Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Var kommer polisvirus ifrån?


gandalfgrå

Rekommendera Poster

gandalfgrå

Jag har flera gånger sett att insändare vill ha hjälp med att få bort polisvirus som man kallar det. Jag har funderat kring det där. Var kommer polisviruset ifrån egentligen? Vad jag kan förstå så är möjligheterna stora att man råkar få viruset om man besöker sidor med ska vi kalla det "lättklätt". Då får man väl skylla sig själv om man besöker dessa typer av sidor. Sen är det väl så att om besöksfrekvensen minskar på dessa typer av sidor så flyttas polisviruset till annat. Men tar inte virusprogram bort sådana här virus. T.ex Norton ska väl i realtid upptäcka viruset eller betalversionen av Anti-Malwarebytes (tror jag det heter)?

 

Kanske har de som drabbats inga virusprogram i datorn och då får man skylla sig själv. Jag inbillar mig att de flesta idag vet att polisviruset är en bluff och att de som ligger bakom bara vill tjäna pengar på folks oro för att "polisen" är inblandade. Ytterst få om ens någon går på bluffen men vad jag kan förstå så är det inte så bara att få bort eländet från datorn när det väl kommit in. När man läser svar från de som kan sin sak på forumet verkar det krångligt för en "amatör" att följa direktiven hur man ska göra. Därför blir jag fundersam över att virusprogram som alla säger är oerhört viktigt inte löser problem som dessa. Någon som har synpunkter? Och framför allt, vart finns dessa polisvirus just nu om man undantar "lättklätt"? Finns det på helt normala oskyldiga sidor? Man ska använda sunt förnuft sägs det. Låt gå för det men om jag vill klicka mig fram till en sida om t.ex en viss kändis så räknar jag inte med att få ett virus i datorn då. Eller om man vill läsa om en händelse med stor spridning då räknar jag inte med att få ett virus och avstår läsningen. Hur ser ni som kan detta på forumet på detta?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vilka webbsidor som sprider polistrojanen vet jag inte, men det är nog inte så enkelt att det bara är "lättklädda" sidor. Det har hänt att helt vanliga välkända webbplatser spridit skadliga program, även om jag inte vet om de har spridit just polistrojanen någon gång.

 

Det är ytterst ovanligt att de datorer jag sett med polistrojanen inte har haft ett uppdaterat antivirusprogram. Däremot ändrar sig polistrojanen hela tiden och varje dag kommer det ut nya varianter, vilket gör det svårt för antivirusprogram att hänga med hela tiden.

 

Just polistrojanen kommer i huvudsak in genom säkerhetshål i datorn, framför allt i gamla Java-versioner, vilket innebär att det viktigaste skyddet är att se till att alla program som kan gå igång från en webbsida är uppdaterade, det gäller Java, Flash, Adobe Reader och andra PDF-läsare, videoprogram (t ex VLC), ljudprogram osv.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nej, det är inte enbart sidor med lättklädda personer som infekterar datorer med Polisviruset.

Det behöver inte heller vara säkerhetshålen i de olika småprogrammen. De jag hjälpt är inte så säkra eller noggranna med vad de gör med sina datorer. Flera av dem vill se program från sina hemländer.

 

De får upp popuprutor som säger att de måste ha just den spelaren för att se programmet. De klickar utan att tänka efter och installera allt.

 

Det händer att de får upp popuprutor med varningar om att datorn är infekterad och måste rensas. De klickar av förskräckelse för ohyra och installerar just ohyra.

 

Jag har försökt att få dem att tänka själva men lyckas inte så bra. Många gånger är infektionen gjord just genom att en varning poppat upp som inte har med något program i datorn att göra.

De bara klickar och så är datorn infekterad.

 

Bästa antivirusprogrammet man kan ha är sitt sunda förnuft. Poppar något upp när man är ute på internet, stäng ned allt, gärna genomfart använda Aktivitetshanteraren. Då riskerar man inte att klicka fel och installera något.

 

Åge

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Men om personer inte alls bryr sig utan bara klickar hur som helst, så kanske inte det sunda förnuftet räcker alla ggr.

Då kanske ens förnuft säger att man just ska klicka på alla knappar man ser?

Det krävs nog lite info om hur det fungerar, så kanske dom bryr sig lite mer, men ibland så räcker inte det heller tyvärr.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är just detta med att klicka på allt som poppar upp som jag menar är att inte använda sitt sunda förnuft.

Jag har gått igenom med dem många gånger om vad de skall tänka på. Första veckorna går bra sedan är de inne i samma mönster. Vi pratar om vuxna människor.

 

Det går inte att skydda alla för alla bryr sig inte. Som en sade till mig, "Jag tänker mig inte för eftersom jag bara vill att det skall fungera. Sedan får du en massa jobb med att rensa min dator om och om igen."

 

Så är det.

 

Åge

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...