Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Krympa partitionen


HenrikC

Rekommendera Poster

Hej!

 

För ett tag sedan fick jag för mig att försöka installera ett nytt operativsystem vid sidan av Windows Vista på en bärbar dator som jag har haft liggande i ett par år.

 

Eftersom Windows Vista för närvarande tar upp hela hårddisken vill jag därför krympa partitionen som Vista är installerad på, men det visade sig vara lite småkrångligt. Först försökte jag med Vistas inbyggda verktyg för att krympa partitionen, men den lät mig bara krympa den en bråkdel av vad jag ville. Så jag kollade runt efter alternativ och försökte med ett program som hette Gparted, men inte heller den ville tillåta mig att ändra storleken på den partition där Vista var installerad. Jag vågade inte försöka mer med Gparted eller andra program eftersom det ska erkännas att jag inte har full koll på vad det är jag håller på med, och det kan om jag har förstått det rätt gå ganska illa om man gör fel.

 

Så istället backade jag upp de filer jag hade på datorn och försökte jag ominstallera operativsystemet. Men datorn kom med Vista förinstallerat och mig veterligen så följde inga installationsskivor för operativsystemet med. Det närmaste jag hade var recovery-disks för att återställa datorn till fabriksinställningar. Jag testade med det, men återställningsprogrammet lät mig inte formatera hårddisken själv utan installerade återigen Windows Vista på en partition som tar upp hela hårddisken.

 

Nu har jag slut på idéer. Finns det något sätt jag kan lösa det här på? Jag vore tacksam om någon åtminstone kunde klargöra skillnaden mellan en systemåterställning och en ominstallation av operativsystemet, finns det något sätt att installera om Vista och partitionera hårddisken själv?

 

/Henrik C.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du vill prova Ubuntu eller LinuxMint så får du en fråga om du vill installer Ubuntu eller LinuxMint parallellt med Windows och då ändras partitionsstorleken på Windowspartitionen.

 

Du kan inte starta datorn med Windows och krympa C: när C: är "aktiv", du måste köra datorn på en Live-CD för att krympa C:.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du kan inte starta datorn med Windows och krympa C: när C: är "aktiv", du måste köra datorn på en Live-CD för att krympa C:.

 

Så ser det ut om du jobbar med C: i MiniTool... se bild

post-2793-0-55173400-1366462416_thumb.png

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 veckor senare...

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...