kan ju testa att köra Intel Driver Update Utility, för att se om den kan hitta något nyare (och bättre?) till ditt system.

 

Det viktigaste är att du ser till att ha senaste grafikdrivrutinerna installerat och det kommer hela tiden ut nya sådana, så ha alltid koll på dessa, särskilt viktigt om man spelar.

 

Beroende på grafikkort:

 

Intel: ja det får du från länken ovan, annars via Windows update - om du väljer att installera valfria uppdateringar, men då tar det ett tag innan man får dessa, samma med nVidia och AMD.

Annars sök direkt:

nVidia

AMD

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Skall du uppdatera drivrutinerna Chipset Family PCI Express Root Port måste du göra det manuellt.

Du kan också integrera drivrutinerna i Windows 8.1-installationsmediat. Det gör du med hjälp av Microsoft Windows Assessment and Deployment Kit (Windows ADK) for Windows 8.1.

Programmet kan du hämta här:

 

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39982

 

Genom att integrera drivrutinerna i Windows 8.1 kommer de per automatik att installeras när du installerar Windows 8.1.

 

Jag har ett Asus P8Z68V-Pro-moderkort, Drivrutinerna till mina motsvarande portar är från 2013 förutom en, som är från 2011. För att göra det lätt för mig har jag integrerat dem i Windows-installationsmediat.

 

Åge

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för hjälpen,

En av anledningarna till att jag reagerade var att det till min bärbara dator, en Asus N53 från 2012, är motsvarande drivrutiner från 2013-07-25 (v9.2.0.1035).

Jag har kört Intel Update Manager och Intel Update Utility och dessa hittar inte heller några nyare drivrutiner. Vad beträffar drivrutiner för grafikkortet, ett Asus GTX 960 (nVidia), så kollar jag med jämna mellanrum att dessa är aktuella.

 

Till Åge får jag nog krypa till korset och medge att det du skriver är överkurs för mig. Jag skall ladda hem programmet du föreslår och försöka, men tror inte jag klarar detta. Många tack i alla fall och det är kanske någon annan som har hjälp av det.

 

Många tack och en trevlig midsommar :thumbsup: /bgjo

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej igen.

 

Det finns en gammal tum-regel som lyder ungefär så här:

"Varför laga något som inte är trasigt?"

 

I det här fallet så är det mycket tveksamt om du skulle överhuvudtaget tjäna något på att lägga ned tid och energi på att leta efter en möjlig uppdatering av dessa drivrutiner, till något som du inte ens vet åtgärdar något i varken prestanda eller funktionsmässigt.

Tvärtom finns risken att det kan ställa till med bekymmer och därför rekommenderar jag att man alltid skapar en återställningspunkt innan man installerar nya drivrutiner..

 

Om det är en kritisk uppdatering så borde du ha fått träff via nån av länkarna ovan, eller hos din tillverkares supportsida i synnerhet när det gäller bärbara datorer, men oftast via Windows update - (valfria uppdateringar ibland).

Se denna tråds inlägg #16 ang. detta.

 

När det gäller grafikdrivrutiner skiljer det sig en hel del, för dessa drivrutiner special-anpassas för att grafikkorten skall kunna stödja olika spels grafikmotorer och att kunna samarbeta med flera stycken ihopkopplade. Ja inte bara spel heller, även olika renderingsmotorer som används inom helt andra områden behöver kraft från GPU för att avlasta CPU.

 

nVidia, AMD och Intel samarbetar med bl.a. alla dom stora spelutvecklarna på marknaden som gör dom mest grafik-extrema spelen för att dessa skall flyta på så bra som möjligt.

Där är det en konstant utveckling av just dessa drivrutiner till dom aktuella grafikkretsarna på marknadens stora spel.

Av naturliga skäl väljer man naturligtvis att prioritera dom största spelen med flest användare.

 

Tyvärr är det lätt att ibland bara skylla på endera grafikkortet, drivrutin eller spelet, när det egentligen är rätt så komplext och för en vanlig konsument vet man oftast inte var problemet ligger:

spelen patchas, nya grafikdrivrutiner släpps och ny hårdvara utvecklas etc.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...