Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Sex språkmissar som kan vara lika irriterande som särskrivningar


Mikael63

Rekommendera Poster

De fel som Metro räknar upp gäller skriftspråket och inget av dem är något jag retar upp mig på.

Huvudsaken är väl att man förstår vad skribenten menar.  

De och dem:
Det är inte förbjudet att konsekvent använda sig av "dom" både när det ska vara "de" och när det ska vara "dem". Båda varianterna uttalas ju "dom", iaf där jag bor. Därför är det inte så konstigt att det råder osäkerhet om man ska skriva de eller dem i en viss mening. Vill man använda sig av subjektsformen de och objektsformen dem på ett korrekt sätt i sitt skriftspråk kan man testa sin mening med att byta ut "dom" mot "vi". Blir det då "oss" vet man att man ska skriva "dem".

Överanvändningen av tre punkter:
Denna överanvändning har jag inte sett till på svenska sidor. Däremot förekommer den i franska forum så där retar jag upp mig på den. Det är minsann inte bara ungdomar som inte nöjer sig med en punkt vid meningens slut utan även äldre med hög utbildning som annars skriver på en föredömlig franska. Jag har en privat teori om att punkterna beror på att fransmän är så snacksaliga (och diskussionslystna) att de med sina punkter vill markera att de egentligen har ännu mer att säga.

Praktiska chattförkortningar av ord gillar jag såväl i franska som i svenska. Jag tycker det är litet synd att ingen längre använder asg (asgarv) i stället för lol. Även på franska forum förekommer lol men oftare det inhemska mdr, mort(e) de rire = jag dog av skratt.  
 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nja, jag kanske är gammal men jag fick tidigt lära mig att man skriver dem men säger dom.

Jag vidhåller nog detta.

 

Tre punkter är något jag ofta använder här på eforum när jag vill "markera" en oavslutad mening/tankegång.

Har lärt mig (från Svenska skrivregler) att det ska vara just tre, inte två eller fyra.

 

Det som är väldigt påtagligt här är skrivningar som "enda sedan jag började använda datorn har den krånglat, det ända jag gjort är att starta om den".

Ja, det lär ju inte vara enbart på eforum som sådana skrivningar förekommer.

 

Detta med hur man använder var och vart tycker jag vi i Norrland löst bra med vars i båda fallen ;)

(Fast kanske inte så vanligt så här långt söderut i Norrland, där jag bor, jag antar att man använder vars betydligt oftare i Malmberget?)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Smilingeyes

Jag tror nog det har att göra med seriositeten på texten.

 

Skriver jag affärsbrev, akademisk prosa och liknande, använder jag gärna varianter som de/dem, mig sig, dig och juste.

 

Skriver jag däremot mer för 'nöjes skull', i chattar, SMS och sånt så byter jag mot mer talspråkiga varianter som dom, mej, sej, dej, schyst.

 

Samma sak med interpunktion, inga dubbla eller trippla punkter, frågetecken eller utropstecken i officiella texter.

 

Så egentligen har jag inget emot sådant. Inte lika mycket som anglicismer som vecko- och månadsnamn med inledande versaler.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

Har lärt mig (från Svenska skrivregler) att det ska vara just tre, inte två eller fyra..

 

Den var bra :-)

Medvetet eller omedvetet två punkter?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...

Använder själv tre punkter. En sak som jag ibland kan komma på mig själv med är att överdriva mitt bruk av citationstecken " " . Så vitt jag vet hade vi ingen ordentlig genomgång av det i skolan. Använder det i stort sett till allt möjligt, såsom smeknamn (även alias), i fall där jag vill visa att något kallas något speciellt samt i situationer  där jag inte vet hur jag ska uttrycka mig korrekt. Också andra situationer förekommer naturligtvis. 

 

Något som jag reagerar väldigt starkt på är när valfritt känt ansikte på svensk tv talar om "en till sak" (byt ut "sak" mot valfritt substantiv). Jag tror att det hade blivit surt på svenska lektionen om vi hade sagt så. Det heter väl "En sak till" och inte "En till sak". Ja, det är talspråk, människan skriver säkert inte så men det låter slarvigt, på gränsen till outbildat.  OBS, för att undanröja alla tvivel ska jag påpeka att detta gäller personer vilka i övrigt kan tala fullgod svenska. Med personer som talar dålig svenska har jag överseende.  

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...