Hoppa till innehåll

Sida 1 av 1
  • Du kan inte starta en ny tråd
  • Du kan inte svara i tråden

Aprilskämt eller?

#1
Medlem är utloggad   kalh 

  • Aktiv
  • PipPipPip
  • Grupp: Medlemmar
  • Inlägg: 310
  • Gick med: 2002-11-28
  • Ort:Säffle

Skrivet 01 apr 2011, 10:11

Hej!
Jag fick ett mejl...
Ämne:Your order... Puremobile Inc.USA.
Jag har inte beställt något! Betalas med credit card....
Från: "Order" Susanwilliams@safesecureweb.com
Till: trashman@classicnet.net
Bilaga, en pdf, webinvoice... med Customer och Ship to:
Malek Moustadraf... i .. Canada.
Jag heter inte så och där bor jag inte!
Någon som råkat ut för något liknande?
kalh
0

#2

  • Beroende
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupp: Medlemmar
  • Inlägg: 22 087
  • Gick med: 1999-12-13
  • Ort:HELSINGBORG

Skrivet 01 apr 2011, 10:27

Visa inläggkalh, den 01 apr 2011, 10:11, sa:

Hej!
Jag fick ett mejl...
Ämne:Your order... Puremobile Inc.USA.
Jag har inte beställt något! Betalas med credit card....
Från: "Order" Susanwilliams@safesecureweb.com
Till: trashman@classicnet.net
Bilaga, en pdf, webinvoice... med Customer och Ship to:
Malek Moustadraf... i .. Canada.
Jag heter inte så och där bor jag inte!
Någon som råkat ut för något liknande?
kalh


Vad har du för epost? Hotmail?

Där brukar det förekomma sådan reklam. Att man t ex varit med i en dragning i en tävling och vunnit en mobiltelefon. Senare får man ett mail där dom väntar på adressen dit dom kan skicka mobiltelefonen. Det är oftast bara lögn då man oftast inte alls varit med i någon tävling.

I ditt fall är det säkert bara spam (skräppost) som du kan slänga. Adressuppgifterna stämmer inte heller, skriver du.
---
C:\Eforum\Stefan Eklinder>|
0

#3

  • Beroende
  • Ikon
  • Grupp: Moderatorer
  • Inlägg: 5 822
  • Gick med: 2010-08-27
  • Ort:Östersund

Skrivet 01 apr 2011, 10:53

Citat

Det är oftast bara lögn då man oftast inte alls varit med i någon tävling.
I ditt fall är det säkert bara spam (skräppost) som du kan slänga.

Tveklöst.
Det man alltid skall fråga sig själv när sådant dimper ned som säger att man vunnit, beställt eller tjäna stora pengar:

1. Har jag varit med i en tävling?
2. Har jag beställt något?
3.Frågas det efter kontonummer eller liknande - lämna aldrig ut sådant.
4. Få man ett erbjudande om att tjäna pengar för att någon behöver hjälp med överföring av pengar sk. Nigeria brev - bluff.
5. Kasta alltid bort sådan typ av e-mail utan att ens öppna och läsa dom (eller markera som skräppost), speciellt om dom är på främmande språk.

Mvh
0

#4
Medlem är utloggad   Cecilia 

  • Beroende
  • Ikon
  • Grupp: Huvudmoderator
  • Inlägg: 80 897
  • Gick med: 2003-05-06
  • Ort:Stockholm

Skrivet 01 apr 2011, 11:01

Samt:
6. Öppna inte under några omständigheter bifogade filer eftersom de nästan jämnt försöker smitta ner datorn med något skadligt.

Edit: Korrigerat ordval

Inlägget är redigerat av Cecilia: 01 apr 2011, 13:15.

0

#5
Medlem är utloggad   Laso 

  • Beroende
  • Ikon
  • Grupp: Moderatorer
  • Inlägg: 11 661
  • Gick med: 2002-01-04

Skrivet 01 apr 2011, 11:12

Visa inläggkalh, den 01 apr 2011, 10:11, sa:

Hej!
Jag fick ett mejl...
Ämne:Your order... Puremobile Inc.USA.
Jag har inte beställt något! Betalas med credit card....
Från: "Order" Susanwilliams@safesecureweb.com
Till: trashman@classicnet.net
Bilaga, en pdf, webinvoice... med Customer och Ship to:
Malek Moustadraf... i .. Canada.
Jag heter inte så och där bor jag inte!
Någon som råkat ut för något liknande?
kalh


Enkelt svar...

Kasta mailet, ett typiskt skräp/spam mail.
Bara att kasta och glömma bort, glöm inte att deleta innehållet i papperskorgen också.
Men också som Cecilia säger, Öppna absolut inga bilagor eller så, om sådant finns.
0

#6

  • Aktiv
  • PipPipPip
  • Grupp: Medlemmar
  • Inlägg: 457
  • Gick med: 2010-11-08
  • Ort:Visby

Skrivet 01 apr 2011, 12:30

Hej!
Fick samma mail i förra veckan. Det var dock inte adresserat till mig utan någon i Polen. Det fanns en pdf-fil som bilaga. Då jag har yrkesmässig erfarenhet av IT/IS säkerhet kastade jag mailet efter genomläsning utan att röra bilagan.
/// Jari
0

#7
Medlem är utloggad   kalh 

  • Aktiv
  • PipPipPip
  • Grupp: Medlemmar
  • Inlägg: 310
  • Gick med: 2002-11-28
  • Ort:Säffle

Skrivet 01 apr 2011, 17:16

Hej! Tack för alla goda råd!
Customer och Ship to, kommer från pdf:en som jag tittat på....
Tog den risken på en "test-PC" med Thunderbird/Telia och Norton 360... Alltid uppdaterade...
Nu kör jag en genomsökning med Norton...
Och sedan tänkter jag köra Malwarebytes Anti Malware för att se om de hittar något.
På mina andra datorer är mejlet slängt, utan att ha öppnats.
God Helg på Er :thumbsup:
kalh
0

#8
Medlem är utloggad   Cecilia 

  • Beroende
  • Ikon
  • Grupp: Huvudmoderator
  • Inlägg: 80 897
  • Gick med: 2003-05-06
  • Ort:Stockholm

Skrivet 01 apr 2011, 23:44

Citat

Customer och Ship to, kommer från pdf:en som jag tittat på....
Tog den risken på en "test-PC" med Thunderbird/Telia och Norton 360... Alltid uppdaterade...
Det viktiga i det här fallet med en pdf-fil är att det inte finns kända säkerhetshål i PDF-läsaren eller i installerad Flash-version.
0

#9
Medlem är utloggad   kalh 

  • Aktiv
  • PipPipPip
  • Grupp: Medlemmar
  • Inlägg: 310
  • Gick med: 2002-11-28
  • Ort:Säffle

Skrivet 02 apr 2011, 09:28

Hej Cecilia :thumbsup:
Jag har den senaste versionen av pdf-läsaren och uppdaterade flashversioner..
Jag är flitig användare av Secunias Online Software Inspector = OSI för att alltid ha uppdaterad programvara...
Du brukar, om jag minns rätt, också rekommendera Secunias OSI.
kalh
0

#10
Medlem är utloggad   Cecilia 

  • Beroende
  • Ikon
  • Grupp: Huvudmoderator
  • Inlägg: 80 897
  • Gick med: 2003-05-06
  • Ort:Stockholm

Skrivet 02 apr 2011, 12:59

Hej kalh!

Bra att du håller din dator ordentligt uppdaterad och OSI är en bra hjälp. :thumbsup:
0
Sida 1 av 1
  • Du kan inte starta en ny tråd
  • Du kan inte svara i tråden

1 besökare läser just nu den här tråden, varav 0 medlem(mar) och 1 gäst(er)
 
 
Senast obesvarade trådar
Prenumerera på nyheter

Missa inte våra nya
smarta nyhetsbrev

Läs mer om nyhetsbreven här!
Beställ direkt:


Extreme
PC för Alla-nätverket