Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Dedikerat grafikminne eller processor?


Fröken Förvirrad

Rekommendera Poster

Fröken Förvirrad

Hej,

 

Jag har ingen vidare koll på datorer, och jag funderar på det här med dedikerat grafikminne. Hur viktigt är det för någon som möjligen vill kunna redigera GoProfilmer? Om man har valet mellan dedikerat grafikminne (1024 gb) eller att gå från en i5a till en i7a, hur ska man tänka då?

(Sitter med dom här två för tillfället: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=2944738,2256356)

 

Pengarna räcker inte till allt (<6000) så jag måste prioritera, jag vet bara inte vad. Man vill ju ändå att datorn ska räcka några år.

 

Vore sjukt tacksam för hjälp från någon som kan lite mer än jag.

 

Linnea

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

Jag citerar Cecilia i detta inlägg //eforum.idg.se/topic/205407-delat-grafikminne-dedikerat-grafikminne/?p=1020422

 

Dedikerat minne betyder att grafikenheten har sitt eget minne medan delat minne betyder att grafikenheten använder en del av det vanliga RAM-minnet. Delat minne är långsammare.

 

 

Jag kunde av någon anledning inte se dina båda alternativ i länken, men dedikerat grafikminne är ju att föredra, men i ditt fall är jag inte så säker på att det har så stor betydelse, det är processorn (CPU) som kommer att arbeta och dra det tunga lasset vid video-redigeringen.

 

En intel Core i7:a är helt klart kraftfullare för sådant arbete, men det kommer naturligtvis att fungera hyfsat med en i5:a

Jag skulle personligen satsat på den med kraftfullare processor, men mycket primärminne (RAM) är att föredra och 8GB känns perfekt.

 

Intel HD Graphics 4400 inbyggd i processorn Intel Core i7 4510U kan du läsa mer om här, samt även se hur det står sig mot andra i jämförelse: http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-4400.91979.0.html

Visst, det är egentligen inte optimalt för spel, men inga problem med det det du vill göra.

 

Men, det kanske finns fler val att göra med din budget, tyvärr har jag inte så bra koll på dom bärbara.

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fröken Förvirrad

Hej,

 

Tusen tack för hjälpen!

 

Ja, något verkar konstigt med länken, tror att sista parentestecknet kommer med. Men 8 GB RAM är vad jag satsar på. För mig som ändå inte spelar kanske det är värt att satsa på i7an då, för det gör väl ingen skillnad för att mata via hdmi till tvn?

 

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=2944738,2256356,2809896

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

För mig som ändå inte spelar kanske det är värt att satsa på i7an då, för det gör väl ingen skillnad för att mata via hdmi till tvn?

Nej det är ju bara positivt att kunna köra HDMI till teven (eller till extern bildskärm) om du sitter hemma och inte vill använda den lilla inbyggda bildskärmen....

 

Men vad är den maximala upplösningen den klarar?

Det bör väl helst vara 1920x1080 om du vill köra upp bilden/filmen på en riktig bildskärm/teve?

Den inbyggda upplösningen på den 15,6" skärmen är ju endast anpassad för 1366x768, men när du ansluter extern bildskärm/teve vill du ju helst att upplösningen skall motsvara denna för bästa bildåtergivning.

 

Jag har inte detaljstuderat dessa alternativ, kanske någon annan hoppar in och kan ha bättre svar.

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fröken Förvirrad

Bra poäng där. Jag får försöka luska ut vad som gäller för mina olika alternativ. Tack för hjälpen, du har ju klart bättre koll än mig, även om laptops inte är din specialitet :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,
Jag har luskat runt lite om denna Asus F555LA-XO376H
 
Grafiken är ju ännu bättre än jag först trodde: För det första klarar Intel® HD Graphics™ 4400
https://software.intel.com/en-us/articles/quick-reference-guide-to-intel-processor-graphics

Maximum DVI Resolution      1920x1200 @60Hz
Maximum HDMI Resolution      4096x2160 @ 24Hz 24bpp

 
M.a.o. inga som helst problem med upplösning och hastighet på bildfrekvens vid HDMI och vanlig 1920x1080 -  enligt vad jag fått fram!
 
Och har även stöd för Intels Quick Sync, vilket gör att du får en acceleration vid videokonvertering bl.a. kolla  i länken så förstår du bättre vad jag menar.

 

Sedan har denna dator även några fler speciella saker som du kan läsa mer om här och klicka på specifikationer bl.a. http://www.asus.com/se/Notebooks_Ultrabooks/X555LA/overview/

 

Möjligt att du behöver köpa till en HDMI-kabel, men en sådan skaffar du enkelt, billigt och smärtfritt på Kjell & Company.

Mvh :thumbsup:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...