Hoppa till innehåll

Foto

full-hd film i datorn


  • Vänligen logga in för att kunna svara
9 svar till detta ämne

#1 Krewlir

Krewlir

    Användare

  • Medlemmar
  • PipPip
  • 43 inlägg

Postad 10 januari 2011 klockan 16:26

Jag funderar på att köpa en full-hd videokamera, en panasonic hdc-sd60.
Sedan vill jag lägga in den på datorn och redigera, lägga på menyer osv och sedan bränna ut till blue-ray. Hur pass kraftfull dator behöver jag och är det nåt annat jag ska tänka på?

#2 123456789

123456789

    Aktiv

  • Medlemmar
  • PipPipPip
  • 151 inlägg

Postad 11 januari 2011 klockan 15:11

Jag funderar på att köpa en full-hd videokamera, en panasonic hdc-sd60.
Sedan vill jag lägga in den på datorn och redigera, lägga på menyer osv och sedan bränna ut till blue-ray. Hur pass kraftfull dator behöver jag och är det nåt annat jag ska tänka på?

Du måste ha en Bluray brännare och ett bluray brännar program. Du måste också ha en 2,4 ghz enkelkärnig dator. Sedan måste du ha Windows XP eller bättre.2GB ramminne skulle jag också rekomendera

#3 Krewlir

Krewlir

    Användare

  • Medlemmar
  • PipPip
  • 43 inlägg

Postad 11 januari 2011 klockan 15:32

Ok, då är det nog inga problem. Har quad 2,4 med 4 ram, bärnnaren är inte inköpt men håller på att spana :rolleyes:

#4 Vaati19

Vaati19

    Användare

  • Medlemmar
  • PipPip
  • 95 inlägg

Postad 11 januari 2011 klockan 21:24

Dessutom bör du ha ett grafikkort som har minst 512 mb eget minne (inte delat med RAM), rekommenderat bör du ha 1GB VRAM. Sen att ha relativt hög upplösning underlättar när du ska redigera. Så inget billigt grafikkort, det skulle bli jobbigt och redigera.

#5 Flyfisherman

Flyfisherman

    Fritidsfiskare

  • Moderatorer
  • 6 887 inlägg
  • Ort:Östersund

Postad 11 januari 2011 klockan 22:22

Redigera i full HD tar mycken kraft..
Nu vet jag iof. inte vilket Videoredigerings-program du planerar att använda, så jag ger råd om 2 av dom Adobe Premiere och Pinnacle Studio, men principen gäller nog lika för dom flesta inklusive Roxio Media Creator 2011.

För ökad prestanda bör du ha en separat snabb hårddisk också, så videofilerna importeras och programmets hjälpfiler/renderingsfiler (konfigureras i programmet) på en fysiskt annan hårddisk, än där du har programmet installerat. Det rekommenderas på Adobe Premiere och Pinnacle Studio alla versioner. I Adobe Premiere finns flera diskinställningar för olika typer av redigerings och renderingfiler.

Optimal prestanda är att ha 3 st. hårddiskar, en för Operativsystemet, Viddeoredigerings-programmet på en och en för videofilerna..
Men det ger knappt märkbar effekt - 2 räcker för bra prestanda.

Det är en god ide att spendera lite tid att sätta upp systemet effektivt en gång för alla.

I Windows 7 så kan det vara en fördel att använda 2 st. swap/växlingsfiler som ligger på fysiskt varsin hårddisk. Speciellt om man har lite Ram-minne. Detta eftersom Windows 7 är konstruerat för att automatiskt använda swap/växlingsfilen på den hårddisk som inte har I/O aktivitet.
Har du en snabb SSD-disk så lägger du swap/växlingsfilen på den givetvis.

Har du en snabb SSD-disk så installera Adobe Premiere på den vanliga långsammare hårddisken och sätt inställningarna för hjälpfilerna/renderingsfilerna till den snabba SSD-disken.
Det har ingen betydelse att programmet startar lite långsammare på en vanlig hårddisk, för det viktiga är hur snabbt programmet sedan arbetar. Detta rekommenderas på Adobe Premieres support sida.
Samma gäller egentligen också för Pinnacle studio.

Kör du Windows 7 så är per default schemaläggaren av Diskdefragmentaren på, vilket betyder att diskdefragmenteringen startar automatiskt vid ett visst klockslag och veckodag. Detta bör du kontrollera och ev. ändra på eller slå av automatisk defragmentering helt. Det är något som tar systemresurser.
Givetvis måste du defragmentera hårddisken regelbundet - speciellt innan videoredigering - men det gäller inte på samma sätt SSD-diskar.

Windows 7: Start > Skriv i sökfältet "defragmentera hårddisken" => så kan du ändra schemaläggning och även slå av automatisk diskdefragmentering.

Du bör ha mycket RAM-minne minst 4GB (max 4Gb för 32-bitars O/S) men helst 6, 8 eller 12GB för 64-bitars O/S. Använder du Adobe Premiere så kan den utnyttja allt minnet. Pinnacle Studio mår också bra av mycket RAM-minne.

Mvh

#6 Krewlir

Krewlir

    Användare

  • Medlemmar
  • PipPip
  • 43 inlägg

Postad 12 januari 2011 klockan 11:45

Ok, tackar för informationen. Grafikkort har jag ett cad-kort (firegl v7200), som jag tycker borde räcka.
Kör på 64-bitars op-system, dock vista inte windows 7.
Internminnet kan kanske bli lite problem, ska kanske köpa till 4gb.
Som redigeringsprogram tänkte jag köra med pinnacle studio som jag använta för att redigera dv-filmer med.
Får nog fundera på kamera-köpet en gång till, känns som det kan dra mycket med sig

#7 Flyfisherman

Flyfisherman

    Fritidsfiskare

  • Moderatorer
  • 6 887 inlägg
  • Ort:Östersund

Postad 12 januari 2011 klockan 14:11

Det är inga problem med 4 GB, men klart bättre med mer minne.

Ditt grafikkort, är det ett med 256MB grafikminne?
Det klarar precis minimikravet för HD och AVCHD redigering i Pinnacle Studio.

Klarar kortet 32-bitar färg och directX10?
Annars kommer du inte att kunna se preview/förhandsvisning av materialet under redigeringen. Systemkrav Pinnacle Studio 14

Tror att du i första hand skall uppgradera ditt videokort, men det krävs inget dyrt kort och det går inte snabbare för det.
Mvh

Redigerat av Flyfisherman, 12 januari 2011 klockan 14:14.


#8 Krewlir

Krewlir

    Användare

  • Medlemmar
  • PipPip
  • 43 inlägg

Postad 12 januari 2011 klockan 16:01

Ok,

Hade varit bra att prova först innan man köper. Finns det nåt klipp på nätet som man kan ladda ner och prova lite med?

#9 Flyfisherman

Flyfisherman

    Fritidsfiskare

  • Moderatorer
  • 6 887 inlägg
  • Ort:Östersund

Postad 12 januari 2011 klockan 17:34

Google free HD clip

http://www.mediacoll...loads/video/hd/
Den längst ned Space Shuttle STS117 Launch är i 1920x1080i, 29.97fps och finns i flera format. Testa tex. H.264 i .mp4 formatet.
Kan inte svara för kvaliteten - ej kollat på den.

Men du hittar väl andra själv tex. kan du ju prova 1080p också. 1080i vs 1080p
Men ditt grafikkort kan göra att du inte kommer att kunna se på dessa?
Mvh

#10 Krewlir

Krewlir

    Användare

  • Medlemmar
  • PipPip
  • 43 inlägg

Postad 18 januari 2011 klockan 12:06

Tack för all hjälp! Nu ska jag bara bestämma var jag ska köpa den:)




0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

 
 

Senaste trådarna

 

pc för alla Senaste nytt


Prenumerera på nyheter

Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
PC för Alla-nätverket