Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur hitta sätta i mer minne


marim

Rekommendera Poster

RAM-minnetsstorlek X 1,5

 

Det viktiga är inte X 1,5 eller X 2 utan att du har en växlingsfil som Windows slipper ändra storleken på - TS kommer att ha 2gb RAM så 4 eller 3 gb växlingsfil funkar bra att den är större än vad som behövs påverkar inget ds

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Uppdatera denna. Jag har inte satt i mer minne, inte än i alla fall. Då pappa har 1.5 GB så ändrade jag bara till 3 GB. 

 

Nu har han bara provat några dagar, men säger att datorn är betydligt bättre/snabbare. Det att det i princip slog stopp ibland när han var på nätet är borta. Händer bara nån enstaka gång och det brukar släppa rätt omgående. Han förstår ju att han inte kan få likadant som på en ny dator, men säger att han är nöjd. Hittills i alla fall.

 

Jag har sagt åt han att ha aktivitetshanteraren uppe och kolla när det blir segt så när/om det blir segt så se vilket program som tar extra. Jag tror att de där gångerna när det nästan slog stopp var så att skyddsprogrammen han har installerade gjorde sina dagliga skanningar och kan vara de nu också, men är det dom så får han bara vänta lite. Jag märkte själv på hans dator när jag startade om den att den både avslutade och startade lite snabbare än den gjorde förut.

 

Så jag får väl se framöver om det behövs nåt annat. För huvudsaken är att pappa är nöjd med hur det funkar.

 

Så tack för hjälpen så länge. Jag ska ha det andra som står här i tråden i åtanke om jag behöver göra nåt annat på hans dator.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En 3GB växlingsfil är ganska lagom eftersom även denna fragmenteras och en för stor fil därför snarare sölar ned än snabbar upp systemet.

 

Men med en fast storlek på växlingsfilen defragmenteras den inte vid användning (del av poängen) - var har du läst att den gör det? Som jag tidigare sa så kan en lite större växlingsfil inte slöa ner systemet - var har du läst det isf?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

se: http://support.microsoft.com/kb/2160852/nl

Microsofts egen artikel om just RAM och växlingsfiler osv.

 

Den är egentligen en planking av denna artikel: http://members.shaw.ca/bsanders/WindowsGeneralWeb/RAMVirtualMemoryPageFileEtc.htm som är mycket mer utförlig.

 

Läs gärna avsnitt: 2.3. Pagefile

Där står det lite mer om just den fråga du ställde!

 

Men kort sagt: att konfigurera en onödigt stor växlingsfil ger inte någon prestandafördel etc. i vissa fall kan det t.o.m. slöa ner datorn en del!

 

Växlingsfiler över 4GB bör undvikas av den orsaken, såvida man inte har en kraftfull, hårt arbetande server.. Men det är en annan historia.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

att konfigurera en onödigt stor växlingsfil ger inte någon prestandafördel etc

 

Vilket jag inte påstod utan att den inte ger prestandaförsämring ds

 

 i vissa fall kan det t.o.m. slöa ner datorn en del! 

 

Framgår inte av artikeln du länkade till 

 

xlingsfiler över 4GB bör undvikas

 

Inte nåt som jag eller någon annan i tråden föreslog

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I den andra länken WinGuider.se hänvisar till:

 

"Setting the minimum and maximum the same size may still result in a fragmented pagefile, but does reduce the likelihood of serious fragmentation."

 

Går alltså inte säkert att utesluta att viss fragmentering förekommer, oavsett.

 

http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/preventing-low-memory-problems#1TC=windows-7

 

"Eftersom det går snabbare att läsa information från RAM-minnet än från hårddisken (där växlingsfilen finns) kan för mycket tillgängligt virtuellt minne gör att programmen blir långsammare."

 

Motfråga: Var har du läst att en "lite större växlingsfil" inte kan slöa ned systemet?

Din motfråga är berättigad:

 

http://support.microsoft.com/kb/2160852

 

http://blogs.technet.com/b/markrussinovich/archive/2008/11/17/3155406.aspx

 

http://www.davescomputertips.com/the-infamous-page-file-how-big-where-should-i-put-it-and-do-i-need-it/

 

http://blogs.msdn.com/b/e7/archive/2009/05/05/support-and-q-a-for-solid-state-drives-and.aspx

 

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.409314/sju-satt-att-trimma-ditt-windows-7/sida/6/sida-6-stall-in-prestanda

 

Slutligen Flyfishermans inlägg:

 

//eforum.idg.se/topic/339770-v%C3%A4xlingsfilen-och-ssd/

 

Åge

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Skrotnisse defragmentering har pappa gjort och det flera stycken så den biten är ok.

 

Och ja pappa säger att datorn är bättre. Sen hur mycket vet jag inte för jag har ju inte upplevt de problem på det sätt som han själv gjort och som nu ska vara bättre. Så jag får gå på det han säger. Sen kan det ju ändras framöver, men det får jag ta då.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Setting the minimum and maximum the same size may still result in a fragmented pagefile

 

Såg det och köper det inte - måste förklaras isf

 

Eftersom det går snabbare att läsa information från RAM-minnet än från hårddisken (där växlingsfilen finns) kan för mycket tillgängligt virtuellt minne gör att programmen blir långsammare

 

Ingen storlek anges - så är det vid x10 ?

 

Huvudsaken att TS fått nån lösning - tror vi får starta en separat RAM/Växlingsfi tråd för att fortsätta...  :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Såg det och köper det inte - måste förklaras isf

Det finne en väldigt enkel förklaring till detta påstående!

 

Det är nämligen en fråga om NÄR du byter till en fast växlingsfil!

Om du, som t.ex. i en Winguider-installation, gör den ändringen minuter efter att Windows installerats och omstart sker strax därefter (Ändringen slår inte igenom förrän efter omstart, det är ju då växlingsfilen återskapas) så är risken för att växlingsfilen blir fragmenterad mycket liten!

 

Ju längre du har använt datorn, sedan installationen, så ökar risken att du har använda hårddiskkluster i den region som den fasta växlingsfilen skulle allokera och då ökar givetvis risken att den nya växlingsfilen TVINGAS dela upp sig i 2 eller fler fragment!

 

 

"Eftersom det går snabbare att läsa information från RAM-minnet än från hårddisken (där växlingsfilen finns) kan för mycket tillgängligt virtuellt minne gör att programmen blir långsammare."

 

Både ja och nej!

Det beror på att datorn (även icke Windowsdatorer använder ju växlingsfiler) endast skickar över data som är inaktivt till växlingsfilen, aktivt data placeras i ramminnesdelen av det virtuella minnet.

 

Så om du t.ex. har ett Word-dokument öppet, och startar webbläsaren för att surfa lite, då hamnar ju Word i en "lägre" prioritering", och du då startar ett spel, då hamnar Word i en betydligt lägre prio ordning.. och då skickas Word och dess innehåll till växlingsfilen.

 

Webbläsaren är ett bra exempel då många webbplatser ofta har en autoupdatefunktion, så att den sida du besöker laddas om med jämna mellanrum. Något som inte sker i Word. Då webbläsaren faktiskt "jobbar" så prioriteras inte den ner lika snabbt!

 

Det är först när du tabbar fram Word, som Word hämtas från växlingsfilen, och flyttas till virtuella minnets RAM-del.... och det är därför det ibland tar längre tid att få fram ett program som länge legat öppet i bakgrunden!

(Notera! Att allt ligger i det virtuella minnet, men endast flyttas MELLAN RAM-minnesdelen och växlingsfilsdelen och det är VMM som hanterar vilket data som skall ligga i vilken del! Men ALLT ligger hela tiden i det virtuella minnet, något annat finns inte!)

 

Har du ofta många program öppna samtidigt varav ett antal är mindre frekvent använda så har du större nytta av en "större" växlingsfil än om du endast har t.ex. två program igång samtidigt!

 

I grund och botten är det i huvudsak inaktivt data som läggs till i växlingsfilen, även om det finns undantag, så oftast är det riktigt stora program där viss del av programmet läggs i växlingsfilen, så "normala" program påverkas inte särskilt ofta ens om växlingsfilen är extremt stor...

Det är nog mest Virtual memory manager som belastas kraftigare än den behövs ifall man har en "för stor" växlingsfil, och då allt arbete sker genom den så påverkar detta prestandan negativt i dessa fall...

 

Detta är i alla fall en kort, snabb-beskrivning av de problem man kan få av en för stor växlingsfil..

Hur man räknar ut växlingsfilens bästa storlek anges i länken i mitt inlägg ovan, Men rent generellt är en växlingsfil över 4Gig onödigt stor på en hemdator.

En fast växlingsfil på mellan 3 till 4Gig är troligtvis en god kompromiss som ger god funktion och god prestanda!

 

 

:)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

För mig är det ok om ni vill fortsätta diskutera. 

 

Jag har fått den hjälp jag behövde och det är jag glad för.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...