Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Delar sökes till Dell Optiplex GX 110 (Ny inriktning - It's alive!)


DePhaz

Rekommendera Poster

Ja, det är bara att skicka adressen via PM så slänger jag ner det du vill ha i ett kuvert bara..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • Svars 50
  • Skapad
  • Senaste svar

Jag blev tvungen att redigera lite här. Jag ville inte lura någon och att erkänna ett misstag så här långt efteråt är direkt pinsamt men det måste göras: Jag tolkade typsnittet fel. Min dator är en GX 110 och inte en CX 110. Beklagar djupt och intager skamvrån.

 

Vidare har jag nu pysslat en stund med att installera Lubuntu 13.04 på maskinen. Jag hämtade hårddisken från min "testburk" och eftersom jag inte fann något behov av att bevara operativsystemet (Mint 13) så gjorde jag en ny installation. Festlig fakta: Vid kontroll av "papperskorgen" i Lubuntu fann jag 3 filer varav 2 filmklipp och en  ISO fil av Linux Mint 9. Totalt 1.3GiB! Fråga mig inte var de kom ifrån för det förstår jag inte själv. Jag använde trots allt hela hårddisken till den nya installationen och att den gamla och den nya "papperskorgen" använder samma disk yta finner jag omöjligt. Den som har en bra teori kan ju posta i tråden.

 

Med hårddisken på plats kontrollerade jag om jag kunde få internet vilket lyckades. I vart fall ganska bra. Ljud fanns också men det är något fel på grafiken. Hittade ingen inställning för antalet färger utan bara för skärmens storlek. Så något knas är det. Menyer och andra detaljer ser bra ut men i övrigt blir färgerna fel.

 

Syftet med uppstarten vara att kontrollera minnesplatserna vilket också gjordes. Med "stickan" i slot A fick jag totalt minne på 247308kb och i slot B 243716kb. Skillnaden beror nog snarare på pågående processer än på hårdvarufel. Så båda minnesplatserna fungerar. I sammanhanget kan jag nämna att min CPU är en Pentium 3 (Coppermine) som enligt benchmark programmet kör i 997MHz. Har inte googlat på ärendet så jag vet inget om det. Därför antager jag kallt att det är en 1000MHz CPU.

 

Här följer lite nya bilder på projektet. Jag lade upp ett par tidigare men de var det ingen bra kvalitet på. De här är nog något bättre.

 

 

 

 

 

post-123285-0-90110100-1397305684_thumb.jpg

post-123285-0-20778700-1397305700_thumb.jpg

post-123285-0-04258900-1397305713_thumb.jpg

post-123285-0-58835900-1397305733_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tackar för minnena. Tyvärr måste jag dock meddela att det uppstod lite problem i samband med testet av dem. Om jag kan få ett snabbt svar på detta så vore jag tacksam.

 

Jag monterade hur som helst ur min minnessticka och satte in två stycken minnen om 256MB. I samband med dett bytte jag också ut CD läsaren (hade en CD brännare liggande och jag tänkte att jag skulle kontrollera denna samtidigt).

 

Uppstarten förlöpte normalt fram tills jag kom förbi BIOS och hade tryckt F1 (måste alltid göra detta eftersom huven är av) men sedan blev det fel. Det stod något om att minnesplatsen inte kunde adresseras och jag kunde välja att köra memtest men eftersom jag inte har någon erfarenhet så försökte jag gå vidare. Fungerade inte. 

 

OK, nytt minne - nytt försök. Med 1x512MB tryckte jag på knappen men nu hördes en summerton och skärmen förblev svart. Testade med en av de "nya" minnena och med mitt gamla men med samma resultat. För att utesluta alla felfakterer kopplade jag bort CD/diskett enheterna men med samma resultat.

 

Skickar nu ut en akut fråga här: Vad kan vara fel?  Skärmen är svart (viloläge - fungerar dock eftersom jag använder den nu på annan dator) och det hörs tre toner när man försöker starta. Har för mig att det brukar betyda att processorn är kass men tycker det borde märkts tidigare (felmeddelande etc). Det inbyggda grafikkortet visade ju tecken på svaghet (se mina bilder) så det är ju inte omöjligt att ett fel ligger där. Jag var försiktig när jag bytte minnena och använde antistatarmband plus att  jag laddade ur mig först. Hjälp :(

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

OK, då var jag dåligt påläst. Nå, jag får titta på det lite senare. Har tyvärr inget grafikkort för PCI men jag ska höra mig för. Kan inte låta bli att undra varför minnet krånglade men ett problem i taget. Kanske var det något mer jag skulle gjort men det kan jag ju inte se nu.

 

Edit: Vilken typ av grafikkort bör jag satsa på? Inventerade min egen garderob men hittade (naturligtvis) inget passande. Hade PCI-E och något AGP samt ett trasigt ISA men inget PCI. Kraftsound.com har ett par modeller men problemet är att jag har bara ett litet nätaggregat (145W) så jag kan inte fläska på med vad som helst. Länk: http://kraftsound.com/oscommerce_st/catalog/index.php?cPath=1_4_78

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag var i kontakt med butiken (se Edit i senaste posten) idag men tydligen hade de inget på lager för tillfället. det som fanns var PCI-e och AGP.  Typiskt. Så om någon har ett fungerande grafikkort för PCI och som kan tänka sig att leva utan det kan ju höra av sig.

 

Samtidigt kan jag ju passa på att ställa lite frågor om målning och hur man får det snyggt. När jag gjorde mitt förra "projekt" ( se: http://www.sweclockers.com/galleri/10047-projekt-ms-raven-hunt ) så målade jag med liten skumroller men det syns tyvärr lite grann. Gamla datorer är i och för sig aldrig släta så just denna gång gör det inget men om jag skulle vilja måla om en ny datorlåda ( i ett eventuellt senare projekt ) så kommer det att märkas. Inledningsvis var jag inne på att bleka datorlådan men att slabba med kemikalier är inte riktigt min "kopp te". Jag har heller inte tillgång till utrustning för sprutmålning och jag har heller inte erfarenheten. Det kostar också en del att lämna bort jobbet. Så kunde jag få några tips där så vore det bra.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jo, jag nämde det i tråden men i alla fall. Det sista försöket gjordes med mitt minne enligt ursrunglig setup. Skärmen var då fortsatt i viloläge. Har ingen tid att titta på det nu utan ska göra ett nytt försök på lördag (morgon eller kväll).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Okej, bra. Jag tolkade

 

Testade med en av de "nya" minnena och med mitt gamla men med samma resultat.

som att testet gjordes med ett "nytt"+ett "gammalt" samtidigt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hmm, mycket märkligt :huh: . Jag startade upp datorn med mitt gamla minne och då fungerade det utan problem. Jag fick upp följande bild (se nedan) och då valde jag Memtest86. Har ingen erfarenhet men jag körde en timme och eftersom programmet tyckte att det gick bra att avsluta så rebootade jag datorn. Som naturligtvis startade Lubuntu normalt (med dålig grafik och allt). Så fort någon av de andra minnena monterades var skärmen i viloläge och summertonen tillbaka. Provade med 1X512 och 1X256 MB. Testade dock inte en kombination av nytt och gammalt men det hade väl blivit samma resultat.

 

Nå, ingen skugga över den generösa "donationen" utan jag får väl se om jag kan testa med ett annat minne (om jag får tag i något vill det säga). Jag får helt enkelt nöja mig så länge.

 

 

post-123285-0-46081300-1398504039_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om jag nu minns rätt så fick man väl förr, åtm. på Compaq, en varning i uppstarten att minnekonfigureringen inte stämde. Man fick trycka (typ) F1 för att godkänna den nya konfigurationen och (typ) F2 för att komma till BIOS.

Kan det vara något sådant som händer fast det i ditt fall inte visas något på skärmen eftersom den inte hunnit vakna i det läget?

 

Jag har också för mig att i samma "tidsperiod"/på samma datorer blev en del problem med skärmarna/grafikkortet, stt man liksom fick sparka igång skärmen genom strömkabeln, inte Powerknappen och/eller tvärtom...

 

Ja, som sagt ingen garanti på dessa minnen, de är ju utbytta av någon anledning men troligen för att de hade för liten kapacitet. De med kända fel brukar jag kasta direkt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bara för att inte erkänna mig besegrad så rotade jag fram ytterliggare ett gammalt minne ur garderoben. Ett 128 MB som suttit i en P3:a jag fått av min syster för många år sedan (tänk vad lite som krävdes förr på Windows ME tiden). Spänningen steg och jag tryckte på knappen. Men allt gick bra. Väl inne såg jag att det totala minnet var 376916kb. En ökning alltså vilket bevisar att det gamla stickan fungerar. Det är fortfarande för lite men jag får som sagt vänta lite och se vad jag får tag på för bitar.

 

Testade i samma veva diskettstationen men det var något problem där. Enheten bara läste och läste men mer blev det inte. antingen beror felet på hårdvaran eller mediet. Nåja, en sak i taget. Kabeln kan dock bara sitta i på ett sätt.

 

Internet fungerade men det blev snart slut på minne så chrome krachade. Nå, det var väntat. Väntat var också att en del mjukvarufel uppstod (läs låsningar och krångel i programmen) men jag tro det beror på minnet det också.

 

Ja, det var dagens expriment. Jag får se hur jag fortsätter.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Okej :thumbsup:

Knepigt att ingen av de tre minnesmodulerna från mig tycks fungera?

Ska jag skicka ytterligare något?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...

Jag har försökt forska vidare i ärendet men inte kommit någonstans. Jag får som sagt avvakta. Tips mottages på passande grafikkort. Tänk bara på att nätaggregatet inte är så starkt.

 

Jag har börjat titta över datorns plastdelar och valt ut de delar som ska målas. Jag kommer inte att måla delen som sitter på baksidan utan nöjer mig med huven, knapparna och fronten till den "nya" optiska enheten. En gång i tiden var den säkert svart men solen har gjort den brun. Charmigt kanske men inte i det här sammanhanget. Jag fick pilla av dekalerna som satt på fronten men funderar på att ordna nya. Då blir det en ny Pentium 3 decal och en med loggan för Lubuntu. Men var kan man fixa sådant? Det kanske finns på ebay eller liknande men det kommer säkert att kosta för mycket. Tips tack.

 

Nu lite bilder:

 

Bild 1. Ovansidan på "huven". Jag tycker faktiskt "sol" mönstret är riktigt trevligt.

Bild 2. Närbild. Gul plast. Det vill vi inte se. Slipa och måla.

Bild 3. Grundmålad - Med skumroller (!). Men det gör inget på ett så gammalt chassi.

Bild 4. CD Brännare. I Brunt.

Bild 5. Märkningen som försvann.

post-123285-0-92935100-1399799168_thumb.jpg

post-123285-0-06097700-1399799445_thumb.jpg

post-123285-0-85320900-1399799548_thumb.jpg

post-123285-0-16903800-1399799583_thumb.jpg

post-123285-0-45430700-1399799597_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jaha, då var jag inne i BIOS och kikade. Med mitt 256MB minne och ytterliggare en 256MB sticka installerat får jag ett sammanlagt systemminne på (trumvirvel) 256MB. Testade med båda de skänkta minnena med samma resultat. Jag fick meddelande om att systemminnet hade ändrats men BIOS ville inte visa detta. Konstigt. :huh: 

 

Konstigt är också att jag får meddelandet "Alert Fan failure" vid uppstart. Det finns bara två fläktar, en i nätagget och en på CPU, och båda dessa snurrar. Ytterst märkligt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Jaha, då var det dags för uppdatering. Äntligen! Men det blir ju så ibland, saker drar ut på tiden. Nu har jag i vart fall monterat datorn igen. Här lite bilder.

 

 

Bild 1. Bestämde mig för att måla om bakstycket också. Först ville jag inte men...

Bild 2. Jag upptäkte att listen med symbolerna är löstagbar. Någon har tänkt till.

Bild 3. Så ser det ut nu. Beklagar att jag måste tända lampan, solen gick i moln.

Bild 4. Baksidan.

Bild 5. Solblekt träffar nymålat. Inte så tokigt.

Bild 6. Typskylten som lurade brallorna av mig. Jag tycker det ser ut som ett C men det är ett G. J-a typsnitt.

 

 

 

post-123285-0-55825600-1403423572_thumb.jpg

post-123285-0-89352700-1403423584_thumb.jpg

post-123285-0-63243300-1403423600_thumb.jpg

post-123285-0-66955000-1403423615_thumb.jpg

post-123285-0-42857800-1403423625_thumb.jpg

post-123285-0-21206100-1403423644_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Efter ett längre uppehåll (ja jag såg datum för senaste posten. OMG ) så har jag börjat kika på projektet igen. Att det blivit så här har flera anledningar men vi behöver inte räkna upp några här. 

 

Hur som haver. Har nu på allvar insett att den inbyggda GPU:n är trasig och har fått kontakt med någon som hade PCI kort liggande. Får se så småningom om de passar. 

 

I väntan på det gjorde jag ett par små experiment. Bara så där helt apropå. Jag hade en gammal dator med W98 och ur denna plockades hårddisk och grafikkort. Trots flera års stillestånd visade sig hårddisken (Seagate ST33232A) fungera bra, om än en smula surrigt. Det är dock inget fel, det har alltid varit så. Jag har dock läst att man inte bör flytta en gammal disk till en ny miljö. Det var ett bra tips för det gick inget vidare. Systemet försökte lägga till nya drivrutiner och eftersom det inte fanns några så blev det till slut tvärstopp. 2 test gjordes innan jag avslutade. Lite synd för jag ville testat Win 98 igen (vet inte hur gammel datorns PSU har klarat åren så jag vågar inte testa ordinarie system. 

 

Det gamla grafikkortet var heller ingen "hit". Jag har en HP x20 skärm (kör 1600x900) och det gamla kortet kunde bara leverera 800x600 eller något i den stilen. Med detta kort gick det inte att titta på videoklipp alls, videospelaren visade bara en  svart ruta. Ja, kortet kanske inte var det bästa när "donator datorn" sattes undan och det har kanske blivit sämre sedan. Det var dock ett experiment. Original system har dock fungerat på skärmen tidigare (jag testade den gamla datorn för några år sedan). Dock med felaktig färgvisning. 

 

Ja, det var det. Kommer att ta tag i projektet nu igen och vi får se var det slutar. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Jag har ett grafikkort över om du är intresserad - det kan du faktiskt få gratis mot fraktkostnad.

Ett PCI-E AMD Radeon HD 4870

Bra prestanda, särskilt vid grafikrenderingar om man håller på med bild och videoredigering som stöder OpenGL, OpenCL och Direct-3D

.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det var snällt men tyvärr måste jag avböja. Kortet är för modernt för den gamla GX110:an. Det finns ingen PCI-E slot heller. 

 

Men tack i alla fall. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Oj, trevligt. Har eventuellt lite delar på gång från ett annat ställe men det är noterat.  :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Liten uppdatering. Dagens avsnitt heter: Konsten att (nästan) överlista en dator. Men vi tar det från början...

 

Nää, jag fick ingen rätt på datorn med det nya grafikkortet. Hade fått tag på ett grafikkort men om jag startade upp datorn med det så meddelade skärmen: "Input not support" och visade ingen bild. Ibland så visades en svart bakgrund och pekaren syntes men det var snabbt förbi. Det var säkerligen inget fel på kortet men jag fick demontera det igen och testa med ett par minnen som jag också fått. 

 

Jag kunde inte se hur stora minnena var men vid uppstart visade BIOS 320 MB system minne. Detta måste väl vara efter avdrag för grafiken. Nå, Lubuntu 13 ville inte riktigt fungera med denna mängd minne. Speciellt ohanterbart blev det  på internet där webbläsaren (Chromium) inte behövde mycket motstånd för att krokna. Ja, han är död Jim.

 

Funderade då kort på alternativ. Olika operativsystem har ju olika systemkrav och jag hade en CD med Ubuntu 10.04 LTS liggande så jag bestämde mig för att testa den.  Kravet för detta OS är 256MB minne och 4GB disk utrymme så jag valde att installera. 

 

Första installationen gick bra tills det var dags att välja storlek på partitionen. Min vana trogen valde jag att rensa bort allt och använda hela ytan. Det gick sådär, mycket beroende på att hårddisken användes. Jag startade om och fick (som alltid) Error meddelande om "fan failiur" och att datorlådans lock hade varit öppet. Detta meddelande kommer alltid oberoende om locket suttit på eller ej. Trycker alltid F1 här. Nästa skärm bjöd på ett par nyheter: "Error : No suitable mode found" och "Error : Unknown command "terminal". Ehh, jaha vadå? Väl inne i Ubuntu fick jag meddelande (kommer inte ihåg) men det var väl någon komponent som var fel. Efterföljande omstarter resulterade bara i att skärmbakgrunden visades, inga menyer kunde nås förutom den jag fick fram genom att högerklicka. Istället för att kämpa med det så valde jag att installera på nytt och det gick bra, sånär som på att det måste väljas ett nytt lösenord. 

 

Efter omstart kom samma skärmar med Error men datorn startade upp ordentligt. Uppdateringshanteraren ville installera viktiga säkerhets uppdateringar och det kunde den ju få göra. Inte kunde jag ana att det skulle ta mer än 6 timmar. Efter denna tid gjorde jag en "hård Reset" (Nä man ska inte göra så jag vet) men jag såg ingen utväg. Efter detta fick jag förslaget att göra en "del uppgradering" och det gjorde jag. Tog ca 15 minuter. Efter detta fungerade datorn bra men det finns som sagt fortfarande vissa problem med grafiken och det  kommer ju skumma Errors vid uppstart. Dessutom ville den inbyggda Filmuppspelaren inte visa flv filer utan stängdes bara av. Mp4 fungerar dock. Jag kunde till och med gå in på detta forum (nu med Firefox), något jag inte kunde innan. All reklam fick nämligen Chromium att slå bakut men FF stod pall. EN gång i alla fall. 

 

Jag vet inte om jag ska hålla där eller om jag ska gå vidare med projektet. Jag har liksom tappat lusten att mecka mer med detta nu. Och i skrivande stund fungerar det dock som det ska (men jag skriver detta på en annan dator). 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Under post 54 läser jag: "Postad 22 juli 2015 klockan 22:12". OMG, det var inte i förrgår!  :blink:

 

Men bättre sent än aldrig!  :)  Jag fick aldrig någon rätt på Linux eller internminnet så jag gav upp. Datorn stod här och skämdes (och tog plats) och under tiden ägnade jag mig åt andra saker. Helt bortglömde hann den dock aldrig att bli. Tänkte så en januari dag att man kanske skulle ta sig tillbaka till någon slags ursprung och med lite tur lyckades jag få tag på ett exemplar av Windows 98. En 20GB hårddisk med passande anslutning fick det också bli. 

 

post-123285-0-81675700-1487411072_thumb.jpg

Fläktarna ska dock inte användas till detta projekt  ^_^

 

Nu blev projektet helt plötsligt lite roligt igen (det är alltid roligt att pilla med hårdvara) och det var med glädje jag satte mig för att installera operativsystemet. Men nä, det gick inte så bra. Av den timme det skulle ta att installera alt blev det nästan det dubbla och då jag gjort operationen ett par gånger "back in the days" med 32MB ram och Pentium 2 MMX så vet jag att det går ganska fort. Nå, så småningom blev det hela klart men inte blev det bra inte. Det var någon viktig fil som som saknades och fortfarande var det bara 16 färger. Drivrutiner fanns det ju inga och en massa andra problem. Då tog jag beslutet att lyfta min hand från detta projekt.  :(

 

 En vän/kollega vilken kan ett och annat om datorer kopplades in på fallet med ordern: "Fixa när du har tid". Jo, han är upptagen men han fick tid över då och då. Jag hade samlat ihop de minnen jag hade men tydligen blev det ingen ordning på maskinen förrän jag gjort en sista inventering. Ett av dessa minnen var märkta "sync" och min vän tänkte att: "inte 17 kan jag montera ett sync minne". Nå, han petade dit minnen och helt plötsligt: Bang! 512MB internminne!  :D Han erkände att han blivit förvånad. Ett efter ett betades så felen av: Felmeddelandet "Fan failure" berodde på att kontakten kopplats in fel, drivrutiner laddades ner och installerades och på min inrådan stängdes också varningsfunktionen för öppet chassi av. Det hade jag kunnat fixa själv men i alla fall. Grafik bitet blev tydligen lite motig men jag plockade ett grafikkort från min gamla Windows 98 dator och det fungerade fint. 

 

Så nu fungerar datorn fint. Nytt (gammalt) system och alla drivrutiner på plats. Korrekta färger och jag kan till och med läsa mina gamla disketter som jag har liggande lite här och där (trodde att de hade blivit dåliga efter lagringen). Tydligen fungerar USB ingångarna lite "sådär" och min vän klagade på CD-rom drevet. Nå, vi får se hur det går. Den optiska enheten fungerade  bra när jag testade den i alla fall. 

 

Så nu är projektet äntligen avslutat!  :thumbsup:  Och än en gång kan det konstateras att "Skam den som ger sig".  :P

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...