Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Standardkonto VS adminstratörskonto


marim

Rekommendera Poster

Vet inte alls vilket forum detta ska ligga i, så flytta om det ligger fel.

 

Jag är på ett ställe på nätet där det ofta propageras för att man ska använda standardkonto på datorn (enda ställe jag sett som propagerar för det). Och det görs då i trådar där personer fått in PUP:s/adware alltså de har fått med nåt när det installerat nåt program. 
Som jag förstått när jag läst lite här på forumet så kan en del PUP:s/adware ev lägga sig djupare i systemet om det är installerat med adminkonto och därmed lite svårare att få bort, men för övrigt är det som jag förstår ingen skillnad vilket konto man använder.

 

När det gäller virus/trojaner så finns det ju en del som ligger inbäddad på sidor och man kan få in bara genom att besöka sidan. Men som jag förstått det förut så utnyttjar ju dom säkerhetshål i datorn. Och som jag förstått det så är det främst säkerhetshål i programmen java eller flashplayer så jag har alltid trott att man är rätt skyddad om man ser till att de programmen är uppdaterad. Ja och naturligtvis ser till att även andra program är uppdaterade.
 

Annars när det gäller virus/trojaner så brukar väl de många gånger komma via bifogade filer i mail eller ibland finnas med i program man laddar ner så där borde inte heller göra nån skillnad vilket konto man använder.

 

När det gäller mig själv så har jag haft dator sen 98 och jag har alltid kört som admin har inställt att det kommer upp en ruta ifall nåt program ska installeras eller uppdateras så jag måste godkänna det. Jag hade ett par virus alldeles i början och sen har jag haft några PUP:s på senare år då det har följt med program jag installerat. Så på 17 år och inte haft just nåt och jag är inte speciellt försiktig av mig, mer än vanligt sunt förnuft.

 

När det gäller skyddsprogram så har jag ESET och det har inte varnat för nån trojan/virus när jag surfat på nätet mer än nån gång varnat och blockat nån favicon. Har även malwarebytes anti-malware premium, lika där att det inte varnat, mer än vid några tillfällen blockat nåt ip-nr.

 

Så hur mycket mer skyddad är man om man använder standardkonto VS adminkonto.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag antar du har Windows?
Och  isf vilket bygge av operativ... XP/WIN7/8.1  




Jag rekommenderar alltid man gör att adminkonto.
Där man sätter upp  "regler"   sköter underhåll, programuppdateringar, rullar antivirusprogram, backuper. Loggar in offline-så mycket det går när man väl är där.


Gör sen sk standardkonto för användare.



Det är väl just som du säger, rootkits, mfl som körs på systemet med administratör-rättigheter gör mycket mer skada.  windowsregistret,återställningspartitioner osv det finns inga gränser nästan vad elakartad kod kan placeras. 


Det går väl sen inte rangordna i procenttal  vilket som är bäst, men någon får gärna prova om denne har en identisk setup/testmiljö.

Adminkonto
Standard
Gästkonto

etc...
 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

När det gäller adware som medföljer program man installerar är det nog ingen större skillnad att ha ett standardkonto i stället för ett adminkonto, eftersom man normalt måste köra installationsprogrammet som admin. Däremot när det gäller drive-by-downloads som utnyttjar säkerhetshål i webbläsaren eller dess tillägg är det ju skillnad, mycket stoppas eller begränsas av ett standardkonto men inte allt.
 

Det tar ju ett tag från att någon har hittat ett säkerhetshål i en webbläsare eller ett tillägg och börjat utnyttja det i större skala tills en uppdatering till webbläsaren/tillägget kommer ut och under den tiden är datorn sårbar.

Två exempel:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.466406/hackare-utnyttjar-nytt-sakerhetshal-i-ie
//eforum.idg.se/topic/341520-varning-till-er-som-anv%C3%A4nder-windows-xp-och-ie-8/
Har funnits sådana för Firefox också, men då har det bara dröjt ett par dagar innan en fix kommit ut.

 

Vissa säkerhetshål gör att den skadliga koden kommer åt allt i datorn, men de flesta kommer bara åt det som användaren kommer åt, alltså om användaren inte kommer åt systemfiler gör inte den skadliga koden det heller.

 

När det gäller mejlbilagor, som t ex ser ut som PDF-filer men är program, så är det definitivt skillnad på vilken kontotyp man har eftersom man inte har admin-behörighet när man öppnar bilagan.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för svaren.

 

Stud jag har två datorer. Bärbar som jag har vista på. (kommer bytas ut när win 10 kommer) sen en stationär som jag har win 7 på. Använder oftast chrome. Och jag använder båda på samma sätt.

 

 

Cecilia om jag förstår dig rätt så där som standardkonto verkligen ger skydd är mailen.
Annars till stor del beror det på vilken sorts "skräp" man råkar på, på nätet om standard ger bättre skydd eller inte.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...