Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Långtidslagring av digital film


pehrbau

Rekommendera Poster

Jag har fått hand om 6 filmer inspelade på 8mm och 16mm mellan 1935 och 1980 från vårt lokala museum.

Jag har fått "frame scanning" gjord på samtliga och skall nu välja ett medium för att långtidsspara materialet.

Det får inte kosta särskilt mycket och därmed faller bandstationer som är brukligt av kapitala företag i bransche. Återstår hårddisk eller DVD som vardera kräver regelbunden tillsyn och regenerering. Frågan är hur ofta man vågar kräva att det skall ske?

 

En DVD av den nya gold typen gör anspråk på lagringstider på uppåt 100 år. En vanlig DVD anses vara säker i högst 5 till 10 år. Ett magnetband av miniDV-typ lär ha något längre livslängd och kan antagas möjligt att läsa under ganska många år framöver.

 

Trots att DVD är på utgående så är uppgifterna om DVD gold intressanta. De är nya på marknaden och några tester om dem har jag inte hittat. De är ju också väldigt billiga - runt en 100-lapp!!

 

Min fråga är om någon vet något om denna typ av arkiverings DVD-skivor?

 

Pehr Sjöstrand / Skanör

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En DVD av den nya gold typen gör anspråk på lagringstider på uppåt 100 år. En vanlig DVD anses vara säker i högst 5 till 10 år.

 

Trots att DVD är på utgående så är uppgifterna om DVD gold intressanta. De är nya på marknaden och några tester om dem har jag inte hittat. De är ju också väldigt billiga - runt en 100-lapp!!

Är det Ultradisc™ DVD-R du tänker på? Infon på burken säger "Life span of 100+ years". Och CD-R "Life span of 300+ years".

Av förklarliga skäl så finns inga tester om hållbarhet över år, då de bara funnits sedan 2006. Ultradisc™ CD-R kom 2004. Däremot så finns tester om mätning av felaktigheter vid bränning. Där ligger de på topp, inga felaktigheter kunde uppmätas.

Jag köpte ett 25-pack för 6 år sedan, men de är på upphällningen. Använder mest deras Ultradisc™ CD-R för att sätta ihop favoritmusik-CDn.

Priserna nu verkar ha mer än fördubblats. När jag köpte betalade jag för ett 25-pack DVD-R 995:- och ett 50-pack CD-R 1200:-, men den firman finns inte längre.

Har du något tips om var köpa?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ett annat problem med långtidslagring, förutom hållbarheten, är om det finns teknik för att spela upp dessa i framtiden.

DVD-spelare är ju något som man kanske inte skall räkna med finns om 10 år och om några år finns kanske dessa inte ens att köpa?
Filmformaten förändras ju också, men kanske hänger med ytterligare 20år?

Bara gissningar och spekulationer. ;)

 

Å andra sidan, så får man nog vid varje teknikskifte lagra om filmerna till nytt passande format och media.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för synpunkterna. De skivor jag har läst om är av Archive DVD-R Gold typ och har flera tillverkare bl a Delkin.com och ligger i prisklass 100:-/st.

 

Ja, teknikutvecklingen går snabbt men gamla algoritmer kommer att finnas kvar. Hårdvaran kommer att vara ett problem och det är ofrånkompligt att kopiering av lagrade data måste lagras om i med då passande codec och medium. Just av den anledningen har jag fått scanningen leverad i avi-kontainer där en codec för varje bildruta. Filen blir stor men man slipper risken för frame-drops pga moderna högkomprimerande algoritmer som bygger på en referensrutor som inte får försvinna. Ett annat problem är filsystemen både på skivan och maskinen.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Beroende på budget.

 

Men jag skulle välja ett antal hårddiskar i lämplig storlek och sedan förvara dessa på olika platser för brandskydd.

Molnlagring hos flera aktörer för att sprida ut kopiorna på flera länder. Vissa har servrarna i bergrum för skydd mot EMP.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för inlägget. Molnlagring är jag tveksam till av tre skäl:

1) Integritetskyddet på lång sikt, 2)krav på bandbredd vid stora datamängder och 3) kompetensen hos användaren på muséet i framtiden.

 

Annars är hårddisk ett bra komplement till låg kostnad. Det är bara att hoppas att diskens formatering är gångbar efter några år. Hållbarheten klarar sig nog om disken bara går några gånger på året.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Jag fortsätter ´på det här ämnet.

 

Jag har fått skannat flera 16 mm filmer som är från 30 och 40-talen. Filmerna är nitratfilmer och ligger i special lager i ett omfattande arkiv. Fem av dessa filmer har jag fått digitaliserade genom frame scanning och de är okomprimerade så det är åtskilliga GB data det handlar om. Förutom att ha kopior på mina egna videodiskar har jag lagt filmerna på 1TB standard disk. Det är två diskar det handlar om med några filmer på den ena och nagra andra på den andra disken, Tillsammans med originalfilmerna har båda arkiven fått tillbaka varsin hårddisk med respektive filmer. Jag har också beskrivet föreslaget en metod för att säkerställa att materialet finns kvar en bra bit in i famtiden. Till exempel kopiera över data till en färsk disk med några decenniers intervall eller tills man vet att det har kommit modernare teknik någon gång. De befintliga gamla filmerna utsätts ju hela tiden för åldring i material och oxidation av silver mm. DVD för långtidslagring har nämnts men är inte lämpligt i det här fallet pga de stora datamängderna och det faktum att både DVD och Bluray är gamla och utgående teknik idag.

 

Kanske har någon något tips om var man kan hitta kunskap om långtidslagring av digital data?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...